Groningen

In de Groetjes Uit rubriek worden er tien vragen gesteld aan locals. Zo krijg je eens wat andere tips dan de doorsnee tips uit reisgidsen! En wie kan je nou beter adviseren over een leuke stad dan de locals zelf? Dit keer krijgen we de groetjes van Pim en Narelle uit ons eigen Groningen, of Grunn zoals de Groninger zelf de stad liefkozend noemen. Groningen is de jongste stad van Nederland dankzij de vele studenten die er in de stad wonen en leven. Ook Pim en Narelle werden vanaf het plattegrond getrokken door de stad. Hoewel zij samen de wereld rondreizen, en hierover vertellen op hun blog Weg van het Noorden, blijft Groningen hun thuis. Pim en Narelle tippen je de leukste plekjes van 'hun' Groningen.

G0043845 1 001

1- Wie zijn jullie en hoe komen jullie in Groningen terecht?  

Wij zijn Pim en Narelle van de reisblog wegvanhetnoorden.nl. We zijn alle twee opgegroeid op het platteland van Groningen en sinds een aantal jaren wonen we samen in de stad. Dit bevalt erg goed en voorlopig willen we hier nog niet weg!

2- Wat moet iedereen gezien hebben in Groningen?

De Martinitoren natuurlijk, daar kan je niet om heen! Achter de Martinitoren vind je het Martinikerkhof, met het Prinsenhof en de Prinsentuin, een bijzonder mooi stukje Groningen. Het Goudkantoor, vlakbij de Grote Markt, is niet alleen een leuke plek om wat te drinken, maar ziet er van buiten ook nog eens prachtig uit. Tenslotte is het Hoge en Lage der A een must see, wat ons betreft het mooiste stukje Groningen!

IMG 6242 1 001

G0103981 1 001

3- Deel ons jullie geheim: wat is jullie hidden gem?

De verborgen Groninger hofjes! Er zijn in de binnenstad een dertigtal hofjes te vinden, waarvan de meeste gesticht zijn in de Middeleeuwen. Je moet er wel goed naar op zoek gaan, want als je niet weet waar ze zitten, loop je er straal voorbij. Vorig jaar speelden we toerist in eigen stad en maakten we een hofjeswandeling, een aanrader voor iedereen!

4- Wat is jullie favoriete hotspot?

We konden niet kiezen uit één hotspot, dus we hebben er een paar uit verschillende categorieën gekozen. In de categorie 'terras' is onze favoriet De Sigaar, een topplekje aan het Hoge der Aa. Onze favoriete winkel is Laif & Nuver, hier vind je de mooiste accessoires voor in huis. In de categorie 'lunchroom' staat Bakkerij Blanche met het lekkere eten en het mooie pand op nummer één . Tot slot hebben we ook nog een favoriete straat, waar je leuke en originele boetiekjes vindt: de Folkingestraat (en neem in het verlengde ook nog even de Oude Kijk in 't Jatstraat mee)!

IMG 5737 1 00102

5- Wat is een typisch gerechtje of lekkernij uit Groningen?

Dat is Groninger poffert: een soort broodcake met krenten en rozijnen, dat gekookt wordt in een zogenaamde pofferttrommel. Op het platteland aten de boeren dit vroeger als maaltijd, nu wordt het vooral als toetje gegeten. 

6- Wat doen jullie ‘s avonds in Groningen?

Wij zijn niet van die uitgaanstypes, maar van lekker eten houden we wel! Ons favoriete restaurant is Eetwaar. Klein en intiem, we komen er al jaren. Kok Pim bereidt vernieuwende gerechten voor je, gastvrouw Marieke schenkt er bijpassende wijntjes bij. Een hele fijne plek voor een avondje uit!

IMG 0210 1 00102

IMG 6287 1 001

7- Wat mag je als toerist best overslaan?

Onze grootste winkelstraat, de Herestraat, mag je best overslaan. Standaard winkels, sfeerloos en niet het meest sexy stukje Groningen. Écht leuk winkelen doe je niet hier.

8- Wat te doen in Groningen bij slecht weer?

Dan zou je naar het Groninger Museum kunnen gaan. We durven het bijna niet te zeggen, maar stiekem hebben wij nog geen museum in Groningen van binnen gezien. Of het echt leuk is, weten we dus eigenlijk niet.

IMG 0121 1 00102

 9- Welke tijd van het jaar kan je Groningen het beste bezoeken?

Groningen is volgens ons het gezelligste in de lente en zomer. Dan worden er leuke evenementen georganiseerd, zoals bijvoorbeeld het Noorderzonfestival in het Noorderplantsoen in augustus. Ook zijn er dan leuke markten en gezellige terrasjes. Groningen is gewoon met mooi weer nét even wat levendiger dan in de winter.

10- Hebben jullie zelf nog een laatste tip of opmerking?

Hou je van lekkere en bijzondere kaasjes? Dan is De Kaaskop in de Zwanestraat een must go. Als je liever van andere buitenlandse lekkernijen geniet, loop dan even Basarz op de Vismarkt binnen. En voor een afsluitende borrelplank met een speciaalbiertje na een dagje Groningen ga je naar MOUT!

Groetjesuit3

Ook de Groetjes Uit doen?

Soetkees zoekt jou! Woon jij in een bruisende stad en vind je het leuk om insiders tips te geven over jouw stad? Of ken je iemand die in op een gave plek woont en graag wat wil vertellen over zijn of haar stad? Laat het me weten!

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in