Skip to main content

  Betoverende Rattenvangerstad

  "Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer". Het liedje ken je misschien wel. Maar ken je ook de stad? Hamelen is een klein, charmant stadje met eeuwenoude vakwerkhuizen en vol Duitse gezelligheid. De Rattenvanger heeft die ratten weten te betoveren, maar of hij ook mij heeft betoverd... Yup. Zeker hoor. Deze historische stad is een weekendje weg meer dan waard. Want behalve de legendarische volksvertelling is er nog veel meer over de stad te vertellen..

  Stedentrip Hamelen Duitsland Hameln 1

  Stedentrip Hamelen Duitsland Hameln 17

  De verdwenen kinderen van Hamelen

  Voor de zekerheid heb ik mijn zoontje thuisgelaten. Je weet maar nooit ;) Want op zekere dag verdwenen er 130 kinderen uit Hamelen (Hameln op z'n Duits). Volgens de eeuwenoude sage lokte een in kleurrijke kleding gestoken Rattenvanger de kinderen met hem mee. De stad weigerde hem te betalen voor zijn werk als rattenvanger. De Rattenvanger speelde op zijn fluit, lokte de kinderen en ze keerden nooit meer terug. Er zijn verschillende theorieën achter dit verhaal en het verdwijnen van de vele kinderen uit de stad. Als mogelijk oorzaken worden een epidemie genoemd, een aardbeving of verdrinking in de Wezer. De Rattenvanger staat  in veel gevallen symbool voor de dood. Andere verklaringen gaan uit van een militaire veldtocht van kinderen of zelfs een Kinderkruistocht waarvan de kinderen nooit terugkeerden. Maar waarschijnlijk heeft het meer te maken met de gedwongen uittocht van jongeren die de armoede wilden ontvluchten. Hoe dan ook. De kinderen waren weg. Verdwenen. Deze volksvertelling werd door de Gebroeders Grimm opgeschreven als sage en door de eeuwen doorverteld en doorverteld. 

  Je zal het verhaal van de Rattenvanger door heel de stad tegenkomen. Het verhaal heeft deze stad gevormd. 

  Citytrip Hamelen Duitsland Hameln25

  Hamelen Duitsland Hameln 16

  Duitse Sprookjesroute 

  Sprookjes, ik ben er dol op. Al speurende naar de leukste plekjes van de "9 steden in Nedersaksen" bleef Hamelen meteen in mijn hoofd hangen. Hamelen is één van de vele prachtige stadjes op de Duitse Sprookjesroute! Deze magische route voert van het zuiden naar het noorden van Duitsland en brengt je in de voetsporen van de Gebroeders Grimm. De Sprookjesroute start in Hanau, de geboortestad van de Gebroeders Grimm. Vanuit daar volg je het unieke pad dat ook de Gebroeders Grimm in hun leven aflegden. Zij trokken van stad naar stad om verhalen te verzamelen. Plaatselijke sage en volksvertellingen werden door de gebroeders opgeschreven en gemaakt tot de sprookjes die we nu nog allemaal kennen. Het is een prachtige route door historische dorpjes met vakwerkhuizen, afgelegen dorpjes, indrukwekkende kastelen en magische natuur. Je komt 'langs' Roodkapje, Vrouw Holle, Rapunsel, De Wolf en de Zeven Geitjes, Sneeuwwitje, Doornroosje en nog zóveel meer sprookjes. De route eindigt in Buxtehude, vlakbij Hamburg. Een unieke roadtrip door Duitsland! 

  Citytrip Hamelen Duitsland Hameln11

  Hamelen stedentrip Rattenvanger2

  De Rattenvanger

  Hoe kunnen we beter de geheimen van de stad ontdekken dan met de Rattenvanger 'himself'?! Met broodkruimeltjes (you never know) in mijn zakken loop ik achter de Rattenvanger aan. In zijn gekleurde kostuum en in zijn handen een fluit leidt hij ons door de straten van de stad. En we volgen hem, betoverd, zoals de ratten dat vroeger ook deden. De Rattenvanger of 'Pied Piper' zoals hij in het Engels wordt genoemd, vertelt ons over de geheimen over de stad. Wanneer hij is uitgesproken, blaast hij op zijn fluit en volgen we hem gedwee naar de volgende hotspot. De rondleidingen van de Rattenvanger zijn een goede start van je tripje door Hamelen. Hoewel je de stad makkelijk op eigen gelegenheid kan ontdekken, weet de Rattenvanger veel te vertellen over de stad en zijn historische gebouwen. Rondleidingen zijn in het Duits (niet mijn sterkste kant) en in het Engels. Voor de durfals en griezelliefhebbers onder ons; er is ook een spannende avondwandeling met 'the Dark Piper'. 

  Hamelen Duitsland Hameln 4

  Stedentrip Hamelen Duitsland Hameln 18

  Charmante centrum

  Al wandelend door de stad vallen meteen de rijkelijk versierde stadswoningen op. Historische woningen met hoge gevels uit de 16de en 17de eeuw. Eén van die opvallende huizen is het 'Rattenfängerhause' uit 1603 dat werd vernoemd naar de beroemde sprookjesfiguur. Het oude centrum van de stad is compact en zou je (als je snel wandelt en er een wedstrijd van maakt) binnen een uur helemaal kunnen doorkruizen. Maar waarom zou je? Wij passen onze snelheid aan op tempo 'weekendje weg' en slenteren door de straten. We nemen de hoofdweg door het centrum, langs boetiekjes en winkels en talloze leuke restaurantjes, maar nemen ook zijweggetjes met nog meer talloze vakwerkhuisjes. Hamelen voelt als een klein openlucht museum, overal om ons heen zien we de eeuwenoude vakwerkhuizen. De tand des tijds is bij de een nog duidelijker te zien dan bij de ander. En dat heeft juist zijn charme. Hoewel Hamelen een historische stad is, hangt er ook een moderne vibe. Felgekleurde bankjes, hangtafels en tribunes nodigen je uit om even plaats te nemen. Zitten en kijken. Terwijl je geniet van een koud ijsje of verse pretzel sta je hier echt even stil. 

  Hoewel we vooral om ons heen kijken, loont het ook om naar beneden te kijken. Tussen de tegels spot je soms ratten. Rattentegels! Deze kleine ratten wijzen je de weg en voeren je langs de mooiste highlights van de stad. Ook leuk om met kinderen te doen! Kan jij alle ratten vinden?  

  Hamelen Duitsland Hameln 14 88

  Citytrip Hamelen Duitsland Hameln13

  Citytrip Hamelen Duitsland Hameln2

  Wat te doen in Hamelen

  Hamelen is klein maar fijn. Het is een compacte stad maar genoeg te doen voor een weekend weg. Ik zal je een paar tips geven, maar ga vooral ook eens langs bij het 'Hameln Marketing und Toerismus" aan de rand van de stad. Hier vind je alle informatie om het leukste uit jouw tripje te halen. 

  • Wandeling met de Rattenvanger is toch wel een leuke start van je tripje Hamelen. Je hoort het verhaal van rijke geschiedenis van de stad en wandelt in een uurtje door het centrum. Let wel op welke tour je boekt, er zijn Duitstalige en Engelstalige tours. 
  • Hou je meer van griezelverhalen? Wandel dan 's avonds meer met 'the Dark Piper'. 
  • Museum Hameln is leuk voor groot en klein. Het is een klein en overzichtelijk museum over de stad en de Rattenvanger. Ook is er een 'mechanische Rattenvangertheater' over de Rattenvanger. Het museum is gratis toegankelijk. 
  • Bezoek het 'rattenvanger-openlucht-spel'. Elke zondagmiddag om 12.00 uu wordt het verhaal van de Rattenvanger op het marktplein nagespeeld en kan iedereen komen kijken.  (let wel: door de coronamaatregelen is dit tot nader order afgelast) 
  • Ga zelf glas blazen bij 'Schauglasbläserei Hameln'! De glasblazerij vind je op een unieke plek in één van de oude stadstorens. Er is een kleine winkel waar je glaskunstwerken kan bekijken en kopen. Vervolgens neem je plaats bij de demonstratie. Deze is in het Duits en mijn Duits is echt erbarmelijk slecht (zacht uitgedrukt). Ondanks is het leuk om te zien hoe de glasblazer een wijnglas maakt van wat eerst nog zand was. Het is echt een kunst. Mocht je willen, dan kan je zelf ook nog even de kunst van het blazen proberen. Ben je met kinderen, bedenk dan wel dat alles in het Duits is. 
  • De omgeving van Hameln leent zich perfect voor fietsen en wandelen. Langs de rivier de Wezer zijn er volop mogelijkheid voor een actieve wandeling of fietstocht. 'Het Weserbergland' wordt gekarakteriseerd door het glooiende middelgebergte en de Wezer. Er zijn verschillende routes en etappes, kijk maar eens op deze interactieve kaart waar je zelf je route kan uitstippelen. 
  • Liever rustig aan een beetje ronddobberen op het water? Dan kan je ook een rondvaart boeken over de Wezer. Flotte Weser biedt rondvaarten aan van één uur tot meerdere daagse. Stap dus op de juiste boot ;) Wij hadden bíjna de verkeerde te pakken en waren bijna vertrokken voor een meerdaagse vaart richting Polle! 
  • Slenter zelf door de straten van de stad en volg de ratten! Dit is ook leuk met kinderen want ze moeten tussen de straatstenen speuren naar de kleine ratten. Deze ratten wijzen je de weg en voeren je langs de mooiste highlights van de stad. Kan jij alle ratten vinden? 
  • Een goed moment om Hameln te bezoeken is tijdens de Kerstmarkt! Het weer is grauw en grijs, maar de stad is vol lichtjes en gezellige kraampjes.   

  Citytrip Hamelen Duitsland Hameln 88

  Hamelen Duitsland Hameln 10

  Hamelen Duitsland Hameln 12

  Hoteltip in Hamelen 

  Wij checken in bij Hotel Stadt Hameln, een viersterren hotel aan de rand van het historische centrum. Echt de ideale uitvalsbasis voor een tripje naar Hamelen! Hotel Stadt Hamelen vind je in een statig historisch pand aan de rivier de Wezer. Het is een, wat ik zou noemen, typisch Duits hotel; degelijk maar über netjes met uitstekende service. De inrichting van de kamers voldoet aan alles wat je graag wil van een nachtje weg; goede bedden, fijne kussen, frisse deken, een ruime kamer met ruime badkamer en alles schoon en fris. Het ontbijt is ook Duits goed; aan alles is gedacht, het is super uitgebreid en vers. Op tafel staat een kannetje koffie voor je klaar. Hotel Stad Hameln heeft een 'biergarten' met uitzicht op het water. Ook handig is dat het zijn eigen parkeergarage heeft. 

  Stedentrip Hamelen Duitsland Hameln 24

  Hotspots in Hamelen 

  Proeven en proosten is dé manier om een stad te leren kennen (als je het mij vraagt). Wanneer we een stad bezoeken, proberen we altijd een lokaal gerecht. We proeven graag van lokale lekkernijen. Hamelen kent genoeg gezellige terrasjes waar je kan neerstrijken voor een pul bier en stevige Duitse maaltijd, maar ook voor een wijntje met een verfijnd diner. Zoals overal in Duitse steden zijn er genoeg café's te vinden waar je een goede schnitzel of curryworst kan bestellen. Maar er is meer. 

  • Ik ga toch beginnen met een typisch Duits en misschien ook wel toeristisch plekje, maar wel eentje in een uniek gebouw: Paulaner im Rattenkrug. Paulaner is een Duits biermerk dat je door heel Duitsland 'brauhausen' heeft. Paulaner im Rattenkrug is het oudste Gasthaus van de stad! Al 200 jaar vind je dit gasthaus in het historische pand van de stad. Het is één van de mooiste panden van Hamelen. Je bestelt hier een schnitzel of schweinhaksen (favoriet bij manlief) met een grote pils. 
  • Naast Paulaner im Rattenkrug zit een Italiaans restaurantje Enoteca Hameln. Het is een klein restaurantje, niet persé heel trendy ingericht, maar tjonge wat zagen die borden er goed uit! Ze zeggen wel eens 'het gras is niet groener bij de buren', maar in dit geval raakte ik aan de twijfel haha. Het eten rook me toch lekker en de gerechtjes zagen er zó smaakvol uit. Het terras is heel gezellig en zat propvol. We wilden hier de volgende dag graag gaan eten, maar toen was het helaas gesloten. 
  • We blijven even in de buurt, want tegenover Enoteca zit 'Grimsehls Handwerk'. Een gloednieuw restaurant met een moderne Duitse kaart. Echt even wat anders dan anders. Het restaurant kent een strakke inrichting en de gerechten klinken al even speciaal. 
  • Restaurant La Plaza. Een modern en hip restaurant met een (deels overdekt) terras. Op de kaart staat Spaans-Italiaanse en Tex-Mex gerechtjes. Het ziet er allemaal even smakelijk uit en dat ís het ook! Ook kan je er een verfrissende cocktail bestellen. 
  • Een andere hippe tip is 'Die Barista, Coffee & Eatery'. Een trendy koffie-hotspot met 'all day breakfast' en lekkere lunch. 
  • Het lekkerste ijs van de stad koop je bij "Diego Hamelner Eismanufaktur", in de hoofdstraat. Je kan het eigenlijk niet missen, want om je heen zie je vast vele mensen met een ijsje lopen. Je kan er ook op het terras gaan zitten en één van de enorme ijscreaties in een bowl bestellen. 
  • Op het eilandje zit het gezellige 'Die Insel Restaurant'. Dit is zeker ook een leuke plek om met de kinderen naartoe te gaan. Bij het restaurant ligt een grote speeltuin. Er hangen gezellige lampjes buiten op de terrassen. 
  • Een lekker gebakje of een lekker wijntje scoor je op het terras van het Museumcafé Hameln
  • Wat je ook kan doen is vers gebakken brood kopen bij Bäcker Scharren en deze meenemen voor een picknick in het grote park! Of bestel er een kopje koffie bij en ga lekker zitten op het terras. Je hebt vanaf hier uitzicht op het St. Nicolai kerk. 
  • Een Beachbar aan de Wezer! Echt ontzettend leuk is Beachbar The Heach! Het echte strandgevoel met loungeplekken, op het zand, cocktails en een fijn muziekje. Van mei tot en met september is Beachbar The Heach elke dag geopend. Je vindt The Heach recht achter Hotel Stadt Hameln, aan de rand van het centrum. Dikke tip. 

  Restaurant La Plaza Hamelen Hameln 3

  Stedentrip Hamelen Duitsland Hameln 15

  9cities Nedersaksen

  Nedersaksen, de regio waarin ook Hamelen ligt, heeft 9 interessante steden! Het is moeilijk kiezen welke stad je wil gaan bezoeken, ze zijn stuk voor stuk mooi, historisch, gezellig, middeleeuws en vol verhalen. Ze hebben allen historische wijken met vakwerkhuizen, idyllische marktpleinen en biergarten, statige herenhuizen en kastelen en prachtige parken. Hadden we meer tijd gehad, dan hadden we Hamelen zeker gecombineerd met één van de andere steden: Braunschweig, Celle, Göttingen, Goslar, Hannover, Hildesheim of Wolfenbüttel. Omdat de steden redelijk compact zijn, is combineren goed te doen. Grootste stad van Nedersaksen is Hannover, een historische maar ook moderne stad met prachtige tuinen, veel festivalletjes en veel groen. Wat we ook veel (met name Nederlanders) hebben zien doen, is fietsend van stadje naar stadje! De regio kent een uitstekend fietsroute-netwerk en de afstanden zijn goed te doen. 

  Stedentrip Hamelen Duitsland Hameln 21

  Hamelen Duitsland Hameln 18

  Praktische informatie over Hamelen 

  • Is het Hameln of Hamelen? Allebei goed, allebei in een andere taal. De Duitsers zeggen 'Hameln' en wij Nederlanders noemen de stad 'Hamelen'. 
  • Hamelen is één van de 9 steden van de regio Nedersaksen. 
  • Je bent er zo! Vanaf de grens rijd je binnen 3 uur naar Hamelen! De afstand vanaf Utrecht is 322 kilometer. 

  Stedentrip Hamelen Duitsland Hameln 9

  Hamelen Duitsland Hameln 11

  Hamelen Duitsland Hameln 8

  Citytrip Hamelen Duitsland Hameln18

  Stedentrip Hamelen Duitsland Hameln 23

  Stedentrip Hamelen Duitsland Hameln 12

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder