Skip to main content

  Lauwersmeer

  • Lauwersmeer, Nederland
  • Geschreven op 25 maart 2014

  Puur natuur 

  Het Nationaal Park Lauwersmeer is een fantastische bestemming voor iedereen die houdt van natuur en avontuur. Dit prachtige nationale park, dat ooit een zeearm van de Waddenzee was, biedt een breed scala aan activiteiten voor jong en oud. Hier zijn enkele hoogtepunten van wat je kunt doen en zien bij het Lauwersmeer. Er zijn ook leuke, authentieke dorpjes en bruisende steden in de nabije omgeving. Hier je vakantie vieren betekent dan ook rust, ruimte, water gecombineerd met borrelen en winkelen. 

  Lauwersmeer 

  Friesland heeft een schitterende natuur en het Lauwersmeer is daar een goede afspiegeling van. Als gevolg van de afsluiting van de Lauwerszee vielen er grote stukken zee droog. Doordat flora en fauna zich optimaal hebben kunnen ontwikkelen valt er voor de natuurliefhebber veel te genieten. Natuurlijk zijn er diverse vogelsoorten en prachtige wandel-en fietsroutes. Het Lauwersmeer is een uitstekend gebied om de sportvisserij te beoefenen. In de jachthaven van Lauwersoog vindt u een bonte verzameling plezierjachten. Dagelijks varen er tientallen schepen in en uit de haven. Van hier vertrekken de vissersschepen (voornamelijk garnalenvisserij) en de veerboot naar Schiermonnikoog.

  Bezoekerscentrum en Speurtochten

  Het Bezoekerscentrum Lauwersmeer is een geweldige startpunt voor je avontuur. Hier kun je alles leren over de geschiedenis en de natuur van het gebied. Voor kinderen zijn er leuke speurtochten en interactieve tentoonstellingen. Het centrum organiseert ook regelmatig excursies en activiteiten die zowel educatief als leuk zijn.

  Anjum

  Als je de mooie omgeving wil verkennen, dan zou ik zeker Landal Esonstad aanbevelen als standplek. Het ligt zowel dicht bij het Lauwersmeer als bij omliggende gezellige stadjes. Anjum is een van de oudste dorpen van Friesland. Het is een klein dorpje waar desalniettemin voldoende te beleven is. Het belangrijkste gebouw van Anjum is de Michaelskerk, de geschiedenis van deze kerk maken het zeker een bezoekje waard. Een andere bezienswaardigheid is de oude molen De Eendracht uit 1600. 

  Leuke dorpen & steden 

  Op slechts 13 km van Anjum ligt het bruisende stadje Dokkum. Vooral bekend omdat het stadje aangedaan wordt tijdens de Elfstedentocht. In het centrum zijn veel gezellige kroegjes, restaurants en winkeltjes. Door de moord op Bonifatius werd Dokkum een waar bedevaartsoord. Een leuke stad waar altijd wat te beleven is. 

  Op 17 km van Anjum ligt het dorpje Kollum. Er zijn in totaal maar liefst 31 monumenten te vinden. Het dorpsgezicht van Kollum is beschermd en ziet er dus authentiek uit. Er worden regelmatig leuke evenementen georganiseerd, waarvan de Kollumer Katdagen de bekendste zijn. 

  Iets verder weg, op 35 km afstand van Anjum, ligt het Pieterburen. Dit plaatsje is eigenlijk alleen bekend vanwege de zeehondenopvang die hier gevestigd is. Je kan aan de opvang een bezoekje brengen. Geen dagvullend-programma, maar wel leuk gezien te hebben. 

  Tot slot heb je er in de omgeving nog Kameleondorp. De naam klinkt je vast bekend in de oren. Dat komt omdat het Kameleondorp Terherne bekend is vanwege de boekenreeks 'de Kameleon'. 

  Sterrenkijken

  Het Lauwersmeer is een van de donkerste plekken in Nederland, waardoor het een ideale locatie is voor sterrenkijken. Op heldere nachten kun je hier een prachtige sterrenhemel bewonderen. Er worden regelmatig sterrenkijkavonden georganiseerd waarbij je meer leert over de sterren en planeten.

  Omgeving/ vooral doen 

  • Als je een bezoek brengt aan deze omgeving moet je natuurlijk genieten van de natuur en het water. Huur een bootje en ga varen! 
  • Ook vissers kunnen hun hart ophalen in dit natuurgebied. Met de juiste vergunning kun je goed vissen. 
  • Wandel of fiets door het natuurgebied. Er zijn verschillende wandel- en fietsroute beschikbaar. Van 2 tot 7 km. 
  • Vanuit de Lauwershaven in Anjum vertrekken niet alleen de visboten, maar ook de veerboot naar Schiermonnikoog vertrek vanaf dit punt. Neem de veerboot heen en weer (een leuk tochtje) of blijf een nachtje op het mooie Schiermonnikoog. 
  • Wanneer je in het waddengebied bent, moet je eigenlijk ook een keer aan wadlopen gedaan hebben. Je conditie moet er redelijk voor op peil zijn, maar een zogenaamde zwerftocht is er ook al voor 'beginners'. Wadlooptochten worden onder andere georganiseerd door Dijkstra's Wadloopcentrum.
  • Meer leren over de Friese cultuur? Ga dan naar het Friese Museum en stap in de wereld van Friesland waar ook moderne en hedendaagse kunst te zien is.
  • Het enige theemuseum in Nederland vind je vlakbij in Houwerzijl. Hier kun je overigens ook genieten van een heerlijke High Tea.  

  Praktische info 

  • Landal GreenParks heeft regelmatig leuke aanbiedingen, zeker in het laagseizoen kun je soms voor een klein bedrag een leuk weekendje weg. 
  • Anjum ligt op ongeveer twee uur rijden vanaf Utrecht (189 km). 
  • Het adres van het park is Skanserwei 28, 9133 DV Anjum.

  Overnachten in Lauwersmeer

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder