Mooiste Kerstmarkten vlakbij

Kerstmarkten binnen 3 uur rijden

De dagen worden korter, buiten wordt het koud en de kaarsjes gaan weer aan. Op de radio klinkt "it's the most wonderful time of the year'... Nog even en kerst staat weer voor de deur! Tijd om naar een sfeervolle kerstmarkt of romantische wintermarkt te gaan en de echte kerstsfeer op te snuiven. Er zijn zoveel kerstmarkten dat het moeilijk is de allerleukste te kiezen. Deze sfeervolle kerstmarkten en winterse markten bevinden zich allemaal op nog geen drie uurtjes rijden vanaf Nederland. Zo kan je lekker dichtbij je kerstinkopen doen. Ben je benieuwd in welke steden je het beste de kerstsfeer kan opsnuiven? Lees dan mijn blog over de beste kerststeden!

Maastricht, Nederland

magisch maastricht b2f5926

Tijdens de feestdagen wordt Maastricht 'Magisch Maastricht' . De hele stad is gehuld in kerstsfeer. De stad fonkelt en schittert als nooit tevoren. Het Vrijthof is het middelpunt van Magisch Maastricht. Vele gezellige lichtjes, kraampjes en nog meer winterse taferelen. Ga schaatsen op de 800m² grote schaatsbaan of bekijk Maastricht op grote hoogte vanuit het reuzenrad. Daarnaast staat er op het plein een nostalgische carrousel. De etalages van van de winkels zijn door de hele stad sierlijk verlicht. Hét moment dus om deze mooie stad aan de Maas eens te bezoeken.

Reistijd vanaf Utrecht: 1 uur en 45 min. 

Toch overnachten? Hoteltip: Townhouse Hotel in de hippe wijk Wijck

Valkenburg, Nederland

1100350

Het is zelfs de CNN niet ontgaan dat Valkenburg wel heel bijzonder is rond de kerstdagen. Niet alleen boven de grond is de stad romantisch verlicht, maar vooral onder de grond is het erg speciaal. De normaal zo donkere grotten zijn gevuld met kaarslicht, kraampjes en vol gezelligheid. Bij Magisch Zand vind je de grootste kerststal van Europa! Daarnaast trekt er twee keer per week een betoverende parade van verlichte praalwagens en dansers in prachtige kostuums op een speciaal gecomponeerde Christmas Song door het centrum van Valkenburg.

Reistijd vanaf Utrecht: 1 uur en 45 min. 

Toch overnachten? Hoteltip: Villa Voorenburg

Deventer, Nederland  

Deventer

Deventer staat in deze lijst vanwege het bijzondere Dickens Festijn. In december herleeft Charles Dickens in volle glorie. Ruim 950 personages uit de beroemde boeken van Dickens komen in de straten van Deventer tot leven. Alsof je een stap terug zet in de tijd en in de 19de eeuw bent beland. Je komt Scrooge tegen en Oliver Twist, Mr. Pickwick en Christmas Carol Singers. Door de straten van de stad lopen weeskinderen en dronkaards, geheel gehuld in passende kostuums. Het festijn is gratis toegankelijk en echt een hele belevenis!

Reistijd vanaf Utrecht: 1 uur

Toch overnachten? Hoteltip: Lucy Glxy

Keulen, Duitsland

keulen

De kerstmarkt in Keulen is één van de bekendste onder Nederlandse bezoekers. Wellicht ook omdat het vlak over de grens ligt. In het feestelijk versierde historische centrum, rondom de Dom, staan de vele kerstkraampjes. Kraampjes met kerstkoeken, tamme kastanjes en natuurlijk de glühwein mogen niet ontbreken. De kerstmarkt rondom de Dom wordt ook wel de 'Weihnachtsmarkt am Kölner Dom", maar er zijn nog meer marktjes in de stad. De kerstmarkten in Keulen zijn vanaf 23 december weer gesloten.

Reistijd vanaf Utrecht: 2 uur en 20 min.

Toch overnachten? Hoteltip: Motel One Köln Neumarkt

Düsseldorf, Duitsland

P1140432 001

Een andere bekende kerstmarkt vlak over de grens is die van Düsseldorf. De Düsseldorfer kerstmarkt is één van de mooiste van Duitsland. In de stad wordt er op zeven locaties de kerst gevierd. Er zijn kerstmarkten en ook compleet thematisch ingerichte wereld die van de stad een wintersprookje maken.

Reistijd vanaf Utrecht: 1 uur en 45 min. 

Toch overnachten? Hoteltip: Hotel Indigo Dusseldorf

Aken, Duitsland 

aachen

De kerstmarkt van Aken, of op zijn Duits Aachen, is enorm geliefd bij zowel binnen als buitenlandse toeristen. Ongeveer 1,5 miljoen bezoekers komen er jaarlijks naar deze betoverende stad. Er is een uitgebreid aanbod aan mooie en kostbare voorwerpen. Voor de kinderen zijn er allerlei activiteiten waaronder een draaimolen en voor de volwassenen mag de glühwein natuurlijk niet ontbreken. Vooral het kerstgebak is in trek; Printen, dominosteine, lebkuchen en spitzkuchen, speculaas en marsepeinbroden die vers uit de oven komen. Ook de aardappelpannenkoeken zijn overheerlijk. Smullen dus! De smalle straatjes van Aken rondom het stadhuis zien er sprookjesachtig uit.

Reistijd vanaf Utrecht: 2 uur 

Toch overnachten? Hoteltip: ibis Styles Hotel

Emden, Duitsland 

emden

De kerstmarkt in het Duitse Emden is bijzonder vanwege de maritieme sfeer. De museumschepen in de haven zijn feestelijk verlicht en het decor van deze speciale kerstmarkt die 'Engelkemarkt' wordt genoemd. Je mag de sierlijk verlichte boten en zeilschepen zelf betreden om een binnenkijkje te nemen. Elke dag komt de kerstman om 17.00 uur eventjes langs om cadeautjes uit te delen aan de kinderen. Je vindt hem in het stadspark. De stad doet zelfs een beetje mee met de Nederlandse tradities, want ook Sinterklaas komt begin december Emden bezoeken. Verder is er in de buurt van het stadhuis een kerstdorp met een kerstpiramide.

Reistijd vanaf Utrecht: 2 uur en 40 min.

Toch overnachten? Hoteltip: Boardinghouse Emden

Leuven, België

IMG 20151210 153909 001

De Leuvense kerstmarkt is een van de gezelligste kerstmarkten van Europa. De Belgische stad wordt omgetoverd tot een winterwonderland. Het leuke van deze markt is dat je niet alleen Belgische kraampjes vindt, maar ook internationale kerstkraampjes. Voor de kleine kinderen is er een heus sparrenbos en verliefde stelletjes mogen elkaar een kusje geven onder de maretak. Kijk naar de optredens van de Kerststerren of drink een zalig drankje in het sfeervolle café "Bij Rudolf".

Reistijd vanaf Utrecht; 2 uur. 

Toch overnachten? Hoteltip: Pentahotel

Brussel, België 

Brussel

Vanaf eind november is Brussel weer gehuld in een romantische kerstsfeer en volop winterpret! Vooral de Grote Markt ziet er sprookjesachtig uit! Er staat een imposante kerstboom met duizenden lichtjes, een levensgrote kerststal met echte dieren en schitterende kerstversieringen. De kerstmarkt stopt niet op de Grote Markt, maar strekt zich uit tot de Vismarkt en het Sint Katelijnenplein. Er staan ruim 240 kraampjes met lekkere hapjes, leuke cadeautjes en echte Belgische lekkernijen. Dat niet alleen, er staat ook een hoog reuzenrad die eveneens is verlicht. Vanuit het reuzenrad heb je een schitterend uitzicht op de stad. Of wat dacht je van schaatsen op de ijsbaan op het Katelijnenplein? Vergeet niet om een kijkje te gaan nemen bij de fenomenaal lichtshow 'Electrabel Light Experience'

Reistijd vanaf Utrecht; 2 uur.

Toch overnachten? Hoteltip: Jam Hotel

Antwerpen, België

antwerpen

De kerstmarkt van Brussel is de grootste van België en wordt op de voet gevolgd door de kerstmarkt van Antwerpen. Fonkelende kerstverlichting, sfeervolle muziek en door de hele stad kerstkraampjes. Elk jaar worden de Grote Markt, Groenplaats, Suikerrui en Handschoenmarkt omgetoverd tot een winters paradijsje. Drink een heerlijk glas dampende Glühwein of eet de warm gepofte kastanjes. Een schaatsbaan mag in de stad natuurlijk niet ontbreken!

Reistijd vanaf Utrecht; 1 uur en 30 minuten. 

Toch overnachten? Hoteltip: YUST hotel

Ietsje verder, maar de rit waard!

Er zijn twee kerstmarkten die bijzonder vaak genoemd worden als favoriete kerstmarkt omdat ze op hun eigen manier bijzonder zijn. Dat is de kerstmarkt in Straatsburg en de kerstmarkt in Neurenberg. Deze liggen ietsje verder weg van Nederland, maar zijn op zich nog steeds goed met de auto te bereiken. 

Straatsburg, Frankrijk

strasbourg2

In Straatsburg werd in 1570 de allereerste kerstmarkt van Europa gehouden. Toen heette het Christkindelsmärik, ofterwijl de markt van kindeke Jezus. De kerstmarkt van Straatsburg is daarmee de oudste kerstmarkt van Europa! De reden dat Straatsburg ook wel de 'the Capital of Christmas' wordt genoemd. De reeks kerstdorpjes in de stad geven je het idee dat je in winterwonderland terecht gekomen bent. De hele stad ademt de sfeer van kerst en er zijn verschillende concerten en evenementen.

Reistijd vanaf Utrecht: 5 uur en 30 min.

Toch overnachten? Hoteltip: BOMA easy living Hotel

Neurenberg, Duitsland 

neurenberg

Meer dan 2 miljoen bezoekers komen er elk jaar naar de Neurenbergse Kerstmarkt. En dat zegt wel wat, want in tegenstelling tot de vele tientallen kerstmarkten die er door heel Duitsland zijn, is de Neurenbergese Kerstmarkt net anders. Hier worden nog steeds alleen handgemaakte producten en speelgoed verkocht. Geen massaproductie, maar ambachtswerk. Hoogtepunten zijn een gigantisch uit hout gesneden reuzenrad, een ouderwetse carrousel en de stoomtrein. De marktkraampjes zijn allemaal met grote zorg versierd en ingericht omdat er een prijs wordt uitgereikt aan het mooiste kraampje. Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn het Speelgoedmuseum en het Duitse Spoorwegmuseum. Voor de volwassenen is er heerlijke kruidige peperkoek en warme glühwein. Neurenberg zelf is ook een bijzonder leuke stad. Het stadsbeeld wordt bepaald door een eeuwenoude burcht en er zijn veel historische bezienswaardigheden.

Reistijd vanaf Utrecht: 6 uur. 

Toch overnachten? Hoteltip: Melter Hotel & Apartments

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in