GroetjesuitHamburg2

Hamburg! 

In de Groetjes Uit rubriek worden er tien vragen gesteld aan locals, zodat je eens wat andere tips krijgt dan de doorsnee tips uit de reisgidsen! Dit keer krijgen we de groetjes uit Hamburg van Fem Eggers. Zij woont in Hamburg en laat ons weten wat de leukste plekjes zijn van 'haar' stad. Want wie kan je nou beter adviseren over een leuke stad dan de locals zelf? Over haar geliefde stad houdt Fem daarnaast een leuk blog bij; Standort Hamburg.

1- Wie ben je en hoe kom je in Hamburg terecht?

Moin moin, Fem hier, sinds twee jaar in Hamburg. Ik kwam hierheen voor een Hamburgse meneer en ik ben gebleven voor de stad: met de Hamburger werkte het allemaal niet zo, maar ik had binnen drie weken besloten dat ik hier wilde blijven.

2- Wat moet iedereen gezien hebben in Hamburg?

De haven, daar raak je niet uitgekeken. Je kunt er bijvoorbeeld wandelen, fietsen, varen, op het strand liggen, cocktails lurken bij een beach club, musea bezoeken, naar de markt gaan en eindeloos genieten van alle voorbijvarende schepen. Vergeet ook niet met de ferry of via de oude Elbtunnel naar de overkant te gaan en vanuit de haven naar de stad te kijken!

Hamburg Hafengeburtstag Fem Eggers Standort Hamburg-001

3- Deel ons je geheim: wat is jouw hidden gem?

Of het 'gems' zijn, daar valt over te discussiëren, maar ik zou wel zeggen dat het aparte ervaringen zijn (en misschien een eens-maar-nooit-weer-ervaringen) die niet iedere bezoeker aan Hamburg heeft: bezoek eens zo'n vaag en fout kroegje waar je normaal gesproken eigenlijk niet naar binnen zou stappen. Zo'n wat donkere, rokerige sfeer, met versleten en niet bij elkaar passende meubels. Bijvoorbeeld bij Zur lustigen Mama (Paul Rosenstraße 2, St. Pauli), of Katz&Kater (Schumacherstraße 86, Altona-Altstadt). Zur lustigen Mama heeft een jukebox waarop je met name .... laten we het houden op ... Duitse klassiekers kunt spelen. Er hangen wat 'oudere jongeren' rond, maar er komt ook jong uitgaanspubliek. Ook bij Katz&Kater vind je deze oudere jongeren, maar ook jongere buurtgenoten die de biljarttafel onveilig maken. Je hoeft niet lang te blijven, maar neem eens een kijkje.
(In beide kroegjes wordt overigens gerookt, dat wel...)

4- Wat is jouw favoriete hotspot?

Omdat mijn twee lievelingscafés helaas allebei in 2014 failliet zijn gegaan, ben ik op zoek naar een nieuw lievelingscafé. Op missie, kan ik wel zeggen, want als freelancer-met-home-office is het gewoon erg prettig om een leuk cafeetje te kennen waar je regelmatig komt. Krögers kleine Schwester, net geopend in de Große Bergstraße, Altona (nr. 243) heb ik net ontdekt: klein, knus en met lekkere zelfgebakken taart. Bovendien bevindt zich naast dit cafeetje de 'grote broer', Klaus Kröger, een winkel waar wijn, thee én koffie verkocht wordt.
Een andere recente ontdekking van mij is Café Winklers Platz Café (Winklers Platz 2, St. Pauli)

Winkler Platz Cafe - Standort Hamburg-001

5- Wat is een typisch gerechtje of lekkernij uit Hamburg?

Ha, dat is het Franzbrötchen, een kaneel/suikerbroodje. De Hamburgers zeggen: "De croissant is Frankrijks mislukte poging om het Franzbrötchen uit te vinden". Het is een beetje een calorieënbommetje, maar erg lekker, vooral als hij net uit de oven komt.
In St. Pauli moet je het lokale bier elbPaul eens proberen. Volgens de brouwer bestaat het uit water, gerst, hop en een "ausserordentlichen Portion Herzblut" en dat proef je. Wel, ik als wijndrinker proef dat niet, maar zelfs ik moet zeggen dat het voor bier best aardig smaakt.

6- Wat doe je 's avonds in Hamburg?

De voormalige scheepsschroevenfrabriek Zeise in Ottensen uit 1882 is een bijzonder gebouw waar zich tegenwoordig een van de leukste bioscopen van Hamburg bevindt, de Zeise Kino. In het pand zitten ook het Theaterinstituut, de Filmschule Hamburg, kantoren van filmtechniekbedrijven en verschillende restaurantjes. Voor of na de film kun je bijvoorbeeld tapas eten en borrelen bij Madrigal. Daarna kun je direct door naar allerlei leuke barretjes zoals de Filmhauskneipe (Friedensallee 7) of Aurel (Bahrenfelder Straße 157) of je kunt naar een feest in de Fabrik gaan (Barnerstraße 36).

7- Wat mag je als toerist best overslaan?

De Reeperbahn. Moet ik hier nog meer over zeggen? OK: schreeuwerige, drukke straat vol seksclubs. Kun je met een gerust hart overslaan, behalve met kerst, dan moet je er wel naartoe: Santa Pauli, Hamburgs spannendste kerstmarkt, is een van de leukere kerstmarkten in Hamburg.

St. Pauli Fem Eggers Standort Hamburg

8- Wat te doen in Hamburg bij slecht weer?

Een regenpak aantrekken en toch op pad gaan! Op zondagavond ga je naar een café waar je Tatort kunt kijken (goed voor de integratie en local experience, ook als je, zoals ik, helemaal niet van Tatort houdt). De bioscoop doet het natuurlijk ook goed met slecht weer. Ik noemde de Zeise Kino (Ottensen) al, maar ook de Passage Kino (Mönkenbergstraße 17, Altstadt) is een aanrader. Dit is een klassieke bioscoop, een beetje in de stijl van het Amsterdamse Tuschinsky, al zie je dat pas als je binnen bent.

9- Welke tijd van het jaar kan je Hamburg het beste bezoeken?

Hamburg kan eigenlijk altijd. We hebben twee goede zomers achter de rug: heel geschikt voor alle zomerfestivals en openluchtconcerten, misschien iets minder geschikt om de stad echt te ontdekken. Kerstmarktenliefhebbers moeten hun muts en oorwarmers uit de mottenballen halen en in december gaan: hoewel het ijzig koud kan zijn, is haast de hele stad omgetoverd tot kerstmarkt.
Mijn eigen favorieten zijn de lente en de herfst. De lente omdat de stad dan na een lange winter weer wakker wordt en ook het festivalseizoen wordt afgetrapt (museumnacht, kersenbloesemfestival, om er een paar te noemen). In de herfst kleurt Hamburg dieprood en –oranje, wat ik zelf altijd prachtig vind. Stevige stappers aan en herfstwandelen maar, bijvoorbeeld in een van de parken.

10- Heb je zelf nog een laatste tip of opmerking?

Koop een Hamburg Card: hiermee kun je 1,3 of 5 dagen lang van al het openbaar vervoer in Hamburg gebruik maken (incl. pontje over de Elbe), en krijg je korting op veel musea, theatervoorstellingen en restaurants. Er is bovendien ook een speciale regiokaart te koop, waarmee je ook buiten Hamburg kunt reizen.

Ook een kaartje sturen?

Woon jij in een bruisende stad en vind je het leuk om insiders tips te geven over jouw stad? Of ken je iemand die in op een gave plek woont en graag wat wil vertellen over zijn of haar stad? Laat het me weten!

Groetjesuit3

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in