14 x Gratis New York

NY14

Gratis dingen om te doen in NYC

New York is een geweldige stad, maar niet goedkoop. Een vliegreis naar Amerika kost al gauw €500 en de hotels vragen veel geld voor een overnachting in the Big Apple. Heel veel geld. Voor een beetje hotelkamer betaal je gemakkelijk €150 per nacht. Daarom is het een welkome afwisseling om gratis dingen te kunnen doen in New York. In deze dure stad zijn er namelijk genoeg goedkope en gratis dingen te doen. En tja, zijn we nou Nederlanders of niet? Ik zette een aantal leuke, gratis activiteiten voor je op een rijtje.

1. New York Public Library 

publiclibrary

Vlakbij Times Square staat de beroemdste bibliotheek van New York. Alleen de buitenkant van het gebouw is al mooi om te zien. Bij de toegang van de bibliotheek staan twee enorme beelden van leeuwen die 'geduld' en 'standvastigheid' uitbeelden. The Public Library is in 2011 honderd jaar oud geworden. Ook het interieur van de bibliotheek neemt je mee terug in de tijd. De bibliotheek is gratis toegankelijk en er zijn van 11.00 uur tot 14.00 uur gratis rondleidingen. 

Een onderdeel van the Public Library is het Schoomburg Center for Research in Black Culture. Hier vind je de grootste collectie documenten, boeken, foto's en opnames die te maken hebben met de Afrikaans-Amerikaanse geschiedenis in de USA. In het Schomburg Center worden regelmatig gratis tentoonstellingen georganiseerd. Het Schomburg Center is genomineerd en finalist voor de "National Medal for Museum and Library Services". 

2. Central Park

P1010662

Het bekendste park van New York en het drukst bezochte park van de Verenigde Staten is natuurlijk Central Park. Een bron aan gratis activiteiten! Het park is echt gigantisch, maar liefst 4 km lang en 341 hectare groot. Hier kan je met gemak een dagje rondwandelen. In Central Park is er van alles te doen; wandelen, picknicken of fietsen door het park. Er zijn speeltuinen, er is een bezoekerscentrum en er worden vaak verschillende events in het park georganiseerd.

3. City Hall 

cityhall

City Hall is het Stadhuis van New York. Het is het oudste stadhuis van Amerika waar nog steeds overheidstaken worden uitgevoerd. Het is een National Historic Landmark. Het allereerste stadhuis van New York werd gebouwd door Nederlanders. Het huidige City Hall dateert uit 1812. Er zijn gratis rondleidingen door het stadhuis. De tours moeten wel van tevoren gereserveerd worden. Je vindt het stadhuis in het midden van City Hall Park tussen Broadway en Chambers Street. 

4. High Line 

highlane2

Erg origineel en bijzonder is dit park dat boven de wegen van New York uittorent. Ooit liep hier een oude spoorweglijn die sinds 1930 niet meer word gebruikt, maar nu is het omgetoverd tot een uniek park. Boven de drukke straten en tussen de hoge gebouwen vind je ineens groen, veel groen. Sinds 2009 is het park toegankelijk voor het publiek. Het park is 2 kilometer lang. Perfect voor een leuke wandeling dus. Je kan de High Line vinden in het Meatpacking District.

5. Staten Island Ferry 

P1010477

Een boottochtje met misschien wel het beste uitzicht op de skyline van New York en nog gratis ook! Neem in de haven van New York de ferry naar Staten Island. Vanaf de boot heb je een geweldig zicht op New York, je ziet de Brooklyn Bridge én je vaart langs het Vrijheidsbeeld. Het Vrijheidsbeeld is zelfs beter te fotograferen vanaf de ferry dan vanaf het eilandje zelf. In Staten Island kun je uitstappen en nog even rondlopen, maar je kan ook de eerste beste boot weer terug naar New York nemen. De ferry vaart 24 uur per dag en een enkeltje duurt ongeveer 15 minuten. 

6. 9/11 Memorial 

P1010436

Je moet wel een bezoekerspas hebben om het terrein van de 9/11 Memorial op te mogen, maar deze bezoekerspas is gratis af te halen. Tegenover de ingestorte WTC torens is een klein winkeltje gevestigd (herkenbaar aan de lange rijen) waar je de pas kan halen. Er wordt om een donatie gevraagd, maar dat is geheel vrijblijvend. Je kan de bezoekerspas ook van tevoren online aanvragen.

Vervolgens kan je met de bezoekerspas naar de ingang van het 9/11 Memorial. Hier word je streng gecontroleerd en moet je door detectiepoortjes voordat je de gigantische monumenten kan zien. Het is erg indrukwekkend. Een gek gevoel om rond te lopen op de plek des onheils. Door de enorme watervallen is enigszins voor te stellen hoe groot de WTC torens moeten zijn geweest. Niet het meest gezellige uitje, maar het kan niet ontbreken tijdens je bezoek aan New York. 

8. Times Square Tribunes 

P1010550

Lichtjes, bling bling en drommen mensen. Times Square is druk, heel druk. Je raakt bijna tureluurs van alle prikkels die je hersenen te verwerken krijgen. Daarom is het een goed idee om er eens rustig voor te gaan zitten. In het midden van Times Square is een enorme tribune gebouwd. Hier kan je neerstrijken en op je gemak eens kijken naar alle gekte van dit plein. Neem wat te eten en te drinken mee en je kan je hier gegarandeerd tijden vermaken. Er gebeurt van alles, mensen van heide en verre, er komt van alles voorbij gelopen. Een soort van terrasje pikken 2.0.

9. Sony Wonder Technology Lab 

sonywonder

Technologie-liefhebbers en nerds opgelet! Het Sony Wonder Technology Lab is een gratis, interactief museum waar je meer over de meest bijzondere en trendy technische snufjes. 

10. Federal Reserve Bank of New York 

federalbanknewyork

Diep onder de grond vind je een extreem goed beveiligde kluis waar meer dan 10.000 ton goud wordt bewaard! Deze kluis ligt in het hart van het financiële centrum van New York. Hier kun je alles te weten komen over het economische systeem van Amerika. Je leert er meer over geld en kan de muntencollectie bekijken. Tijdens een rondleiding daal je af naar de streng beveiligde kelder. Super leuk en spannend om te doen. De gratis rondleiding van the Federal Reserve Bank of New York is dan ook erg populair. Reserveer deze voordat je naar New York op reis gaat, anders zit de tour gegarandeerd vol. 

11. Audio Tour "New Amsterdam Trail"

newamsterdam

Het waren de Nederlanders die New York stichtten. Oorspronkelijk werd de stad dan ook "New Amsterdam" genoemd. Vele straatnamen en plekjes in de stad dragen daarom Nederlandse namen. Met deze gratis audio tour leer je meer over de Nederlandse geschiedenis van New York. De tour brengt je langs belangrijke historische plekjes door Manhattan. De tour duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten. Helaas is de tour, die de Nederlandse inbreng in New York onder de aandacht wil brengen, alleen in het Engels te downloaden. Download hier de gratis audio wandeling

12. Atlantic Avenue Tunnel tour

tunneltour2

Je moet het een beetje goed timen om deze tour te kunnen maken, want hij wordt maar één keer per maand gedaan. Deze tocht vindt plaats door de oudste metrotunnel ter wereld! De tunnel werd slechts 17 jaar gebruikt en werd in 1861 buiten gebruik gesteld. De tunnel raakte compleet in de vergetelheid. Dat kwam omdat de toegangen werden gesloten en niemand de tunnel meer in kon. In 1981 ontdekte Bob Diamond, toen 18 jaar oud, de tunnels opnieuw. Tijdens de Atlantic Avenue Tunnel Tour zie je een bijzonder en donker stukje New York die je anders nooit te zien zou krijgen. 

13. Gratis komedie

comedy

Op Broadway stikt het van de goede musicals en de allerleukste comedyshows. De stad bruist van het comedytalent en het is moeilijk om te kiezen waar je heen zou moeten gaan. Toch zijn er verschillende gratis comedyshows door de stad te vinden, zoals bijvoorbeeld bij Whiplash of the Knitting Factory. Op Time-Out.com vind je een overzicht met de grappigste gratis comedy. 

14. Kayaking Hudson River 

kajaknewyork

Ben je een beetje sportief aangelegd? Dan is dit een hele originele manier om New York te zien en om de Hudson River te bevaren. Bij "Downtown Boathouse" kan je 20 minuten lang gratis kajakken op de Hudson River. Ook het gebruik van het materiaal en de uitrusting zijn kosteloos. Er zijn vijf locaties waar je een kajak kan lenen.  

Meer New York inspiratie? 

Wil je meer inspiratie over New York, weten wat leuk is om te doen en waar je beste kan overnachten? Lees dan verder...

Heb je zelf nog een leuke tip om gratis te doen in New York, laat het me weten! Deze lijst kan natuurlijk altijd aangevuld worden. 

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in