De Marker Wadden

Nieuwste stukje Nederland

Een eilandengroep die een paar jaar terug niet eens bestond! De Marker Wadden is uniek stukje Nederland. Gloedje nieuw. In Lelystad stap je op de boot en deze brengt je in ongeveer 45 minuten naar het onbewoonde landschap. Nou ja, onbewoond. De dieren en met name de vogels hebben van de eilanden al snel hun thuis gemaakt. Op het eiland is de natuur de baas en de mens te gast. Wil je de Marker Wadden echt ten volle beleven, blijf dan slapen in één van de slechts vier vakantiehuisjes op het eiland. Als aan het einde van de middag de boot met dagjesmensen huiswaarts keert, is het eiland helemaal van jou! 

De Marker Wadden Flevoland 25

De Marker Wadden Flevoland 44

De Marker Wadden Flevoland 33

Natuurherstel Markermeer

Wij Nederlanders zijn uitmuntend in het creëren van land in zee. Zo rees Flevoland op uit het IJsselmeer. De Marker Wadden dient echter een ander doel; herstel van de natuur in het Markermeer. Door de aanleg van natuureilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer komt nieuwe natuur tot ontwikkeling. Zowel onder als boven water. Sinds 2016 wordt aan de Marker Wadden gewerkt en sinds eind 2018 is het natuurgebied officieel geopend voor publiek. Sinds die tijd heeft de natuur hier enorme sprongen gemaakt. 

De Marker Wadden Flevoland 59

De Marker Wadden Flevoland 49

Paradijs voor vogels en vogelspotters 

Vogelspotters kunnen hun hart ophalen op de Marker Wadden. En eigenlijk niet alleen vogelspotters, zelf ik (niet-vogel-kenner) begon enthousiast mee te zoeken naar de zeldzame 'Baardjesmannen'. Deze vogelsoort verstopt zich graag in het riet en is met zijn lichtbruine kleur moeilijk te spotten. Maar ik zag 'm hoor! Mijn camera was alleen niet zo snel als mijn ogen. Verspreid over het eiland zijn er verschillende kijkhutten en er is natuurlijk de iconische uitkijktoren 'de Steltloper'. Zelfs de flamingo (ja, een echte roze) is hier te spotten. Vergeet je verrekijker en vogelgids niet mee te nemen! 

De Marker Wadden Flevoland 22

De Marker Wadden Flevoland 30

Eilandpaviljoen

Het Eilandpaviljoen is hét beginpunt van je dagje of weekendje Marker Wadden. Hier kan je meer lezen over de natuur, het ontstaan van de Marker Wadden, een lekker kopje koffie of thee drinken én een souvenirtje kopen. Er is een fijn terras met uitzicht op zee, maar ook binnen kan je heerlijk zitten om even te genieten van wat lekkers. Bedenk wel dat de hele Marker Wadden en dus ook het Eilandpaviljoen 'off grid' zijn. Dat betekent dat je er wat klein kan eten of drinken, maar het aanbod is beperkt. Wanneer de laatste boot vertrekt, vertrekken ook de vrijwilligers van het paviljoen. 

De Marker Wadden Flevoland 11

Landal de Marker Wadden 

Een onbewoond eilandje waar je wél kan overnachten?! Hoe gaaf is dat! Op de Marker Wadden vind je slechts vier vakantiehuisjes van Landal. Als de laatste boot dagjesmensen het eiland verlaten, is het eiland helemaal van jou! Ga vogels spotten, luieren op het strand, een duik nemen in de zee, adem de natuur in en luister naar niets behalve het geluid van de dieren en de wind. 

Natuurmonumenten

Dat Landal groen is en groen doet, dat wist je misschien al langer. Landal heeft een goede samenwerking met Natuurmonumenten en samen zetten ze volop in om Nederland mooier en groener te maken. Het is dan ook niet gek dat juist Landal op de Marker Wadden de verhuur van 4 vakantiehuisjes op zich heeft genomen. Geheel batenloos overigens. Want alle opbrengsten van de verhuur gaan rechtstreeks naar het eiland terug. 

Landal De Marker Wadden vakantiehuis 3

Landal De Marker Wadden vakantiehuis 4

4 tot 5-persoons Eilandhuisje 

De speciale Eilandhuisjes op de Marker Wadden zijn volledig zelfvoorzienend en zijn ingericht door IKEA. De houten vakantiehuizen zijn gemaakt met hout uit eigen bossen van Natuurmonumenten. Je verblijft echt even 'off grid' hoewel de huisjes over alle luxe en comfort beschikken. De nederzetting op De Marker Wadden is geheel duurzaam en zelfvoorzienend; elektriciteit wordt opgewerkt met zonnepanelen en een windmolen, water komt uit een lokale bron en ter plekke gezuiverd. Het eiland is niet aangesloten op het landelijke netwerk van elektriciteit, gas, drinkwater of riolering en is daarmee het eerste off-grid eiland van Nederland.   

Off grid vakantiehuis

Zelf je stroom opwekken en ook bewust worden van je verbruik, ook dat is een troef van Landal de Marker Wadden. In het vakantiehuis hangt 'een verkeerslicht'. Staat deze op groen, dan is er volop stroom en kan je doen wat je wil. Staat het op oranje, dan kan je beter de vaatwasser even niet aanzetten. En staat deze op rood, dan is er even geen stroom... Bewust met stroom omgaan dus. Een leuke uitdaging. 

Op het eiland mag je niet BBQ-en en er is ook geen winkel. Overdag kan je natuurlijk terecht voor een broodje of een gebakje bij het Eilandpaviljoen, maar 's avonds (en dat is nou juist de troef van het eiland!) is er niets te doen... Bedenk dus wel dat je je boodschappen voor het weekend inslaat en meeneemt. 

Landal De Marker Wadden vakantiehuis 8

24 uur havenmeesters 

Als het Landal park open is, is er ook 24 uur per dag een Havenmeester. Twee vrijwilligers van Natuurmonumenten zijn ten alle tijden op het eiland. Mocht je dus iets nodig hebben of willen weten, dan kan je altijd bij hen terecht. 

Landal de Marker Wadden bekijken

Stranden 

Er zijn verschillende strandjes op de Marker Wadden waar je kan genieten van een echte stranddag; schepper en emmertje mee, een handdoekje en natuurlijk je zwemspullen. Het Noordzeestrand is het grootste strand van het eiland, maar je kan ook een duik nemen vlakbij de vakantiehuisjes, bij de Steltenloper of bij het paviljoen. 

De Marker Wadden Flevoland 6

Haven Marker Wadden

De Marker Wadden heeft een eigen haven waar plezierbootjes kunnen aanmeren. Reserveren voor een plekje kan niet. Vol is vol. Maar weet je een plekje te bemachtigen, dan kan je hier heerlijk aanmeren en genieten van het eiland. Er is 24 uur per dag een Havenmeester aanwezig waar je kan betalen voor je ligplaats. 

De Marker Wadden Flevoland 45

Boot naar De Marker Wadden 

Twee keer per dag; om 9.30 uur en om 13.00 uur vaart er een veerboot vanuit de Bataviahaven in Lelystad naar De Marker Wadden. Je koopt vooraf een retourkaartje voor één dagdeel met een vaste heen- en terug. Je bent dus altijd één dagdeel op het eiland. De boottocht duurt ongeveer drie kwartier waardoor je nog zo'n 3,5 uur op het eiland bent. 

De Marker Wadden Flevoland 17

De Marker Wadden Flevoland 43

De Marker Wadden Flevoland 58

De Marker Wadden Flevoland 56

De Marker Wadden Flevoland 25

De Marker Wadden Flevoland 51

De Marker Wadden Flevoland 34

De Marker Wadden Flevoland 64

De Marker Wadden Flevoland 55

De Marker Wadden Flevoland 10

De Marker Wadden Flevoland 20

De Marker Wadden Flevoland 65

De Marker Wadden Flevoland 36

Landal De Marker Wadden vakantiehuis 9

De Marker Wadden Flevoland 38

De Marker Wadden Flevoland 63

De Marker Wadden Flevoland 8

De Marker Wadden Flevoland 57

contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in