York

Middeleeuwse stadje vol verhalen 

We slenteren door smalle steegjes en sfeervolle straatjes en krijgen steeds meer de sfeer van de stad te pakken. Donker, maar gezellig. Oud, maar bruisend hip. Stoffig, maar sprankelend. York is zo veelzijdig dat het zich niet laat omschrijven in één zin. Een 2000 jaar oude stad vol culturele bezienswaardigheden, een winkelstad vol bijzondere boetiekjes en stad van de treinen, de chocolade en natuurlijk 'the Shambles' van Harry Potter. Je struikelt over de musea, traditionele pubs en curiosawinkeltjes. Eén ding waar je zeker niet omheen kan, is de York Minster. Deze eyecatcher van de stad is al van veraf te zien. York is een historische, Engelse vestingsstad die perfect is voor een interessant weekendje weg. 

Stad van Vikingen en Romeinen

York is de stad van Vikingen en de Romeinen.De Romeinen noemden de stad Eboracum. Maar toen de Vikingen kwamen en de stad veroverden van de Saxen werd de stad Jorvik genoemd. En dat lijkt natuurlijk veel op het hedendaagse York. Een stad met middeleeuwse architectuur, Georgiaanse stadshuisjes en een Victoriaans treinstation. Al die volkeren en culturen hebben hun stempel gedrukt op de stad. Juist dat maakt van York een veelzijdige stad.

Yorkcollage

Dit maakt York zo interessant

York is de hoofdstad van het graafschap Yorkshire. De middeleeuwse stadsmuren zijn bijna perfect bewaard gebleven. Waar andere Engelse steden zoals Leeds en Bradford snel groeiden vanwege de industriële revolutie, bleef York een beetje achter. Dat zorgde destijds wellicht voor minder welvaart, maar heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de binnenstad zo mooi bewaard is gebleven! In tegenstelling tot veel andere steden in Engeland heeft York dan ook veel minder een industrieel uiterlijk. Pas in de Romantische tijd kwam er weer liefde voor 'oudheid' en oude steden en dus ook weer liefde voor York. Daarom is York sinds 1800 een toeristische bestemming. Mensen kwamen naar York en York veranderde met de wil van de toeristen mee. En zo zie je een stad ontstaan die leeft, die verandert en die continu in beweging is. Want York is dynamisch. Een stad waar mensen in wonen, werken en leven. En dat bruist en bubbelt, continu. Van straatfestivals tot evenementen, voor locals én voor toeristen.

IMG 20160327 152606 001

Eten en drinken in York

Traditionele Engelse kost én culinaire hotspots. York is 'the food capital' van Noord Engeland, hier kan je genieten van een stevige pubmaaltijd in één van de gezellige cafés, maar je kan ook dineren in een 'award winning' restaurant!

En wist je dat York ook een rijke historie kent als het gaat om chocolade? Waar andere steden in Noord Engeland groeiden door de industrie en productie van staal, kolen en wol, werd in York chocolade gemaakt. Drie chocolademakende families hebben de afgelopen 200 jaar van York de thuisstad van chocolade gemaakt. Wist je dat bijvoorbeeld KitKat oorspronkelijk uit York komt. Het hele verhaal over de chocoladegeschiedenis van York vind je in 'York's Chocolate Story'. Een interactieve attractie voor jong en oud. 

Wat je natuurlijk echt niet mag overslaan is een echte Afternoon Tea. In York zijn er vele adresjes waar je kan genieten van dit Engels genietmomentje. Maak zeker een stop bij de wereldberoemde "Betty's Tearooms', deze vind je in de binnenstad. 

P1250788 001

IMG 20160328 121359 001

IMG 20160327 153049 001

Wat te doen in York

York is een stad vol bezienswaardigheden en activiteiten voor jong en oud. Een levendige stad met een kalender vol festivals, interessante musea en tja die pubs hè, al die gezellige pubs. Vervelen is hier geen optie. 

 • York Minster. De York Minster is de eyecather van de stad. Bekijk dit imposante bouwwerk ook eens van binnen! 
 • Clifford's Tower. Deze toren is het trotse symbool van de middeleeuwse Koningen, maar ook een pijnlijk overblijfsel van een nog pijnlijkere Joodse geschiedenis. 
 • Wandel over de stadsmuren. De stadsmuren zijn erg goed bewaard gebleven. Daarom is het mogelijk om een rondje om de stad te wandelen, geheel over de muur. Op plekken waar de muur er niet meer is, word je met symbolen op de weg 'omgeleid'. Op deze manier zie je veel van de stad. Wandel van Bootham Bar naar Micklegate Bar, een mooie wandeling. 
 • The Shambles. Dit eeuwenoude steegje met zijn schots- en scheve huisjes heeft vooral naam gemaakt vanwege de Harry Potter films. Deze straat was de inspiratie voor 'de weg is weg' of 'Diagon Alley' in het Engels. Dit kleine straatje was vroeger de straat van de slagers, 'the butchers. Een straat waar het bloed door de straten stroomden... Klinkt het al eng genoeg? Tegenwoordig vind je in deze straat schattige winkeltjes waaronder een heerlijke fudge shop!
 • Railway Museum. Gek op treinen en oude stoomlocomotieven? Bezoek 'the National Railway Museum', waar bekende, historische treinen staan. Eén van de pronkstukken is 'the Flying Scotsman' die na 15 jaar renovatiewerk het station weer is binnengereden.
 • York's Chocolate Story. Leer over de rijke chocoladegeschiedenis van York en vergeet ook niet vooral goed te proeven. 

York2

 • Castle Museum. Waan je in vroegere tijden, de Victoriaanse tijd van York om precies te zijn. En ervaar hoe York in deze tijd eruit zag. 
 • Jorvik. York was ooit een nederzetting van de Vikingen. Kruip in de huid van de Vikingen en bekijk York met een hele andere bril. 
 • North Yorkshire Moors Railway. Stap op de historische trein in het pittoreske plaatsje Pickering (ook een bezoekje waard) en rijdt vervolgens naar de prachtige kustplaats Whitby! Vanuit York ben je met openbaar vervoer in ongeveer een uurtje in Pickering. 
 • Ghost Walks. Een stad met zo'n rijke geschiedenis is natuurlijk een stad vol legendes en verhalen. Een stad vol spoken, geesten en 'lijken in de kast'. Wandel mee op één van de Ghost Walks en ontdek de donkere kant van York. 
 • Farmers' Market. De 'Farmers' Market' van York vindt elke laatste vrijdag van de maand plaats op the Shambles Market. 
 • Whip-ma-whop-ma-gate. Alleen al vanwege de grappige naam moet je hier even een stop maken. De 'Whip-ma-whop-ma-gate' is de kleinste straat van York met de langste naam! Grappig toch? 
 • Holy Trinity Church. Het is even zoeken naar dit schattige kerkje, want het ligt goed verborgen tussen de gebouwen. Maar eenmaal gevonden dan ben je even weg van de drukke straten en vind je een oase van rust. Bijzonder aan dit kleine kerkje is zijn interieur. Kijk zelf... 
 • York Race Course. Paardenrennen, het is iets wat in Engeland heel groot is en wat we in Nederland eigenlijk niet echt kennen. Daarom is het wel zo leuk om eens een bezoekje te brengen aan de paardenrennen en om natuurlijk een gokje te wagen. 
 • Ga Picknicken! Niets zo onvoorspelbaar als het weer. Maar als het zonnetje schijnt is York een perfecte stad voor een heerlijke picknick. York heeft diverse groene parken en tuinen waar je kan neerstrijken met een dekentje. Daarom zette Visit York de beste 'picknick spots' op een rijtje.

IMG 20160328 130331 001

IMG 20160328 121853 001

Omgeving van York 

York is omringd door groene parken, heuvels en ook de kust is dichtbij! North York Moors is een prachtig natuurpark dat abrupt eindigt in zee. De natuur is er ruig, op de hoge toppen groeien bijna geen bomen meer en slingerende weggetjes brengen je langs pittoreske plaatsjes. Hoge kliffen kenmerken de oostkust van Engeland. Schilderachtige plaatsjes als Whitby en Robin Hood's Bay liggen in het North York Moors national park. Ook dichtbij zijn de Yorkshire Dales. Dit is een natuurpark met hoge pieken waar tot in het voorjaar sneeuw op de toppen ligt. In het natuurpark liggen kleine dorpjes waar de huisjes nog allemaal van steen zijn. Love it!

Overnachten in York 

 

Praktische info

 • York is een gezellig klein waardoor alles makkelijk te voet te bereiken is. 
 • Combineer je stedentrip York met een trip de natuur in! Bezoek het prachtige Lake District met al zijn meren. Of bezoek de pittoreske vissersstadjes Robin Hood's Bay en Whitby aan de oostkust. 
 • Dichtstbijzijnde vliegvelden zijn Leeds of Bradford. Maar je kan ook de boot nemen naar Hull of Newcastle en vanaf hier naar York reizen. 

IMG 20160327 152834 001

IMG 20160328 121413 001

IMG 20160327 154358 001

IMG 20160328 122552 001

IMG 20160328 131422 001

IMG 20160327 152749 001

 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in

Kijk ook eens naar