Colmar

Beste van twee werelden

Het lijkt wel een schilderij...Gekleurde vakwerkhuisjes staan schots en scheef, achter elke hoek van de straat wacht een nieuwe verrassing en de kleuren spatten van het doek. Alleen is het geen kleurrijk schilderij, maar het is écht! Romantisch Colmar laat mijn hart sneller kloppen; een historische binnenstad waar elk gebouw de moeite waard is. Veel groene parkjes met bloeiende bloemen. Wijntjes proeven op één van de vele terrasjes terwijl de zonnestralen ons gezicht verblijden. Colmar heeft het beste van twee werelden, een beetje Frans en een beetje Duits. Een goede Franse wijn uit de Elzas gaat prima samen met een Duitse flammkuchen. Waan jezelf in een sprookje en bezoek het verrassende Colmar. 

Duits en Frans

De rijke geschiedenis van Colmar kort samengevat, was het Frans, Duits en toen weer Frans. De stad ontstond in de Middeleeuwen en groeide uit tot een bloeiende handelsstad. Colmar ligt aan de Duitse grens en is vaak 'van eigenaar' gewisseld. De mooi historische handelshuizen uit die tijd zijn nog steeds bewaard gebleven! Wanneer je wandelt door de straten lijkt de tijd te hebben stilgestaan. 

P1260570 001

Culinair Colmar 

Colmar is een plek voor lekkerbekken! De stad biedt het beste van twee werelden, niet alleen wat betreft de prachtige architectuur, maar ook wat betreft eten! Combineer een wijn uit de Elzas met een heerlijke Flammkuchen. Lokale specialiteiten van Colmar zijn foie gras, flammekueche, baeckeoffe, zuurkool, gerookte varkensbout, spaetzle en nog zoveel meer. Dit spoel je natuurlijk allemaal weg met een heerlijke Pinot gris. Colmar is daarnaast de stad van de winstub. Een soort van taveerne, donker ingericht, laag plafond en tikkeltje ouderwets. Op de kaart staan typische streekgerechten en wijnen. Wie het echte Colmar wil proeven, moet zeker een keer eten bij een Winstub. Een ander goed restaurant in Colmar is Wistub de la Petite Venise. Een kleine kaart vol plaatselijke specialiteiten. Vergeet niet te reserveren want anders kan je aansluiten in de lange rij wachtenden.

IMG 20160506 130602 001

De ooievaars van Colmar

Overal zie je ze staan, in de winkeltjes, in de kraampjes, geschilderd op de muren van gebouwen... de ooievaars! De ooievaar is het symbool van Colmar en de Elzas. De ooievaars strijken elk jaar weer in deze streek neer om te broeden en hun jongen groot te brengen, voordat ze weer vertrekken naar Afrika. In de stad zelf vind je een aantal nesten, waaronder eentje op het dak van de St. Martinskerk. De meeste nesten vind je echter in de dorpjes rondom Colmar. Hoewel er in Colmar om je heen genoeg te zien is, vergeet vooral niet naar boven te kijken!

IMG 20160506 122326 001

P1260529 001

De mooiste wijken van Colmar

Wandel door de mooiste wijken en strijk neer op prachtige pleintjes. Hoewel de hele binnenstad een plaatje is, zijn er een aantal pleintjes en wijken die je zeker niet mag missen. In het hart van het centrum vind je Place de la Cathédrale. Op dit plein staat de Sint Martin kerk, gebouwd tussen 1235 en 1365. Het oudste huis van Colmar 'Maison Adolph' vind je ook op dit plein. Het huis zou gebouwd zijn rond 1350. Je herkent het huis aan zijn puntige ramen. In de zomermaanden is het goed vertoeven op één van de terrassen op het plein. 

Le Quartier des Tanneurs was vroeger de armste wijk van Colmar. In deze wijk woonden vroeger de leerlooiers. Dat kan je zien aan de vele vakwerkhuizen in de wijk. Het leer werd gewassen in de rivier 'Gerberbach' die door de wijk stroomde. Mooiste straat hier is de Rue des Marchands. De oude vakwerkhuizen zijn prachtig gerestaureerd! Strijk neer op de terrassen bij de Swendifontein om heerlijk te genieten van een Duits biertje, Frans wijntje én de zon!

Je hoeft niet lang na te denken hoe 'La Petite Venise' aan haar naam komt. Deze wijk is misschien wel de meest gefotografeerde wijk van Colmar. En dat is niet zonder reden. Weggelopen van een postkaart is dit een fotogenieke plek van de stad. Een klein riviertje stroomt langs de gekleurde huisjes. Aan het einde van de wijk vind je de overdekte markt 'Marché Couvert'. 

IMG 20160505 154039 001

Beste reistijd Colmar 

Er zijn eigenlijk twee perioden die bijzonder geschikt zijn om naar Colmar te gaan; het voorjaar en vlak voor de kerst. In het voorjaar is de stad kleurrijker dan ooit. De vele bloemen in de stad staan volop in bloei, de temperaturen zijn er aangenaam en de omgeving is prachtig groen. En dan is er natuurlijk de kerst. Colmar is al een romantische stad, maar met talloze gezellige lichtjes en versieringen schijnt Colmar als nooit tevoren. Voor het opsnuiven van de gezellige kerstsfeer moet je zeker in december naar Colmar. 

P1260406 001

IMG 20160506 155909 001

Wijnfeesten in Colmar

Naar een wijnfeest in Colmar is nog een goede reden om de stad eens te bezoeken. In juli en augustus vinden deze wijnfeesten plaats. Plaatselijke wijnboeren komen naar Colmar om 'het grote publiek' kennis te laten maken met hun wijn. De kelders worden open gesteld voor het publiek zodat jij de heerlijkste wijnen kan gaan proeven. De binnenstad van Colmar verandert in een groot borrelfestijn. In de steegjes en op de pleinen staan gedekte tafel met allerlei heerlijkheden om je het beste van de regio te laten proeven. Daarnaast zijn de wijnfeesten een eerbetoon aan tradities en folklore. Volksdans door de straten, laat je leiden door de muziek en smeer je keel met de beste wijnen van het land. 

P1260425 001

IMG 20160505 154206 001

Wat te doen in Colmar? 

  • Struin door de straten... en nog eens en nog eens. Je kan er vast geen genoeg van krijgen. Zeker als het weer meezit, is er geen betere activiteit dan gewoon rond wandelen door dit 'openlucht museum'. 
  • Proef de beste wijntjes van de Elzas en ga voor een wijnproeverij. Leuk adresje is de wijnproeverij bij Domaine Martin Jund. Middenin het centrum kan je langs voor een proeverij en is een klein winkeltje. Vooral de Pinot Gris vonden wij een groot succes!
  • Stap in het bootje! Hoewel Colmar slechts een paar grachten heeft, is het toch mogelijk om een rondvaart te maken. 
  • Kijkje in de kerk. In Colmar staan verschillende kerken, maar de twee bekendsten zijn de Dominikanen Kerk en de Sint Martin Kerk. Beide kerken zijn dateren uit de 14de eeuw. Vooral de daken zijn erg mooi.
  • Laat je een dag rondrijden langs de beste wijnboeren van de streek! Je kan ervoor kiezen om zelf een deel van de wijnroute te rijden of je laat je door een gids rondrijden. Alsace Wine Tours biedt excursies op maat. Ook een uitgelezen kans meer van de regio te zien.
  • Haal wat lekkers bij de overdekte markt (stokbrood, kaasje, vleesje en natuurlijk wijn!) en ga picknicken! Er zijn vele groene parken in Colmar waarvan Champ de Mars het grootste park is. Persoonlijk vond ik de kleine groene binnentuin 'Square de la Montagne Verte' erg mooi. Een oase van rust middenin de stad
  • Hansi Museum. Hansi is de pseudoniem van kunstenaar Jean-Jacques Waltz. Colmar en de Elzas waren een grote inspiratiebron voor Hansi. Hij maakte vele schilderijen met de typische stadsgezichten van deze streek in zijn tijd. In het museum vind je ook een leuk souvenierwinkeltje. 
  • Museum Unterlinden, vertelt een geschiedenis van bijna 7000 jaar. Van de prehistorie tot hedendaagse kunst.

IMG 20160506 114300 001

IMG 20160506 111419 001

Elzas en de Vogezen

Colmar is één van de grootste steden van de Elzas. De stad noemt zich 'de wijnhoofdstad van de Elzas'. Ook ligt Colmar in de streek de Vogezen. De bergen en de natuur zijn dus nooit ver weg! In de winter kan je zelfs skiën in deze regio. De Vogezen is een veelzijdig gebied met glooiende cultuurlandschap, bergtoppen, de wijngaarden en het 1000 meren gebied! 

Hotels in Colmar

Praktische info 

  • Colmar is het makkelijkst te bereiken met de auto. Vanaf Utrecht is het ongeveer 6,5 uur rijden. Je kan ook het vliegtuig nemen naar Straatsburg (een half uurtje van Colmar) 
  • Gratis parkeren kan in de stad nog op één plek; bij het Centraal Station. In de rest van de stad is het betaald parkeren. 

IMG 20160505 153026 001

IMG 20160506 112013 001

IMG 20160506 133558 001

IMG 20160506 121453 001

IMG 20160506 111830 001

IMG 20160506 132646 001

P1260621 001

IMG 20160505 154216 001

P1260587 001

P1260342 001

P1260533 001

contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in

Kijk ook eens naar