Rondreis Noord-Italië

IMG 6071

Proef het heerlijke leven

Een rondje Noord Italië staat garant voor een heerlijke vakantie; historische steden, de glooiende heuvels van Toscane, cultuur en natuur en tot slot de heerlijke Ligurische kust. 

Noord-Italië

Al toerend door het Noorden van Italië kom je door een aantal regio's rijden; Lombardije, Emilia-Romagna, Toscane en Ligurië. Elke regio heeft zijn eigen charme maar bij allen staat het heerlijke Italiaanse leven centraal. 

 

rondjenoorditalie

Het startpunt voor deze autorondreis ligt in Milaan. De afstanden in Noord-Italië zijn allemaal prima te doen. Binnen een paar uurtjes ben je op je volgende bestemming. Je kan ervoor kiezen om met de auto naar Milaan te rijden, maar ja kan er ook voor kiezen om naar Milaan te vliegen en daar een auto te huren. 

Eindig aan de kust in het schilderachtige Cinque Terre en geniet hier van de natuur, de schoonheid van de gekleurde dorpjes en het strand. 

Autohuur 

Waar moet je op letten als je een auto gaat huren op vakantie? Ben je wel goed verzekerd? Wat als je een deuk in de huurauto rijdt? Het maken van een roadtrip is hét gevoel van vrijheid op vakantie. De weg op, je makkelijk verplaatsen en veel van de omgeving zien, ideaal. Maar je kan pas echt een zorgeloze trip maken als je zeker weet dat alles goed geregeld is. Na menig roadtrip, vele huurauto’s en ook een keertje schade rijden (ai) kan ik je wel wat tips en adviezen geven.

Milaan & Bergamo

DSC04089

Een goed bewaard geheim

Begin je reis in Milaan en Bergamo. Het maakt niet uit welke van de bestemmingen je het eerste aandoet, maar sla geen van beiden over voordat je weer verder gaat. De meeste toeristen komen aan op het vliegveld en nemen meteen de trein naar Milaan. Hartstikke zonde van Bergamo is een van de beter bewaarde geheimen van Noord-Italië. Bovenop een hoge berg, ommuurd met een oude stenen stadswal, staat een oude stad met historische gebouwen, romantische pleintjes, vele winkeltjes en gezellige trattoria's. Soms torent het stadje boven de wolken uit en lijkt het alsof het boven alles en iedereen verheven ligt. Bergamo is de ideale bestemming voor een romantisch weekendje weg of een verrassende stedentrip. Het centrum van Bergamo is niet groot, dus na een dag of twee heb je het meeste van de stad gezien. Dat is het ideale moment om verder te gaan...

Lees meer over Bergamo. 

Modestad Milaan

Op naar de stad. Na een paar dagen knusse gezelligheid in Bergamo is het tijd voor het grotere werk. Milaan is dé modestad bij uitstek, een paradijs voor de liefhebber van winkelen. De stad geniet bekendheid vanwege de beroemde modehuizen, fashion, ontwerpers en modellen. Het is een bruisende zakenstad welke de op één na grootste stad van Italië is. Toch is er veel meer in Milaan te beleven dan enkel het shoppen. Veel toeristen blijven 'hangen' in het centrum rondom de Duomo. De Dom is zonder meer een imposant bouwwerk, maar Milaan heeft zoveel meer te bieden. 

Alternatieve wijk Navigli

De wijk Navigli bijvoorbeeld is een hele gezellige, knusse en alternatieve wijk. Hier kun je genieten van de kleine tapasbuffetjes aan de bar. Rond etenstijd maken de verschillende barretjes de meest lekkere Italiaanse gerechtjes. Vaak gekookt door de vrouwen van de familie in de kleine keukentjes van het barretje. Bestel je vervolgens aan de bar een wijntje, dan mag je gratis gebruik maken van het buffet. 

Lees meer over Milaan. 

Bologna

Bologna1

Culinaire hoogtepuntjes

Vanwege het heerlijke eten dat de stad te bieden heeft wordt de stad ook wel eens Bologna la Grasse, de vette, genoemd. De stad is zo'n beetje het culinaire centrum van Italië. Wil je een echte authentieke spaghette bolognese eten dan moet je vanzelfsprekend hier zijn. Het grappige is dat het hier gewoon spaghetti heet. Punt. In de stad staat bol van de goede trattoria's, osteria's en pasticceria's. 

La Rossa

Een andere bijnaam van de stad is La Rossa, de rode stad. Dit vanwege de roodgekleurde daken van de gebouwen. Bologna is dan ook één van de best bewaard gebleven middeleeuwse steden van Europa! De stad heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar onder vuur gelegen, maar desondanks is er veel van het authentieke centrum overeind gebleven. Gelukkig maar, want het is werkelijk een plaatje om te zien. Een schitterende stad waar je je met gemak dagenlang kan vermaken. 

Florence

florence3

Openlucht museum

De volgende stop, op 1 uur en 20 minuten rijden vanaf Bologna, is de romantische stad Florence. Het centrum lijkt wel een openluchtmuseum. Er zijn niet alleen schitterende gebouwen, vele kerken en sierlijke pleintjes, het weer is er vaak aangenaam en de sfeer bijzonder goed. Florence is prima te verkennen tijdens een korte citytrip of weekendje weg. Het is niet te groot en niet te klein. Er is veel te zien en veel te beleven, kortom een romantische en bruisende stad.

Kunst en cultuur

Florence, of Firenze, is rijk aan geschiedenis, kunst en cultuur. Vele grote musea bevinden zich in Florence zoals Galleria degli Uffizi (een van de belangrijkste musea ter wereld) met schilderijen van Michelangelo, Caravaggio en Leonardo da Vinci. Daarnaast kan je er goed shoppen, zowel de authentieke boetiekjes als de dure modemerken Gucci en Versaci zijn in Florence vertegenwoordigd. En dan is er ook nog de heerlijke Italiaanse keuken!

Lees meer over Florence.

Lucca & Pisa

lucca

Twee in één 

Een rondreis door Italië kan niet compleet zijn zonder even een foto te hebben gemaakt met de beroemde Toren van Pisa. Oké, het is cliché maar je bent toch in de buurt omdat je de stad Lucca ook niet mag overslaan. Lucca en Pisa liggen dicht bij elkaar en kun je dan ook in één of twee dagen prima bezoeken. 

Lees meer over Pisa.

Ommuurde stad

Lucca is een rustig stadje waar je heerlijk kan slenteren door de middeleeuwse straatjes. Binnen de bekende stadsmuren is het centrum bijna geheel autovrij. Doordat het er relatief rustig is en geen verkeer, hangt er een relaxte en warme sfeer in de stad. Lucca is één van de rijkste steden van Italië, van vroeger uit al. De stad kent een lange en rijke geschiedenis. De stadsmuren van Lucca, 'Le Mura', zijn wereldberoemd. De muren werden ooit gebouwd om de stad te verdedigen tegen de aanvallen van Florence.

Lees meer over Lucca. 

De scheve toren

Pisa, wie kent het niet? Eigenlijk alleen bekend vanwege de scheve toren, het bekendste bouwwerk van de stad. Als je in de buurt bent, kan je Pisa natuurlijk niet overslaan. Het is een sfeervol, klein stadje waar echter buiten de toren en de dom niet heel veel te beleven is. Leuk voor een dagtrip of een korte stedentrip, maar dan weer verder.

Lees meer over Pisa. 

Cinque Terre  

cinqueterre2

Werelderfgoed

Deze vijf dorpjes langs de kust zijn zonder twijfel de mooiste dorpjes van Italië. De gekleurde huisjes zijn gebouwd tegen de steile helling van de berg en kijken uit op de blauwe zee. Sinds 1997 zijn de dorpen opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO, vanwege zijn unieke schoonheid. 

Cinque Terre is dus niet één plaats, maar zijn vijf dorpen samen. Dat zijn Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomagiore. Alle dorpjes komen uit de late middeleeuwen. Het grootste dorp is Monterosso. Het heeft 1560 inwoners en is gelegen aan een zandstrand. Manarola is het oudste dorpje dat werd gesticht in de 12de eeuw. 

Natuurpark 

De dorpen liggen in het Nationaal park Cinque Terre. Door dit mooie natuurpark lopen verschillende wandelpaden. vanaf de paden heb je een schitterend uitzicht over de kleurrijke dorpjes. Vergeet niet je fotocamera mee te nemen en probeer de schoonheid te vangen in een plaatje. 

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in