Kies Lorraine

Rondje door Lorraine

Op weg naar het zonnige zuiden houden de meeste Nederlanders het gaspedaal stevig ingedrukt. We kennen het zuiden van Frankrijk maar al te goed, maar hoe goed kennen we het noorden eigenlijk? Het pittoreske noorden van Frankrijk barst van de geschiedenis en staat te popelen om verkend te worden. Het heeft prachtige natuur, historische steden, bergen en bronnen. Lorraine is een regio in het noordoosten van Frankrijk. Het bestaat uit verschillende departementen; Meurthe-et-Moselle, Meuse, Moselle en Vogezen. De hoofdstad van Lorraine is het mooie Metz. Maak kennis met deze mooie streek. 

Een goede start voor een tripje naar Lorraine is het toeristenbureau van de streek Tourisme Lorraine. Zij zijn op de hoogte van alle "ins and outs" en de laatste nieuwtjes. 

Geschiedenis in Lorraine

In Nederland staat Lorraine misschien beter bekend als Lotharingen. Zo heette deze streek vroeger. Al sinds het begin der beschaving wonen er mensen in Lorraine. Zij zorgden door de eeuwen heen voor het unieke uiterlijk van de gebouwen in de regio. Romaans, Gotisch, Jugendstil, Art Nouveau, je vindt het allemaal in Lorraine.

Vanaf 910 werd het gebied toegewezen aan Lotharius II, vandaar de naam. Het werd een onafhankelijk hertogdom. Metz, Toul en Verdun werden sinds de middeleeuwen door bisschoppen bestuurd. De Franse koning Lodewijk XIV nam steeds grotere delen van Lotharingen in. In de 19de eeuw werden delen van Lorraine bezet door de Duitsers, wat met name in Metz goed terug te zien is in de verschillende bouwstijlen. 

P1180401 001

Mooiste stadjes in Lorraine 

Je rijdt een paar kilometer door Lorraine en je komt alweer de volgende mooie stad tegen. Lorraine barst van de historische en pittoreske steden en dorpen. De twee bekendste steden in Lorraine zijn Metz en Nancy. Beide steden hebben een heel ander verhaal, andere voorgeschiedenis en daardoor ook een andere uitstraling. Maar ook kleine, schattige plekjes zoals Domrémy mag je zeker niet overslaan. En wat dacht je van de beroemde kathedraal van Toul?  

MetzIMG 20150618 172305 002

Onbekend maakt onbemind. Metz, ik had er nog nooit van gehoord. Het klinkt een beetje Duits, misschien wel meer dan Frans. En dat klopt ook wel. Ooit was het een Duitse stad, lang geleden. Dat betekent een Franse stad met Duitse invloeden. Gotisch, Renaissance, Barok, Art Deco en Jugendstil, al deze bouwstijlen zijn te vinden in Metz. Metz is de verrassing van de streek Lorraine. "Het is geen Metz, maar Mess", corrigeert de reisgids me. Metz is daarnaast een bijzonder groene stad, met vele parkjes en tuinen. Door zijn ligging aan de Moezel stroomt het water rijkelijk door de stad. 

Een perfecte stad voor een weekendje weg, een leuke stedentrip of als stop tijdens je reis naar het zonnige Zuiden. Een eeuwenoude stad met een uniek karakter.  

Lees meer over het mooie Metz

Nancy 

IMG 20150619 122706 001

Een stijlvolle en gracieuze stad vol bezienswaardigheden. Nancy heeft het mooiste plein van Frankrijk; Place Stanislas. Nancy is een stad met een uniek karakter. Een stad vol weelderige gebouwen, de stad van Art Nouveau en protserige pleintjes. Een stad vol oude schatten maar met een jonge uitstraling. Nancy is daarnaast een studentenstad. Dat betekent dat de stad rijk is aan gezellige café's en hippe festivals. Nancy is een echte aanrader voor een stedentrip. Vanuit de Ardennen ben je er zo! Ook is het een heerlijke tussenstop voor je reis van en naar het zonnige zuiden. Neem de afslag Nancy en je wordt niet teleurgesteld.

Lees meer over stijlvol Nancy 

Toul

Toul

Toul, een klein stadje omringd door rivieren. Toul is voornamelijk bekend vanwege het rijke bisschoppelijk verleden van de stad. De kathedraal Saint Etienne is daar hét symbool van. Deze enorme kathedraal heeft een schip van meer dan 30 meter hoog. Al van veraf torent de kathedraal trots boven deze kleine stad uit. De kathedraal is open voor publiek. Maak een rondwandeling door deze bijzondere kathedraal. De binnenkant van de kathedraal is minstens zo bijzonder dan zijn buitenkant. De kleuren van de gewelven lijken wel pastelkleuren. In de kathedraal vind je een eeuwenoude muurschildering die nog net zichtbaar is op de historische muren. 

In de zomermaanden vindt er een waar spektakel plaats in Toul. De eeuwenoude kathedraal wordt met de nieuwste moderne snufjes spectaculair verlicht. Een lichtshow zet de kathedraal in 'vuur en vlam'. 

IMG 20150620 113258

Daarnaast is Toul bekend vanwege de wijngaarden 'gris de Toul'. Grijze wijn, om precies te zijn. Zelf proefde ik wijntjes bij de wijnboer 'Domaine de l'Ambroisie' in Toul. Van al die wijntjes vond ik de grijze wijn het meest bijzonder. Ik had er nog nooit van gehoord, grijze wijn. Ik ken witte wijn, rode wijn en rosé, maar geen grijze. De grijze wijn wordt gemaakt van een rode druif maar op een witte wijn manier, even kort door de bocht uitgelegd. Een frisse en zachte wijn die heel lichtroze is. Heerlijk! Toul produceert overigens niet alleen grijze wijn. Alle wijnsoorten zijn vertegenwoordigd. De wijntjes uit Toul hebben sinds 1998 het keurmerk AOC! 

Toul wordt omringd door prachtige natuur. Het is dan ook een geliefde plek om te fietsen en te wandelen. Ook is er een kleine haven in Toul van waaruit je de Moezel kan opvaren. Er zijn natuurrijke campings in de buurt waar je je tent langs het stromende water van de Moezel kan opzetten. 

Domrémy-la-Pucelle

P1180424 001

Dit pittoreske dorpje is vooral bekend geworden vanwege één bijzondere inwoner; Jeanne d'Arc. Het verhaal van Jeanne d'Arc neemt je mee terug naar de 15de eeuw. Jeanne wordt ook wel de maagd van Orléans genoemd. Toen ze nog een jonge vrouw was, hoorde Jeanne stemmen. Stemmen die haar vertelden dat zij ten strijde moest trekken om Frankrijk te bevrijden van de Engelsen. Een ongewone en onbehoorlijke taak voor een vrouw in die tijd. Toch lukte het Jeanne om ten strijde te gaan met haar eigen leger. Ze vocht en won belangrijke slagen. Zo bevrijdde ze Orléans. Toch werd ze uiteindelijk gevangen genomen. Men vond haar gek en veroordeelde haar tot de brandstapel. Pas eeuwen later werd Jeanne d'Arc heilig verklaard. Sindsdien is Domrémy een bekende plek geworden. Jeanne d'Arc is misschien wel de bekendste heldin van Frankrijk. 

IMG 20150620 163253

Behalve het geboortehuis van Jeanne d'Arc kan je ook de basiliek bezoeken. De basiliek is gebouwd ter ere van Jeanne d'Arc. Het staat op een heuvel en heeft een prachtig uitzicht over de vallei. In de eerste helft van juli is er een unieke show te zien bij de basiliek. Een spectaculaire en enerverende show met lichtprojecties, acteurs en vuurwerk. In Vaucouleurs is elke vrijdagavond een lichtshow over Jeanne d’Arc met acteurs van half juli tot half september. Deze show is kleinschaliger en goedkoper als in Domremy maar ook erg leuk.

Natuur in Lorraine 

Glooiende heuvels, bijzondere bergen en fraaie flora en fauna. Lorraine heeft alles in huis om naar buiten te gaan! Wat dacht je van de bergen in de Vogezen? Of de bronnen van Vittel? Maar er zijn ook talloze stranden en watersportgebieden in de regio, tussen Madine en Gérardmer. Andere natuurlijke bezienswaardigheden zijn de bossen van Argonne en de natuurparken in Lorraine; Parc Natural Regional de Lorraine, Parc Natural Regional des Ballons des Vosges en Parc Natural des Vosges du Nord. De bergen van de Vogezen zijn in de wintermaanden geschikt voor de wintersport. Er zijn 9 skigebieden met skipistes voor alle niveaus. 

Hou je van bomen en bossen? Dan ben je in Lorraine op het juiste adres. Lorraine is één van de dichtst beboste streken van Frankrijk. 36% van Lorraine is bedekt met bossen. 

P1180357 001

Wellness en water in Lorraine 

Wanneer je 'Vittel' hoort, moet je wellicht denken aan bronwater. En dat klopt, want het komt hier vandaan! Vittel is één van de heilzame bronnen van Lorraine. Lorraine kent maar liefst vijf kuuroorden dankzij haar heilzame water; Amnéville, Vittel, Contrexéville, Plombières-les-Bains en Bains-les-Bains. De streek is dan ook per uitstek geschikt voor wellness en weldaad. In Plombieres-les-Bainsvind je de warmste bronnen (temperatuur tot 80° C). Het kuuroord in Amnéville heet Thermapolis. In de bossen van Coulange vind je dit moderne wellnesscentrum. Het mineraalwater heeft een temperatuur van 40 graden. Bekijk hier het overzicht van kuuroorden in Lorraine.

IMG 20150620 125823 

Fietsrondreis Lorraine 

Volg de Moezel met de fietsroute 'Les Boucles de la Moselle'! Een bijzondere manier om de schoonheid van Lorraine echt te leren kennen; stap op de fiets! Vanaf je fiets heb je een eerste klas beleving van het landschap. Deze route voert je dwars door de natuur, langs de Moezel en ook door mooie stadjes zoals Toul en Nancy! 

De route 

Fiets over de speciale fietspaden van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid. De afstand van het gehele rondje is zo'n 95 kilometer. Omdat de route langs het water loopt, is het zo goed als vlak. Je kan het in één dag fietsen, maar waarom zou je? Leg de route af in verschillende etappes en overnacht in Nancy, in Toul of in de natuur. Ook kan je delen van de route met de trein afleggen. Vanuit Nancy neem je dan (met de fiets) de trein richting Messein of Toul. 

Of met de auto 

Hou je niet van fietsen of ben je met de auto op pad? Gebruik deze route dan als inspiratie voor je autorondreis. Je kan natuurlijk niet over het fietspad rijden met je auto, maar je kan dezelfde stops en bezienswaardigheden aandoen. Zo kan je in korte tijd veel van Lorraine zien. 

Bekijk de fietsroute

P1110728

Grootste luchtballonnenshow 

Het is de grootste luchtballonnenshow ter wereld! En dat op slechts een paar uur rijden vanaf Nederland. Dat mag je niet missen. Elke twee jaar vindt dit festijn in Chambley plaats. Luchtballonnen, vliegtuigen en helikopters geven in show in het luchtruim. Het evenement heet 'Lorraine Mondial Air Ballons'. In 2015 vond het evenement van 24 juli tot 2 augustus plaats. 

Gastronomie 

IMG 20150620 210540

Misschien wel het bekendste gerecht uit Lorraine is natuurlijk 'quiche Lorraine', wie kent het niet? Daarnaast is Lorraine de grootste producent van de mirabel. Een pruimachtige vrucht waar de meest heerlijke lekkernijen van worden gemaakt. De oogst van de mirabel wordt in augustus grootste gevierd op de Mirabellenfeesten in Metz. Andere typische lekkernijen zijn de bergamotsnoepjes uit Nancy, suikerbonen uit Verdun en denneknopsnoepjes uit de Vogezen. En wat dacht je van de wijn? Lorraine heeft haar eigen wijngaarden. Er worden mousserende wijnen geproduceerd die niet onder doen voor de echte Champagne. 

P1180204 001

Bezienswaardigheden in Lorraine 

 • Verdun; vooral bekend vanwege zijn rol in de Eerste Wereldoorlog. Hier vind je vele monumenten waaronder het indrukwekkende Het Ossuarium van Douaumount. 
 • Place Stanislas in Nancy. 
 • Kasteel van Lunéville, het kasteel van Stanislas. 
 • De stromende Moezel door Metz. 
 • Centre Pompidou Metz
 • Domrémy, treedt in de voetsporen van Jeanne d'Arc. 
 • Ga naar het mooie Toul en bezoek de kathedraal Saint Etienne, de kloostertuin van de kerk St Gengoult en maak een wandeling buiten rond de stadsmuren van Vauban.
 • De basiliek van Jeanne d'Arc in Domrémy 
 • Musem Moselle in Gravelotte. Een gloednieuw museum over de Frans-Duitse oorlog. 
 • Eén van de kuuroorden; Amnéville, Vittel, Contrexéville, Plombières-les-Bains en Bains-les-Bains.
 • De rots van Dabo in de Vogezen. Op de rots staat een kerkje en je hebt er een 360 graden uitzicht op Lorraine.
 • De herenhuizen in 'de hoge stad' van Bar-le-Duc, een van de meest opmerkelijke renaissancewijken van Frankrijk.
 • Mijnwerkersmuseum Wendel. Ga als ontdekkingsreiziger onder de grond. 

Lorraine op de kaart

screenshot www.google.nl 2015 07 13 15 44 23

Infographic Lorraine 

Een handig overzicht met wat leuke feitjes en cijfertjes over Lorraine. Leer de streek een beetje beter kennen en zie in één oogopslag wat er te doen is! (bronnen: Tourisme Metz, toerisme cijfers 2013 en Lorraine Tourisme)

Lorraine

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in