Maastricht

Mooiste stad aan de Maas

Maastricht is zonder twijfel een van de mooiste steden van Nederland. Het heeft een rijke geschiedenis welke nog goed terug te zien is in de stad. Maastricht is ontstaan als Romeinse nederzetting. Het is daarnaast de oudste arbeiders- en industriestad van Nederland. Het hele binnencentrum bestaat uit prachtige oude panden en pleintjes. Behalve de schoonheid en de oudheid van de stad, weten de Limburgers nog wat echte gastvrijheid is. Geniet van een heerlijk biertje in een bruin café of diner in één van de vele culinaire hoogstandjes van de stad. Zeker ook aan de overkant van de Sint Servaasbrug in "Wijck" (spreekt uit als wiek) zijn leuke winkeltjes en restaurants te vinden.

Maastricht aan de Maas

Romeinen en Servatius

Maastricht is ontstaan als Romeinse nederzetting. Letterlijk betekent Maastricht; doorwaardbare plek (tricht) langs de Maas. De eerste dorpen en een heiligdom ontstonden langs de oevers van de Maas. Maastricht kreeg dankzij de Romeinen zijn eerste stenen brug. Aan het einde van de Romeinse tijd kwam de heilige Servatius naar Maastricht om het Christendom te brengen. Servatius is een naam die je in Maastricht vast en zeker gaat tegenkomen. Sint Servatius werd de beschermheilige en de bisschop van de stad. De stad werd pas echt een religieuze trekpleister na de dood van Sint Servatius. In de middeleeuwen waren het de kloosters, basilieken en kerken die het stadsgezicht bepaalden. 

Sint Servaas Maastricht

Vestingstad 

Maastricht is een oude vestingstad, welke vroeger geheel ommuurd was. Vele delen van de stadsmuren staan nog overeind! Het is dan ook erg leuk om een vestingswandeling te maken en het oude Maastricht te leren kennen. Ook kun je er genieten van de natuur door een rondvaart te maken over de Maas of de Mergelgrotten te bezoeken.

Vrijthof

Vrijthof

Je kan er niet omheen, zeker niet als je op het Vrijthof loopt. De enorme Sint-Servaas basiliek heeft zijn naam te danken aan het graf van Sint Servaas, waar de basiliek op gebouwd is. Vele heiligen woonden vroeger in de buurt van de basiliek rondom het plein. Tegenwoordig is het plein het bruisende hart van Maastricht. Hier worden vele evenementen gehouden zoals het concert van André Rieu, Winters Maastricht en natuurlijk het carnaval! Nog steeds staan er rondom het Vrijthof verschillende gezellige eetcafés waar het tot in de late uurtjes gezellig is. 

Ginger

Anders Aziatisch

Vlakbij het Vrijthof vind je restaurant Ginger. Een kleinschalig restaurant waar de heerlijkste Aziatische gerechtjes worden geserveerd. Hier kan je proeven van de Japanse en de Thaise keuken, maar dan in een stijlvolle inrichting. De leuke zwart-wit foto's van sumoworstelaars in combinatie met de bamboetafeltjes maken het helemaal af. Door de kleinschaligheid en gezellige inrichting kan je hier genieten van een gezellig en intiem diner. 

Op de menukaart van restaurant Ginger staan zoveel lekkere gerechten en smaakvolle combinaties dat het moeilijk is om te kiezen. Gelukkig is er de vriendelijke bediening die je helpen een keuze te maken uit al die heerlijkheden. Zo staat er niet alleen sushi op de kaart (jammie), maar ook kip kokosnoot of groene curry, Vooral de tonijntartaar en de beef noodles zijn een echte aanrader. 

Grotten

Grotten onder Sint Pietersberg

In en rondom Maastricht bestaat een hele ondergrondse wereld. Eentje die je absoluut een keer gezien moet hebben. De bekendste grotten Maastricht vind je onder de Sint Pietersberg. Er zijn meer dan 20.000 gangen en in de grotten is er geen enkel licht of geluid van buiten. Ga dus nooit alleen de grot in, maar altijd met een professionele gids. De grotten kennen een rijke geschiedenis. De 'blokbrekers' hakten stukken mergel uit de grotten ten behoeve van de bouw, maar ook kunstenaars hebben bijzondere kunstwerken in de grotten achtergelaten. Ook waren de grotten een toevluchtsoord voor Maastrichtenaren tijdens oorlog. De temperatuur in de grotten is altijd hetzelfde, ongeveer 10 graden Celsius. 

Op de Sint Pietersberg is ook nog iets bijzonders te vinden; een fort! Het fort dateert uit 1701 en verdedigde in vroegere tijden de stad. Vanwege zijn gunstige ligging boven op de berg konden vijanden al van veraf gespot worden. Het fort is open voor publiek en er worden rondleidingen gegeven. Leuk te combineren met een rondleiding door de grotten. 

De Wyck 

Wanneer je aankomt in Maastricht met de trein, is 'de Wyck' de eerste wijk die je tegenkomt. Dit is meteen één van de leukste wijken van de stad! Er hangt een gezellige sfeer en in de historische gebouwen vind je hippe winkeltjes en barretjes. Ook wanneer je aan de andere kant van de Maas bent, vergeet dan niet om de brug een keer over te steken voor de Wyck. Er zijn veel boetiekjes en ook veel goede restaurants. Van vintage tot hip, van modern tot Michelin. 

Coffeelovers2

Boeken en koffie in de kerk 

Deze oude kerk is omgetoverd tot de mooiste boekwinkel van Nederland! Een kerk gevuld met boeken, boeken en nog eens boeken. Verdiepingen hoog om precies te zijn. Daarnaast zit er in de kerk het koffietentje 'Coffeelovers Dominicanen'. Dat betekent genieten van een heerlijke koffie in hogere sferen. Bij Coffeelovers is er niet alleen ruime keuze uit verschillende soorten koffie, thee en sapjes, maar je kan er ook een lekker broodje eten. Eet van je warme foccacia en aanschouw de gewelven en de fresco's van de oude kerk. Echt een bijzondere plek voor een broodje en een boek. 

Carnaval in Mestreech 

Carnaval in Mestreech is een ware belevenis! Zonder schmink en gehuld in verkleedkleding val je hier meteen op. Lees mijn blog over carnaval voor meer informatie over Maastricht tijdens dit grootste volksfeest. 

P1140925-001

Hotspots in Maastricht 

Omgeving/vooral doen 

 • Maak een stadswandeling of vestingswandel (routes verkrijgbaar bij de VVV Maastricht). 
 • Maak een rondvaart over de Maas. 
 • Bezoek Maastricht in de winter tijdens "Magisch Maastricht" wanneer de binnenstad is omgetoverd tot magisch winterparadijs. Je kan er de lichtroute lopen en de stad op een hele andere verkennen. Er is ijspret voor jong en oud, een ijsbaan en een grote kerstmarkt. Vooral de vele kerstlichtjes maken het erg romantisch. 
 • Ga lekker uiteten in de hippe wijk 'Wijck' aan de andere kant van de Maas. Hier heb je in één straatje de meest heerlijke restaurants, maar ook verse bakkertjes en hippe winkeltjes zitten. Het Thais restaurant Tabkeaw is een echte aanrader. 
 • Bezoek Château Neercanne, iets ten zuiden van Maastricht. Dit oude kasteel is gebouwd op de oorspronkelijke Romeinse verdedigingswerken waarvan de grotten nog steeds bestaan en waar nu een wijnkelder in is gemaakt. Château Neercanne is nu een exclusieve horecagelegenheid met restaurant en eigen wijngaard. 
 • Wandel naar de Helpoort, de oudste stadspoort van Maastricht. De poort dateert uit 1229 en is de oudste stadspoort van Nederland. 
 • De Sint Pietersberg is een niet alleen leuk om te beklimmen omdat je dan een mooi uitzicht hebt over de stad en het Maasdal, er zijn ook leuke attracties zoals de kalksteengroeves of kasteelruïne Lichtenberg bezoeken. 
 • Vanuit Maastricht is het ook erg leuk om Valkenburg te bezoeken. Dit ligt op ongeveer tien minuten rijden. In Valkenburg kun je de Fluweelgrotten bezoeken, wat zeker de moeite waard is. 
 • Ook bijzonder is om Maastricht te bezoeken rond de feestdagen in december. De stad is sfeervol verlicht en viert "Magisch Maastricht". 

Hotels in Maastricht

Praktische info 

 • Het Townhouse hotel en hotel St.Martenslane liggen op ongeveer 5 minuten lopen van het centraal station. Een openbare parkeerplaats (betaald) ligt op 1 minuut afstand. 
 • Adres: St. Maartenslaan 5, 6221 AV Maastricht
 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina