Leukste Terras Steden

De Leukste Terrassteden van Nederland 

'Een terrasje pikken' doen we maar al te graag. Zodra de temperatuur stijgt en de eerste zonnestralen ons gezicht verwarmen, willen we massaal het terras op. Schud de winter van je af door op het terras een glaasje rosé te drinken. Zelfs wanneer het frisjes wordt, trotseren wij stug de kou en gaan met winterjas alsnog in de zon zitten. Met andere woorden, we love terrasjes. 

Populaire drankjes 

De drankjes die het altijd goed doen op het terras zijn rosé, witbier en ice-tea. In 2013 was er een toename van alcoholvrij bier en bieren met een laag alcoholpercentage. Ook de gemixte drankjes bier met frisdrank, zoals Amstel Radler, deden het in 2014 erg goed op het terras. Zelf vind ik een frisse appelcider, of liever nog perencider, een verfrissend zomers drankje. In Engeland en Schotland bestel je deze in halve liters, maar in Nederland is het nog een beetje geluk hebben. Alhoewel de meeste café's inmiddels wel een lekker cidertje serveren. Ook Gin-Tonis, Aperol Spritz en icea-tea Green zijn populaire terrasdrankjes. Dit jaar zijn er twee verfrissende nieuwkomers; cocktail Hugo (vlierbessensiroop, prosecco, citroen en munt) en de Ice Cold Cup van Chocomel (ijskoude chocomel). Loop het water jou ook al in de mond? 

Prijzen verschillen

Binnen ons kleine landje zijn er grote verschillen in prijs. Zo betaal je voor eenzelfde rondje in Haarlem aanzienlijk meer dan voor hetzelfde rondje in Nijmegen. Toch zijn Amsterdam en Rotterdam sinds 2013 niet meer de duurste op terrasgebied. Deze steden zijn ingehaald door Den Haag en sinds vorig jaar ook door Den Bosch. Dit prijsonderzoek werd verricht door Van Sprongen

Top 3

De top 3 duurste terras-steden zijn Den Haag, Den Bosch en Haarlem. De top 3 goedkoopste terras-steden zijn Nijmegen, Eindhoven en Breda. In het samenstellen van deze lijst heb ik dan ook rekening gehouden met het prijsonderzoek van 2013 van Van Sprongen. 

Nijmegen 

Nijmegen terras stedentrip

Niet alleen omdat Nijmegen een bruisende stad is, maakt dat hij op nummer 1 is beland. Maar ook omdat Nijmegen de goedkoopste stad is voor een rondje drankjes op het terras. Leuke terrassen vind je op de Grote Markt, het Koningsplein en aan het begin van de Molenstraat. Op de Grote Markt is de zon het langst aanwezig. Gezellige café's zijn Camelot en de Derde Kamer. Op het Koningsplein is het goed borrelen bij de Opera en de Deut. In de Molenstraat vind je de Drie Gezusters (die ook in Groningen zitten), lekker eten kan je bij Van Buren en de Compagnie. 

Daarnaast is het terras van De Firma (waar je ook heerlijk kan dineren) een van de mooiste terrassen van de stad. Het heeft een schitterend uitzicht op de Waal en ziet er sfeervol uit. Ook lekker borrelen kan bij 'de Hemel', verscholen op een mooi plekje in het centrum en met eigen brouwerij. 

Een heel bijzonder terras om een lekker drankje te drinken of om te smullen van een high-tea is de Theetuin in Millingen, vlakbij Nijmegen. Hier zit je in een groene oase tussen de bloeiende bloemen te genieten van een groen kopje thee. 

Arnhem 

Arnhem terras stedentrip

Nog een Gelderse stad bovenaan in mijn top lijstje. Ook Arnhem behoort tot de 5 goedkoopste terras-steden van Nederland. Er zijn verspreid door de stad verschillende pleintjes die vol staan met terrassen. Vooral de Korenmarkt is voor de jonge en hippe zonaanbidder 'the place to be'. Zomers staat het hele plein vol met tafeltjes en stoeltjes. Je drinkt wat en eet op het terras en 's avonds kan je gelijk door want ook het uitgaansleven bevindt zich hier. 

Een andere mooie plek om een terrasje te pikken in Arnhem is aan de Rijnkade. Zelf vind ik Rose's een romantische plek. Hier kun je genieten van lekkere fingerfood bij je drankje. Wordt het te koud, dan ga je binnen bij de open haard zitten. Het eten is er lekker en 's avonds mogen de voetjes van de vloer! 

Niet echt terrassen, maar wel heerlijk picknicken kan je in het Sonsbeekpark. Dit park heeft zelfs een heuse waterval. Op de heuvels met uitzicht op de stad is het in de zomer heerlijk vertoeven. 

Breda 

Breda terras stedentrip

Dit sprankelende stadje is, na Eindhoven, de goedkoopste Brabantse stad om te genieten van een drankje op het terras. De terrassen van Binnen Breda en de Colonie veroverden afgelopen jaar zelfs een plekje op de jaarlijkse terras top 100. Café De Kleine Wereld was zelfs in 2011 het beste terras van Nederland. Het scoorde zo hoog vanwege de goede service en de mooie ligging. Dit terras vind je naast de Grote kerk op de Grote Markt van Breda. 

Op de Grote Markt in Breda zijn overigens vele leuke terrasjes gevestigd. Wanneer het zonnetje schijnt ben je hier verzekerd van een gezellig plekje en een lekker drankje. Rondom de Grote Kerk ben je in ieder geval aan het juiste adres. Deze bourgondische stad heeft natuurlijk meer gezellige pleintjes dan alleen de Grote Markt. Ook op de Havermarkt vind je verschillende terrassen. En 's avonds is dit vooral het uitgaansgebied van de stad. 

Maastricht 

maastricht terras stedentrip

Op de ranglijst van 21 geteste steden van Van Sprongen staat Maastricht op een 15de plaats. Nog aan de 'goede' kant van de streep dus. Maar ook al zou Maastricht een van de duurste steden zijn, ik zou het alsnog aanraden! Maastricht is echt een geweldige stad waar je zeker een keer geweest moet zijn. De stad is sfeervol, gezellig en bourgondisch. Limburgse gastvrij ten top. Daarnaast heeft Maastricht de grootste 'cafédichtheid' van Nederland. 

Alhoewel er door de hele stad leuke terrassen zijn, zijn vooral het Onze-Lieve-Vrouweplein en het Vrijthof populaire plekjes. Hier lopen de verschillende terrassen in elkaar over. Plof neer in een van de stoeltjes en geniet van een heerlijk biertje. 

Liever genieten van je drankje met uitzicht op de Maas. Dat kan natuurlijk ook. Aan de Maasboulevard bij de Sint Servaasbrug zijn diverse terrassen met zicht op het water. Zeker in de warme zomermaanden is het hier wat koeler dan in het binnencentrum. De wijk aan de andere kant van Maas, de Wyck, is steeds meer up-coming en heeft gezellige winkelstraatjes, lekkere restaurants en terrasjes. 

Zwolle 

Zwolle terras stedentrip

Maastricht is afgelopen jaar in tegenstelling tot Zwolle goedkoper geworden, die 13de op de lijst staat. Zwolle is de levendige hoofdstad van Overijssel. Er zijn vele, gezellige cafés in het binnencentrum welke vlakbij elkaar liggen. Een kroegentocht is hier dan ook goed te doen en wel zo leuk. Zwolle staat bekend om de vele pure smaken. De Zwolse Mosterd, Zwolse Balletjes en Zwolse Whiskey staan wijd bekend.

Aan de kade bij de Thorbeckegracht kun je een heerlijk biertje of wijntje drinken bij Brasserie Jansen of bij het Beugeltje. Café het Beugeltje werd in 2003 wel eens uitgeroepen tot beste terras van Nederland. Net zoals in de meeste grote steden, is er in Zwolle ook een Grote Markt. Hier vind je wederom vele terrasjes. Het terras van Talamini staat ook bekend als een van de betere terrassen van Zwolle. Een verborgen pareltje is het terras van Mizu aan de Jufferenwal. 

Amersfoort 

Amersfoort terras stedentrip

Op een goede plek in het midden van de lijst en in het midden van het land vind je Amersfoort. Deze gezellige stad heeft een aantal leuke pleintjes waar het in de zomermaanden vol staat met terrasjes. Strijk bijvoorbeeld naar op De Hof, het centrale plein van Amersfoort. Café de Blauwe Engel is een uitstekende plek om van een koud glaasje rosé te genieten. Ook op De Hof ligt het Curtis Café wat ook een leuk terras heeft. 

Andere zonnige pleintjes met een ruime keuze aan terrasjes zijn Het Lieve Vrouwenkerkhof en de Groenmarkt. 

Groningen

cafedesigaar Groningen terras stedentrip

Op nummer 14 van de lijst van Van Sprongen staat Groningen. Groningen is de jongste stad van Nederland dankzij de vele studenten die er in de stad wonen en leven. De stad staat bol van de historische bouwwerken, maar dankzij de studenten is de stad bruisender dan menig andere Nederlandse stad. Een veelzijdige stad; gezellige sfeer, hippe winkels, oude gebouwen, bruisende pleintjes, kunst, cultuur en moderne architectuur.

De Poelestraat was vroeger vooral een winkelstraat, maar is tegenwoordig een gezellige uitgaansstraat met verschillende café's. De Poelestraat loopt van de Grote Markt naar de Diepenring. Op de Grote Markt zijn ook vele leuke terrassen te vinden als het zonnetje schijnt. En wat dacht je van de Vismarkt? Ook middenin het centrum met uitzicht op de Martinitoren. Op de Vismarkt is bijvoorbeeld café Zomers een goede plek voor een zomers drankje. Als je tot in de late uurtjes van de zon wil genieten, dan ben op het terras van de Kosterij aan het juiste adres. Door zijn ligging op het zuiden is hier nog lang zon. De Kosterij ligt pal naast de Martinitoren. 

Groningen heeft ook een schitterend dakterras; Sunset. Het is eerder door de Volkskrant uitgeroepen tot het mooiste dakterras van Nederland. Hier kan je heerlijk loungen en genieten van een hapje en drankje en 's avonds 'uit je dak gaan' op de housemuziek. Een ander leuk terras, aan het water, is het terras van Miss Blanche. Miss Blanche verhuurt niet alleen luxe en trendy hotelkamers maar heeft ook een gezellig café; café Sigaar. 

's-Hertogenbosch 

DenBosch terras stedentrip

Ik ben dol op deze Brabantse stad vol gastvrijheid en gezelligheid. Den Bosch is in 2013 voor de vierde keer op een rij uitgeroepen tot Meest Gastvrije Stad van Nederland. Dat is natuurlijk niet voor niets. Den Bosch bruist van de gezellige cafés, leuke kroegen en smaakvolle restaurants. Deze bourgondische Brabantse hoofdstad heeft veel te bieden. Zo kun je er heerlijk rondstruinen door de smalle straatjes met vele winkeltjes, boetiekjes en eettentjes.

Het historische centrum zit vol met winkels, restaurants en kent een aantal leuke pleinen en terrassen waar het zomers goed vertoeven is. In de smalle Korte Putstraat staan enkel restaurants. Het is erg moeilijk om hier een keuze te maken waar je lekker wil gaan borrelen en eten. In de Korte Putstraat is de Lux een aanrader omdat je hier heerlijke scroppino kan bestellen. 

De wijk Uilenburg is ook een topper. Dit gezellige deel van Den Bosch kent smalle straatjes, hippe boetiekjes en vooral veel bruine café's. Dit is misschien wel de meest sfeervolle en pittoreske wijk in de stad. Breng een bezoekje aan café Bar le Duc. Hier brouwen ze sinds 1999 hun eigen bieren, genaamd 't Kolleke.

Maar eigenlijk zijn er teveel leuke terrasjes om op te noemen! Dat Den Bosch op een 2de plek staat in de ranglijst (dus een van de duurdere terras-steden is) mag de pret zeker niet drukken. 

Haarlem

Haarlem terras stedentrip

Behalve de fraaie hofjes staat Haarlem bekend om zijn rijke culinaire leven. De stad telt na Maastricht de meeste cafés en restaurants van Nederland. Er is een uitgebreid en gevarieerd aanbod; van trendy koffiebars, gezellige borrelcafés en culinaire hoogstandjes in chique restaurants. De sfeer in Haarlem is goed; het is er gezellig en bruisend. Zeker wanneer het zonnetje schijnt, zitten de terrassen rondom de Waag snel vol. 

De Waag is het centrale plein van Haarlem en tijdens mooie dagen zitten de terrassen hier al snel vol. De naam zegt het al Taverne de Waag ligt aan de Waag waar het goed vertoeven is. Of bijvoorbeeld Fortuyn waar de zonnetje de hele dag schijnt. 

Een ander goede plek is de Grote Markt. Hier vind je leuke tentjes zoals Dodici, echte kroeg de Lift of café Studio met een mooi uitzicht over de markt. 

Natuurlijk kunnen de terrassen met uitzicht op de Spaarne niet ontbreken. Water heeft niet voor niets een grote aantrekkingskracht tot vele mensen. Langs de waterkant van de Spaarne vind je dan ook verschillende terrassen, zoals restaurant Zuidam of Spaarne 66. 

Nog meer leuke terrasjes?

Heb je nog leuke suggesties voor terrassen die echt op deze lijst moeten komen, laat het me dan weten. Ik vul de lijst graag aan met bijzondere plekjes aan zodat iedereen er van kan genieten.

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in