Reistrends 2015

Bali 20143

Dé travel trends van 2015 

Bij een nieuw jaar horen ook weer nieuwe trends. Trendwatchers en reisdeskundigen zijn eind 2014 al druk aan het werk geweest om de reistrends voor het komende jaar te bepalen. Ik zette een aantal van de meest genoemde en meest opvallende travel trends voor je op een rijtje!

Behalve de travel trends van 2015 zijn er ook bestemmingen, landen en steden, die je in 2015 moet bezoeken. Deze landen top 10 en de steden top 10 wordt jaarlijks vastgesteld door Lonely Planet. 

1. We love locals 

P1130881-001

Het woord locals wordt steeds hipper en vaker gebruikt. Wij reizigers blijken dol op locals; we gaan op excursie met locals, eten met locals en slapen het liefst bij locals thuis. Want tja, wie kan er nou beter iets vertellen en laten zien van zijn land dan de bewoners zelf? Er zijn verschillende initiatieven die reizigers met locals verbindt en door deze initiatieven weten we elkaar steeds beter te vinden. Een echte local ervaring en wel zo goedkoop is het overnachten bij iemand thuis. Sleeping with the locals is zo'n initiatief en heeft al verschillende leuke plekjes voor je geselecteerd. Ook de KLM doet mee! Local Eyes laat elke week een andere wereldburger aan het woord om te vertellen over zijn of haar stad. Ook ik ga natuurlijk met de tijd mee! In de nieuwe rubriek 'Groetjes uit...' krijg je de beste tips van een local! 

2. Surprise Surprise 

srprs

We zijn dol op verrassingen! Dat blijkt wel uit het feit dat we steeds vaker een verrassingsreisje boeken of 'blind boeken'. We geven aan wanneer we kunnen en achter de schermen van de reisagent wordt de rest gedaan. Het enige wat je nog zelf moet doen, is je koffer pakken. Er zijn hotelaanbieders en bungalowparken die een 'mystery weekend' aanbieden. Tegen gereduceerde prijs hoor je vlak van tevoren waar de reis naar toe gaat. Maar nog spannender is het concept van Surprise.me. Je kiest de belevenis die bij je past en krijgt pas op Schiphol te horen waar je naar toe vliegt! 

3. Zelf plannen 

Tijdschriften2

Oké we houden op zijn tijd van verrassingen, maar als we niet op een verrassingstrip gaan, dan plannen we het liefst zoveel mogelijk zelf. We kruipen zelf achter de computer op zoek naar de mooiste bestemmingen, de goedkoopste vliegticket aanbiedingen en de beste hotels. Dat is vooral te merken aan de populairiteit van websites zoals Tripadvisor. We willen graag weten wat andere reizigers van een bestemming vonden om te bepalen of we ergens heen willen of niet. Dit is ook één van de redenen dat punt 4. op deze lijst is beland...

4. Hallo bloggers 

EuroSoetkees6Verkleind

Het is al een tijd lang 'booming' en 'upcoming'. Bloggen wordt steeds populairder. Niet zozeer omdat er steeds meer bloggers bijkomen, maar vooral omdat blogs interessante en inspirerende informatie bevatten voor de potentiële reiziger. Een blogger geeft zijn mening en maakt uitgebreid verslag van de bestemmingen die hij heeft aangedaan. Er staan tips en adviezen op een blog en uniek foto- en filmmateriaal. Tix.nl stelde een lijst samen met inspirerende reisblogs die je in 2015 zeker moet gaan volgen. Ik zeg doen! Leuk detail; Soetkees staat er ook bij :) 

5. Poshtels 

Boston2

Poshtel, ofterwijl posh hostel. Slapen in een hostel maar dan hip en luxe. Waar een hostel vroeger alleen voor backpackende jongeren was, is dat tegenwoordig wel anders. Steeds vaker toveren hostels zich om tot trendy accommodaties met een moderne en hippe inrichting. De hostels staan vaak op een goede locaties, middenin de stad. Groot voordeel is dat de hostels nog steeds goedkoper zijn dan de meeste hotels. Goede voorbeelden van hippe hostels zijn de hostels van Generator. Zelf verbleef ik onder andere in een hostel in Boston, welke een aanrader is. Ook zijn er heuse Hoscars die elk jaar uitgereikt worden voor de beste hostels van de wereld. Een aantal hippe hostels in Europa vind je op de website van Poshtels

6. Zorg voor de natuur 

P1120885-001

Biologisch, ecologisch, heel logisch. Gelukkig wordt het steeds belangrijker voor een reiziger dat het hotel waar ze verblijven zorg heeft voor de natuur. Van kleine initiatieven zoals het niet dagelijks verschonen van al het beddengoed tot grote zoals de 'Green Keys' awards. Green Key is een wereldwijd keurmerk voor bedrijven die aandacht hebben voor het milieu in het algemeen en de natuur in de eigen omgeving. In Nederland kent het certificaat drie niveaus; brons, zilver en goud. Daarnaast willen we steeds vaker genieten van een groene vakantie, logeren bij een biologische boer of een vakantieverblijf in de natuur. 

7. Take it slow 

slow travel

Take it easy. Misschien wel omdat de wereld om ons heen zo snel gaat, hebben we in onze vakantie meer dan ooit behoefte aan rust. Waar we voorheen het liefste heel Noord-Italië in één vakantie verkenden, leggen we nu minder afstand af en doen het rustiger aan. Slow travel is helemaal in. We maken bewustere keuzes wat we wel en niet willen zien. We gaan misschien wel net zo lang op vakantie, maar bezoeken een minder uitgestrekt gebied. In plaats van 10 bestemming op één rondreis, gaan we vanuit 2 bestemmingen meer dagtripjes doen. 

8. Weekendjes weg 

P1110033

Helemaal nieuw is het niet. Ook het afgelopen jaar kozen wij vaker voor een korte vakantie. Het aantal weekendjes weg en korte verblijven steeg met 2 procent. De verwachting is dat we ook aankomend jaar er regelmatig eventjes tussenuit gaan. Een weekendje weg in eigen land of een paar dagen met de auto naar Parijs. Vanwege de vaak goede aanbiedingen van prijsvechters als Ryanair en Transavia gaan we ook gemakkelijk een weekendje naar Edinburgh of Milaan. Een goed idee want uit onderzoek blijkt dat een korte vakantie ons evenveel vakantiegevoel geeft dan een langere vakantie! 

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in