Belgrado

Rauwe schoonheid

Geen filmster of topmodel, maar toch ben je zo mooi. Mooi van binnen én vol verborgen schoonheid. Ik leer je pas net kennen, maar ik wil veel meer van je weten. Want je hebt een verhaal te vertellen. Een bijzonder verhaal. Je hebt geleefd en dat geeft je karakter. Je leeft nog steeds en hoe! Bruisend en nooit saai. Een stad met een urban vibe, waar altijd iets te doen is en met een nachtleven waar je 'u' tegen zegt. Achter de soms grauwe gebouwen vind je de gaafste plekjes. Oude littekens veranderen in hippe barretjes en restaurants. En behalve dat is je glimlach zo mooi, je behulpzame en vriendelijke bewoners, die zo trots vertellen over hun stad. Je ligt op het kruispunt tussen oost en west en bent daardoor boeiend anders. Het beste van twee werelden. Belgrado, je bent me er eentje... 

IMG 20160714 170627 001

IMG 20160714 154646 001

Bijzonder Belgrado

Belgrado is een stad die moeilijk in één woord te vangen is. In twee woorden zou ik wellicht 'rauwe schoonheid' zeggen. Het is geen klassieke schoonheid zoals Parijs, maar een stad waar de mooie plekjes zeker te vinden zijn. Het is een stad die leeft, een stad die zich niet anders voor doet dan hij is. Zoals de locals er leven, zo leef je mee. Volgens toonaangevende reisbladen zoals de Lonely Planet heeft Belgrado zelfs het beste nachtleven ter wereld! Er is hier elke avond wel een feestje te vinden. Als voormalig Joegoslavië en Oostblokland verwacht je grauwe betonnen flatgebouwen en die zijn er ook. Maar toch is de stad allesbehalve grauw en grijs. Er heerst een fijne en gemoedelijke sfeer, de stad is super groen en staat bol van de groene parken en er zijn prachtige historische bouwwerken. Omdat de stad nog niet heel toeristisch is (joepie!) nemen de locals de tijd om je eens uitgebreid te vertellen over hun stad. 

IMG 20160714 172604 001

Belgrado in 60 seconden

Neem een minuutje de tijd om mijn reisfilmpje van Belgrado te bekijken en krijg een indruk van deze bijzondere stad! 

Bewogen geschiedenis

Als hoofdstad van het voormalige Joegoslavië is Belgrado een stad met een verhaal. Nog niet zo heel lang geleden, in 1999, vielen de laatste bommen in de stad. Ook vandaag de dag is nog te zien dat Belgrado onder vuur lag. Her en der staan ruïnes als stille getuigen van dit verleden. De ruïnes zijn niet opgeruimd of opgeknapt maar staan als een soort van monumenten in de stad. Na de val van Joegoslavië was Belgrado de hoofdstad van Servië en Montenegro en nu dus van Servië.

IMG 20160715 112748 001

IMG 20160715 113306 001

De Witte Stad 

De Witte Stad is de bijnaam van Belgrado. In de stad, bovenop de hoogste heuvel, uitkijkend over het water stond een imposant for van witte steen. Beligrad betekent 'wit fort' of 'witte stad'. De Serven zelf noemen hun stad Beograd.  De karakteristieke witte steen is nog steeds in de stad te vinden. Ook delen van het fort staan nog overeind en kan je bezoeken. Rondom het fort vind je een enorm park met uitzicht op de beide rivieren van de stad. 

IMG 20160715 113639 001

Stad van de rivieren

Maar liefst twee grote rivieren doorkruisen de stad; de Sava en de Donau. Dat geeft Belgrado haar unieke gezicht en zorgt ervoor dat Belgrado een groen pareltje is. Er zijn in de stad vele stadstrandjes. Met name het kleine eilandje in de Sava 'Ada Cinganlija' is een populaire groenbestemming voor de locals. Zij komen hier om te sporten en te ontspannen. Je kan er goed fietsen, skaten en wandelen en heerlijk op het strand liggen of picknicken. Met name in de zomermaanden is het een fijne, verkoelende plek. Van oudsher waren de rivieren een natuurlijke grens tussen het westen en het oosten. Belgrado stond op het kruispunt van deze 'twee werelden' en biedt dan ook een bijzondere combinatie van oosterse sferen, een combinatie van architectuur, cultuur en gastronomie en westerse invloeden. 

IMG 20160714 191743 001

Top 10 Bezienswaardigheden Belgrado 

Wat mag je nou echt niet missen tijdens je tripje Belgrado? Wat zijn de leukste wijken en wat zijn de mooiste bezienswaardigheden? Ik zette de beste plekjes van de stad voor je op een rijtje. Van toffe musea, schattige straatjes tot groene parken... Deze bezienswaardigheden maken samen Belgrado tot een gave bestemming! 

IMG 20160714 173121 001

IMG 20160714 173822 001

1. Skardarlija

Skardarlija is een bohemian straatje in het oude Belgrado met vele restaurants en barretjes. Deze straat met kinderkopjes en oude gebouwen wordt ook wel vergeleken met het Parijse Montmartre. Het is een vintage buurtje waar je heerlijk kan borrelen en uiteten kan gaan. Skardarlija begon als buurtje voor 'gypsies' en stond jarenlang bekend als 'gypsie quarter'. Later werd het een echte kunstenaarswijk omdat beroemde schrijvers, dichters en acteurs zich er settelden, Het historische theater is er namelijk letterlijk om de hoek. Tot op de dag van vandaag ademt het deze gypsie-achtige sfeer. Wat mij betreft één van de mooiste straatjes van Belgrado. Strijk neer op één van de terrassen, bestel een traditioneel Servisch gerecht een lekker Servisch wijntje erbij en kijk naar de voorbijlopende toeristen. Het is weliswaar een toeristisch straatje, maar daardoor niet minder leuk en gezellig. 

IMG 20160714 194959 001

IMG 20160714 195058 001

In dezelfde wijk, maar dan helemaal anders is 'Certinsjka 15'. Het is niet de naam van een restaurant, maar een adres. Onder de locals staat deze urban buurt beter bekend als 'Certinsjka 15', de toegangspoort van dit unieke adres. Voer dit adres in op je navigatiesysteem en je komt uit op een hele bijzondere bestemming. Achter de slagboom bevindt zich een eigen wereldje waar oude industriële gebouwen een hippe nieuwe bestemmingen hebben gekregen. Deze plek mag je zeker niet missen! Lees er meer over bij 'Hotspots Belgrado'. 

IMG 20160715 113023 001

IMG 20160715 115736 001

2. Belgrado Fort en Kalemegdan Park 

Het grootste park in de binnenstad van Belgrado is Kalemegdan Park en hier vind je ook het oude Belgrado Fort. Het park en het Fort zijn gratis toegankelijk en een heerlijke plek om rond te wandelen. Niet alleen is het park een fijne oase van rust en groen, maar ook het uitzicht van de heuvel is erg mooi. Je kijkt vanaf hier over de twee rivieren, over de nieuwe stad én ziet een deel van de oude stad. Locals komen hier graag om te picknicken of gewoon 'te chillen'. In de zomermaanden is het park regelmatig het decor voor swingende festivals. Het Fort is meer dan 2000 jaar oud en op het complex van je overblijfselen van kerken, poorten en torens. Het Fort is ook te bezoeken en huisvest een museum over de geschiedenis van Belgrado.

IMG 20160714 154052 001

3. Oude stadscentrum, Kneza Mihailova

Een boulevard met oude gebouwen, winkels en restaurant. Dit is het kloppende hart van Belgrado. Overdag kan je hier goed winkelen en 's avonds is het het uitgaanshart van de stad. Behalve winkels vind je er veel restaurants en cafeetjes. Wandel ook zeker eens de zijstraatjes in! Ook hier vind je leuke hotspots! Republic Square is het middelpunt van het oude stadscentrum, hier begint of eindigt de Kneza Mihailova. Op het plein vind je het grote beeld van Mihailo op zijn paard. Hij wordt omringd door het historische Nationale theater (ook een bezoekje waard) en het Nationale Museum. 

BelgradoCollage2

4. St. Sava Kerk

Eén van de meest gefotografeerde bouwwerken van de stad en een icoon voor Belgrado is de St. Sava kerk. Dit is één van de grootste orthodoxe kerken van de hele wereld. De meeste Serviërs zijn orthodox en trots op dit bouwwerk. Het imposante witte gebouw deed mij denken aan de Sagrada Familia, niet vanwege haar uiterlijk, maar omdat beide bouwwerken nog altijd niet af zijn! De buitenkant van de St. Sava kerk is helemaal klaar, maar binnen is het nog een bouwput. Dat komt omdat de bouw van de kerk enkel gefinancerd wordt door giften en donaties. Desondanks kan je de potentie van deze kerk goed voorstellen. 

IMG 20160715 193541 001

P1280678 001

P1280671 001

5. Savamala, Beton Hala

Savamala is een populaire wijk aan de rivier met oude gebouwen en betonnen pakhuizen. Ooit waren deze betonnen pakhuizen gevuld met goederen bedoeld voor de scheepvaart, maar tegenwoordig een hippe 'place to be'. De waterkant is een bruisende plek waar je 's avonds lekker kan eten en borrelen. In de oude pakhuizen zitten nu trendy tentjes die er stuk voor stuk gaaf uit zien. Vanaf de terrassen heb je uitzicht op de voorbijvarende bootjes in de Sava rivier. De zon zie je langzaam zakken achter de nieuwe stad. Op goede dagen vang je hier de hele avond zonnestralen. Het beste gewaardeerde restaurant van de stad (van Tripadvisor) vind je in de Beton Hala; Toro Latin. Dat moesten we natuurlijk proberen! Kijk even bij 'Hotspots Belgrado' wat wij van Toro Latin vonden. Ga zeker ook een kijkje nemen bij 'Mikser House' (wijk Savamala) een hippe conceptstore waar ook regelmatig een feestje wordt gevierd! Mikser House is een creatieve ontmoetingsplek met een restaurant in urban-achtige sfeer. 

IMG 20160714 161713 001

6. De markten van Belgrado 

Rommelmarkten, streekmarkten, van-alles-en-nog-wat-markten, ik ben er dol op! Met name de markten waar ook de locals naar toe komen! Deze markten zijn een goede manier om wat van het lokale leven te proeven. Sfeer op te doen, mensen te ontmoeten en lokale etenswaren te proeven. De inwoners van Belgrado zijn dol op markten. Op de markt kan je de diversiteit van de Servische keuken proeven; proef er groente en fruit, de lokale witte kaas, vlees en vis en vooral ook Rakija! Dit drankje is gemaakt van fruit en bevat gemiddeld zo'n 40% alcohol. Breng eens een bezoekje aan: Kalenić market (vlakbij het centrum van Vračar), de grootste markt Bajloni market, de vernieuwde markt Dorćol of de Zelani venac market (in het centrum van de stad). 

IMG 20160715 113634 001

IMG 20160715 120307 001

7. Groen eilandje, Ada Ciganlija 

Dit kleine eilandje in de rivier de Sava dé groene oase van Belgrado. Hier vind je diverse stadsstrandjes, kan je roeien, zwemmen en kajakken of gewoon lekker picknicken in de schaduw van de bomen. De locals vertoeven hier graag. Vooral in de zomermaanden is dit een geliefde plek. Ook kan je er fijn fietsen en heerlijk wandelen. Je kan Ada Ciganlija bereiken vanaf de Branko Brug.

P1280584 001

8. Tesla Museum 

Nikolai Tesla, wie kent hem niet? Wellicht niet zo beroemd als Edison, maar deze Servische uitvinder is ontzettend belangrijk geweest en heeft geschiedenis geschreven. Bij het grote publiek is Tesla vooral bekend als de uitvinder van de wisselstroomgenerator en andere belangrijke componenten van het huidige elektriciteitsnet. Tesla is uiteindelijk in Manhattan, New York gestorven als 'excentrieke uitvinder'. Na zijn dood in 1943 zijn zijn persoonlijke bezittingen en laboratoriumverslagen naar zijn neef in Joegoslavië gestuurd. Later werden deze in het Tesla Museum tentoongesteld. Ook de urn met zijn as is hier te zien. Het leukste is om het museum te bezoeken tijdens een rondleiding. Dan worden verschillende van zijn uitvindingen gedemonstreerd! Het is een klein museum, maar zeker de moeite waard om te bezoeken.

P1280455 001

9. Zemun & Gardoš

Ooit was Zemun een aparte stad aan de Oostenrijkse grens, maar nu is het een romantisch en historisch stadsdeel van Belgrado. In Zemun vind je vele oude huizen, verschillende kerkjes en straatjes met kinderkopjes. Maar vooral de boulevard is een geliefde plek voor de locals. De kilometers lange promenade langs de Donau is erg levendig met drijvende restaurants, clubs en zelfs een drijvend casino. Hier kan je stappen tot in de late uurtjes. Een echte bezienswaardigheid in deze wijk i s de toren van Gardoš, een overblijfsel van de Romeinse tijd! 

P1280582 001

10. Tito's Museum

Het is nog steeds de meest populaire inwoner van Belgrado, ook al is hij al jaren overleden. Josip Broz, bijnaam Tito, was eens de statige leider van het voormalig Joegoslavië. Tot 1980 was hij de president van het land. Tito werd bekend als communistisch leider die de Russische opmars naar het westen wist te stoppen. Hij wist zijn land los te weken van het Oostblok en gaf het communisme in Joegoslavië een eigen gestalte. Ook wist hij de vrede te bewaren in het voormalig Joegoslavië. Na zijn dood duurde het echter niet lang tot etnische spanningen tot gewelddadige confrontaties leidden. Het levenswerk van Tito bleek hier niet tegen bestand, 'zijn' Joegoslavië viel uiteindelijk in 1992 uit elkaar. Je kan de graftombe van Tito in Belgrado bezoeken, vlakbij het graf is het Museum van Joegoslavische Geschiedenis ingericht. 

IMG 20160715 104207 001

Overnachten in Belgrado 

Overnachten in de stad is, vergeleken met de Nederlandse prijzen, nog steeds erg goedkoop. Net buiten de binnenstad heb je nóg meer waar voor je geld en het vervoer naar de stad is makkelijk en goedkoop. Wij verbleven in het mooiste hotel van de stad! Dit hotel is het eerste design hotel van Belgrado en helemaal hip en modern. Het is gevestigd in een oude molen tot in de puntjes is gerenoveerd en vernieuwd. Met de taxi sta je in ongeveer 7 minuten in hartje Belgrado! 

IMG 20160714 160923 001

Hotspots Belgrado 

Stevige maaltijden, grove soep en veel vlees... Het beeld dat ik had van de Servische keuken is zo anders dan ik dacht! Het klopt hoor, dat de Serven wel houden van een stevige maaltijd met worst. Zeker de Ćevapčići - worstjes gemaakt van gehakt - zijn een echte aanrader. En probeer ook zeker Ajvar - een smaakmaker van rode paprika en aubergine - die men hier royaal op een boterham met vlees smeert. Maar er is meer! Een verfijnde keuken met mediterraanse invloeden. Servië ligt helemaal niet zo gek ver weg van de Middellandse Zee en landen als Griekenland. Denkt dus bij de Servische keuken ook aan witte kaas, olijven, Musaka en verse pasta's. Maar dankzij de Oostenrijkse invloeden staat er ook vaak schnitzel op de menukaart. De keuken van Belgrado is veelzijdig, smaakvol en voor elk wat wils! 

P1280609 001

Overzichtelijke binnenstad

De inwoners van Belgrado zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Ze wijzen je graag de weg en vertellen graag over hun stad. Het Engels van de locals is erg goed. Net als in Nederland krijgen de kinderen van jongs af aan Engelse les op school en films worden net als hier ondertiteld. Volgens de locals is er geen plek in de stad waar je als toerist beter niet kan komen. De binnenstad is overzichtelijk en kan je te voet verkennen. De taxi's zijn er goedkoop, dus een goed alternatief. Het openbaar vervoer loopt er echter nogal achter, geen trams of metro's. De locals reizen graag met de bus waardoor er een uitgebreid busnetwerk is in de stad. 

IMG 20160715 124316 001

Klimaat Belgrado

Warme zomers en koude winters kenmerken het klimaat in Belgrado. Omdat de stad een landklimaat heeft, 'kan het er vriezen en kan het er dooien'. Met name de zomers kunnen bijzonder warm en zonnig zijn, de winters ijskoud. De beste reistijd is dan ook in het late voorjaar of in het vroege najaar. 

IMG 20160714 104129 001

Met Wizz Air naar Belgrado 

Wist je dat je vanaf Eindhoven voor een prikkie naar Belgrado kan vliegen!? Wizz Air vliegt meerdere keren per week naar de Servische hoofdstad en brengt je voor enkele tientjes al naar de stad! Op deze manier wordt het super makkelijk om eens een weekendje naar Belgrado te gaan. Vanaf Eindhoven is Belgrado ongeveer 2 uur vliegen. Wizz Air is een lowcost airline met vele verbindingen naar Oost-Europa. Wizz Air vliegt op maar liefst 124 bestemmingen! De rose vliegtuigen van Wizz Air stijgen op vanaf Eindhoven, een overzichtelijk vliegveld dat makkelijk bereikbaar is. Je hebt er snel ingecheckt en staat in no-time bij de gates.

Wizz Air is een comfortabele en veilige manier om naar Oost-Europese bestemmingen te vliegen. De vliegtuigen, beenruimte en handbagageregels zijn vergelijkbaar met andere lowcost airlines zoals Ryanair en Easyjet. Je mag een klein stuk handbagage voor niets meenemen, voor grotere handbagage betaal je een toelage vanaf €15. Handig is de 'bagage calculator', dan kan je van tevoren precies berekenen wat je eventueel kwijt zou zijn aan bagage en kom je niet voor verrassen te staan. 

IMG 20160714 153728 001

Belgrado stedentrip

IMG 20160715 115232 001

IMG 20160715 123827 001

P1280475 001

IMG 20160714 172615 001

IMG 20160714 195128 001

IMG 20160715 114155 001

IMG 20160715 182736 001

P1280535 001

IMG 20160714 171734 001

IMG 20160715 123304 001

IMG 20160715 125637 001

P1280486 001

contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina