Skip to main content

  De verrassing van Lorraine 

  Onbekend maakt onbemind. Metz, ik had er nog nooit van gehoord. Het klinkt een beetje Duits, misschien wel meer dan Frans. En dat klopt ook wel. Ooit was het een Duitse stad, lang geleden. Dat betekent een Franse stad met Duitse invloeden. Gotisch, Renaissance, Barok, Art Deco en Jugendstil, al deze bouwstijlen zijn te vinden in Metz. Metz is de verrassing van de streek Lorraine. "Het is geen Metz, maar Mess", corrigeert de reisgids me. Een perfecte stad voor een weekendje weg, een leuke stedentrip of als stop tijdens je reis naar het zonnige Zuiden. Een eeuwenoude stad met een uniek karakter. 

  Metz Frankrijk stedentrip 34

  Historische stad

  Een klein geschiedenislesje zodat je de stad, met haar verschillende bouwstijlen, wat beter begrijpt. Metz was vroeger de hoofdstad van de regio Lotharingen. Veel Duitse immigranten vestigden zich in de stad, terwijl veel Fransen uit de stad vertrokken. Hoewel Metz sinds de Eerste Wereldoorlog weer bij Frankrijk hoort, was het tijdens de Tweede Wereldoorlog ingelijfd door nazi-Duitsland. Ook kent Metz Romeinse sporen. De stad werd al in het jaar 1000 v. Chr. gesticht door de Keltische stam Merovingen. Metz herbergt schatten uit oude tijden zoals Romeinse badhuizen en één van de oudste kerken van Frankrijk.

  Parken & tuinen

  Wissel historische gebouwen af met groene bomen en een stad is helemaal af. Aan groen geen gebrek in Metz. De stad heeft vele groen parken en tuinen. Een van de grootste en mooiste tuinen is het park Esplanade. Esplanade ligt in het stadscentrum met in het midden een grootse fontein. Daarnaast heeft Metz zijn eigen botanische tuin 'Le Jardin Botanique'. Een ander prachtig stukje groen, omringd door eeuwenoude Romeinse overblijfselen, is Jardin des Recollets. 

  Metz Frankrijk stedentrip 42

  Kathedraal van Chagall 

  Iconisch voor Metz is de weelderige kathedraal Saint-Etienne. Deze kathedraal is één van de hoogste gotische bouwwerken van Europa. Je ziet hem trots boven de stad uittorenen. Het schip heeft een hoogte van 42 meter. Maar dat is niet alleen wat deze kathedraal zo bijzonder maakt! Vanaf de buitenkant is dé verrassing van deze kathedraal nauwelijks te zien, maar van binnen des te beter. De wereldberoemde kunstenaar Chagall heeft enkele van de glas-in-lood-ramen van de kathedraal gemaakt. Op een eigenwijze en vernieuwende manier vertelt Chagall Bijbelse verhalen in kleur. De ramen zijn vanwege hun opvallende vormen meteen te onderscheiden van de klassieke glas-in-lood-ramen. Helaas kan ik geen foto van deze kunstwerken tonen omdat er copyright op zit. Nog meer reden dus om de kathedraal zelf eens te gaan bekijken. 

  De Moezel 

  Dwars door de stad stroomt het water van 'la Mosselle', de Moezel. Water dat kabbelt door een stad betekent leven, groen en waterplezier. Je kan een waterfiets of een bootje huren en peddelen over la Mosselle. Onderweg kom je groepjes zwanen tegen en de romantische 'Temple Neuf'. Langs la Mosselle loopt een lange promenade, perfect voor een heerlijke wandeling. Er bestaat zelfs een fietsroute van Metz naar het Duitse Koblenz, al kronkelend volg je het water van de Moezel. 

  Metz Frankrijk stedentrip 36

  Centre Pompidou Metz

  Centre Pompidou deed mij vooral denken aan Parijs, maar ook Metz heeft zijn eigen Centre Pompidou. Alleen al het bouwwerk van dit moderne gebouw is prachtig om te zien. De houten balken houden de ronde vormen kunstig bij elkaar. Centre Pompidou is officieel geen museum, omdat het geen vaste collectie heeft. Wisselende tentoonstellingen, kunst, kunstobjecten, lezingen en films geven Centre Pompidou haar karakter. 

  Overdekte markt

  Weer of geen weer, je kan altijd droog shoppen in de overdekte versmarkt van Metz. Op een prachtige locatie, naast de kathedraal, vind je verse vis, biologische groente en lekkere kazen. Met mooi weer is het leuk om hier je inkopen te doen en vervolgens te picknicken in één van de vele parken of aan de Moezel. Tegenover de markt staan een aantal zonnige terrasjes. 

  Metz Frankrijk stedentrip 10

  Kijk eens naar de grond

  Al lopende door Metz zie je her en der op de grond gouden tegeltjes. Deze gouden tegeltjes bevatten verschillende icoontjes, zoals een draak of een kasteel. Elk symbool heeft zijn eigen wandelroute en brengt je naar een belangrijke plek in Metz. Er zijn in totaal vijf verschillende routes. Meer informatie over de routes kan je vinden bij het Toeristenbureau van Metz.

  Avenue Foch

  Avenue Foch is een beroemde straat in Metz waarlangs interessante gebouwen staan. Gebouwen in Jugendstil stijl, gebouwen in neo-Renaissance stijl en gebouwen in neo-Barok stijl. Vroeger liep hier de oude stadsmuur. Deze werd door de Duitsers neergehaald zodat de stad uitgebreid kon worden. De Duitsers wilden de nieuwbouw in harmonie houden met de oude bouw. Dat is te zien aan de langzame opbouw van de hoogte van de gebouwen. Aan de ene kant van de straat zijn de gebouwen iets hoger dan aan de andere kant. 

  Metz Frankrijk stedentrip 44

  Romeinse overblijfselen

  Al lopende door Metz vraag je je af waar je bent, is het Duitsland, is het Frankrijk of is het Italië? De Romeinen hebben zich eeuwen geleden in Metz gevestigd en daarvan zijn nog sporen in de tijd te vinden. Zoals bovenstaande Romeinse bouwwerk. Omringd door groene tuinen is het hier heerlijk vertoeven. 

  Een en al Mirabel 

  Je kan er in Metz niet omheen. Er is Mirabel wijn, Mirabel likeur, Mirabel jam, Mirabel taart en ga zo maar door. Mirabel is duidelijk dé vrucht en het symbool van Lorraine. Elk jaar zijn er ook de Mirabel feesten. Een zomers evenement dat sinds 1947 duizenden bezoekers trekt. Er is straattheater, een vuurwerkshow, een parade, concerten en de Miss Mirabel Verkiezing. De feesten vinden in augustus plaats. Check de precieze data even bij het Toeristenbureau van Metz. 

  Metz Frankrijk stedentrip 5

  De legenden van Metz

  Dat Metz een oude stad is, blijkt ook wel uit de vele verhalen en legenden die de stad kent. Door de stad komt je vast de draak tegen 'Graoully' genaamd. Deze draak had een vreselijke eetlust en at de kinderen van Metz op. In de 3de eeuw redde Clementius de stad door Graoully te verdrinken in de Seille. Ook Sinterklaas heeft een belangrijke rol in Metz. Sinterklaas is de beschermheilige van Lotharingen en het Sinterklaasfeest wordt hier groots gevierd. Maar ken je ook Mejuffrouw Turmel of Pierre Perat? Lees hier meer over de legenden van Metz. 

  Smakelijk eten

  Het stikt in Metz van de goede restaurants, volgens Tripadvisor zijn er toch zeker 340 restaurants in de stad. Eén restaurant kan ik je in het bijzonder aanbevelen. Als je niet weet waar dit kleine restaurant zit, dan loop je er zo voorbij. Zonde, want het heeft een goede keuken. Le Table de Pol staat op nummer 10 bij Tripadvisor. De gastvrouw zorgt niet alleen voor een hartelijk ontvangst maar ook voor een uitstekende service. Maar belangrijker nog, het eten is heerlijk! In het kleine restaurant hangt een intieme en knusse sfeer. Een goed adresje voor een avondje tafelen. 

  Metz Frankrijk stedentrip 3

  Wat te doen in Metz

  • Maak een stadswandeling langs alle historische plekjes van de stad. Bij het toeristenbureau van Metz (te vinden bij de Kathedraal Saint-Etienne) zijn verschillende wandelingen en routes te verkrijgen. 
  • Bezoek de overdekte markt van Metz. Standjes met vlees, kaas, wijn en biologische groente en fruit worden hier dagelijks vers verkocht. 
  • Steek een kaarsje op in de bijzondere kathedraal Saint-Etienne. Vergeet vooral niet om een rondje te lopen door de kerk en alle kunstwerken van Chagall te bekijken. 
  • Naast het bewonderen van de historische bezienswaardigheden, kan je in Metz ook heerlijk winkelen in moderne winkels. Het centrum van Metz kent een aantal populaire winkelstraten. Rue Serpenoise en rue des Clercs zijn daarvan de bekendste. 
  • Ga het water op! Huur een bootje of een waterfiets en ontdek Metz vanaf de Moezel. Of wandel langs het water over de promenade. 
  • Naast het Centre Pompidou is het museum La Cour D'Or een bezoekje waard. Dit museum laat werken uit de streek zien. Ook de uitzonderlijke archeologische vondsten uit de jaren 1870-1918 hebben er een belangrijke plaats.
  • In juli en augustus is het feest in de stad. Het stadsfeest "Metz en Fête" staat garant voor een goede sfeer in de stad. Concerten, voorstellingen, optredens en vele activiteiten veelal in de openlucht. Een leuke tijd om de stad te bezoeken. 
  • Smaakvol eten kan je op vele plekken maar in het bijzonder bij het knusse restaurant La Table de Pol. Een goede keuken en uitstekende service. 
  • Het grootste luchtballonnenfestival ter wereld vindt elke twee jaar plaats vlakbij Nancy! In het dorpje Chambley stijgen honderden luchtballonnen tegelijkertijd de lucht in. Een magisch gezicht! In 2015 vindt dit grootste evenement plaats van 24 juli tot 2 augustus. 

  Praktische info 

  • Metz ligt langs de belangrijke snelwegen richting het Zuiden. Ben je op weg naar een zonnige bestemming, neem je voet dan even van het gaspedaal. Maak een stop bij Metz en geniet van al het moois wat deze stad te bieden heeft.
  • Metz is ook een ideale stad voor een weekendje weg of stedentrip. Het ligt op ongeveer 4 uur rijden vanaf Utrecht en op een korte afstand van de Ardennen. 
  • Tip: Combineer een tripje Metz met een stedentrip Nancy! Deze twee prachtige steden liggen vlak bij elkaar, maar hebben ieder hun eigen unieke karakter. 
  • Begin je tripje Metz met een bezoekje aan het toeristenkantoor in Metz. Zij wijzen je de juiste weg. 

  Metz Frankrijk stedentrip 24

   

  Overnachten in Metz

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder