Rovinj

Kroatisch Venetië

Gekleurde huizen met luikjes worden omringd door de helderblauwe zee. Alles aan Rovinj doet je denken aan Venetië; de smalle straatjes waar de was in de wind wappert, de hoge stenen huizen met houten luikjes, de bootjes die aanmeren in de haven en de Italiaanse gerechten op de menukaart. Lang geleden stond Rovinj onder Venetiaans bewind, niet gek dus dat deze stad een stukje Italië in Kroatië is. Vroeger was dit een eiland, maar tegenwoordig verbindt een weg het historische Rovinj met de rest van Kroatië.

P1200952 001

Middeleeuwse overblijfselen

Rovinj is oud, heel oud. De stad werd door de Romeinen als havenplaats op een eiland gebouwd. In 1763 werd de vaargeul dichtgegooid en sindsdien is Rovinj dus een schiereiland. Ook de Venetianen zagen de strategische ligging van dit eilandje. Honderden jaren lang, tot 1797, hoorde de stad bij Venetië. Op het plein bij de pier zie je een van de laatste overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuur; Balbi's boog. Balbi's boog is gedecodeerd met de leeuw van Venetië en het hoofd van een Turk.

Rovinj

Doolhof van straatjes

Ver boven me zie ik dat de zon schijnt, maar in de smalle straatjes van Rovinj is er altijd schaduw. Het historische centrum is een klein doolhof. Links van me en rechts van me doemen weggetjes op. Het netwerk van straatjes laat je verdwalen, maar nooit voor lang. Bijna alle straatjes in Rovinj leiden je naar het belangrijkste gebouw van de stad; de beroemde de St. Eufemija kerk. 

De beroemde St. Eufemija

De St. Eufemija is al van ver weg te zien. Het is die beroemde toren die boven de stad uit steekt. De toren lijkt als twee druppels water op de toren op het San Marcoplein in Venetië. En dat klopt, want de klokkentoren is een kopie van de San Marco. Met zijn 62 meter hoogte is dit de hoogste kerktoren van Istrië. Naast de kerk staat het paleis van de kaliefen uit 1680. Daar vind je het erfgoedmuseum van Rovinj. 

Het Rode Eiland 

Het Rode Eiland is eigenlijk niet één, maar bestaat uit twee eilandjes. Deze zijn verbonden door een dijk. Veel mensen maken een uitstapje naar het Rode Eiland vanwege de natuur. Het eiland is volledig bedekt met groene vegetatie. In de prehistorie werd het eiland bewoond en ook de Romeinen vertoefden graag op het eiland. Ook staat er een kerk op het eiland, waarschijnlijk gebouwd in 6de of 7de eeuw. Het kapel en het kasteel op het eiland zijn te bezichtigen. 

P1200874 001

Bootje huren 

Dé manier om het beste van Rovinj en de prachtige omgeving te zien, is met de boot. Huur zelf een bootje en vaar naar één van de vele afgelegen baaitjes. Of laat je rondvaren door een ervaren schipper en aanschouw de Kroatische kust vanaf het water. In en rondom Rovinj zijn er genoeg mogelijkheden om te varen. Voor het huren van een gemotoriseerde boot heb je een vaarbewijs nodig, maar er worden ook rondvaarten georganiseerd. Wil je het goed aanpakken, maak dan een minicruise van Opatija naar Zadar. Dan weet je zeker dat je het beste van Kroatië ziet!

P1200833 001

Eten en drinken in Rovinj 

Hoewel Rovinj maar een klein stadje is, barst het van de goede restaurants en gezellige terrassen. Eigenlijk kan je bijna geen verkeerde keuze maken. De Italianen hebben een duidelijke stempel gedrukt op de menukaarten in Rovinj. Verse pasta's, smeuïge risotto en ovenverse pizza zijn hier aan de orde van de dag. Bestel daar een goed Kroatisch wijntje bij en je voelt je de koning te rijk. Met zijn ligging direct aan zee kan natuurlijk dagverse vis ook niet op de menukaart ontbreken. Aan de boulevard en bij de haven vind je prima restaurants, maar voor een meer authentiek gevoel loop je liever het stadje in. 

P1200869 001

Bezienswaardigheden in Rovinj 

 • De hele historische binnenstad
 • St. Eufemija kerk
 • Balbi's Boog 
 • Het Rode Eiland 
 • Erfgoedmuseum 

P1200911 001

Uitstapjes in de buurt 

 • Porec 
 • Pula 
 • Opatija
 • Koper
 • Plitvice meren (ongeveer 3 uur rijden)

Overnachten in Rovinj 

Praktische info 

 • Het is een eindje rijden, maar het is prima te doen om met de auto naar Rovinj te komen. Vanaf Utrecht is het zo'n 1380 kilometer. 
 • Ook met het vliegtuig is Rovinj prima bereikbaar, vlieg op het Italiaanse Trieste, het Sloveense Ljubljana of vlieg op Pula of Rijeka. Huur vervolgens een auto om je makkelijk in Istrië te verplaatsen. Lees in mijn blog 'alles over autohuur'. 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in

Kijk ook eens naar