Ilfracombe & Clovelly

De oudste vuurtoren 

Beweerd wordt dat hier de oudste nog werkende vuurtoren van Engeland staat, minstens 650 jaar oud. In het verleden was Ilfracombe een van de belangrijkste havens aan het Kanaal van Bristol. Vooral de zeehandel en visvangst waren de belangrijkste bronnen van bestaan, maar sinds de Victoriaanse tijd is hier het toerisme in opkomst. Ilfracombe is vooral een charmant, oud vissersplaatsje waar zijn oudheid op een goede manier bewaard is gebleven. Je kan hier genieten van de vangst van de dag, slenteren door de smalle straatjes en genieten van de natuur. 

DSC02460 001

DSC02549 001

Exmoor National Park

Ilfracombe ligt verder vlakbij de West ingang van Exmoor National Park met zijn landschap bestaande uit heide, bossen en rotsen. De bekendste bewoners van Exmoor zijn waarschijnlijk de pony's. Niet zelden moet je met de auto stoppen omdat er pony's of schapen op de weg staan. Exmoor National Park was vroeger koninklijk bezit en werd gebruikt als jachtgrond. De ruige schoonheid van Exmoor mag je niet missen. 

DSC02511 001

Clovelly 

Een dorpje waar de postbode nog te voet komt en goederen met een kar worden vervoerd... Stap terug in de tijd in het schattige dorpje Clovelly. Omdat dit pittoreske plaatsje tegen de kliffen is gebouwd, is het er enorm steil. Je kan de stad alleen te voet verkennen. Daar vind je één grote hoofdweg met daaraan wat kleine huisjes, een enkel winkeltje en een restaurantje. Alles even schattig gedateerd. Ben je slecht ter been, dan kan je tegen betaling een speciale jeep naar beneden of naar boven nemen. Eenmaal beneden, dan begeef je op een prachtig kiezelstrand. Wandel zeker door over het kiezelstrand want even verderop wacht nog een ware waterval op je!

DSC02598 001

Exmoor National Park

Vlakbij Ilfracombe ligt het tweede grote national park van Zuid West Engeland; het ruige Exmoor National Park. Hier lijkt het altijd te waaien. Vanaf de enorme kliffen heb je een waanzinnig uitzicht op de zee. De wilde schaapjes dwarrelen over de weg en grazen van de heide. Onderweg kom je hier en daar een pittoresk dorpje tegen. 

Ilfracombe in 14 seconden

Omgeving/ vooral doen

 • Eet de dagverse vis in één van de heerlijke restaurants in het centrum. 
 • Laat je sportieve kant zien! In Ilfracombe zijn er vele actieve trips te boeken, een kanotocht, een ritje te paard, er zijn verschillende wandelpaden en je kan er golven. 
 • Maak een boottrip of ga vissen op zee met de Bluefin Charters. 
 • Nog verder terug in de tijd? Ga dan naar het dorpje Clovelly. Een idyllisch plek, gebouwd op een steile berg, met enkel voor de voetganger toegankelijk huisjes. Het is hier zo steil dat er geen auto's rijden en je je via trappetjes door het dorp moet bewegen. Vroeger maakten men gebruik van ezels om zwaardere lasten door het dorp te sjouwen. Zeker een bezoekje waard. 
 • Bezoek St. Nicolas Chapel uit 1321. Dit oude kapelletje herbergt de oudste nog werkende vuurtoren!
 • Een leuk uitje met het hele gezin is 'The Big Sheep', met attracties, een indoor-speelparadijs en natuurlijk schapen.
 • Ga wildlife spotten vanaf het water met de 'Wildlife Coastal Cruises on the Ilfracombe Princess'.
 • Maak een tocht door National Park Exmoor.

The Salt House

Overnachten Ilfracombe

Het is lastig een moderne slaapplek te vinden tussen alle Engelse kitsch. Overigens kan deze Engelse kitsch heel romantisch zijn en heb je ook echt het gevoel je onder te dompelen in de Engelse cultuur, maar wellicht dat na een dagje oudheid het ook heerlijk is om tot rust te komen in een frisse, moderne kamer. The Salt House, Fore Street ligt in het centrum en ziet er ook nog eens modern en comfortabel uit. 

The Salt House kijken

Praktische info 

 • Het dichtstbijzijnde vliegveld van Ilfracombe is Bristol.
 • Ilfracombe is een ideale tussenstop voor een autorondreis door Zuid-West Engeland. Vanuit Tintagel is het een kleine 2 uur rijden naar Ilfracombe. Vervolgens rijdt je vanaf hier in twee uur naar Bristol
 • Adres B&B: Torrs Park, Ilfracombe, North Devon, EX34 8AZ.

DSC02551 001

DSC02485 001

DSC02536 001

DSC02549 001

DSC02554 001

DSC02486 001

DSC02577 001

DSC02586 001

contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in