Yosemite

Groot, groter, grootst 

Van de drukke steden ineens naar de prachtige, rustgevende natuur. Het kan allemaal in Amerika. Slechts binnen enkele uren van San Francisco bereik je Yosemite National Park. Een schitterend natuurpark met hoge rotsen, grote bergen, groene bomen en vele watervalletjes en riviertjes. Daarnaast staan in Yosemite 's wereld hoogste en dikste bomen. In Yosemite is alles groots, de bergen, de kliffen, de watervallen. 

Twee gezichten

Yosemite kent veel gezichten; afhankelijk van het seizoen waarin je reist kan Yosemite bedekt zijn met een laag sneeuw en wordt er geskied. In het voorjaar is het park misschien wel op zijn mooist. De bloemen bloeien en de rivieren zijn gevuld met wildstromend water. In mei en juni is Yosemite dan ook goed te bezoeken. Ga je later, dan loop je de kans dat veel van de meren en watervallen zijn opgedroogd.

YosemiteNP

Gratis shuttlebussen 

In Amerika zijn veel zaken goed geregeld en dat geldt met name voor het vervoer in de National Parken. Parkeer je auto bij de accommodatie en stap op één van de gratis shuttlebussen. Deze bussen zijn in het leven geroepen om de natuur zoveel mogelijk met rust te laten, het verkeer in de parken te beperken en op een zo natuur vriendelijke manier de toeristen toch te vervoeren. De bussen rijden af en aan en zijn gratis. Bij Curry Village is uiteraard ook een busstop. De bussen stoppen vervolgens op de startpunten van de belangrijkste wandelpaden. Meestal zijn deze stops ook voorzien van een toiletgebouw en waterkraantje om je flesjes aan te vullen. 

Yosemite Mirror Lake

Mirror Lake 

Er zijn tientallen hikes en wandelingen in Yosemite die de moeite waard zijn. Er zijn wandelingen voor beginnende wandelaars en voor de gevorderden. Een wandeling van een uur en hele dagtochten. De rangers van Yosemite kunnen je voorzien van de juiste informatie. Mirror Lake vond ik een in elk geval een aanrader. De tocht duurt niet lang en is niet steil. Zeker in het voorjaar is het meer adembenemend mooi om te zien. De bergen van Yosemite weerspiegelen in het ijskoude water. Het water komt rechtstreeks uit de bergen dus zelfs na enkele minuten voel je je voeten bijna niet meer. Toch zijn er bikkels die een duik wagen in het meer. In de zomermaanden en het najaar kan het zijn dat het meer zo goed als droog ligt. 

Yosemite Half Dome

Nevada Falls 

De wandeling naar deze waterval heet niet voor niets 'the Mist trail' want door het opstuivende water lijkt het altijd een beetje mistig. Het is een flinke klim omhoog, maar dan krijg ook iets waanzinnigs te zien! Via een steile berghelling kom je bij de waterval. Je kan de klim nog verder omhoog maken naar het begin van de waterval. In de lente is de waterval op zijn best. Zeker met een zonnetje erbij is de kans groot dat je ook een regenboog ziet. 

Zonsondergang vanaf de top 

Als het goed is, ben je in Yosemite gekomen met een (huur)auto. Dat komt goed uit, want dat betekent dat je naar de top van de Half Dome kan rijden. Vanaf Curry Village lijkt dit maar een stukje, het is immers 'alleen' de berg op. Maar vergis je niet want de tocht duurt al gauw twee uur. Via slingerende weggetjes kom je uiteindelijk terecht op een van de hoogste punten van Yosemite. Het uitzicht is fenomenaal. Vanaf hier zie je verschillende watervallen en de andere bergtoppen. De zonsondergang is hier goed te zien en adembenemend mooi. Bedenk wel dat je dan dat hele stuk in het donker weer naar beneden moet rijden. 

Yosemite sunset

Sterren kijken 

Nog nooit eerder zag ik zoveel heldere sterren als in de National Parken van Amerika. Dat komt natuurlijk omdat hier nauwelijks licht- en luchtvervuiling is. Wanneer het helder is, heb je het idee de hele melkweg te zien. In de zomermaanden worden er in Yosemite dan ook 'Stargazing Tours' georganiseerd. Tijdens deze vier uur durende tour leer je van alles over het sterrenstelsel en zie je de nachthemel op zijn best. 

Yosemite in 41 seconden

Omgeving/ vooral doen

  • Maak een wandeling naar een van de watervallen.
  • Bezoek het Mirror Lake waar prachtige weerspiegelingen van de bergen te zien zijn.
  • Rij met de auto naar de top van de berg 'Glacier Point' voor een schitterende zonsondergang (let op, alhoewel de top dichtbij lijkt, is het toch nog een dik uur rijden over de slingerende bergweggetjes)
  • Ga met een nachtwandeling of nachttour mee en zie het park in zijn donkere gedaante.
  • En let natuurlijk op de beren en maak goed gebruik van de berenkluis die bij elke tent aanwezig is.

Curryvillage

Overnachten in Yosemite

Ervaar het echte buitenleven in de tenten van Curry Village! Om de natuur ten volste te beleven, slaap je hier in een tent. Weliswaar een luxe tent, met houten vloer en tweepersoonsbed, maar toch. 

Camp Curry Yosemite

P1020196 002

Praktische info

  • Yosemite Village ligt ongeveer vier uur rijden vanaf San Francisco en ongeveer vijf uur rijden naar Ridgecrest (wat een goede tussenstop is vóór Death Valley)
  • Adres: 9010 Curry Village Dr, Yosemite National Park, CA, 95389 Verenigde Staten
  • Afhankelijk van het seizoen zijn er zowel verwarmde als onverwarmde tenten, let daarop. In het voor- en najaar, maar zeker in de winter, is het 's nachts erg koud in Yosemite. Let op! Sommige wegen zijn het gehele winterseizoen (soms wel tot in maart) afgesloten. 

P1020447-001

Timelapse Yosemite HD

Deze timelapse video is helaas niet van mezelf (was het maar waar) maar is werkelijk schitterend om te zien. Deze film geeft je op een indrukwekkende manier een goed beeld van de schoonheid van Yosemite. Wat we zelf ook mochten ervaren, is de helderheid van de sterrenhemel in de natuurparken. Er is nauwelijks licht- en luchtvervuiling dus de sterren glinsteren als nooit tevoren. Vergeet dus vooral niet om in het donker omhoog te kijken. 

Voor het maken van dit bijzondere filmpje verbleven de makers 45 dagen in Yosemite, verspreid over 10 maanden. In het filmpje is dan ook goed te zien dat Yosemite er elk seizoen weer anders uitziet. 

 
P1020151 001
 
P1020140 001
 
curryvillagevk
 
P1020251 001
 
P1020311 001
 
P1020156 001
 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina