Top 10 Europa 2014

De mooiste plekjes van Europa

Elk jaar weer maakt de Lonely Planet verschillende lijstjes van de mooiste en meest unieke bestemmingen van over de hele wereld. Ik ben dol op lijstjes en laat me altijd graag verrassen door de bijzondere plekjes die Lonely Planet selecteert. Waar kan je het beste cultuur snuiven dit jaar? Waar moet je zijn voor een lesje geschiedenis? In welk land moet je dit jaar op rondreis? Er staan weer een aantal leuke bestemmingen op de lijst die je zeker niet mag missen dit jaar! Dat deze bestemmingen ook nog eens allemaal in Europa liggen, is natuurlijk helemaal geweldig. Ik zeg het vaker, maar dat doe ik nu nog een keer; "er is zoveel moois te zien om de hoek". 

1. Griekenland 

santorini

Witte huisjes met blauwe daken, een azuurblauwe zee die vraagt om een duik en grote borden met overheerlijke souvlaki. Als je er eenmaal bent geweest, wil je zeker weten nog eens terug. En nog eens. En nog eens. De vele Griekse eilandjes in de Middellandse zee zijn allemaal de moeite waard. Dat Griekenland op nummer één staat van de Lonely Planet is dan ook heel begrijpelijk. Niet alleen de strandliefhebber kan er zijn hart op halen. Griekenland kent ook een rijke geschiedenis en eeuwenoude cultuur. Overal in Griekenland vind je de bewijzen van deze wijze Grieken terug. Daarnaast zijn de Egeïsche eilanden uitgeroepen als beste wijn reisbestemming. Goede, heerlijke wijntjes dus. En dat in combinatie met warm weer en mooie stranden. Een goede combinatie. 

De reden dat Griekenland dit jaar op nummer één staat, is niet zozeer vanwege zijn schoonheid. Dat wisten we natuurlijk allang. Voornaamste reden is dat Griekenland goed betaalbaar is geworden. Tja, een crisis in een land heeft voor de toeristen dan weer zijn voordelen. Vanwege de financiële crisis nam het toeristenaantal drastisch af. In een poging het toerisme weer een boost te geven, daalden de prijzen enorm. Om diezelfde reden werd Santorini uitgeroepen tot de Europese Backpacker Index voor 2014. Goedkoop dus! Nog een voordeel (voor de toerist dan) is dat door het dalen van de bezoekers, de stranden rustiger zijn dan ooit. Laten we Griekenland in elk geval weer een goede opknapper geven, want de schoonheid van dit land verdiend dat zeker. En dan niet allemaal massaal gaan, want dan wordt het natuurlijk ook weer duurder ;).

2. Ljubljana, Slovenië 

Ljubljana3

Nog nooit van gehoord, maar het klinkt goed. Probeer de naam van deze stad maar eens in één keer goed uit te spreken. Ik ben nog nooit in Slovenië geweest, maar het schijnt een schitterend vakantieland te zijn. Het toerisme is er langzaam groeiende. Misschien nog wel meer nu Lonely Planet er over getipt heeft.

Misschien erg dat ik het niet wist, maar Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië! Wat kan je hier verwachten? Een oude stad vol met witte gebouwen en oranje daken. In het midden van de stad, op een groene heuvel, staat het oude kasteel te pronken. Deze stad neemt je terug in de tijd van de Romeinen. Het viert dit jaar haar 2000ste verjaardag als Romeinse kolonie Emona. Daarom is dit jaar bij uitstek geschikt om op citytrip te gaan naar Ljubljana. Er zijn allerlei Romeinse evenementen en tentoontstellingen met als hoogtepunt het evenement 'Ave, Emona' van 22 tot 24 augustus. 

Naast al zijn geschiedenis is Ljubljana een verrassend bruisende stad. Er zijn vele café's en wanneer de zon ondergaat een bruisend nachtleven. Je kan hier prima stappen of genieten van de (goedkope) drankjes op het terras. 

Nog een goede reden om te gaan: Slovenië is net zo mooi als het fotogenieke Zwitserland maar vele malen goedkoper! Ljubljana is de ideale uitvalsbasis om deze schitterende omgeving te gaan verkennen. 

3. Zuid West Engeland 

ClovellySoetkees

Met eigen ogen heb ik mogen aanschouwen hoe adembenemend mooi het Zuid Westen van Engeland is. Nog niet eerder heeft een land mij zo verrast. Vooroordelen over slecht weer, grijze steden en vlakke natuur gooi maar overboord. Een roadtrip door het Zuid Westen van Engeland zal je versteld doen staan. Palmbomen op het strand, enorme kliffen stijgen op uit de zee en historische dorpen voeren je mee terug in de tijd. Waar de Lonely Planet dit jaar achter kwam, wist ik natuurlijk allang ;) 

Zuid West Engeland kent een ruig landschap, met heides, natuurparken en bergen. Het is er groen en je kan er zelfs watervallen vinden. Zeker Exmoor en Darthmoor zijn een bezoekje waard. De kust is verrassend mooi en doet eerder Zuid Europees aan. Tropisch Engeland dus. Hier kan je, zeker in de zomermaanden, genieten van zon, zee en strand. In het kustplaatsje Newquay wordt volop gesurft. Het is hét surfersparadijs van Engeland. De ruige kuststrook met zijn enorme kliffen kijken uit over de helderblauwe en soms groene zee. En wat dacht je van de verhalen van King Arthur en de mannen van de ronde tafel. Die komen hier helemaal tot leven. 

De kleine dorpjes veroveren ongetwijfeld je hart. De sfeer is er bijzonder goed en de lokale bevolking vriendelijk en behulpzaam. "Yes, love" is misschien wel mijn meest favoriete zin die de Engelse in gebruiken om je aan te spreken. Eeuwenoude gebouwen, kastelen en bruine cafés geven je het gevoel in een ridderfilm te zijn gestapt. In de pubs hier is het niet alleen gezellig in de late avond. 's Ochtends kan je uitgebreid ontbijten en 's avonds eet je hier een goede en lekkere maaltijd. 

4. Italië

LuccaSoetkees

"La Vita è Bella", het leven is hier mooi. Heel mooi. Niet alleen staat een vakantie naar Italië garant voor prachtige natuur en sfeervolle oude stadjes, maar ook lekker eten. De Italianen weten wat lekker eten is. Simpel maar o zo verfijnd worden hier de meeste lekkere gerechten geserveerd. Maar dat is niet zozeer de reden dat hij wordt genoemd door de Lonely Planet. 

De Lonely Planet zette Italië op haar lijstje vanwege de vele regio's die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Want behalve de super steden zoals Rome, Florence en het wonderschone Venetië, kent Italië vele mooie regio's die (nog) veel minder bekend zijn. Maak kennis met het andere Italië. Drink heerlijke prosecco op het platteland van de Venetiaanse regio, geniet van het zonovergoten strand in Puglia, ga naar de binnenlanden van Sardinië of ga cultuur snuiven in het bijzondere Sicilië. Italië is van vele markten thuis en kan dus ook de verwend Italië-ganger nog steeds verrassen. 

Zelf bezocht ik in Italië al eens het magische Venetië en ontdekte ik het sprookjesachtige Bergamo. Ook een rondreis door Noord-Italië is absoluut de moeite waard. Maar zoals de Lonely Planet al aangeeft, er zijn nog veel bijzondere plekjes te gaan. 

5. De Vikingen van Denemarken 

Denmark

Misschien wel het beste symbool van Denemarken zijn de Vikingen! De Vikingen werden ook wel de Noormannen genoemd. Zij bewoonden vroeger Zuid-Noorwegen, Zweden en Denemarken. Ruige mannen die het lef hadden om de wereld te ontdekken en te veroveren met hun zelfgemaakte boten. Een moedig volk dat niet terugschrok voor plunderen en geweld. De huidige Denen, Zweden en Noren stammen overigens rechtstreeks van de Noormannen af. De rijke geschiedenis van de Vikingen vindt dus zijn oorsprong in Denemarken. Ga mee op ontdekkingstocht en bekijk vondsten van de Vikingen in Kopenhagens Nationaal Museum. In Roskilde leer je meer over de reizen en de zeevaart van de mannen. Vervolgens gaat je reis naar Junen (de geboorteplaats van Hans Christian Andersen) en naar het schiereiland Jutland. Daar verzamelen zo'n 800 mannen zich om zich in kostuums te hijsen en "Vikingkje" te spelen om zich vervolgens, net als de oude Vikingen, te vestigen in Ribe. Ribe is gesticht in de jaren 700 als een Viking-markt. De stad is overigens laatst uitgeroepen tot "Europe's Best Big-Time Small Destination". De moeite waard dus. 

Zelf raakte ik in de ban van de Vikingen door de serie "Vikings". Een bloederige serie die een inkijkje geeft in het leven van "Ragnar Lothbrok". Een legendarische held uit de Vikingtijd die veel voorkomt in legendes en verhalen. 

6. Sevilla, Spanje 

Seville

Wat staat deze bestemming hoog op mijn to-go-lijstje, want ik hoor er alleen maar positieve verhalen over. Laat je betoveren door de flamenco dansers, eet je buik rond aan de beste tapas van Andalusië en drink tot in de late uurtjes sangria op het terras. Een stad vol Spaanse temperament, maar minder toeristisch dan Barcelona of Madrid. Een mysterieus schouwspel in Sevilla is de Semana Santa. Duizenden gemaskerde broeders marcheren door de straten van de stad om boete te doen. De week voor Pasen stijgen de prijzen in Sevilla dan ook behoorlijk. Een goede tijd om deze gepassioneerde stad te bezoeken is in het najaar, wanneer de temperaturen ook weer aangenamer worden. 

7. Outer Hebrides, Schotland 

OuterHebride

Voor de Westkust van Schotland liggen maar liefst 119 eilanden die samen de Outer Hebrides vormen. De ruige natuur met zijn schitterende uitzichten op zee en eindeloze wolkenluchten verdient misschien nog wel meer liefde dan het alom bekende 'Isle of Skye'. De eilandengroep kent verder een rijke geschiedenis. De Keltische cultuur is er goed bewaard is gebleven. Er zijn eeuwenoude kastelen en traditionele 'black houses'. De sfeer op de eilanden is warm en rustig. De bewoners ontvangen je met open armen. Vooral de natuurliefhebber kan zijn hart ophalen op the Outer Hebrides. Een bijzonder stukje Schotland, met een unieke natuur en vol historie, die nog niet veel mensen kennen. 

8. Plzeñ, Tjechië 

Plzen

Praag heeft er een concurrent bijgekregen, een hele goede concurrent. Plzeñ (je spreekt uit Pilsen) is verkozen tot Culturele Europese Hoofdstad van 2015 (evenals het plaatsje Mons in België). Maar wat maakt Plzeñ nou zo bijzonder? Het historische binnencentrum is kleiner en overzichtelijker dan Praag (en nog minder toeristisch). Historische gekleurde gebouwen met oranje daken. In die zin lijkt het veel op Praag. Maar Plzeñ heeft iets unieks te bieden; een pils! Dus daar komt de naam pils vandaan! De uitvinder en de naamgever van een pilsje. Een bezoek aan de brouwerij van Plzeñ mag daarom niet ontbreken tijdens je bezoek aan de stad. Overigens is een stedentrip Plzeñ goed te combineren met een paar dagen Praag. Praag ligt op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Plzeñ en is het dichtstbijzijnde grote vliegveld. Ook bijzonder aan de stad zijn de vele ondergrondse gangen. Waarschijnlijk zijn de eerste gangen gegraven in de 14de eeuw. Vermoedelijk voor de productie van bier. Maak een rondwandeling door dit ondergrondse gangenstelsel. 

9. Stavanger, Noorwegen 

Stavanger2

Smalle straatjes met aan weerskanten witte, houten huisjes. Deze stad heeft een knusse sfeer en doet daarom dorps aan. Stavanger zou de Europese stad zijn met de meeste houten huisjes. Deze unieke stad ligt aan het water en biedt een prachtig uitzicht op zee. 's Avonds komt de waterkant helemaal tot leven en wordt het een bruisende plek. In Stavanger kom je vooral voor de unieke en gezellige sfeer. Maar je kan vanuit Stavanger ook de meest zuidelijke fjord van Noorwegen bezoeken; Lysefjord. Dan zie je meteen ook de beroemde 'Preikestolen' of Preekstoel. Een gigantische klif met adembenemende uitzochten of het fjord. 

10. Toulouse, Frankrijk

Toulouse

Een stad vol historie, cultuur en schoonheid maar toch redelijk onbekend. Toulouse staat op de lijst omdat het veel meer waardering verdient dan het krijgt. Met zijn bijzondere roze stenen architectuur, geweldige musea en historische bouwwerken is Toulouse absoluut een stedentrip waard. Daarnaast is de prijs-kwaliteitsverhouding uitstekend. Waar eens wat anders dan de met toeristen overladen steden Parijs en Nice. Ook in Toulouse kun je genieten van de heerlijke Franse keuken. Een verrassend leuke stad dus! 

Gratis geheime reisgids? 

Een top 10 is natuurlijk leuk, maar je wil vast nog meer van deze unieke plekjes in Europa vinden. Lonely Planet schreef een speciale reisgids over de best bewaarde geheimpjes van Europa. Van een onontdekt dorpje tot verborgen strandjes. Deze reisgids kan je gratis downloaden!

Enne, ken jij nog van die verborgen pareltjes? Laat het me niet in het ongewisse, speak out!  

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in