Utrecht! 

In de Groetjes Uit rubriek worden er tien vragen gesteld aan locals. Zo krijg je eens wat andere tips dan de doorsnee uit reisgidsen! Dit keer krijgen we de groetjes uit ons eigen land! Esther de Beer stuurt ons een kaart uit 'haar' Utrecht. Tien jaar geleden verhuisde Esther van Brabant naar het bruisende Utrecht. We vroegen Esther naar de leukste plekjes van Utrecht. Want wie kan je nou beter adviseren over een leuke stad dan de locals zelf?

1- Wie ben je en hoe kom je in Utrecht terecht?

Hoi! Ik ben Esther de Beer, journalist en (web)redacteur, je zag me misschien al eens voorbij flitsen op mijn blog Mooistestedentrips.nl.

Dat ik in Utrecht terecht ben gekomen is eerlijk gezegd nogal bijzonder. Ik ben er niet geboren, heb er niet gestudeerd en heb er zelfs nog nooit een baan gehad. Na mijn studie journalistiek in Tilburg werkte ik voor veel opdrachtgevers in Hilversum. Om niet meer zo ver te hoeven reizen vanuit Brabant, verkaste ik naar het Gooi. Maar dat had ik binnen enkele maanden wel gezien, veel te saai. En dus werd het Utrecht, waar ik na één nachtje slapen al wist: dit is thuis. Inmiddels woon ik hier alweer 10 jaar en ik zie me niet snel meer vertrekken.

P1011527-001

2- Wat moet iedereen gezien hebben in Utrecht?

Het centrum van Utrecht is prachtig en compact: de Oude Gracht en de Dom kan eigenlijk iedereen wel vinden. Eerlijk is eerlijk, als ik na een lange reis Utrecht Centraal binnen gereden kom met de trein en ik zie de Dom, dan weet ik dat ik weer thuis ben. Ik noem hem altijd liefkozend ‘de grote meneer’. Dus ja: beklim de Dom en geniet van het uitzicht. Ik grijp elk bezoek van buitenlandse vrienden aan om weer eens mee naar boven te gaan. Maar eigenlijk mag je in Utrecht ook de Nieuwe Gracht niet overslaan, net als het Museum Kwartier en de Bemuurde Weerd. Je zit nergens lekkerder met een ijsje.

3- Deel ons je geheim: wat is jouw hidden gem?

Als je van winkelen houdt, vergeet dan de Oude Gracht en ga richting Wittevrouwen en Wilhelminapark waar je in de Voorstraat, Biltstraat, Burgemeester Reigerstraat en Nobelstraat de leukste boetieks en kleine winkeltjes vindt. Als je van multi-culti houdt moet je gewoon naar de wijk Lombok met allerlei gezellige eettentjes. Schuif in ieder geval aan bij één van de beste Aziatische restaurants van Nederland: Jasmijn en ik.

Broei-Oosterkade-001

4- Wat is jouw favoriete hotspot?

Ik kan vreselijk gelukkig zijn in mijn eigen buurtje Zuilen. Met mijn man breng ik menig uurtje door op het terras van De Kleine Baron, maar ook uit eten bij The Colour Kitchen is geweldig. Onlangs heb ik de Oosterkade, aan de rand van het centrum herontdekt, en hier vind je een aantal geweldig leuke nieuwe cafés en restaurants. Broei is een geweldige conceptstore waar je biologisch kunt lunchen,borrelen en design kunt kopen. Even verderop zit Keuken & Deli met de lekkerste wijnen en een fijne hapjeskaart.

5- Wat is een typisch gerechtje of lekkernij uit Utrecht?

Dat moet een ‘broodje Mario’ zijn. Een Italiaanse bol met alles erop en eraan die je bij een stalletje aan de Oude Gracht haalt. Een aantal jaar geleden kwam ik een Amerikaan tegen die Utrecht had bezocht en het eerst waarover hij begon was ‘het broodje Mario’. Echt bijzonder vind ik de biertjes van onze lokale brouwerijen: De Leckere, Van de Streek en Maximus. Mijn favoriet is de IPA van Maximus: Pandora. Deze lokale biertjes kun je bijvoorbeeld proberen bij Broei, maar ook bij Gastmaal Café tegenover het gezellige Griftpark.

P1011532-001

6- Wat doe je ‘s avonds in Utrecht?

Tsja, ik ben zo’n type dat tegenwoordig liever uit eten gaat dan gaat dansen. Maar ’t Oude Pothuys, in één van de werfkelders aan de Oude Gracht, blijft een leuke plek om live muziek te luisteren. Ik vind het ook heerlijk om naar de film te gaan in Het Louis Hartlooper Complex aan het Ledig Erf, een filmhuis in een schitterend oud gebouw waar je ook na de film nog een fijne afzakker kunt bestellen. De beste cocktails drink je bij Zussen.

7- Wat mag je als toerist best overslaan?

De Winkel van Sinkel. Ja, heel mooi en ja, heel toeristisch. Je moet er vreselijk lang wachten op je bestelling. De meeste eetgelegenheden aan de Oude Gracht vind ik niet bijster bijzonder. Wil je toch in het centrum wat drinken, ga dan bijvoorbeeld naar Lebowski aan het Domplein waar een levensgrote knuffelgiraffe over je waakt. Veel cafés aan de Neude (of is het nou ‘het Neude’?) loop ik ook liever voorbij, maar ik maak een uitzondering voor Lefebvre, een geweldige wijnbar.

8- Wat te doen in Utrecht bij slecht weer?

Naar het museum, en gauw! Utrecht heeft prachtige musea, zoals het Centraal Museum. Persoonlijk vind ik het Aboriginal Art Museum heel bijzonder. Het is het enige museum ter wereld buiten Australië dat helemaal is gewijd aan Aboriginal kunst, zowel traditioneel als modern. Daarna is het tijd voor een biertje bij Olivier, een geweldig leuk café gebouwd in een oude kerk.

GroetjesuitUtrecht2

9- Welke tijd van het jaar kan je Utrecht het beste bezoeken?

Utrecht is eigenlijk altijd leuk. Toch vind ik het in de zomermaanden veel te druk, dan zijn alle studenten vrij en komen er veel dagjesmensen naar Utrecht. Daardoor is het in het centrum bij goed weer vaak vechten om een plekje op de terrassen. Ik vind het juist heerlijk om in de herfst of het voorjaar door de stad te dwalen. Als het zonnetje dan doorbreekt, kan ik me verschrikkelijk gelukkig voelen.

10- Heb je zelf nog een laatste tip of opmerking?

Ben in je de eerste zondag van de maand in Utrecht? En is het lekker weer? Sla dan de Streekmarkt op de Mariaplaats niet over. Allerlei winkeliers uit de regio, groot en klein, verkopen er de lekkerste dingen. En het is ook nog eens reuze gezellig.

Ook een kaartje sturen?

Woon jij in een bruisende stad en vind je het leuk om insiders tips te geven over jouw stad? Of ken je iemand die in op een gave plek woont en graag wat wil vertellen over zijn of haar stad? Laat het me weten!

Groetjesuit3

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in