Skip to main content

  Landal de Marker Wadden

  • De Marker Wadden, Nederland
  • Geschreven op 1 juni 2023

  Op een onbewoond eiland

  Overnachten op een onbewoond eiland! Hoe gaaf is dat?! Op een eilandengroep die een paar jaar terug niet eens bestond! De Marker Wadden is uniek stukje Nederland. Gloedje nieuw. In Lelystad stap je op de boot en deze brengt je in ongeveer 45 minuten naar het onbewoonde landschap. Nou ja, onbewoond. De dieren en met name de vogels hebben van de eilanden al snel hun thuis gemaakt. Op het eiland is de natuur de baas en de mens te gast. Wil je de Marker Wadden echt ten volle beleven, blijf dan slapen in één van de slechts vier vakantiehuisjes op het eiland. Als aan het einde van de middag de boot met dagjesmensen huiswaarts keert, is het eiland helemaal van jou! 

  In het kort

  4 - 5 personen
  Ongerepte natuur
  Op een onbewoond eiland
  De Marker Wadden
  4 - 6 persoons vakantiehuis
  Off-grid vakantiehuis

  De Marker Wadden Flevoland 11

  Natuurherstel Markermeer

  Wij Nederlanders zijn uitmuntend in het creëren van land in zee. Zo rees Flevoland op uit het IJsselmeer. De Marker Wadden dient echter een ander doel; herstel van de natuur in het Markermeer. Door de aanleg van natuureilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer komt nieuwe natuur tot ontwikkeling. Zowel onder als boven water. Sinds 2016 wordt aan de Marker Wadden gewerkt en sinds eind 2018 is het natuurgebied officieel geopend voor publiek. Sinds die tijd heeft de natuur hier enorme sprongen gemaakt. 

  De Marker Wadden Flevoland 44

  Paradijs voor vogels en vogelspotters 

  Vogelspotters kunnen hun hart ophalen op de Marker Wadden. En eigenlijk niet alleen vogelspotters, zelf ik (niet-vogel-kenner) begon enthousiast mee te zoeken naar de zeldzame 'Baardjesmannen'. Deze vogelsoort verstopt zich graag in het riet en is met zijn lichtbruine kleur moeilijk te spotten. Maar ik zag 'm hoor! Mijn camera was alleen niet zo snel als mijn ogen. Verspreid over het eiland zijn er verschillende kijkhutten en er is natuurlijk de iconische uitkijktoren 'de Steltloper'. Zelfs de flamingo (ja, een echte roze) is hier te spotten. Vergeet je verrekijker en vogelgids niet mee te nemen! 

  DCIM110MEDIADJI_0270.JPG

  Eilandpaviljoen

  Het Eilandpaviljoen is hét beginpunt van je dagje of weekendje Marker Wadden. Hier kan je meer lezen over de natuur, het ontstaan van de Marker Wadden, een lekker kopje koffie of thee drinken én een souvenirtje kopen. Er is een fijn terras met uitzicht op zee, maar ook binnen kan je heerlijk zitten om even te genieten van wat lekkers. Bedenk wel dat de hele Marker Wadden en dus ook het Eilandpaviljoen 'off grid' zijn. Dat betekent dat je er wat klein kan eten of drinken, maar het aanbod is beperkt. Wanneer de laatste boot vertrekt, vertrekken ook de vrijwilligers van het paviljoen. 

  DCIM110MEDIADJI_0263.JPG

  Landal de Marker Wadden 

  Een onbewoond eilandje waar je wél kan overnachten?! Hoe gaaf is dat! Op de Marker Wadden vind je slechts vier vakantiehuisjes van Landal. Als de laatste boot dagjesmensen het eiland verlaten, is het eiland helemaal van jou! Ga vogels spotten, luieren op het strand, een duik nemen in de zee, adem de natuur in en luister naar niets behalve het geluid van de dieren en de wind. 

  Natuurmonumenten

  Dat Landal groen is en groen doet, dat wist je misschien al langer. Landal heeft een goede samenwerking met Natuurmonumenten en samen zetten ze volop in om Nederland mooier en groener te maken. Het is dan ook niet gek dat juist Landal op de Marker Wadden de verhuur van 4 vakantiehuisjes op zich heeft genomen. Geheel batenloos overigens. Want alle opbrengsten van de verhuur gaan rechtstreeks naar het eiland terug. 

  Landal De Marker Wadden vakantiehuis 3

  4 tot 5-persoons Eilandhuisje 

  De speciale Eilandhuisjes op de Marker Wadden zijn volledig zelfvoorzienend en zijn ingericht door IKEA. De houten vakantiehuizen zijn gemaakt met hout uit eigen bossen van Natuurmonumenten. Je verblijft echt even 'off grid' hoewel de huisjes over alle luxe en comfort beschikken. De nederzetting op De Marker Wadden is geheel duurzaam en zelfvoorzienend; elektriciteit wordt opgewerkt met zonnepanelen en een windmolen, water komt uit een lokale bron en ter plekke gezuiverd. Het eiland is niet aangesloten op het landelijke netwerk van elektriciteit, gas, drinkwater of riolering en is daarmee het eerste off-grid eiland van Nederland.   

  Landal De Marker Wadden vakantiehuis 8

  Off grid vakantiehuis

  Zelf je stroom opwekken en ook bewust worden van je verbruik, ook dat is een troef van Landal de Marker Wadden. In het vakantiehuis hangt 'een verkeerslicht'. Staat deze op groen, dan is er volop stroom en kan je doen wat je wil. Staat het op oranje, dan kan je beter de vaatwasser even niet aanzetten. En staat deze op rood, dan is er even geen stroom... Bewust met stroom omgaan dus. Een leuke uitdaging. 

  Op het eiland mag je niet BBQ-en en er is ook geen winkel. Overdag kan je natuurlijk terecht voor een broodje of een gebakje bij het Eilandpaviljoen, maar 's avonds (en dat is nou juist de troef van het eiland!) is er niets te doen... Bedenk dus wel dat je je boodschappen voor het weekend inslaat en meeneemt. 

  24 uur havenmeesters 

  Als het Landal park open is, is er ook 24 uur per dag een Havenmeester. Twee vrijwilligers van Natuurmonumenten zijn ten alle tijden op het eiland. Mocht je dus iets nodig hebben of willen weten, dan kan je altijd bij hen terecht. 

  De Marker Wadden Flevoland 6

  Stranden 

  Er zijn verschillende strandjes op de Marker Wadden waar je kan genieten van een echte stranddag; schepper en emmertje mee, een handdoekje en natuurlijk je zwemspullen. Het Noordzeestrand is het grootste strand van het eiland, maar je kan ook een duik nemen vlakbij de vakantiehuisjes, bij de Steltenloper of bij het paviljoen. 

  DCIM110MEDIADJI_0213.JPG

  Haven Marker Wadden

  De Marker Wadden heeft een eigen haven waar plezierbootjes kunnen aanmeren. Reserveren voor een plekje kan niet. Vol is vol. Maar weet je een plekje te bemachtigen, dan kan je hier heerlijk aanmeren en genieten van het eiland. Er is 24 uur per dag een Havenmeester aanwezig waar je kan betalen voor je ligplaats. 

  DCIM110MEDIADJI_0229.JPG

  Boot naar De Marker Wadden 

  Twee keer per dag; om 9.30 uur en om 13.00 uur vaart er een veerboot vanuit de Bataviahaven in Lelystad naar De Marker Wadden. Je koopt vooraf een retourkaartje voor één dagdeel met een vaste heen- en terug. Je bent dus altijd één dagdeel op het eiland. De boottocht duurt ongeveer drie kwartier waardoor je nog zo'n 3,5 uur op het eiland bent. 

  De Marker Wadden Flevoland 43

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder