Sintra

Paleizen & Kastelen 

Sintra, gelegen op slechts 30 km vanaf Lissabon, is een betoverende plek die je echt een keer gezien moet hebben. Vooral bekend om het magische paleis dat bovenop de bergen staat in Sintra, maar minstens zo leuk is het pittoreske dorpje onder aan de berg. De natuur is er schitterend, er hangt een magische sfeer en het is vlakbij de zee. Een beetje geschiedenis: Sintra is afgeleid van het Keltische woord Cynthia wat Maan betekent. Al in 300 v.Chr. stond in dit gebied een Keltische maantempel. In de 8ste eeuw namen de Moren het gebied in en noemde de streek Chintra of Zintira. In 1147 veroverde Lissabon de streek waar Sintra nu nog steeds bijhoort. 

sintra2-001

De vele paleizen van Sintra

Dat de streek en het stadje Sintra vroeger belangrijk waren, blijkt uit de vele kastelen en paleizen die hier in de buurt staan. Een echte verklaring waarom er juist in Sintra zoveel kastelen te vinden zijn, is er niet. Maar wel zeker is dat het stadje al meer dan duizend jaar bij kastelenbouwers in trek is. Deze opvallende getuigen zijn de stille getuigen van de rijkdom van vroeger. Zo vind je er het Paleis van Queluz (de vroegere residentie van de Portugese koningin uit de 14de en 16de eeuw), het Castelo dos Mouros (Morenkasteel uit de 7de en 8ste eeuw), het Paleis van Sintra, Quinta da Regaleira, een kerk uit de 13de eeuw, maar de absolute topper is het Palácio da Pena (1840-1850 gebouw rond een klooster uit de 16de eeuw).

Sintra Portugal

Fraaie ligging

Maar behalve de vele paleizen en kastelen heeft Sintra nog veel meer te bieden. Sintra zelf staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en heeft vele schilderachtige huisjes en straatjes. De fraaie ligging van Sintra in de bergen zorgen voor een heerlijke koelte. Onderaan de berg zijn verschillende waterbronnen. Niet voor niets kwamen hier de Portugese koningen hier in de zomer graag naar toe. In het dorpje zelf zijn diverse leuke winkeltjes en gezellige restaurantjes. In de omgeving kun je overigens prima wandelen. Ook de getrainde wandelaar kan hier zeker een goede toch maken. 

Sintra in 31 seconden

Wat te doen in Sintra

  • Bezoek het Palácio da Pena, bovenop de berg. Niet alleen is het leuk om rond te dwalen in het paleis zelf en te genieten van het schitterende uitzicht, ook de bijbehorende tuinen zijn een pareltje waar je heerlijk kan vertoeven. 
  • Op de bergrug van de Sierra ligt, hoog boven het stadje, staat het Moorse kasteel Castelo dos Mouros. Een groot deel van de muren is nog intact waardoor je een goede indruk krijgt hoe het kasteel er oorspronkelijk uit heeft gezien. Het is nog een behoorlijke, maar mooie wandeling er naar toe. 
  • Lekker uiteten en genieten van een mooi uitzicht, dat kan bij restaurant Panoramico of bij Casa da Sapa waar ze ook nog lokale lekkernijen serveren. 
  • Bewonder de kust! Sintra ligt niet ver van de schitterende, ruige kust. Je kan er heerlijk zwemmen, surfen in de golven of lekker bruinbakken op het strand. De natuur is hier op zijn best, bijzondere baaitjes verscholen tussen hoge rotsen en kliffen. 
  • In Sintra worden festivals en evenementen uitbundig gevierd en bezocht. Het Sintra festival staat geheel in het teken van zang en dans en is een toonaangevend festival voor de stad. Het Feira de Sao Pedro is een evenement dat al sinds de 12de eeuw wordt gevierd. Tijdens het feest wordt er een markt gehouden waar zeer uiteenlopende lokale producten worden verkocht. Op de markt krijg je een idee van de lokale cultuur. De markt vindt elke 2de en 4de zondag plaats op het plein, Largo Fernando II.

Hotels in Sintra

 Praktische info 

  • Sintra ligt op ongeveer 30 kilometer van Lissabon. Vanuit Lissabon is het dus makkelijk te bereiken. Ook met de trein kun je vanuit Lissabon naar Sintra reizen. Eenmaal in Sintra kun je vervolgens op de telkens in een rondje rijdende bus 434 stappen, die de kastelen met elkaar verbindt.
  • Sintra is een populaire bestemming onder de toeristen in het hoogseizoen en zeker in de weekenden kan het er dan ook erg druk zijn. Als het even kan, ga dan op een doordeweekse dag naar Sintra. 
  • Combineer je tripje naar Sintra met een verblijf aan zee in het plaatsje Cascais. 
  • Adres Guesthouse: Escadinhas da Fonte da Pipa 3, 2710-557 Sintra. 
 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in