Brussel

Biertjes op bruisende pleintjes

De hoofdstad van de Europese Unie stond nooit hoog op mijn verlanglijstje. Waarom precies weet ik ook niet. Het leek me een ongezellige stad vol zakenmensen en kantoorpanden. Maar wat had ik het verkeerd! Brussel heeft me aangenaam verrast. Ik had veel eerder een kijkje moeten nemen, zeker aangezien het maar een paar uur rijden is. Brussel bruist van de gezelligheid. Het heeft zoveel meer in petto dan het kleine plassende mannetje en het Europees Parlement. Laat je ook inpakken door deze bourgondische stad. 

Klein Thailand 

Rondom Saint-Géry barst het van de gezellig terrassen en restaurants. Thaise restaurants wel te verstaan. Het lijkt wel over er geen ander restaurant is toegestaan in deze buurt. Op de trottoirs rondom Saint-Géry zitten de mensen te smikkelen van een pittige Pad Thai. Maar ook een biertje drinken op het terras is hier een goed idee. Het is in elk geval een gezellige buurt waar je zeker even naar toe moet als je in Brussel bent. 

Brussel2

Verborgen steegjes

Als ik er niet door een local op gewezen was, had ik het nooit gevonden: de verborgen kroegjes in de steegjes van Brussel. Middenin het centrum zijn er verschillende van deze kleine straatjes. Ze leiden naar een klein, bruin café waar je een heerlijk biertje kan proeven. De oude kroegjes zijn vaak de oudste gebouwen van de stad. Omdat er geen echt stadsplan was in Brussel, hebben ze nieuwe en grotere bouwwerken om de kleintjes heen gebouwd. Wanneer je voor de ingang van de steeg staat, snap ik de twijfel van veel mensen. Want is het wel veilig om gewoon een smalle steeg in te lopen? Boven de gezellig steegjes met een kroeg hangt meestal een uithangbord met de naam van de kroeg of het bier dat er wordt geserveerd. 

P1100098-001

Nederlands of Frans

"Twee biertjes and one wine s'il vous plaît", was de gemiddelde zin die ik daar uitsprak. Het is verwarrend om te weten welke taal je nu moet spreken. Alhoewel de meeste Brusselnaren Frans spreken, zijn er ook veel Nederlandstalige in de stad. Gelukkig wordt op borden en straatnamen zowel de Nederlandse als Franse vertaling aangegeven. Wanneer je niet zo vloeiend Frans spreekt als ik (ahum) kan je ook met Engels prima uit de voeten. In de meeste restaurants is de menukaart zelfs drietalig!

Het kleine, plassende mannetje 

Dit kleine beeldje op de hoek van de straat is ooit uitgeroepen tot meest teleurstellende attractie van Europa. En dat snap ik eigenlijk ook wel. Alhoewel je hem toch met eigen ogen gezien wil hebben, is het beeldje nog kleiner dan ik dacht. Vooral de drommen mensen met fototoestellen springen in het oog en wijzen je aan waar Manneken Pis staat. De legende van het plassende mannetje is dat hij een bom uitplaste en daardoor een grote explosie wist te voorkomen. Hij redde daarmee de stad en werd de mascotte van Brussel. Tijdens speciale dagen plast "le Petit Julien", zoals hij in het Frans wordt genoemd, bier of wijn in plaats van water. 

P1100079-001

De parken van Brussel

Brussel is een groene stad en heeft vele parkjes. Een van de grootste parken in het centrum is het Park van Brussel dat voor het Koninklijk Paleis ligt. Een enorm park met fonteinen, wandelpaden, speeltuinen en grote bomen. In tegenstelling tot in sommige andere steden is het gras hier wel bedoeld om te gebruiken. Dat betekent dat je hier met een gerust hart kan neerstrijken met je dekentje of een balletje kan trappen. 

Brussels stadsstrand 

In de zomermaanden wordt de kade aan het Kanaal van Brussel omgetoverd tot tropisch paradijs. Er zijn diverse strandjes aangelegd compleet met strandstoelen en strandtentjes. Er zijn strandactiviteiten zoals beachvolley en strandvoetbal. Maar het is er vooral heel erg gezellig; kraampjes met koele versnaperingen en warme beachparty's, themafeesten en het Let it Beach Festival. Je vindt 'Brussel Bad' vlakbij de Vlaamse Poort. Helaas is zwemmen in het kanaal niet toegestaan. 

Bloementapijt 

Een bijzonder moment om de stad te bezoeken is tijdens "Flower Carpet Brussel" ofterwijl het Bloementapijt van Brussel. Jaarlijks in het derde weekend van augustus wordt de Grote Markt omgetoverd tot een magisch bloemensprookje. Duizenden bloemen zijn geschikt in een bijzonder patroon en elke avond is er een licht- en geluidshow. 

Wat te doen in Brussel

 • Struin door de straten van Brussel en geniet van de vele pleintjes en terrassen die Brussel rijk is. 
 • Let op de smalle steegjes nabij de Grote Markt. In deze steegjes gaan de meest gezellige cafeetjes schuil.
 • Een bierproeverij kan natuurlijk niet ontbreken in Brussel. Alhoewel er organisaties zijn die (soms dure) proeverijen aanbieden, kan je ook prima op eigen gelegenheid een rondje bieren doen. In de kleine café's kan je een plankje bier bestellen met vier verschillende biertjes. Alhoewel ik geen bierliefhebber ben, vond ik eigenlijk alle geserveerde biertjes erg lekker. 
 • 's Avonds een dansje wagen kan in het circus van Madame Moustache. Deze retro tent is een beetje freaky maar wel leuk. Kom je voor middernacht, dan betaal je geen entree. 
 • Neem je kleedje mee, ga naar de dichtstbijzijnde supermarkt en ga picknicken in het Park van Brussel. 
 • Aan musea geen gebrek. Zeker rondom het Koninklijke Paleis stikt het van de goede musea zoals het Belveu museum. Het Stripmuseum is een ander pareltje in Brussel, want strips zijn een nationale kunst in België. Denk aan de beroemde strip Kuifje die hier geboren is. 
 • Als je denkt aan Brussel, zie je vast het Atomium voor je. Het Atomium is gebouwd voor de Wereld Tentoonstelling in 1958. Het stelt een elementaire zuivere ijzercel voor. Het Atomium doet dienst als tentoonstellingsruimte. In de bovenste bol is een restaurant gevestigd. 
 • Meer weten over het Europese Parlement, ga dan naar het Parlementarium. Dat is het bezoekerscentrum van het Europese Parlement. 

Hotels in Brussel

Praktische info 

 • Laat je goed informeren en ga boordevol inspiratie op stap dankzij de tips van België Toerisme. Ze kennen de mooiste plekjes van Brussel en sturen je op het juiste pad. 
 • Het toeristenbureau van Brussel is gevestigd op de Grote Markt. Zij hebben een handige app die je kan downloaden op je telefoon welke ook offline werkt. 
 • Letterlijk onder het hotel vind je parkeergarage 'Parking Royale'. Een dagkaart kost €12,50. Zeker als je met de auto komt, is dit de meest ideale plek om je auto te parkeren. 
 • Op 2,4 kilometer van Motel One ligt het treinstation Brussel Zuid. Brussel is goed bereikbaar met de auto, maar ook super makkelijk te bereiken met de trein! Check NS Internationaal voor een reisplan. 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina