Lauwersmeer

Friese Schoonheid

Rondom het Nationaal Park Lauwersmeer is er van alles te beleven en dan heb ik het niet alleen over watersport en natuur. Er zijn ook leuke, authentieke dorpjes en bruisende steden in de nabije omgeving. Hier je vakantie vieren betekent dan ook rust, ruimte, water gecombineerd met borrelen en winkelen.

Lauwersmeer 

Friesland heeft een schitterende natuur en het Lauwersmeer is daar een goede afspiegeling van. Als gevolg van de afsluiting van de Lauwerszee vielen er grote stukken zee droog. Doordat flora en fauna zich optimaal hebben kunnen ontwikkelen valt er voor de natuurliefhebber veel te genieten. Natuurlijk zijn er diverse vogelsoorten en prachtige wandel-en fietsroutes. Het Lauwersmeer is een uitstekend gebied om de sportvisserij te beoefenen. In de jachthaven van Lauwersoog vindt u een bonte verzameling plezierjachten. Dagelijks varen er tientallen schepen in en uit de haven. Van hier vertrekken de vissersschepen (voornamelijk garnalenvisserij) en de veerboot naar Schiermonnikoog.

Anjum

Als je de mooie omgeving wil verkennen, dan zou ik zeker Landal Esonstad aanbevelen als standplek. Het ligt zowel dicht bij het Lauwersmeer als bij omliggende gezellige stadjes. Anjum is een van de oudste dorpen van Friesland. Het is een klein dorpje waar desalniettemin voldoende te beleven is. Het belangrijkste gebouw van Anjum is de Michaelskerk, de geschiedenis van deze kerk maken het zeker een bezoekje waard. Een andere bezienswaardigheid is de oude molen De Eendracht uit 1600. 

Leuke dorpen & steden 

Op slechts 13 km van Anjum ligt het bruisende stadje Dokkum. Vooral bekend omdat het stadje aangedaan wordt tijdens de Elfstedentocht. In het centrum zijn veel gezellige kroegjes, restaurants en winkeltjes. Door de moord op Bonifatius werd Dokkum een waar bedevaartsoord. Een leuke stad waar altijd wat te beleven is. 

Op 17 km van Anjum ligt het dorpje Kollum. Er zijn in totaal maar liefst 31 monumenten te vinden. Het dorpsgezicht van Kollum is beschermd en ziet er dus authentiek uit. Er worden regelmatig leuke evenementen georganiseerd, waarvan de Kollumer Katdagen de bekendste zijn. 

Iets verder weg, op 35 km afstand van Anjum, ligt het Pieterburen. Dit plaatsje is eigenlijk alleen bekend vanwege de zeehondenopvang die hier gevestigd is. Je kan aan de opvang een bezoekje brengen. Geen dagvullendprogramma, maar wel leuk gezien te hebben. 

Tot slot heb je er in de omgeving nog Kameleondorp. De naam klinkt je vast bekend in de oren. Dat komt omdat het Kameleondorp Terherne bekend is vanwege de boekenreeks 'de Kameleon'. 

Omgeving/ vooral doen 

  • Als je een bezoek brengt aan deze omgeving moet je natuurlijk genieten van de natuur en het water. Huur een bootje en ga varen! 
  • Ook vissers kunnen hun hart ophalen in dit natuurgebied. Met de juiste vergunning kun je goed vissen. 
  • Wandel of fiets door het natuurgebied. Er zijn verschillende wandel- en fietsroute beschikbaar. Van 2 tot 7 km. 
  • Vanuit de Lauwershaven in Anjum vertrekken niet alleen de visboten, maar ook de veerboot naar Schiermonnikoog vertrek vanaf dit punt. Neem de veerboot heen en weer (een leuk tochtje) of blijf een nachtje op het mooie Schiermonnikoog. 
  • Wanneer je in het waddengebied bent, moet je eigenlijk ook een keer aan wadlopen gedaan hebben. Je conditie moet er redelijk voor op peil zijn, maar een zogenaamde zwerftocht is er ook al voor 'beginners'. Wadlooptochten worden onder andere georganiseerd door Dijkstra's Wadloopcentrum.
  • Meer leren over de Friese cultuur? Ga dan naar het Friese Museum en stap in de wereld van Friesland waar ook moderne en hedendaagse kunst te zien is.
  • Het enige theemuseum in Nederland vind je vlakbij in Houwerzijl. Hier kun je overigens ook genieten van een heerlijke High Tea.  

Overnachten bij Lauwersmeer

Praktische info 

  • Landal GreenParks heeft regelmatig leuke aanbiedingen, zeker in het laagseizoen kun je soms voor een klein bedrag een leuk weekendje weg. 
  • Anjum ligt op ongeveer twee uur rijden vanaf Utrecht (189 km). 
  • Het adres van het park is Skanserwei 28, 9133 DV Anjum.
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in