Zadar

Omarmd door de zee

Een zonsondergang is nergens mooier dan op deze plek, aldus Alfred Hitchcock. Volgens de Britse filmregisseur is dit dé stad ter wereld om de zon te zien zakken in de zee. Zadar, een klein stadje omarmd door de helderblauwe zee. Een stadje met een veel bewogen geschiedenis die terug gaat tot 900 voor Christus. Een stad waar niet alleen de zon zorgt voor een oogverblindend tafereel, maar ook de golven een waar orkest vormen. Reis even mee naar het kleine, maar grootse Zadar. 

Europese Bestemming van 2016

Twintig geselecteerde Europese bestemmingen hebben gestreden voor de titel 'Best European Destination of 2016'. Maar er kan er maar één de winnaar zijn. Zadar laat in deze competitie bekende bestemmingen als Athene, Praag, Madrid en Londen achter zit. Zadar is verkozen tot Europese Bestemming van 2016 vanwege zijn rijke culturele geschiedenis. De hele stad is als een monument met een schat vol archeologische en monumentale rijkdommen uit de middeleeuwen en oude tijden. En wat dacht je van het eerste natuurlijke Zee Orkest ter wereld? 

De geschiedenis van Zadar 

Zadar is een stad met een lange en bewogen geschiedenis. Al sinds 900 voor Christus streden verschillende landen en volkeren om de macht over de stad. De stad is in handen geweest van de Romeinen, de Byzantijnen, de Venetianen, de Ottomanen, het Kroatische koninkrijk, het Austro-Hongaarse rijk, het Italiaanse koninkrijk en daarna de Republiek van Joegoslavië. Hoezo een beetje geschiedenis? En al deze invloeden zijn terug te vinden in deze ene stad. Tijdens de laatste oorlog in de stad (nog maar 20 jaar geleden!) zijn veel historische gebouwen beschadigd geraakt. Inmiddels zijn vele bouwwerken gerestaureerd en is het gek om te bedenken dat hier nog maar zo kort geleden een oorlog woedde. Belangrijkste bezienswaardigheden van Zadar zijn de Romeinse overblijfselen 'het Forum Romanum'. 

Zadar

Forum Ramonum

Wandel rond in de Romeinse tijd op het Forum plein. Dit is misschien wel het bekendste en meest geliefde plein van Zadar. Hier vind je vele overblijfselen uit de Romeinse tijd. Keizer Augustus voltooide de bouw van het plein. Op het plein stonden toen een tempel voor Jupiter, Juno en Minerva en offerplaatsen. Helaas zijn alleen nog maar de straatstenen en muren te zien, maar ook een enorm zuil. Deze zuil werd 'de pilaar van schande' genoemd. Wanneer je je misdroeg werd je aan de schandpaal vastgeketend als vorm van publieke vernedering. 

P1200546 001

Mooiste plekjes van Zadar 

Het oude centrum van Zadar is zonder twijfel het mooiste plekje van de stad. Hier rondslenteren door de smalle straatjes is al een bezigheid op zich. Het hele centrum is een soort van openlucht museum met historische panden en eeuwenouders pleintjes. Het is een bezienswaardigheid op zich. In dit deel van de stad is het te doen. Hier zijn de lekkere restaurants, de vele terrasjes en hier bonkt de zee tegen de kade. Het centrum van Zadar is klein en prima te voet te verkennen. Het historische centrum van Zadar ligt op het schiereiland, eigenlijk is alles daarbuiten het 'nieuwe' Zadar. 

P1200517 001

Het zeeorgel van Zadar

Het lijken doodgewone trappen die eindigen in de zee, maar niets is minder waar. Wanneer je dichterbij komt, hoor je een bijzonder geluid. De golven kolken tegen de treden van de trap en maken er een waar muziekstuk van. In de traptreden van dit bijzondere monument is een orgel gemaakt. Het orgel wordt aangedreven door de wind en de golven. Vele mensen strijken neer op de trappen om te luisteren naar de melancholische klanken van de zee. Hoe harder de wind, hoe hoger de golven, hoe luider de klanken. Dit is overigens ook de plek waar je kan kijken naar die mooie zonsondergang. Het is daarmee één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Zadar, zeker in de avonduurtjes. Dit project won de Europese prijs voor Stedelijke Openbare Ruimte in 2006. 

P1200521 001

Picknicken aan zee 

Picknicken op het gras, onder de schaduw van de bomen met uitzicht op zee? In Zadar kan het! De Westelijke kade van Zadar is een heerlijke plek om in de schaduw te luieren terwijl je kijkt naar de voorbijvarende bootjes. Er zijn verschillende parkjes aangelegd. Aan de ene kant van het park vind je de historische stad, aan de andere kant de zee. De perfecte plek om te picknicken. 

P1200499 001

Groetjes aan de zon 

Alsof je op een vintage discovloer staat te swingen. Op de achtergrond hoor de klanken van het zeeorgel en voor je zie je de zee! De felle kleurtjes en lichtjes schieten uit de vloer. Pas als het donker wordt, is de schoonheid van dit ronde kunstwerk te zien. Het kunstwerk 'de Zonnegroet' is een enorme cirkel bestaande uit zonnemodulen. De cirkel heeft een doorsnede van zo'n 22 meter en laat een prachtig lichtspel zien. De lichtjes worden aangedreven door het ritme van de golven en het geluid van het zeeorgel. 

P1200533 001

Zadararchipel 

300 eilandjes omringd door een helderblauwe zee vormen samen de Zadararchipel. Zadar is een uitstekende uitvalsbasis om de mooie omgeving te verkennen. Huur een bootje, maak een boottocht, ga zwemmen of snorkelen en geniet van alles wat de zee je te bieden heeft. Er zijn ook een paar hotels op de eilandjes rondom Zadar. Elke dag zijn er veerdiensten tussen Zadar en de grootste eilandjes. Het zuidelijk deel van de archipel is uitgeroepen tot Nationaal Park Kornati. Het park omvat 89 eilanden, allen onbewoond, maar de eilandjes zitten vol afgelegen baaitjes en onontdekte onderwatergrotten. 

Lekker eten in Zadar

Er zijn in de kleine straatjes tal van restaurant te vinden waar je voor een goed bedrag heerlijk kan eten. Boutique Hostel Forum schreef een leuk artikel (in het Engels) over de beste restaurants van de stad. En wie kan het nou beter weten dan de locals? Echte aanraders dus. 

Zadar2

Bezienswaardigheden in Zadar 

 • Forum Romanum
 • Zeeorgel en 'de Zonnegroet'
 • Stadsmuren
 • Westelijke kade 
 • Sint Donatus kerk
 • Sint Anastasias kerk 
 • Narodni Trg, het Plein van de Mensen 
 • Zadararchipel (met de boot) 
 • Nationaal Park Kornati

P1200404 001

Overnachten in Zadar 

Praktische info 

 • Zadar kent warme zomer, maar ook natte winters. Mei tot en met oktober is de beste tijd om de stad te bezoeken. In de lente heb je daarbij meer kans op droog weer dan in de herfst. Bedenk wel dat het in de zomer erg druk kan worden in de stad. Tijdens het hoogseizoen is de stad vol belegerd (misschien wel te vol)
 • Huur een auto en verken de omgeving van Zadar. Op zo'n 1,5 uur rijden vanaf Zadar vind je de prachtige Plitvice meren
 • Maak een cruise! Dé manier om de eilandjes van Kroatië te verkennen, is met een boot. Maak een One Way Cruise en geniet van alles dat de zee je te bieden heeft. Katarina Line heeft allerlei soorten cruises en is heerlijk kleinschalig. 
 • Zadar heeft een eigen luchthaven en is prima met het vliegtuig te bereiken. Ryanair vliegt enkele keren per week op Zadar.
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in

Kijk ook eens naar