Top 10 Steden 2015

P1060251-001

Lonely Planet's top 10 steden

Elk jaar komt de Lonely Planet met inspirerende lijstjes die je de vakantiekriebels geven. Om ook dit keer weer tot een waanzinnig goede lijst te komen, vroeg Lonely Planet wereldwijd aan medewerkers, contributors en schrijvers wat zij de beste steden vinden voor 2015. Al deze tips en adviezen bracht Lonely Planet uiteindelijk samen tot deze top 10. Er is overigens ook een top 10 Landen die je vooral in 2015 moet bezoeken. Welke van de onderstaande steden heb jij al eens bezocht? 

1. Washington DC, Amerika

P1060876-001

In Washington DC vind je de grootste machten van de Verenigde Staten. Daarnaast is de stad bekend geworden door de enorm populaire serie 'House of Cards'. Maar we kennen deze stad natuurlijk vooral van het Witte Huis, het Capitool en het Pentagon. Washington is veelzijdig en heeft veel meer te bieden dan het zakelijke uiterlijk je doet vermoeden. Bezoek het Witte Huis dat sinds kort een Visitor Center heeft of breng een bezoekje aan één van de Smithsonian's musea. 

Lees meer over Washington

2. El Chalten, Argentinië

el chalten2

Het is eigenlijk meer een dorpje dan een stad. El Chalten heeft een schitterende ligging en is vooral bekend vanwege de vele wandelroutes in de buurt. Het dorp is het vertrekpunt van toeristen die Los Glaciares National Park bezoeken. Puntige bergtoppen, kabbelende beekjes, groene valleien. Hier en daar ligt nog wat sneeuw en ijs, wat herinnert aan de ijskoude en gure winter. Wacht niet te lang, want het duurt niet lang voordat toeristen deze mooie plek gevonden hebben. Zeker nu het op de Lonely Planet lijst staat. 

3. Milaan, Italië 

Milaan Italie

Italië staat bol van de mooie en bijzondere steden, maar dit keer haalde Milaan de lijst van Lonely Planet. De reden daarvoor is dat in 2015 in Milaan de Expo plaatsvindt. Deze wereldtentoonstelling duurt van mei tot oktober 2015. De stad staat dan bol van de evenementen vol lekker eten, drinken en cultuur. Thema van dit jaar "Voedsel voor de planeet, energie voor het leven". 

Lees meer over Milaan

4. Zermatt, Zwitserland 

zermatt2

Zermatt is een op en top Zwitsers bergdorpje aan de voet van de Matterhorn. De Matterhorn is een van de beroemdste bergen van de wereld. Zermatt heeft desondanks zijn oorspronkelijke karakter weten te behouden. Het is een autovrij stadje vol recreatiemogelijkheden, van mooie wandelroutes in de zomer tot wintersport in de wintermaanden. Het is een sneeuwzeker skigebied. In 2015 is het 150 jaar geleden dat de Matterhorn door de Engelse bergbeklimmer Whymper met succes werd beklommen. 

5. Valletta, Malta 

valletta

Valletta is de hoofdstad van Malta en in 2015 is het 450 jaar geleden dat de stad succesvol een Turkse invasie wist af te slaan. Toen ontstond het plan om een nieuwe hoofdstad te bouwen, dat het oude Mdina moest vervangen. Voila, Valletta werd geboren. Nog steeds vind je in de stad gebouwen uit de 17de eeuw maar ook moderne architectuur. 

6. Plovdiv, Bulgarije 

plovdiv

Een verrassende stad is geëindigd op de zesde plaats; Plovdiv. Een verborgen pareltje in Europa, alhoewel het de tweede grootste stad van Bulgarije is. Deze stad werd door Lonely Planet op de lijst geplaatst omdat de oude stad dateert uit de pre-Romeinse tijd en omdat de stad een unieke mix is tussen westerse en oosterse culturen. Plovdiv is daarnaast verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2019. 

7. Salisbury, Verenigd Koninkrijk 

Salisbury

Salisbury is een typisch Engels stadje met een enorme kathedraal. In 2015 is het 800 jaar geleden dat de stad de 'Magna Carta' ondertekende. Een ander woord voor Magna Carta is De Grote Oorkonde. Het werd door de Engelse Koning John Lackland ondertekend en is een handvest over vrijheden en rechtspraak. Daarnaast is Salisbury de perfecte uitvalsbasis om het bijzondere Stonehenge te bezoeken of om verder rond te reizen door het zuiden van Engeland.

Lees hier meer over Zuid Engeland

8. Wenen, Oostenrijk 

wenen

De grote boulevard in Wenen, de Ringstrasse, bestaat in 2015 maar liefst 150 jaar. Reden voor een feestje dus. Deze cirkelvormige straat ligt rond het centrum van Wenen en is een echte bezienswaardigheid. Wenen is altijd een waanzinnige mooie stad om te bezoeken, maar rondom deze verjaardag worden er leuke evenementen georganiseerd. 

9. Chennai, India 

chennai

Chennai wordt in het Nederlands Madras genoemd en is de hoofdstad van de Indiase deelstaat Tamil Nadu. Onder de stad rijdt sinds kort een metro wat de stad een toeristische boost kan geven. Daarnaast is de stad op de lijst gezet omdat het een veelzijdige stad is; je kan er een 'Dravidian' tempel bezoeken, hier wordt de Indiase klassieke dans bestudeerd, het is de stad met de tweede grootste filmindustrie van het land en Chennai heeft een eigen strand. 

10. Toronto, Canada

toronto2

Toronto is één van de meest multiculturele steden van de wereld. In de straten van Toronto worden meer dan 140 talen (!) gesproken. De stad sluit deze lijst omdat het in 2015 de gaststad is van de beroemde 'Pan American Games'. Een enorm internationaal sportevenement welke meer dan 250.000 bezoekers naar de stad zal trekken. Maar buiten dat is Toronto een bijzondere stad, het wordt de meest leefbare stad van de wereld genoemd. 

Hoeveel van deze steden heb jij al gezien? 

Een mooi lijstje die zeker uitnodigt om op stedentrip te gaan. Van deze lijst heb ik (slechts) drie steden gezien; Washington, Milaan en Salisbury. Dus ik heb nog een hoop te doen. Hoeveel van deze steden heb jij al gezien? En welke steden zou jij absoluut op deze lijst zetten voor 2015?

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in