Rondreis Slovenië & Kroatië

Ontdek twee landen met deze mooie roadtrip

Je hoeft echt niet helemaal naar Amerika om een gave roadtrip te maken! Ook in Europa veranderen de landschappen terwijl het wegdek onder je door schiet. In één dag rijd je van de bergtoppen in Oostenrijk naar het groene Slovenië, van de hippe stad Ljubljana naar de helder blauwe zee van Kroatië. Op ons Europese continent zijn er zoveel uiteenlopende stadjes en verschilt de natuur per gebied. Neem de auto en neem deze routekaart en rijd jezelf naar de mooiste plekjes van Slovenië en Kroatië. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om te vliegen naar Ljubljana en vanaf daar met een huurauto rond te reizen. 

bergen

Gooi de wagen maar vol

"Ik heb mijn wagen volgeladen...". Er wordt van alles ingeladen want met gewicht en koffers hoeven we dit keer geen rekening te houden. Op vakantie met je eigen auto heeft zo zijn voordelen. Ik gooi nog een extra paar schoenen achterin, want 'je weet maar nooit'. Ook was kussentjes, eten en drinken voor onderweg. Klaar voor een roadtripje naar Slovenië en Kroatië. Onze eerste 'echte' stop is Lake Bled, maar omdat we hebben vakantie dus we doen het rustig aan. Daarom rijden we door tot München en brengen daar de nacht door. Groot voordeel van een tussenstop in Zuid Duitsland is dat je voldoende tijd hebt voor het laatste stukje. De rit van München naar Lake Bled kan je spectaculair maken door een speciale autoroute te nemen door Oostenrijk; de Grossglockner Hochalpenstrasse. 

roadtrip oostenrijk

Panoramische route door de bergen

Neem de Grossglockner Hochalpenstrasse en rijdt door een adembenemend mooi landschap richting Slovenië. Deze route staat bekend als een van de meest fascinerende autoroutes van Europa! De route is 48 kilometer lang en brengt je over hoge bergtoppen en langs diepe dalen. Met een beetje geluk kom je hier de grote bergmarmot tegen. Hoogste puntje in dit gebied is de 2571 meter hoge Edelweiss-Spitze. Je doorkruist het hart van het Nationaal Park Hohe Tauern. Bekijk hier een plattegrond en beschrijving van deze bijzondere route. Voordat je toegang krijgt tot deze route, moet je een kaartje kopen. Kijk ook even of de route open is, zeker tijdens winterse dagen is de Grossglockner Hochalpenstrasse afgesloten voor verkeer. 

rondreissloveniekroatie

Hierboven vind je de route van Lake Bled naar uiteindelijk Rovinj. Natuurlijk kan je zelf bekijken welke bestemmingen je er eventueel nog aan vastplakt. De afstand van Utrecht naar Lake Bled is 1154 kilometer. Wil je deze weg in één keer afleggen dan doe je er ongeveer 13 à 14 uur over. Maar mijn advies is toch om het rustiger aan te doen en de panoramische route door Oostenrijk te nemen. 

1. Lake Bled 

lake bled

vintgar gorge

Slovenië, ik kon me er geen voorstelling van maken. En toen was daar Bled. Het wonderschone meer van Bled. Het kleurde blauw, groen, turkooise en soms zelfs zwart. Met het veranderen van het weer, veranderde ook het meer. Omgeven door de hoge kliffen van de Jullische Alpen lijkt het meer wel een sprookje. Karakteristiek van Bled zijn het grote meer met in het midden het klooster en de enorme rotsen met daarop een historische kasteel. Je komt vooral naar Lake Bled om te genieten van de natuur en de omgeving. Het stadje zelf stelt niet zoveel voor. Het is vooral ontstaan vanuit toerisme en kent dus geen mooie, historische gebouwen. De omgeving is echter de moeite van de rit meer dan waard. Wij verblijven op een glamping 'Garden Village Bled'. Een luxe camping waar je heerlijk kan eten of een duik kan nemen in het zwembad. Bijzonder groen, net zoals de omgeving. Uitgekeken op het meer van Bled, maak dan uitstapjes in de omgeving! Het meer van Bohinj ligt in de buurt, maar ook middeleeuwse stadjes zoals Radovljica

Lees mijn blog over Bled 

2. Ljbuljana 

ljubljana

IMG 20150820 121446 2 001

Eigenlijk kan ik het beter niet van de daken schreeuwen, want dan ontdekt iedereen deze heerlijke, nog niet te toeristische stad…. Maar jeetje wat is Ljubljana een bruisende bestemming! Ik ben betoverd, ingepakt en verliefd. De draak van Ljubljana heeft me in zijn macht. Ik wilde niet meer weg en nu wil ik weer terug. Ljubljana is met recht één van de leukste citytrips die ik de afgelopen jaren heb gemaakt. Ljubljana heeft het allemaal, een historisch centrum, gezellige pleintjes, leuke winkeltjes en het stikt er van de terrasjes. Je kan er heerlijk eten en drinken. Vergis je niet in de Sloveens keuken, want die is meer culinair dan je wellicht denkt. Ik denk dat Ljubljana de komende jaren steeds meer aan populariteit gaat winnen, het is een kleine, gezellig stad met grootse verrassingen. Wacht niet te lang en bezoek Ljubljana dit jaar nog!

Lees mijn blog over Ljubljana

3. Minicruise langs Kroatische eilandjes 

krk kroatie minicruis

kroatische eilandjes cruise

We laten niet alleen Slovenië achter ons, maar ook onze auto. Kroatie is het land van de eilandjes, de wonderschone zee, rotsachtige kust en afgelegen baaitjes. De beste manier om deze schoonheid te ontdekken, is dan ook met de boot! Ik hoor je denken, is een minicruise niet een beetje oubollig en voor oude mensen? Wel nee! Elke dag zonnen, zwemmen in de helderblauwe zee en aanmeren in een nieuw stadje. Gooi de trossen los, wapper je haar in de wind en stap aan boord van de Morena. Met een cruise langs de Kroatische eilandjes krijg je het beste van twee werelden; de kust én de zee. 

De cruise brengt ons van Opatija naar Zadar en duurt drie dagen. Je kan ervoor kiezen om het hele rondje af te maken en via andere eilandjes ook weer terug te keren in Opatija. Ahoi schipper, we kunnen gaan! Overdag vaart het schip over zee en langs de kust. Natuurlijk afgewisseld met een zwemstop. Elke avond meert het schip in een andere haven aan, steeds bij historische havenstadjes op wonderschone eilandjes. Voor het ontbijt en het diner wordt gezorgd, 's avonds mag je zelf een leuk restaurantje uitzoeken in de havenstad. 

Lees mijn blog over Kroatische Eilandjes

4. Zadar 

zadar forum

zadar zeeorgel

Een zonsondergang is nergens mooier dan op deze plek, aldus Alfred Hitchcock. Volgens de Britse filmregisseur is dit dé stad ter wereld om de zon te zien zakken in de zee. Zadar, een klein stadje omarmd door de helderblauwe zee. Een stadje met een veel bewogen geschiedenis die terug gaat tot 900 voor Christus. Een stad waar niet alleen de zon zorgt voor een oogverblindend tafereel, maar ook de golven een waar orkest vormen. Zadar is een stad met een lange en bewogen geschiedenis. Al sinds 900 voor Christus streden verschillende landen en volkeren om de macht over de stad. Tijdens de laatste oorlog in de stad (nog maar 20 jaar geleden!) zijn veel historische gebouwen beschadigd geraakt. Inmiddels zijn vele bouwwerken gerestaureerd en is het gek om te bedenken dat hier nog maar zo kort geleden een oorlog woedde. Belangrijkste bezienswaardigheden van Zadar zijn de Romeinse overblijfselen 'het Forum Romanum'. Maar er is meer te beleven in Zadar, zoals het wereldberoemde zeeorgel van de stad. 

Om weer terug te komen bij de auto (want die staat nog in Opatija) nemen wij een huurauto. Dat is in elk geval de snelste en makkelijkste manier. Maar je kan ook een nachtbus nemen naar van Zadar naar Opatija, spotgoedkoop maar dan ben je de hele nacht onderweg. Voordeel van de huurauto is dat je een extra stop kan maken bij de Plitvice meren! 

Lees mijn blog over Zadar

5. Plitvice Lakes 

plitvices meren

plitvice lakes

Alsof we wandelen over het gouden, magische pad van The Wizard of Oz. Sprookjesachtige meertjes, weggetjes door een bos vol schaduw en metershoge watervallen. In dit geval is het pad niet van goud, maar van hout. Een pad dat ons brengt naar het magische wonderland van Plitvice. Links van me, rechts van me en zelfs onder me kletteren de watervallen van de rotsen. Het smaragdgroene water van de Plitvice meren is zo helder dat de bootjes lijken te zweven.Je kan Kroatië niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan de Plitvice watervallen! Trek voor je bezoek maar een dag, of zelfs meerdere dagen uit, want het park is gigantisch! Er bestaan maar liefst 8 verschillende wandelingen door het park. De verschillende routes zijn goed gemarkeerd en brengen je langs de mooiste hoogtepunten van het park. De kortste route is zo'n 2 à 3 uur wandelen en met de langste wandeling ben je zo'n 8 uur onderweg.

Wij hebben ervoor gekozen om niet te overnachten in Plitvice, maar dat kan gemakkelijk. Langs de wegen die leiden naar Plitvice vind je tientallen B&B's en guesthouses.  Of huur een vakantiewoning op Interhome.nl.

Lees mijn blog over Plitvice Lakes

6. Rovinj

P1200808 001

Rovinj stad

Gekleurde huizen met luikjes worden omringd door de helderblauwe zee. Alles aan Rovinj doet je denken aan Venetië; de smalle straatjes waar de was in de wind wappert, de hoge stenen huizen met houten luikjes, de bootjes die aanmeren in de haven en de Italiaanse gerechten op de menukaart. Lang geleden stond Rovinj onder Venetiaans bewind, niet gek dus dat deze stad een stukje Italië in Kroatië is. Vroeger was dit een eiland, maar tegenwoordig verbindt een weg het historische Rovinj met de rest van Kroatië. Hoewel Rovinj maar een klein stadje is, barst het van de goede restaurants en gezellige terrassen. Eigenlijk kan je bijna geen verkeerde keuze maken. De Italianen hebben een duidelijke stempel gedrukt op de menukaarten in Rovinj. Verse pasta's, smeuïge risotto en ovenverse pizza zijn hier aan de orde van de dag.  Eet en drink jezelf een weg door deze Kroatische stad. 

Vanaf Rovinj rijden wij, via Zuid-Duitsland, weer naar huis. Je kan er ook voor kiezen om in Zuid-Duitsland nog een leuke bestemming aan te doen, zoals het kasteel Neuschwanstein. 

Lees mijn blog over Rovinj 

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in