Skip to main content

  10 x Gratis Riga

  • Geschreven op 16 oktober 2014

  Gratis dingen doen in Riga

  Riga is al een goedkope bestemming om naar toe te gaan, maar er zijn ook nog eens veel gratis dingen in de stad te beleven. Riga is een verrassende en unieke stedentrip op slechts twee uur vliegen vanaf Nederland. Het oude centrum staat vol historische bouwwerken. Je waant je meteen in een ander land. Eten en drinken is hier nog niet zo duur als in de meeste Europese hoofdsteden. Riga is in 2014 uitverkozen tot de Culturele Hoofdstad van Europa. De onderstaande dingen zijn leuk om in Riga te doen en zijn nog gratis ook! 

  Er zijn echt zoveel redenen om deze mooie stad eens te bezoeken.

  Lees mijn tips voor een citytrip Riga. 

  Riga Centrale Markt

  1. Centrale Markt 

  De Centrale Markt in Riga is absoluut een bezoekje waard. In de enorme hallen wordt van alles verkocht; groente en fruit, vlees en vis, kleding en ga zo maar door. Op de Centrale Mark gaat de lokale bevolking haar inkopen doen. Ook de lokale restaurants halen er vaak hun etenswaar. Het eten op de markt is vers. De kraampjes waar je vlees kan kopen, lijken eigenlijk meer een slagerij. Het vlees wordt hier ter plekke bereid. Het is leuk om rond te dwalen over de markt en verschillende gerechtjes te proeven. 

  2. Bezettingsmuseum 

  Het gebouw waar dit museum in gevestigd is, wordt ook wel 'zwarte doodskist' genoemd. Het is te vinden naast het Huis van de Zwartkoppen. In het museum leer je meer over de bezetting van Letland door de nazi's en door de Sovjets. En is er is bijna geen ander land dat zo vaak en zo lang bezet en onderdrukt is dan Letland. Want pas sinds 1991 is Letland onafhankelijk verklaard.

  3. Joods Museum

  Net als het Bezettingsmuseum is ook het Joods Museum gratis toegankelijk. In het Joods Museum vind je een indrukwekkende tentoonstelling over de Joden in Letland en de holocaust in Letland. Het is een must voor je bezoek aan Riga omdat in Riga vele Joden woonden. Ook nu nog heeft Riga een Joodse wijk. 

  DSC02906-001

  4. Riga Free Tour 

  Zoek op het plein voor de Sint Peterskerk naar een geel koffertje, want daar start de tour! Een leuk initiatief en gestart als jongeren project is de "Riga Free Tour". Het is een fantastische manier om Riga te ontdekken. De gidsen zijn meestal jonge, enthousiaste locals die het leuk vinden om hun eigen stad te laten zien. 

  5. Sint Petrus Kerk 

  In Riga staan veel eeuwenoude kerken. De Sint Petrus Kerk stamt ui 1209 en was in de middeleeuwen de belangrijkste kerk van Riga. Het leuke van deze kerk is dat je met de lift naar 71 meter hoog kan gaan. Hier kom je terecht op een uitkijkplatform en heb je een schitterend uitzicht over Riga. 

  DSC03022

  6. Nog meer kerken 

  Zoals ik al zei, staat Riga vol met eeuwenoude kerken. Alle kerken hebben echter een eigen verhaal en zijn dus leuk om te bezoeken. Zo heb je de Dom, de Christus-Geboortekathedraal, de Jezuskerk, de Sint-Jacobskathedraal, de Sint-Johanneskerk, de Sint-Joriskerk en dus de Sint Petruskerk. De Dom is een imposant bakstenen bouwwerk. Het orgel van de Dom stamt uit 1888 en telt maar liefst 6718 pijpen. Er wordt nog regelmatig op gespeeld. Ga eens in de kerk zitten om te luisteren naar de bijzondere tonen. Ook worden er regelmatig concerten gegeven. 

  DSC02967-001

  7. Maskavas

  De houten huisjes zijn ook niet weg te denken uit het stadsbeeld van Riga. Dit was oorspronkelijk een Joodse wijk. De wijk dankt zijn naam aan de weg die er door heen loopt. De hoofdweg naar Moskou, ofterwijl Maskavas. Nog altijd heeft deze wijk een hele eigen charme. Er staan een aantal Russisch Orthodoxe keren in de wijk en dus de vele houten huisje. Vanwege echter de armoede in de wijk (er is een hoog werkloosheidscijfer) zijn de houten huisjes soms vervallen. Het is echt jammer dat er niet meer geld is om deze unieke huisjes beter te onderhouden. Ze horen echt bij Riga. 

  8. Jūrmala

  Oké, het kost je een ritje met de trein, maar dan mag je daarna genieten van het kosteloze en mooie strand. Ja, vlakbij Riga is er dus een schitterend zandstrand te vinden! Jūrmala is een chique badplaats die ligt tussen de Golf van Riga en aan de Oostzee. Een stukje natuur waar je vanwege het milde zeeklimaat kan genieten van zon, zee en strand. De brede stranden van Letland behoren tot de schoonste stranden van Europa. 

  DSC03018

  9. Vrijheidsmonument in het park

  Het bezoeken van het Vrijheidsmonument kun je mooi combineren met een heerlijk tochtje of picknick in het park. Zowel links als rechts van het Vrijheidsmonument kun je genieten van het groen dat de stad te bieden heeft. Het Vrijheidsmonument is het belangrijkste monument van Letland. Ter gelegenheid van de 15de verjaardag van de Vrije Republiek Letland werd in 1935 het monument onthuld. Het beeld heeft het daarna erg zwaar te verduren gehad omdat de Sovjets het steeds weer wilden verwijderen. Het monument wordt tot op de dag van vandaag streng bewaakt. Ieder uur vindt er een wisseling van de wacht plaats. 

  DSC03017

  10. Parken van Riga 

  Direct naast het Vrijheidsmonument zijn de groenstroken van de stad waar ook een riviertje doorheen loopt. Hier kun je in de zomermaanden zelf een waterfiets huren (dat helaas niet gratis is). Wanneer je iets verder doorloopt richting het nieuwe centrum zijn er ook nog twee parken. waaronder het Esplanadepark. Het Esplanadepark heeft mooie aangelegde rozenperken. Ook aan de andere kant van de rivier ligt een enorm park. Niet alleen het park is enorm, er staan hier ook enorme beelden; het zogenaamde Soviet Victory Monument.  

  Heb jij nog gratis Riga tips?

  Deze lijst met gratis Riga tips is natuurlijk nog lang niet af! Daarom vul ik de lijst aan zodra ik weer op een nieuw, gratis uitje stuit. Maar mocht jij zelf een aantal leuke tips hebben, laat het me weten door een mailtje te sturen of laat een reactie achter in de comments hieronder. 

  Dit is ook iets voor jou

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder