Skip to main content

  Het lijkt wel een sprookje

  Bovenop een hoge berg, ommuurd met een oude stenen stadswal, staat een oude stad met historische gebouwen, romantische pleintjes, vele winkeltjes en gezellige trattoria's. Soms torent het stadje boven de wolken uit en lijkt het alsof het boven alles en iedereen verheven ligt. 

  Bergamo stedentrip Italie 33

  Niet overslaan!

  Bergamo laat men ten onrechte vaak links liggen. De meeste mensen vertrekken vanaf het vliegveld direct naar Milaan en slaan Bergamo over. Hartstikke zonde, want Bergamo heeft veel charme en karakter te bieden. Het is maar een klein stadje, maar ik vind het meer uitstraling hebben dan Milaan. Je kan de twee steden ook goed combineren, dus sla Bergamo niet over! 

  Bergamo stedentrip Italie 4

  Sfeervol

  Wat maakt een bezoek aan Bergamo nou zo bijzonder? Het zijn niet alleen de eeuwenoude gebouwen, die vind je in veel meer Italiaanse steden. Maar het is zijn unieke ligging bovenop de berg, de gezellige sfeer die je omarmt als je de stadsmuren binnentreedt en de smalle straatjes die je mee terug nemen in de tijd. Laat je verrassen door deze onbekende bestemming die misschien wel het best bewaarde geheim van Noord-Italië is! 

  Ommuurde stad

  De oude middeleeuwse stad werd in de 16de eeuw ommuurd. Tijdens een wandeling over deze stadsmuur heb je een schitterend uitzicht over het lagere gedeelte van de stad; de moderne stad. Ook zie je de Povlakte en op de achtergrond ook nog eens de bergen. De gehele muur is ongeveer 5 kilometer lang, dus een mooie wandeling. 

  Bergamo stedentrip Italie 18

  Città Alta 

  Het hart van de Città Alta wordt gevormd door het mooie Piazza Vecchia en het aangrenzende Piazza del Duomo. Op dit pleintje lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Het geeft je een inkijkje in het Italiaanse leven eeuwen geleden. Zowel het plein als het paleis zijn bijzonder goed bewaard gebleven. Het paleis dateert uit de 12de eeuw. Verscholen achter het paleis staat de oude Dom van de stad. Neem zeker een kijkje in de Dom omdat de fresco's hier briljant gedetailleerd zijn. Maar ook de Santa Maria Maggiore, de Capella Calleoni en de doopkapel staan hier op het plein. Een boel geschiedenis per vierkante meter dus. 

  Moderne winkels 

  In het lagere gedeelte van de stad, Bergamo Bassa, zie je het moderne gezicht van de stad. Hier kan je goed winkelen en zijn de grote kledingmerken gevestigd. Kunstwerken bekijken van Botticelli, Rubens en Rafaël kan in het museum Accademia Carrara. In het lage gedeelte vertrekt de trein naar Milaan en naar het vliegveld. 

  Bergamo stedentrip Italie 5

  Met de tram naar boven

  Dat Bergamo hoog op een berg ligt, merk je al snel genoeg aan je benen. Een goede oefening natuurlijk, maar wil je het jezelf gemakkelijk maken dan kan je ook de 'funicolare' nemen. Deze gaat vanaf het lage gedeelte van de stad, Bergamo Bassa, naar het historische gedeelte van de stad. Daarnaast is er nog een funicolare die je brengt naar San Vigilio. San Vigilio ligt nog hoger op de berg dan Bergamo. Vanaf hier heb je een goed uitzicht op de Bergamo zelf. Zeker voor de fotografen onder ons die graag een mooi plaatje willen schieten van Bergamo zelf, is dit een echte aanrader.  

  Polenta 

  Voordat ik Bergamo bezocht, had ik er nog nooit van gehoord. In de stad kan je geen menukaart bekijken zonder dat er iets van Polenta opstaat. In de aantrekkelijk etalages van de Italiaanse bakkers staat de zoete variant te pronken. Je kan het dus zoet en hartig eten. Polenta is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht van griesmeel en maïs. Het ziet er soms een beetje uit als aardappelpuree maar het smaakt zeker anders. Smullen maar!

  polenta italie

  Omgeving/ vooral doen 

  • Koop in de plaatselijke boekwinkel een Bergamo wandelgids met daarin een aantal leuke en leerzame wandelingen door het oude stadscentrum. 
  • Steek een kaarsje op in de kerk Santa Maria Maggiore en aanschouw de wonderlijke fresco's. 
  • Neem een kopje koffie op het Piazza Vecchia, het hart van de oude stad. 
  • Capella Colleoni, is gebouwd als mausoleum voor Bartolomeo Colleoni. Het is één van de hoogtepunten van de Lombardische Renaissance. In de kerk zie je de grafmonumenten van Colleoni en zijn dochter Medea.
  • Niet alleen heb je op deze plek een prachtig uitzicht op de oude stad, hier bevindt zich ook het historische museum. La Rocca is een 13de eeuwse vesting gelegen op een heuvel middenin de stad. 
  • Betreedt de klokkentoren met de trap (voor de doorzetters) of een lift. De toren is 53 meter hoog en is in de 13de eeuw gebouwd Ook vanaf hier heb je een fraai uitzicht over de hele stad.
  • Neem vanuit Bergamo de trein voor een dagje Milaan. De rit duurt ongeveer drie kwartier. Het treinstation is goed bereikbaar vanaf het oude centrum en ligt op zo'n tien autominuten rijden. 

  Bergamo stedentrip Italie 2

  Hoteltip Bergamo 

  Wij verbleven in een schattig Airbnb-appartementje dat helaas niet meer te huur is. Daarom ging ik voor je op zoek naar een goede hoteltip in de stad. Het Gombit hotel is een luxe designhotel middenin het oude centrum van Bergamo. De kamers zijn er niet goedkoop, maar hebben alles in huis voor in comfortabel verblijf. De frisse en moderne inrichting zijn een goede afwisseling van alle oudheid buiten in de stad. Dat niet alleen, de ligging is uitstekend, de belangrijke bezienswaardigheden op loopafstand. 

  Hotel bekijken 

  Gombithotel

  Praktische info 

  • Bergamo heeft een vliegveld; Orio al Serio welke op zo'n 1,5 uur vliegen vanaf Nederland ligt. De goedkope luchtvaartmaatschappijen vliegen al vanaf 15 euro naar Bergamo. 
  • Adres hotel: Via Mario Lupo 6, Bergamo Alta, 24129 Bergamo.
  • Bergamo is een kleine stad welke in een aantal dagen ook wel gezien is. Bergamo is echter ook de ideale uitvalsbasis voor leuke steden en plekjes in de buurt, zoals Milaan, Verona en het Lago di Garlate of het Lago D'Iseo. 
  • In de winter zijn er nabij Bergamo volop wintersportmogelijkheden. 
   Bergamo stedentrip Italie 15
  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder