Laag Holland

Oer-Hollands genieten

Hollandser dan dit wordt het niet; felgekleurde tulpenvelden, koetjes en kalfjes op de kaasboerderij, uitgestrekte weilanden, historische gevelhuisjes en water, heel veel water. Het is bijna niet voor te stellen dat Amsterdam op steenworp afstand ligt. In tegenstelling tot het drukke Amsterdam, kom je in deze oer-Hollandse streek om eindeloos te genieten van de rust, natuur en de prachtige oeroude stadjes. Heel Nederland in één streek!

Laag Holland8

Hier ligt Laag Holland

De regio Laag Holland ligt tussen Amsterdam, Alkmaar en Hoorn en is eigenlijk een Nationaal Landschap. Laag Holland doet haar naam eer aan, want dit nationaal landschap bevindt zich een paar meter onder zeeniveau. In de 17de eeuw werden de grote binnenmeren drooggelegd, waardoor de regio nu bestaat uit schilderachtige, uitgestrekte polders. De streek leent zich bij uitstek voor een vakantie in eigen land. Sla dan vooral deze plekjes niet over; 

Laag Holland6

De Oeroude steden van Laag Holland

Smalle pittoreske straatjes, oude molens en de houten huisjes  het lijkt of de tijd hier heeft stilgestaan. De meeste mensen bezoeken Volendam en de Zaanse Schans. Niet gek, want deze plekken moet je natuurlijk een keer gezien hebben. Maar Laag Holland heeft zoveel meer te bieden.

Wandel door pittoreske straatjes van Monnickendam

Het charmante Monnickendam biedt dezelfde prachtige omgeving als Volendam maar dan een stuk rustiger. Het historische centrum zit bomvol prachtige monumentale panden, knusse grachtjes, schattige straatjes, leuke winkeltjes en niet geheel onbelangrijk heel veel leuke terrasjes. Een wandeling door dit charmante stadje is een must als je Laag Holland bezoekt. Tip! Vaar vanaf Volendam naar het charmante haventje van Monnickendam, zo kun je beide plekken perfect combineren. Ben je een echte daredevil en op zoek naar een adrenaline boost, ga dan Ribvaren van Volendam naar Monnickendam.

Monnickendam

Monnickendam2

Broek in Waterland, een levende ansichtkaart

Dit kleine dorpje brengt je weer terug in de tijd. In de zeventiende eeuw was dit de plek waar veel reders, kapiteins en rijke kooplieden kwamen wonen. Hierdoor werd Broek in Waterland één van de meest welvarende dorpen in Laag Holland. Wat nog steeds duidelijk zichtbaar is door de prachtige huizen die er staan. De kleurrijke huizen van Broek in Waterland zijn nog in perfecte staat. Een prachtige plek om doorheen te wandelen of nog leuker te ontdekken op het water. Zo ontdekten wij dit prachtige gebied door te gaan Suppen. 

SuppenBroekinWaterland

SuppenBroekinWaterland3

(Bron foto Suppen: iksupschermer.nl)

Typische Zaanse huisjes in de Rijp

Ook de Rijp was van de zeventiende tot de negentiende eeuw een zeer welvarend dorp, dankzij de haringvisserij en de walvisvaart. Nu kun je hier nog altijd typische Zaanse huisjes bewonderen en wandelen door haar eeuwenoude straatjes. Het oude centrum van de Rijp is erg goed bewaard gebleven. Zo vind je in de stad maar liefst 120 rijksmonumenten.

KleinsteSnoepwinkeltje

Bezoek het kleinste snoepwinkeltje van Nederland in Graft

In het kleine dorpje Graft vind je niet alleen het mooie raadhuis uit 1613, maar ook het aller kleinste snoepwinkeltje van Nederland: het snoepwinkeltje van Bram & Aagje. Het winkeltje is maar 5,4m2 groot, maar dit maakt de keuze niet makkelijker. Het winkeltje staat bomvol snoepgoed van vroeger.

Laag Holland3

Omgeving/vooral doen

  • Wat is er nu leuker dan met een stoet van oude “lelijke” eendjes de omgeving te verkennen. Onderweg moet je natuurlijk even stoppen bij de prachtige bloemenvelden in het Beemster Gebied en eeuwenoude plekjes als de Rijp en Graft.
  • Een supper idee! Ga Suppen door Broek in Waterland en kijk je ogen uit.
  • Ribvaren van Volendam naar Monnickendam voor de echte daredevils. Als je even bij moet komen van de rit, dan kun je terecht op één van de vele terrasjes in het charmante haventje van Monnickendam.
  • Lekker smullen! Bezoek het aller kleinste snoepwinkeltje van Nederland in Graft.
  • Probeer de smaakexplosies van restaurant Dijks in Watergang.
  • Helemaal tot rust komen bij Fort Resort Beemster. Het oude fort is getransformeerd tot een duurzaam en super-de- luxe wellness resort. Dé plek als je even helemaal tot rust wilt komen.
  • Absoluut een must is een theetje drinken en een gebakje eten bij theetuin Overleek.
  • Kalfjes knuffelen en kaas proeven wie wil dat nu niet! Bezoek de duurzame kaasboerderij van Henri Willig.  

Europarcs LaagHolland

Europarcs Poort van Amsterdam

Overnachten 

De laatste zonnestralen raken nog net het water aan wanneer we tijdens zonsondergang langs het Markermeer op rijden. Een adembenemend plaatje. Op een paar vogels na zijn we helemaal alleen. Wat een rust. We besluiten, ondanks dat het nog maar een minuutje rijden is naar Resort Poort van Amsterdam, de auto langs de kant te zetten en even te genieten van dit mooie uitzicht. Het is een oase van rust en dat op nog geen 15 minuutjes rijden van het drukke Amsterdam vandaan.

 

HenriWilligkaasboerderij

De kaasboerderij van Henri Willig

Misschien een beetje een vreemde eend in de bijt, maar ik wilde de kaasboerderij toch graag bij de hotspots vermelden. Ondanks dat er dagelijks heel veel toeristen naar toe gaan, vond ik dit een ontzettend leuke plek. Veel mensen bezoeken de boerderij om een kijkje te nemen achter de schermen. Wat oprecht ontzettend leuk is om te zien. Van het bezoeken van de koeien tot het proeven de verschillende kazen. In het naastgelegen restaurant kun je ook geweldig lunchen. Wij hebben hier een heerlijk high tea gehad met natuurlijk heel veel kaas.

Henri Willig Kaasboerderij2

LaagHolland2

Hotspots Laag Holland 

 

Met de Eend door Laag Holland!

Voor mij ben je alles behalve lelijk, mooi eendje! Het is stiekem een droom die uitkomt, een hele dag cruisen door het mooie gebied van Laag Holland in een oud eendje. Absoluut mijn hoogtepunt van een weekendje in Laag Holland. Het zonnetje schijnt en de tulpen staan vol in bloei, we hadden geen betere dag uit kunnen kiezen.  Wil je Laag Holland ontdekken, doe het dan in stijl met de Ducktrail Rally! 

Lees hier het hele artikel over toeren met eendjes

Laag Holland 116

Ducktrail toeren eendjes Laag Holland

contentmap_plugin
 

Desi

Geschreven door Desi

Food & Travel addict | Vaak foetsie en een beetje foodie | Gevallen voor Indonesië en liefde van haar leven | Gaat trouwen! | Andere grote liefde de kleine mops | Nieuwe reisplan in de maak; de wereld rondreizen...

Meer over Desi

Deel deze pagina