Valkenburg

Heuvels en Grotten

Een stukje buitenland in Nederland. Valkenburg doet vanwege zijn heuvels, het landschap en de smalle straatjes vol terrassen bijna Zuid-Europees aan. Zeker als het zonnetje schijnt en de straatjes afgeladen vol zitten met levensgenieters. En dat kan ook niet anders in het Bourgondische Limburg. Persoonlijk vind ik Valkenburg één van de leukste kleine stadjes in Nederland. Natuurlijk niet te vergelijken met grote steden als Amsterdam of Maastricht, maar dat kleine en gemoedelijke heeft wel iets. Iets romantisch. Een stukje authentieke Limburgse gastvrijheid.  

1100296 EFFECTS

Ondergrondse geheimen

In Valkenburg is het een must om een rondleiding te nemen door een van de Mergelgrotten. In de Fluweelengrot (gelegen onder de kasteelruïne) zijn 'geheime vluchtgangen' te vinden. Deze werden pas in 1937 herontdekt. De ondergrondse gangen maakten het ridders en hun krijgsknechten mogelijk het belegerde kasteel ongezien te ontvluchten en de vijand in de rug aan te vallen of stiekem bevoorrading te halen. De Fluweelengrot herbergt tal van geheimen en een schat aan indrukwekkende wandschilderingen, inscripties, vreemde sculpturen in de zachte mergelwand en een romantische kapel daterend uit de Franse tijd (18e eeuw). In de Tweede Wereldoorlog, tijdens de bezetting door de Duitsers, diende de grot als schuilplaats voor de Valkenburgse bevolking en Amerikaanse troepen. Indrukwekkend dus. Neem ook eens een kijkje in de Gemeentegrotten, welke weer een ander verhaal en verleden kennen. 

1120102 01

Fiets zelf de Amstel Gold Race-route 

De Amstel Gold Race is een hele happening in Valkenburg. Duizenden wielerliefhebbers verzamelen zich in het kleine stadje om de wielrenners aan te moedigen én om zelf de race te fietsen. De dag vóór de race zelf fietsen zo'n 25.000 sportievelingen zelf de hele race. Maar wist je dat ook jij, het hele door, de route kan fietsen? Deze route brengt je langs het mooiste van Zuid-Limburg. 364 dagen per jaar kan je op de fiets stappen en één van de drie lussen fietsen. Ik probeerde het uit...

Lees hier mijn persoonlijk verhaal over de Amstel Gold Race route. 

1120258 01

Natuur en ontspannen

Naast de grotten is er nog veel meer te beleven in het kleine maar bruisende plaatsje. De omgeving en de natuur zijn erg mooi om te wandelen en te fietsen. Je kan er heerlijk eten en borrelen in een van de vele cafés en restaurants die allemaal in het centrum gevestigd zijn. Verder is Valkenburg bekend vanwege Thermae 2000 en een ideale uitvalsbasis om ook Maastricht nog even te bezoeken. 

1100350

Kerststad Valkenburg

Voor wie twee dagen kerst veel te weinig vindt. Er is een plek in Nederland waar half november de kerst al begint! Ondergrondse kerstmarkten, fonkelende lichtjes door de straten, versierde etalages en een ware kerstparade. Als het gaat om de echte kerstsfeer is er één plek in Nederland die de toon voert; Valkenburg! Niet voor niets is Valkenburg als kerststad door CNN al eens als wereldwijde tip genoemd. En ik snap het helemaal; Alles ademt hier kerst in de donkere maanden voor kerst en de Limburgse gezelligheid (die toch al zo goed was) is beter dan ooit. Kerstliefhebbers kunnen hier met recht hun hart ophalen. 

Lees hier alles over Kerststad Valkenburg

1100395

Omgeving/ vooral doen

 • Bezoek het kasteel en daarna de Fluwelengrot. Absoluut indrukwekkend. En vergeet ook de Gemeentegrot niet! Daar kan je met een treintje doorheen rijden. 
 • Ga met de kabelbaan de heuvel op en ga al rodelend weer naar beneden (als je durft dan). 
 • Onthaast en ontspan in Thermae 2000. Heerlijk badderen bovenop de berg. 
 • Bezoek Valkenburg tijdens de Kerstmarkt! Vanaf 15 november wordt Valkenburg omgetoverd tot ware kerststad en de ondergrondse gangen worden feestelijk verlicht en versierd. In de grotten zijn twee ondergrondse kerstmarkten. Erg bijzonder. 
 • Bezoek de Steenkolenmijn en ervaar de bijzondere en hardwerkende verhalen van de mijnwerkers. 
 • Een leuke tijd om Valkenburg te bezoeken is vlak voor de kerst. De grotten worden sprookjesachtig verlicht voor de kerstmarkten. 
 • Ben je in Valkenburg met de kids? Ga dan naar het Sprookjesbos, niet alleen een mooie omgeving maar vooral voor de kinderen een avontuur. 

1120243 01

Overnachten in Valkenburg

Overnachten in Valkenburg? Wij tippen vakantiepark Landal Kasteeldomein De Cauberg. Een heerlijk vakantiepark mét zwembad!

Praktische info 

 • Valkenburg ligt op ongeveer 2 uur rijden vanaf Utrecht (184 km). 
 • Maastricht ligt 'om de hoek' op 15 minuten rijden (12 km). 
 • Kasteeldomein de Cauberg is de Winnaar van de Zoover Award 2013. 
 • Adres: Cauberg 29 6301 BT Valkenburg a/d Geul.

P1120276 01

1100298

1100409

 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in