Valkenburg

Heuvels en Grotten

Een stukje buitenland in Nederland. Valkenburg doet vanwege zijn heuvels, het landschap en de smalle straatjes vol terrassen bijna Zuid-Europees aan. Zeker als het zonnetje schijnt en de straatjes afgeladen vol zitten met levensgenieters. En dat kan ook niet anders in het Bourgondische Limburg. Persoonlijk vind ik Valkenburg één van de leukste kleine stadjes in Nederland. Natuurlijk niet te vergelijken met grote steden als Amsterdam of Maastricht, maar dat kleine en gemoedelijke heeft wel iets. Iets romantisch. Een stukje authentieke Limburgse gastvrijheid.  

Geheimen van de Fluweelengrot

In Valkenburg is het een must om een rondleiding te nemen door een van de Mergelgrotten. In de Fluweelengrot (gelegen onder de kasteelruïne) zijn 'geheime vluchtgangen' te vinden. Deze werden pas in 1937 herontdekt. De ondergrondse gangen maakten het ridders en hun krijgsknechten mogelijk het belegerde kasteel ongezien te ontvluchten en de vijand in de rug aan te vallen of stiekem bevoorrading te halen. De Fluweelengrot herbergt tal van geheimen en een schat aan indrukwekkende wandschilderingen, inscripties, vreemde sculpturen in de zachte mergelwand en een romantische kapel daterend uit de Franse tijd (18e eeuw). In de Tweede Wereldoorlog, tijdens de bezetting door de Duitsers, diende de grot als schuilplaats voor de Valkenburgse bevolking en Amerikaanse troepen. Indrukwekkend dus. Neem ook eens een kijkje in de Gemeentegrotten, welke weer een ander verhaal en verleden kennen. 

Natuur en ontspannen

Naast de grotten is er nog veel meer te beleven in het kleine maar bruisende plaatsje. De omgeving en de natuur zijn erg mooi om te wandelen en te fietsen. Je kan er heerlijk eten en borrelen in een van de vele cafés en restaurants die allemaal in het centrum gevestigd zijn. Verder is Valkenburg bekend vanwege Thermae 2000 en een ideale uitvalsbasis om ook Maastricht nog even te bezoeken. 

Omgeving/ vooral doen

 • Bezoek het kasteel en daarna de Fluwelengrot. Absoluut indrukwekkend. 
 • Ga met de kabeelbaan de heuvel op en ga al rodelend weer naar beneden. 
 • Onthaast en ontspan in Thermae 2000. 
 • Waag 's avonds een gokje in het Holland Casino welke, net als Thermae 2000, staat op de Cauberg. 
 • Bezoek Valkenburg tijdens de Kerstmarkt. Vanaf 15 november wordt Valkenburg omgetoverd tot ware kerststad en de ondergrondse gangen worden feestelijk verlicht en versierd. In de grotten zijn twee ondergrondse kerstmarkten. Erg bijzonder. 
 • Bezoek de Steenkolenmijn en ervaar de bijzondere en hardwerkende verhalen van de mijnwerkers. 
 • Een leuke tijd om Valkenburg te bezoeken is vlak voor de kerst. De grotten worden sprookjesachtig verlicht voor de kerstmarkten. 

Overnachten in Valkenburg

Praktische info 

 • Valkenburg ligt op ongeveer 2 uur rijden vanaf Utrecht (184 km). 
 • Maastricht ligt 'om de hoek' op 15 minuten rijden (12 km). 
 • Kasteeldomein de Cauberg is de Winnaar van de Zoover Award 2013. 
 • Adres: Cauberg 29 6301 BT Valkenburg a/d Geul.
contentmap_plugin

Deel deze pagina