Padova!

In de Groetjes Uit rubriek worden er tien vragen gesteld aan locals. Zo krijg je eens wat andere tips dan de doorsnee tips uit reisgidsen! En wie kan je nou beter adviseren over een leuke stad dan de locals zelf? Dit keer krijgen we de groetjes van Caro uit het Noord-Italiaanse Padova, ook wel Padua genoemd. De stad is een pareltje, maar niet zo bekend, dus daarom juist zo interessant! Dat dacht ook Caro, die in Padova psychologie studeerde. Zij heeft in die tijd de stad goed leren kennen en legt je uit waarom Padova de moeite waard is. Lees de tips van Caro over 'haar' Padova...

piazza dei signori

1- Wie ben je en hoe kom je in Padova terecht?  

Ik ben Caro en ik heb zojuist mijn bachelor Psychologie afgerond in Padova, waar ik de afgelopen vijf maanden heb gewoond. Afscheid nemen vond ik ontzettend lastig en nog steeds mis ik mijn favoriete panzerotto afhaalplek en het grote plein waar ik middagen en avonden heb doorgebracht. Ik heb deze stad door en door leren kennen en hoewel het natuurlijk geen Venetië of Verona is (maar hier wel in de buurt ligt), is er genoeg te ontdekken tijdens een dagje in deze stad. Kijk je met me mee wat je niet mag overslaan?

scrovegni kapel 1

2- Wat moet iedereen gezien hebben in Padova?

De Scrovegni kapel wordt genoemd in elke reisgids (terecht!) vanwege de beroemde fresco’s van Giotto. Wanneer je door de kapel loopt, is boven je een sterrenhemel geschilderd en wanneer je ogen langs de muren dwalen kun je de verhalen uit de Bijbel zien. Er zijn fresco’s in perspectief, fresco’s over Maria en hele verhalen die verteld over andere personages uit de Bijbel. Wanneer je van (schilder)kunst houdt, is dit een echte aanrader om naartoe te gaan!

Een ticket voor de Scrovegni kapel is meteen te combineren met het Eremitani museum, waarbij je allerlei archeologische vondsten en oude schilderkunst kunt bewonderen en het Zuckermann Palace, waar je leert over alle pracht en praal die deze regio kent. Van kantklossen, tot glasblazen tot eindeloze houtschilderwerken en sieraden. Hou je van musea? Dan ben je in Padova zeker op de goede plek!

botanische tuin 1 1

De Botanische tuin is een van de oudste botanische tuinen van Italië. Alle bloemen, planten en bomen staan er gerangschikt op soort en je kunt hier echt je ogen uitkijken. Vooral de moderne kassen zijn bijzonder om te zien en wanneer je hier doorheen loopt voel je hoe de temperaturen veranderen en hoe het op sommige plekken steeds vochtiger wordt. Je loopt langs Azië, Afrika, het tropische regenwoud en Australië en op de gangen hangen grote platen met extra informatie of boeiende filmpjes. Neem een tas vol lekker eten mee (of een panzerotto, daarover zo meer!) en geniet van de zon op een van de banken tussen de mooie planten.

Eet een ijsje bij een van de meest beroemde ijssalons van Italië: Grom! Mijn persoonlijke favoriet is noga-ijs met kleine stukjes noga erin, need I say more? Je vindt deze lekkernijen op  Via Roma 101 of Piazza dei Signori 33.

Aan het eind van Via Roma (waar je dus mooi met je Grom ijsje naartoe kunt lopen) ligt Prato della Valle, het grootste plein van Italië. Op zaterdag wordt hier altijd een enorme markt gehouden waar je niet alleen eten, maar ook planten, kleden, kleding en servies kunt krijgen. Ga je in de ochtend dan lopen er alleen maar Italianen die hun wekelijkse boodschappen daar doen, ga je meer in de middag dan wemelt het van de toeristen. Gedurende de rest van de week vind je hier jong en oud op de banken en op het gras. Lezend voor school, sportend met een groepje of gewoon genietend van het weer.

prato della valle

3- Deel ons je geheim: wat is jouw hidden gem?

Langs de Psychologie faculteit van de universiteit loopt een rivier en aan de rand hiervan zijn trappen waar je heerlijk kunt zitten na een lange dag studeren of door de stad slenteren. De brug waarnaast deze trappen zijn heet Porta Portello en als je blijft vragen naar Portello kom je vanzelf hier uit. Door het jaar heen kan het hier ’s middags behoorlijk druk zijn door alle studenten en op sommige avonden worden hier openlucht bioscopen gehouden of feesten gevierd.

Hier in de buurt zit ook een hele lekkere foccaceria (Foccaceria di Francesco Siciliano, Via Portello 95, in het weekend gesloten), die daarnaast ook pizzapunten en nog meer lekkere dingen verkoopt. Ideaal voor een hartige snack, terwijl je even uitrust op de trappen aan het water.

panzerotto en bubble tea op Prato della Valle

4- Wat is jouw favoriete hotspot?

Mijn absolute favoriet is DaPrette en ik denk dat ik kan zeggen dat ik alles van hun menukaart geproefd heb. Ideaal als lunch, voorgerecht, tussendoortje of avondmaaltijd wanneer je niet te veel honger hebt. En niet alleen ik denk er zo over, maar de halve stad als je de rijen ziet die voor deze hotspot staan. Inmiddels hebben ze twee locaties waarbij de ene (Via Dante 22) meestal nog drukker is dan de andere (Via Oberdan 6). Ze verkopen panzerotti, maar dan de niet gefrituurde variant die eigenlijk meer lijkt op een mini calzone pizza. Heerlijk belegd met mozzarella en tomaat, of met spinazie of met nutella en ga zo nog maar door.

naviglio

5- Wat is een typisch gerechtje of lekkernij uit Padova?

Veneto, en dus Padova, is de regio waarin de spritz geboren is, dus wanneer je hier bent, móet je dit drankje geprobeerd hebben. In haast elke bar en elk café kun je dit krijgen, maar ben je toe aan iets meer uitdaging en een bijzondere variant op dit drankje? Ga dan naar La Yarda waar bijna honderd verschillende soorten spritz op het menu staan. Loop onder de grote klok op Piazza dei Signori door en wanneer je de weg volgt zie je het vanzelf liggen! (Piazza Capitaniato). Om een aperol spritz te drinken hoef je trouwens niet te wachten tot de avond. Italianen drinken hier het liefste de hele dag door dit drankje nadat ze ’s ochtends hun eerste caffee gehad hebben.

foccacia bij porta portello

6- Wat doe je ‘s avonds in Padova?

’s Avonds ga je naar de Factory, de Fishmarket of gewoon naar een van de vele cafe’s in de stad. De eerste twee zijn meer clubs waar tot vroeg in de ochtend vaak gedanst wordt. Het enige nadeel van deze twee is dat je een entreekaart nodig hebt (die wel het hele jaar te gebruiken is). Padova heeft ook genoeg leuke plekjes in de stad zelf zitten waar je, zoals de Italianen, een apperitivo kunt drinken en met zijn allen op straat staat om te kletsen over eten, drinken en het leven. La Yarda (van de honderden soorten spritzen) en All'Ombra (Via P. D'Abano 16) zijn echte aanraders om je avond door te brengen.

Padova

7- Wat mag je als toerist best overslaan?

Net zoals in de rest van Italië staat de hele stad vol gebouwd met prachtige gebouwen waaronder heel veel kerken. Basilica di Sant’Antonio en Basilica di Santa Giustina zijn verreweg de mooiste en de meest bijzondere kathedralen van de stad. De anderen mag je eigenlijk wel overslaan van mij;)

zuckermann palace

8- Wat te doen in Padova bij slecht weer?

Slecht weer in Italië komt gelukkig niet zo heel veel voor, maar tijdens die zeldzame momenten (die gelukkig meestal geen uren aanhouden) kun je het beste een leuk cafeetje induiken, of je tegoed doen aan een heerlijke pizza bij BOX (Prato della Valle 12) of onbeperkt sushi eten bij Hiro (Via Niccolò Tommaseo 62). MUSME, Museum of the History of Medicine of Padova, is dé plek om de middag door te brengen wanneer je nieuwsgierig bent naar het menselijk lichaam en de regen wilt ontvluchten en ook in het Centro Civico d'Arte e Cultura Altinate/San Gaetano zijn regelmatig bijzondere exposities te zien.

Porta portello

9- Welke tijd van het jaar kan je Padova het beste bezoeken?

Eigenlijk gedurende het hele jaar is het een prachtige stad om te bezoeken. Gedurende de zomer is het er natuurlijk heerlijk warm en is er op de straten veel meer te doen dan tijdens de andere seizoenen. Veel cafés plaatsen een kleine stand in de straat naast de Psychologie faculteit (Viale Guiseppe Colombo) waar tijdens de warme dagen heel jong Padova drankjes drinkt, danst en kletst tot diep in de nacht.

padova 1

10- Heb je zelf nog een laatste tip of opmerking?

Vanaf het station hoef je alleen maar rechtdoor te lopen, het Corso del Popolo af en je loopt zo het stadscentrum in. Onderweg zie je al de Scrovegni kapel, het Eremitani museum en Zuckermann Palace liggen en wanneer je gewoon rechtdoor blijft lopen eindig je vanzelf op Prato della Valle.

Geniet van de stad, dwaal door de kleine straatjes en wanneer je even de weg kwijt bent is dat hier helemaal oké, aangezien de meeste wegen gewoon weer terug gaan naar het stadscentrum. Vergeet niet om net zoals de locals een apperitivo te nemen rond een uur of vijf / zes en dan de lange avonden te vullen met verhalen.

Botanische tuin

basilica di santa giustina

panzerotto

ik in Padova

Doe ook de Groetjes uit...!

Soetkees zoekt jou! Woon jij in een bruisende stad en vind je het leuk om insiders tips te geven over jouw stad? Of ken je iemand die in op een gave plek woont en graag wat wil vertellen over zijn of haar stad? Laat het me weten!

Groetjesuit3

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in