Robin Hood's Bay

Sprookje op de kliffen

Zelfs de naam van dit oude stadje is sprookjesachtig mooi: Robin Hood's Bay. Tegen de steile kliffen, pal aan de zee, pronkt dit kleine vissersstadje met haar 'stunning looks'. Een dorp met schattige, typische Engelse huizen. Smalle en steile straatjes die kronkelend uitkomen bij de klotsende zee. Een plaatje zo mooi! Robin Hood's Bay is 'maar' een klein plaatsje, maar bijzonder knus en kneuterig. En de waanzinnige omgeving van Robin Hood's Bay zorgt voor genoeg vertier en talloze activiteiten. 

Stad van smokkelaars en spoken

Robin Hood's Bay is een stad vol verhalen. Een stad van vissers en smokkelaars. Van spoken en van geesten. Met zijn ligging pal aan de zee, kent deze stad een echte smokkelaarstraditie. Het gerucht gaat dat er waar aan land kwam, dat via ondergrondse gangen en kelders het binnenland in werd gevoerd, zonder ooit het daglicht te zien! Het ondergrondse netwerk van gangen zou nog steeds vele huizen in het stadje met elkaar verbinden. Hoe deze plaats aan zijn naam komt, is niet helemaal bekend. Maar het valt te betwijfelen of Robin Hood hier ooit is geweest...

P1250462 001

Robin Hoods Bay streets

Robin Hoods Bay landscape

Pubs en B&B's in Robin Hood's Bay

Groot is Robin Hood's Bay niet, maar toch is er van alles te doen. Via één lange hoofdstraat wandel je van de kliffen boven helemaal naar de zee beneden. Langs deze straat vind je een aantal kleine winkeltjes en vele B&B's. Ook zijn er verschillende kroegen waaronder de gezellige pub van het Bay Hotel (met misschien wel het beste uitzicht van de stad), Dolphin's en natuurlijk Smugglers. Maar je komt hier vooral om te genieten van de natuur, de zee en de typische Engelse cultuur van biertjes drinken en scones snoepen. 

Robin Hoods Bay sea

Coast to Coast Walk

Het is een bekende wandeling, zeker onder vervende wandelaars; de coast to coast walk. Deze route is maar liefst 300 kilometer lang en brengt je helemaal van St. Bees aan de Westkust naar Robin Hood's Bay aan de Oostkust van Engeland. De wandeling brengt je door verschillende national parken in Noord Engeland. De route eindigt om precies te zijn in de gezellige pub Bay Hotel. 

North York Moors national park

North York Moors roadtrip

North York Moors National Park 

Uitgestrekte landschappen met heide, schapen en glooiende heuvels. Het North York Moors National Park is alles wat je verwacht van een Engels national park én meer! Deze omgeving leent zij bij uitstek voor tripjes in de natuur. Wandelen, fietsen en vissen zijn hier aan de orde van de dag. De natuurliefhebbers is hier absoluut op het juiste adres. Robin Hood's Bay en Whitby zijn volledig omgeven en ingesloten door het National Park. Vanaf deze stadjes sta je dus onmiddellijk in de natuur. Meer weten over het North York Moors National Park en lees dan de website van het park

Robin Hoods Bay skyline

Robin Hoods Bay cliffs

Wat te doen in Robin Hood's Bay 

Een goed begin van je tripje Robin Hood's Bay is het Visitor Center. Deze vind je in het oude Kustwacht gebouw. Daar kunnen ze je wegwijs maken en advies geven over de leukste activiteiten in de omgeving. 

 • Geniet van het strand! Neem een duik, ga pootje baden of zandkastelen bouwen. Een heerlijke ruige zee wacht op je. 
 • Ga fossielen zoeken. Neem een emmertje mee, hou je ogen open, want Robin Hood's Bay staat bekend om de grote hoeveelheden fossielen die je op strand kan vinden. Hidden Horizons organiseert 'fossielen jacht', zodat de kans groot is dat je met een fossiel naar huis gaat.
 • Bij laag water kan je lopen naar het plaatsje Ravenscar, met een hotel bovenop de kliffen. Bij hoogwater kan je ook via een pad op de kliffen in het plekje komen. 
 • Kruip in de huid van de inwoners van Robin Hood's Bay en leer meer over de talloze schipbreuken voor de kost, het leven als vissersvrouw en natuurlijk de geheime smokkelroutes. Bezoek het Robin Hood's Bay museum! 
 • In het hart van het Sneaton Bos vind je een magische plek... The Falling Foss Tea Garden is een kleine, maar betoverend mooie theetuin omringd door prachtige natuur. In de kleine cottage en mooie tuin worden lekkere hapjes geserveerd. Vlakbij de theetuin vindt je de Falling Foss waterval. Laat de kinderen spelen in het bos of doe een potje 'Pooh Stick' (je weet wel, van Winnie de Pooh)

Whitby North England

Wat te doen in Whitby 

Vlakbij Robin Hood's Bay ligt de grotere en meer bekende stad Whitby. Whitby is, net als Robin Hood's Bay een pareltje aan de kust. Boven de stad torent de majesteuze ruïne van de Whitby Abbey. Mocht je 's avonds echt op stap willen of een dagje willen shoppen, dan is Whitby 'the place to be'. Omdat het groter is dan Robin Hood's Bay vind je er vanzelfsprekend ook meer restaurants, bars en winkels. 

 • Bezoek de historische ruïnes van de Whitby Abbey. Deze majestueuze ruïne torent boven de stad uit en domineert 'the East Cliff'. Vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over de stad. 
 • Reis terug in de tijd en stap aan boord van de 'North Yorkshire Moors Railway'. Deze oude stoomtrein rijdt je door het bijzondere landschap van het North York Moors National Park. Een super leuk uitje voor het hele gezin! 
 • Hier begon het allemaal, de zeereizen van Captain Cook. Bezoek het Captain Cook museum en kruip in de huid van deze beroemde zeevaarder. 
 • Ga de zee op! Hoe kan je beter deze mooie vissersdorpjes aanschouwen dan vanaf de zee? Ga mee met een cruise en dobber over zee. 

Magpie Café Whitby fish and chips

Whitby city by night

Award Winning Fish&Chips

Eet de beste Fish&Chips in het award winning restaurant 'Magpie Café'. Reserveren is geen overbodige luxe, want de mensen staan hierin de lange rijen om te komen proeven van de Fish&Chips. De vis is meesterlijk vers en je kan kiezen tussen allerlei soorten vis die a la minute voor je gebakken wordt. 

Robin Hoods Bay Bay Hotel

Overnachten in Robin Hood's Bay 

Er zijn talloze mogelijkheden om te overnachten in Robin Hood's Bay. De ene schattige cottage is nog mooier dan het andere. Maar wil je het beste uitzicht van de stad, in slaap vallen met het heerlijke geroezemoes van een Engelse pub en top service? Ga dan naar het kleine hotelletje "Bay Hotel". Dichterbij de zee kan je niet slapen! Zoals de eigenaar zelf aangeeft, is het eigenlijk meer "a pub with accommodation". Er zijn slechts drie kamers in het hotel. 

Praktische info

 • Ben je je reis naar Noord Engeland aan het uitstippelen? Kijk dan ook eens op de website van Visit Britain.
 • Dichtstbijzijnde vliegveld is Leeds/ Bradford. Ook vanuit Manchester of Newcastle is behoorlijk dichtbij. Het handigste is om vanaf daar een auto te huren en naar Robin Hood's Bay te rijden.
 • Een (huur)auto is wel handig om te hebben in dit gebied.
 • Je kan ook de boot nemen naar Newcastle of Hull en vanaf daar al slingerend of landweggetjes naar Robin Hood's Bay rijden.  
 • Combineer je tripje Robin Hood's Bay met het mooie Lake District of een leuke stad zoals York. 
 • Neem een wereldstekker mee, deze heb je nodig in Engeland. 

Robin Hoods Bay houses

P1250459 001

Robin Hoods Bay sunny place

Robin Hoods Bay beach

Robin Hoods Bay streetview

Robin Hoods Bay beach cliffs

contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in

Kijk ook eens naar