Rondreis Noord Engeland

Streek vol karakter

Glooiende heuvels, blauwe meren en kustlijn vol kliffen. Noord Engeland is afwisselend en wonderschoon. Het ruige landschap wordt hier en daar onderbroken door historische dorpjes. Dorpjes waar de tijd heeft stil gestaan, de huisjes nog van ronde stenen zijn en kroegen genaamd 'the Fox and the Hounds'. Het is moeilijk om niet tot over je oren verliefd te worden op deze stoere Engelse streek...Deze streek is één en al karakter. Gezellig en vol sfeer. 

Neem de landweggetjes

Smalle landweggetjes worden omringd door stenen muren of metershoge heggen. Ze slingeren door het landschap met schaapjes. Af en toe vind je langs de kant van de weg een oude 'Inn' waar je een 'pint' of een 'afternoon tea' kan nuttigen. Op welk uur van de dag je ook binnenkomt, er is altijd wat te doen. Het haardvuur knispert en de schommelstoel staat al voor je klaar. Echt waar. 

IMG 20160326 115747 001

Take it slow

De afstanden in Noord Engeland zijn prima met een auto te overbruggen. Op één dag kan je gemakkelijk van de westkust al slingerend naar de oostkust rijden (mocht je dat willen). Maar neem de tijd, 'take it slow' en doe het vooral rustig aan. Slow down en kijk om je heen. Maak onderweg een wandeling of neem een duik. 

Route door Noord Engeland

Onze route door Noord Engeland is zeker een aanrader. Wij hebben in één weekend veel van de streek kunnen zien. Maar heb je meer tijd? Neem deze dan ook! En vermijd natuurlijk zoveel mogelijk de snelwegen! Neem de kleine weggetjes en rijdt dwars door de National Parken. 

NoordEngelandRoute

Aankomst- en vertrekpunt Manchester 

Er zijn verschillende manieren om in Noord Engeland te geraken. Op Manchester vliegen verschillende goedkope luchtvaartmaatschappijen zoals Easyjet en Ryanair. Dit is een prima vertrekpunt voor je route door het Noorden. Andere vliegvelden van waaraf je kan vertrekken zijn Leeds, Bradford en ook Liverpool (ietsje verder). Nog een andere optie is met de boot naar Hull or naar Newcastle. Dan kan je eventueel ook je eigen auto meenemen. 

Meteen door naar de natuur

Wij vliegen op Manchester en huren een huurauto bij de Hertz. Het is natuurlijk wel even wennen aan die huurauto, het stuur zit immers rechts en je moet ineens met links schakelen. Maar het went aardig snel en zeker met zijn twee is het goed te doen. Je kan ervoor kiezen om eerst Manchester te gaan verkennen. Maak er een korte stedentrip van en ga daarna pas verder. Wij kozen ervoor om vanaf het vliegveld meteen door te rijden naar het Noorden. Zo snel mogelijk naar de mooie natuur van het Lake District! 

Van Manchester naar het Lake District is het (over de snelweg) ongeveer 2 uurtjes rijden. 

IMG 20160326 115614 001

Lake District 

De heuvels worden hoger en de dalen dieper. Verstopt tussen deze heuvels liggen de mooiste Engelse dorpjes. De meesten aan het water, met een eigen haven vol bootjes. Stenen huisjes met namen als 'Stone Cottage' en 'Lake Cottage' kijken uit over het water. Meren, meren en nog meer meren. Aan water geen gebrek, evenmin aan mooie uitzichten. Het Lake District is misschien wel één van de mooiste natuurgebieden van Engeland!

Het Lake District is een National Park, een natuurpark waar Moeder Natuur zich van haar beste kant laat zien. Het is een waar genoegen om over de kronkelende wegen door het gebied te rijden. Wij strijken naar in het kleine plaatsje Lakeside aan het Windermere. Maar verkeerd kiezen kan je hier niet. Maak een keuze uit één van de vele idyllische stadjes aan het water... 

Lees mijn blog en bekijk mijn travelmovie over het Lake District 

Neem vanaf het Lake District de route door het Yorkshire Dales National Park en vervolgens het North York Moors National Park. Dan doe je er ongeveer 5 uur over om in Robin Hood's Bay te komen. 

IMG 20160325 172120 001

Robin Hood's Bay 

Zelfs de naam van dit oude stadje is sprookjesachtig mooi: Robin Hood's Bay. Tegen de steile kliffen, pal aan de zee, pronkt dit kleine vissersstadje met haar 'stunning looks'. Een dorp met schattige, typische Engelse huizen. Smalle en steile straatjes die kronkelend uitkomen bij de klotsende zee. Een plaatje zo mooi! Robin Hood's Bay is 'maar' een klein plaatsje, maar bijzonder knus en kneuterig. En de waanzinnige omgeving van Robin Hood's Bay zorgt voor genoeg vertier en talloze activiteiten. 

Robin Hood's Bay ligt in het North York Moors National Park. Een park waarbij de glooiende heuvels zich ineens storten in de zee. Een ruig landschap met ruige kliffen. En vergeet ook vooral niet om naar het bruisende Whitby te gaan. De grote broer van Robin Hood's Bay is een plaats van vertier en gezelligheid. 

Lees mijn blog en bekijk mijn travelmovie over Robin Hood's Bay 

Neem vanaf Robin Hood's Bay de route door het North York Moors National Park naar York. Er lopen niet veel wegen door het National Park dus het is gemakkelijk een route kiezen op je navigatiesysteem. Dan doe je er ongeveer 3 uur over om in York te komen. 

IMG 20160327 092739 001

York 

We slenteren door smalle steegjes en sfeervolle straatjes en krijgen steeds meer de sfeer van de stad te pakken. Donker, maar gezellig. Oud, maar bruisend hip. Stoffig, maar sprankelend. York is zo veelzijdig dat het zich niet laat omschrijven in één zin. Een 2000 jaar oude stad vol culturele bezienswaardigheden, een winkelstad vol bijzondere boetiekjes en stad van de treinen, de chocolade en natuurlijk 'the Shambles' van Harry Potter. Je struikelt over de musea, traditionele pubs en curiosawinkeltjes. Eén ding waar je zeker niet omheen kan, is de York Minster. Deze eyecatcher van de stad is al van veraf te zien. York is een historische, Engelse vestingsstad die perfect is voor een interessant weekendje weg. 

Lees mijn blog en bekijk mijn travelmovie over York

Vanaf York ga je weer terug naar Manchester om daar weer het vliegtuig te pakken naar huis. Heb je geen tijd om er nog een uitgebreide route van te maken, ga dan rechtstreeks over de snelweg naar het vliegveld. Je doet er dan ongeveer 2 uur over om bij het vliegveld te komen. 

IMG 20160328 123059 001

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in