Leiden

Grachten, hofjes en gezelligheid 

Vergeet Amsterdam en ga naar Leiden! Wist je dat Leiden, na Amsterdam, de Nederlandse stad is met de meeste grachten? De oer-Hollandse grachten met daaraan de schitterende grachtenpanden zijn volop te vinden in het centrum van Leiden. Leiden is minstens zo romantisch, maar lekker compact en vol gezelligheid. Het is een romantisch gezicht, zeker in de avond wanneer de lichtjes van de boten weerspiegelen in het water. Leiden heeft alle ingrediënten voor een leuke citytrip; een historisch centrum, een bruisend centrum vol kroegjes en terrassen, gezellige straatjes met boetiekjes en vele interessante musea. 

Citytrip Leiden 11

In dit artikel 

 • Bezienswaardigheden 
  • Leidse Hofjes
  • Monumenten
  • Studentenstad
  • Pieterskwartier
  • Shop Till You Drop
  • Muurgedichten
 • Rembrandt 
 • Musea Leiden 
  • Naturalis 
  • Rijksmuseum Boerhaave 
  • Volkenkunde Museum 
 • Hotspots Leiden
 • Overnachten in Leiden
 • Vooral doen in Leiden
 • Wellness in Leiden
 • Praktische info 

Citytrip Leiden 8

Leiden stedentrip 16

Bezienswaardigheden Leiden

Eén weekendje is echt niet genoeg! Ik ben al menigmaal geweest en elke keer ontdek ik weer iets nieuws. Leiden heeft alles in huis voor een heerlijke citytrip met het hele gezin, romantisch met zijn twee of met je vriendin. Wij hebben al eens de Rembrandt-route gewandeld (aanrader!) en een aantal musea bezocht (waaronder het Museum Boerhaave en Volkenkunde Museum), plus heerlijk gegeten en gedronken (dat kan volop in Leiden). Maar ik ben al eerder in Leiden geweest, ook met man- en zoonlief. We bezochten toen Naturalis (jongengs jongens wat een waanzinnig museum) en gingen lekker eten bij Lot & De Walvis (kidsproof hotspots zijn er genoeg in de stad!). Met andere woorden; met wie je ook gaat, wat je ook wil gaan doen, Leiden is echt een aanrader. 

Leiden stedentrip 12

Leidse hofjes 

Net als Haarlem is Leiden gezegend met een aantal historische hofjes. Er zijn in totaal 35 hofjes in Leiden die bijna allemaal in de binnenstad te vinden zijn. Via de kleine steegjes wandel je weg van de bewoonde wereld naar idyllische plekjes waar de tijd heeft stilgestaan. Zelfs het rumoer van de grote stad lijkt hier ver weg. Bij de VVV van Leiden kan je een stadswandeling kopen die je voert langs 12 van deze schitterende hofjes. 

Citytrip Leiden 10

Monumenten 

Behalve de stad van het water, is Leiden zonder twijfel ook de stad van de monumenten. Maar liefst 2800 monumenten zijn er in Leiden te vinden. Teveel om te zien in een weekendje weg. Van brugjes tot hofjes en van kerken tot het stadhuis. Eigenlijk is zo'n beetje het hele historische centrum een museum op zich. Een goede manier om veel van deze bijzondere plekjes te zien tijdens een citytrip is het wandelen van 'de Leidse Loper'. Met deze wandeling zie je 24 historische plekken in de binnenstad.

Leiden stedentrip 17

Studentenstad

Wanneer een stad ook een studentenstad wordt genoemd, weet ik al dat het er gezellig moet zijn. Door de komst van de vele studenten is er een groot aanbod van horeca en evenementen. De stad heeft daardoor een zeer gevarieerd aanbod van kroegjes, café's en restaurants. Al sinds 1575 is de universiteit van Leiden een begrip. Het is de oudste universiteit van Nederland. Tijdens hun studie in Leiden heeft ook een aantal leden van de Koninklijke familie in de stad gewoond, waaronder onze koning Willem. 

Leiden stedentrip 7

Authentieke Pieterskwartier 

De Pieterskerk, die trots boven de stad uittorent, is het middelpunt van een gezellig en authentiek stukje Leiden. Rondom de kerk zijn vele kleine boetiekjes, tweedehands winkeltjes en gezellige, kleine cafeetjes. Ik vond dit misschien wel een van de leukste stukjes Leiden. De wijk rondom de Pieterskerk bestaat uit wel vijftig straatjes, steegjes en hofjes en herbergt meer dan honderd kleine zaakjes. Weer eens wat anders dan de grote winkelketens in de Haarlemmerstraat. 

Leiden stedentrip 14

Shop till you drop

Leiden kent behalve het Pieterskwartier vele winkelgebieden. De verwende shopper is in Leiden dan ook aan het juiste adres! Er zijn zes grote winkelgebieden en samen beslaan ze de hele binnenstad. Gelukkig is de binnenstad niet heel groot en te voet prima te verkennen. Bekijk hier alle winkelgebieden.  

P1100733-001

Rembrandt Route Leiden 1

Muurgedichten

Wanneer je door Leiden loopt, zal het je vast opvallen; de muurgedichten. Verspreid door de stad zijn er maar liefst 101 muurgedichten op de muren geschilderd. Niet alleen in het Nederlands, maar in allerlei talen. Met deze wandeling zie je ongeveer 25 van de 101 gedichten voorbij komen. 

Rembrandt Route Leiden 6

Rembrandt 

Hotel Rembrandt, rederij Rembrandt, restaurant Rembrandt. Niet voor niets komt de naam Rembrandt in Leiden vaak voor. En wie kent deze beroemde kunstenaar niet? Van heide en verre komen de toeristen om de schilderijen van de grootmeester in het Rembrandt museum aanschouwen. Rembrandt is geboren in Leiden en vertrok pas op zijn 19de jaar naar Amsterdam om als schilder in de leer te gaan. Iets waar de inwoners van Leiden je maar al te graag aan herinneren. In Leiden zijn er dan ook diverse 'Rembrandt toers' te boeken zodat je in de voetsporen van de schilder kan treden.

Rembrandt Route Leiden 7

Rembrandt Route Leiden 5

Wandel de Rembrandt-route

Wandel op de plekken waar ook Rembrandt door Leiden wandelde. Ontdek speciale plekken zoals zijn geboortehuis, de plek waar hij studeerde, plaatsjes waar hij graag kwam en nog veel meer. Met de Rembrandt wandelroute word je door Leiden begeleid, leer je meer over de beroemde schilder en zie je ondertussen de mooiste plekjes van de stad. Je kan je ook laten schetsen door Rembrandt! Op de begane grond bij 'Young Rembrandt' (Lokhorststraat 16) kan je door de raampjes naar binnen spieken en ineens.... zie je de penseelstreken tot leven komen en jezelf verschijnen op het doek! Hoe tof! 

Rembrandt Route Leiden 4

Young Rembrandt Studio 

Rembrandt komt weer even tot leven in de Young Rembrandt Studio! Hier, in dit 17de eeuwse huis in Leiden, woonde en werkte Rembrandt zijn leermeester, Jacob van Swanenburgh. In Rembrandt zijn beginjaren leerde Rembrandt van hem schilderen, tekenen en etsen. De studio is een unieke stop op de Leidse Rembrandt route die een inkijkje geeft in het leven van de jonge Rembrandt. In een mooie 7 minuten durende ‘video mapping’ maak je kennis met de jonge meester en de belangrijkste sleutelfiguren in zijn leven.

Naturalis Leiden kindvriendelijk museum 4

Mooiste musea van Leiden 

 • Met stip op één: Naturalis! Dit museum is (met of zonder kids) een must-visit. Je kan hier gerust een hele dag voor uit trekken. 
 • Aan andere topper is het Rijksmuseum Volkenkunde. Al meer dan honderd jaar verzamelt het museum cultureel erfgoed. Een kleine reis om de wereld. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen.  
 • Vlakbij Leiden, in Oegstgeest, kan je een bijzondere reis maken; een reis door het menselijk lichaam. Corpus laat je ervaren hoe je lichaam er van binnen uitziet en hoe het werkt. Ga niet op de bonnefooi naar Corpus, er wordt gewerkt met vaste entreetijden. 
 • Een ander aanrader is het Rijksmuseum Boerhaave. Dit museum is 'de schatkamer van wetenschap en geneeskunde'. Ook worden er regelmatig leuke kinderactiviteiten georganiseerd. Er zijn twee speciale afdelingen voor kinderen; Schateiland en Speel met Wiskunde (die ook voor volwassenen super leuk zijn). Bovendien kan je in de binnentuin in de zomermaanden heerlijk met water spelen. 
 • Bezoek Hortus Botanicus, de oudste botanische tuin van Nederland! 

Naturalis Leiden kindvriendelijk museum 11

Naturalis_Leiden_kindvriendelijk_museum_6.jpg

Naturalis Leiden 

In één woord: Indrukwekkend! Niet alleen het imposante gebouw van Naturalis, maar ook de inhoud is echt indrukwekkend op alle vlakken. Het museum is interessant, mooi, spreekt tot de verbeelding, interactie én kidsproof. Zeker met kinderen is het echt een aanrader om naar Naturalis te gaan. Zeker de dino-fans kunnen hun hart ophalen in Naturalis. Met onze kleine dino-fan (die meer dinosaurusnamen kent dan ikzelf!) zijn we twee keer op één dag over de dino-afdeling gelopen. Wij kwamen in de eerste plaats om de T-Rex Trixie te zien, maar waren zo aangenaam verrast naar de rest van het museum. Het hele dierenrijk, het ontstaan van de mens, het komt allemaal voorbij. En op een manier die voor kinderen leerzaam en leuk is. Kinderen mogen ruiken, voelen en kijken. Wil je je dino-uitje naar Naturalis in stijl afsluiten? Ga dan logeren in een echte Dino-kamer van het Golden Tulip Leiden Centre! Naturalis is absoluut één van mijn favoriete museums van Nederland. 

Rijksmuseum Boerhaave Leiden 3

Rijksmuseum Boerhaave Leiden 5

Rijksmuseum Boerhaave Leiden 1

Rijksmuseum Boerhaave 

Wat een verrassend leuk en leerzaam museum is dit! Dr. Boerhaave is de inspirator van dit museum dat gaat over de geschiedenis van Ziekte en Gezondheidszorg. Reuze interessant. Alleen al het begin, in het Anatomisch Theater, prikkelt je zintuigen en maakt dat je zin krijgt in het rondje door het museum. Een indrukwekkende en leerzame reis door de tijd van Gezondheidszorg. Ook voor kinderen is dit museum leuk en op een speelse manier leerzaam. Bovendien kunnen kinderen in de zomermaanden in de binnentuin met water spelen. Er zijn twee speciale afdelingen voor kinderen 'Schateiland' en "Spelen met Wiskunde"(die ook voor volwassenen trouwens heel leuk zijn). Een echte aanrader! 

Lot de Walvis Leiden 1

Hotspots in Leiden

Mijn hotspot-lijstje (die ik nog ooit allemaal een keer moet gaan afwerken ;) 

 • Lot & De Walvis (kidsproof) 
 • City Hall (de lekkerste pizza's en pasta's) 
 • Het Pakhuis (zondagbrunch voor het hele gezin!) 
 • Paco Ciao (een beauty) 
 • Het Buitenhuis (net buiten het centrum maar o zo mooi) 
 • Blossom Leiden (hoort bij de winkel 'De Kleine Planeet', ontbijten en lunchen met de kids) 
 • ROOS Leiden (hier wil je ontbijten!)
 • Freddy's (voor een cocktail en natuurlijk bier)
 • Brasserie de Poort (groen!) 

Leiden stedentrip 8

Pacio Ciao Leiden 4

Omgeving/ vooral doen 

 • Een leuke manier om veel van de stad te zien, is om een rondvaart te maken. Laat je een uur lang heerlijk rondvaren door de binnenstad van Leiden en steek meteen wat op van de geschiedenis van de stad. Er zijn in Leiden vele rederijen. Ook met je eigen bootje kan je prima rondvaren in Leiden. Daarnaast is de stad een goed vertrekpunt voor mooie dagtochten in de omgeving. 
 • Wandel de Singelparkroute! Deze route van zo'n 6,4 km brengt je rondom de stad. Onderweg kom je van alles tegen; van bezienswaardigheden tot speeltuintjes. 
 • Een andere leuke manier om Leiden te ontdekken is op de step! Dat kan je zelf doen of met een gids. 
 • In het voorjaar is het super leuk om met Renzy.nl een GPS audiotour land de tulpenvelden te maken.
 • Struin door de smalle steegjes rondom de Pieterskerk. Er zijn hier vele smalle straatjes vol met alternatieve winkels en boetiekjes.
 • Trek je makkelijke schoenen aan, neem een gevulde portemonnee mee en ga shoppen! Leiden is een heerlijke winkelstad met verschillende winkelgebieden. 
 • Een leuke plek om in Leiden wat te eten of te drinken, is vanaf een van de terrasboten op de grachten. Vele restaurants en café's hebben een boot aan wal liggen en ingericht als terras. Strijk neer op een van de stoeltjes en kijk naar de voorbijvarende bootjes. 
 • Ga borrelen bij Paco Ciao (wat een topper!), uiteten bij Tabu (heerlijk Zuid-Amerikaanse gerechten) en neem nog een afzakker bij Freddy's. 
 • Je móet natuurlijk één van de musea (of meerdere!) bezoeken. Leiden is echt een museumstad met een aanbod aan super goede musea en tentoonstellingen. Mijn persoonlijke favorieten zijn Naturalis en Rijksmuseum Boerhaave. 
 • Leiden ligt vlakbij de duinen en het strand. Geniet van een heerlijk dagje zee in Katwijk of Noordwijk. Er is een goede busverbinding naar deze kuststeden. 

Fitland7.jpg

Wellness in Leiden

Wat is er nou lekkerder dan heerlijk ontspannen na een drukke dag in de stad? En niet zomaar ontspannen! Op de 11de verdieping vanuit het zwembad kijk je uit over de historische stad. Een unieke wellness beleving. Fitland Thermen & Beauty bestaat pas een jaar en is gevestigd in het 'Level' het moderne gebouw boven het centraal station van Leiden. Het bubbelbad en het zwembad van Fitland Thermen & Beauty hebben een uniek uitzicht. Ik ben al in verschillende sauna's geweest, maar nergens was het uitzicht zo mooi. Al dobberend in het water voel je je op grote hoogte. Aan de andere kant van het gebouw kan je heerlijk wegdromen in een van de relax-cocoons. Met een dekentje en een lekker muziekje kijk je uit op de duinen van Katwijk.

Hotel The VIC Leiden 12

Hotels in Leiden 

Praktische info 

 • Leiden is uitstekend bereikbaar met de trein! Het oude centrum van Leiden vind je op steenworp afstand van het station. 
 • Een leuke manier om Leiden te verkennen is met de fiets! Huur je fiets bij BajaBikes.
 • Wil je naar Naturalis? Kan dan eens op de website van Tripper.nl, hier kan je met korting tickets scoren (let wel op de kleine lettertjes, zo zijn de kaartjes niet altijd in het weekend geldig)
 • Kom je met de auto, dan is parkeren gemakkelijk. Onder het Level is een parkeergarage. Als hotelgast van Fitland krijg je korting op het reguliere tarief. Voor ongeveer €10 per dag ben je hier je auto kwijt. Als hotelgast van Golden Tulip Leiden Centre kan je je auto parkeren in de eigen parkeergarage (vlakbij het centraal station). 

 Leiden stedentrip 9

Leiden stedentrip 15

Citytrip Leiden 1

Citytrip Leiden 2

Citytrip Leiden 9

Golden Tulip Leiden Centre Dino kamer 19b

 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina