Skip to main content

  Top 11 Steden Oud- en Nieuw

  • Geschreven op 26 december 2013

  Beste steden voor een knallend nieuwjaar! 

  Natuurlijk is het gezellig om thuis met vrienden en familie Oud- en Nieuw te vieren. Een borreltje erbij, wat lekkere hapjes en om middernacht steek je je eigen vuurwerkpakketje af. Maar er zijn een aantal steden die je een waanzinnige en uitbundig nieuwjaarsgevoel bezorgen. Hier knal je het nieuwe jaar in met uitbundige party's, spectaculair vuurwerk en straten vol met enthousiaste feestgangers. Oud- en Nieuw vieren in deze steden betekent gegarandeerd kippenvel bij het aftellen en op een unieke manier het nieuwe jaar beginnen. Ik selecteerde op basis van artikelen uit Travelmap, Zoover, Huffington post en Timeout.com de beste steden om een knallend nieuwjaar te vieren. 

  1- New York

  Newyorknewyear2

  Niet verrassend misschien, maar New York City is de absolute nummer één als het gaat om Oud- en Nieuw. Het gratis New Years Eve feest op Times Square is een feest dat je nooit meer zal vergeten. Elk jaar komen er ongeveer 500.000 mensen naar New York om de traditionele "Ball Drop" te aanschouwen. Daarnaast kijken jaarlijks miljoenen mensen van over de hele wereld naar deze bal die sinds 1907 precies om middernacht van de hoge mast valt. Deze "Ball Drop" is het startsein van een spectaculaire vuurwerkshow, het wegschieten van de confetti en knallende feesten. Hoe gaaf zou het zijn als je dit met eigen ogen kan zien! Op Times Square treden beroemde artiesten op om je te vermaken tot middernacht. Mensen staan er zij aan zij, de sfeer is er goed en koud ga je het zeker niet hebben. Wat vele feestgangers doen is je wens voor het nieuwe jaar op te schrijven op de "New Year's Eve Wishing Wall". Is al de mensenmassa op het plein je teveel? Boek dan (van tevoren) een tafel voor twee in één van de restaurants met uitzicht op Times Square of maak een boottocht vanuit de New York Haven. Vanaf Liberty Island heb je een schitterend uitzicht op al het vuurwerk dat boven de stad wordt afgestoken. 

  Gelukkig Nieuwjaar: Happy New Year 

  Hoteltip New York: POD39

  2- Berlijn 

  Berlijnfireworks3

  Het jaar op een hippe manier afsluiten? De Duitse hoofdstad pakt Silvester (zoals de Duisters Oud en Nieuw noemen) groots aan. Door heel Berlijn worden feesten en evenementen georganiseerd, maar het feest bij de Branderburger Tor is het meest bekend en spectaculair. Elk jaar ontstaat hier een 'partystraat' van ruim 2 kilometer lang; van de Branderburger Tor tot de Siegessäule (Victory Colum) met videoschermen, live muziek, optredens, licht shows en feesttenten. Ruim één miljoen mensen komen hier samen om op een uitbundige wijze het nieuwe jaar in te luiden. Hapjes en drankjes kan je halen bij één van de vele kraampjes die in de stad staan. Het historische Berlijn verandert in één groot circus. Of je nou houdt van dansen, braadworst eten, Duits bier drinken of simpelweg sfeer snuiven, dan ben je in Berlijn met Oud- en Nieuw aan het juiste adres. 

  Gelukkig Nieuwjaar: viel Glück zum neuen Jahre! prosit Neujahr!

  Hoteltip: 25hours Hotel Bikini Berlin

  3- Parijs

  parijsnewyear

  De Franse hoofdstad mag niet in het rijtje ontbreken. Parijs doet zijn bijnaam "City of Lights" eer aan met zijn vuurwerkshow en romantisch verlichte stad tijdens de feestdagen. De Eiffeltoren is van top tot teen verlicht en schitterend om naar te kijken. Elk jaar komen op de Champs-Elysee vele mensen samen om het nieuwe jaar in te knallen. Vanaf de Champs-Elysée heb je een goed uitzicht op de vuurwerkshow. Wat is er nou een mooier plaatje dan de Eiffeltoren omringt met magische vuurwerkpijlen? Verwacht vele partypoppers om je heen, vele verplichte wangzoenen en liters van Frankrijks meest populaire exportproduct: champagne! Op zoek naar wat minder drukte, maar wil je toch een schitterend uitzicht over de stad en het vuurwerk, ga dan naar de wijk Montmartre. 

  Gelukkig Nieuwjaar: Bonne Année 

  Hoteltip: Hôtel Fabric 

  4- Londen

  londennewyear

  Londen trekt alles uit de kast voor het grootste feest van het jaar. Als de Big Ben twaalf uur slaat, wordt er een kwartier lang het mooiste vuurwerk afgeschoten en barst het feest los. Rondom de Londen Eye (waar het vuurwerk wordt afgevuurd) is het een drukte van jewelste. In Londen is alles mogelijk met de jaarwisseling. Mensen zijn uitbundig, verkleed en in opper humeur. Meer dan 250.000 mensen verzamelen zich rondom de rivier de Theems om een glimp van het vuurwerk en het spektakel op te vangen. Duik één van de vele kroegen binnen en vier feest met de lokale bevolking en andere toeristen. Ga je voor dit spektakel de stad in, dan is de Londense South Bank 'the place to be'. Het gebied rondom de Londen Eye kan je beter vermijden, daar wordt het echt té druk. Goed uitzicht heb je vanaf de bruggen en de Victoria Enbankment. Wil je een plekje vooraan de grote vuurwerk show in Londen? Een NYE River Cruise biedt top plaatsen met een spectaculair overzicht over de Theems.

  Het feest in Londen houdt echter niet op met Oud- en Nieuw. Op Nieuwjaarsdag is er een drie uur durende parade in de stad, met kleurrijke praalwagens, fanfares, gekostumeerde danseressen en optocht van de paarden van de Koningin. Overigens mag je Londen tijdens Oud- en Nieuw gratis reizen met de metro. 

  Gelukkig Nieuwjaar: Happy New Year 

  Hoteltip: Qbic Hotel London City

  5- Sydney 

  sydneyfireworks

  Je hebt het vast al verschillende keren op televisie voorbij zien komen; de vuurwerkshow van Sydney. Sydney is namelijk de stad waar het nieuwe jaar als allereerste wordt ingeluid. Daarnaast heeft Sydney de allergrootste vuurwerkshow ter wereld! De torenhoge Sydney Harbour Bridge is het middelpunt voor de feesten, hier wordt het vuurwerk afgeschoten. Al vanaf de vroege middag tot in de late uurtjes zijn er hier vele feesten en evenementen. De hele avond is er entertainment zoals luchtacrobatiek, Aboriginal en Torres Strait Islander rookceremonie en een prachtige lichtparade van een massale vloot van verlichte boten door de haven. Sydney wordt niet voor niets "New Year's Eve Capital of the World" genoemd. Ook na middernacht gaat het feest op diverse plekken in de stad gewoon door bijvoorbeeld in Darling Harbour en King Cross. Voor de meeste clubs moet je echter wel toegangskaartjes hebben. 

  Gelukkig Nieuwjaar: Happy New Year

  Hoteltip: Hotel Ovolo Woolloomooloo

  6- Wenen 

  Wenenfireworks2

  Verrassend genoeg staat ook Wenen op menig top 10 lijstje als leukste stad om te bezoeken tijdens Oud- en Nieuw. Hoewel de stad natuurlijk niet zo groot (en dus niet zo massaal) is dan New York of Sidney, wordt Oud- en Nieuw hier op een feestelijke en sfeervolle wijze gevierd. De besneeuwde Weense straten zijn feestelijk verlicht en zijn helemaal in de feestdagen-sfeer. Honderdduizenden mensen verzamelen zich in de straten om het vuurwerk bij de Wiener Prater Kermis te aanschouwen. Naast het feestgedruis op straat, worden er in Wenen vele ballen en gala's georganiseerd. Zo kan je het nieuwe jaar op een unieke manier inluiden: met een vleugje ouderwetse elegantie. Als je geen kaartjes hebt voor het "Grand Ball"  van Hofburg Palace, ga dan naar een klassiek concert, de Burlesque Show of maak een diner-cruise langs de Donau. Zorg ervoor dat je de volgende dag nog wat energie overhoudt, want dan verzamelt een enorme menigte zich aan de voorkant van het stadhuis om het beroemde Nieuwjaarsconcert van het Weense Philharmonisch Orkest op gigantische schermen te beleven. 

  Gelukkig Nieuwjaar: Ein glückliches Neues Jahr!

  Hoteltip Wenen: Hotel 25hours Museums Quartier

  7- Madeira 

  Madeiranewyear

  Je zou het niet verwachten en er ook niet snel aan denken, maar Madeira is een hele leuk en originele bestemming om Oud- en Nieuw te vieren. Vanwege het aangename klimaat en de spectaculaire vuurwerkshows is Madeira een populaire nieuwjaarsbestemming, Het feest speelt zich af in de hoofdstad van Madeira: Funchal. De stad is tijdens de feestdagen magisch verlicht. De vuurwerkshow is zo groots dat het zelfs een keer het Guiness Book of Records heeft gehaald! Rondom het plein zijn vele cafés en restaurants waar de leukste feesten zijn georganiseerd. Ook in de buitenlucht, op de pleinen, is er van alles te beleven en is het (vanwege het aangename weer) prima vertoeven. 

  Gelukkig Nieuwjaar: Feliz Año Nuevo

  Hoteltip: Hotel Pestana CR7 Funchal

  8- Edinburgh

  Edinburghfireworks

  De Schotse hoofdstad staat bekend voor het hosten van 's werelds grootste en meeste levendige Nieuwjaarsfeest! Elk jaar weer is er een vier-daagse festival waarmee het oude jaar feestelijk wordt afgesloten en het nieuwe jaar luidruchtig wordt ingeluid: Hogmanay. Deze eeuwenoude traditie brengt jaarlijks ruim 250.000 feestgangers naar de stad. Het evenement begint met een enorme fakkeltocht door de stad, gevolgd door een gigantische openlucht feest "Ceilidh"(een traditioneel Keltisch feest) met live-muziek en optredens door de hele stad. Reusachtige concerten en vele kleine feestjes nemen de stad over tijdens oudejaarsavond. Om middernacht zet ongeveer 4,5 ton vuurwerk de skyline van Edinburgh in vuur en vlam terwijl de menigte het klassieke Schotse lied "Auld Lang Syne" zingt. Op nieuwjaarsdag is er het traditionele hondensleeën of neem je een nieuwjaarsduik in het ijskoude water van Loony Dock. 

  Gelukkig Nieuwjaar: Nollaig Chridheil agus Bliadhna Mhath Ùr!

  Hoteltip: Stay Central Hotel

  9- Las Vegas

  Vegasnewyear

  Altijd al staat Las Vegas bekend om zijn glitter en glamour, losbandigheid en uitzinnige feesten dus laat staan met Oud- en Nieuw. En ja, het kan dus nóg uitbundiger. Nergens anders is het nachtleven zo uitgebreid en bruisend als in Vegas. De casino's zijn feestelijk versierd, optredens van Cold Play, Red Hot Chili Peppers, the Killer en Rihanna en een Strip vol dansend publiek. Elk jaar wordt de beroemde Strip afgesloten voor al het verkeer om de feestvierders de ruimte te geven door de straten te hossen. Het vuurwerk wordt om middernacht afgestoken vanaf het MGM Grand, Aria, Planet Hollywood, Caesars Palace, Treasure Island, The Venetian en de Stratosphere. Op vele plekken dus! Maar dat is niet het enige wat er te doen is Vegas. Dowtown Las Vegas heeft minder blitse maar meer klassieke feesten zoals de Fremont Street Experience met coverbands, confetti en elektronisch vuurwerk. Of je nou gokkend het nieuwe jaar wil beginnen, al knuffelend bij de fonteinshow van het Bellagio of wil feesten tot in de vroege uurtjes in een waas van champagnecocktails, Vegas doet zijn hard-partying reputatie eer aan. 

  Gelukkig Nieuwjaar: Happy New Year

  Hoteltip: Hotel MGM Grand

  10- Barcelona

  barcelonanewyear2

  De feest-hoofdstad van Spanje bewaart het beste voor het laatst. In de aanloop naar middernacht zijn er enorme straatfeesten op Plaza Catalunya, de Ramblas en Plaza Reial. Hier vind je een zingende menigte en bubbelende champagne. Bij de Torre Agbar wordt er traditioneel afgeteld tot het nieuwe jaar. In tegenstelling tot veel andere grote steden wordt in Barcelona het nieuwe jaar gevierd zonder al te veel vuurwerk. Op de vele sfeervolle pleinen is het gezellig tot middernacht. Traditioneel moet je in Barcelona om 24.00 uur op elke klokslag een druif eten. In de supermarkt vind je zelfs speciale verpakkingen met 12 druiven. Voor geluk in het nieuwe jaar moet je deze avond, volgens Spaanse traditie, rood ondergoed dragen. Natuurlijk kun je in Barcelona feesten tot in de late uurtjes. Populaire clubs met uitbundige nieuwjaarsfeesten zijn bijvoorbeeld ROW14 en Opium. 

  Zorg ervoor dat je de volgende dag niet helemaal brak bent, omdat het feest dan gewoon doorgaat. Er is in de stad een spectaculaire "Three Kings Parade" met kleurrijke wagens, fanfares en fakkeloptochten door de straten van de stad. 

  Gelukkig Nieuwjaar: Feliz Año Nuevo

  Hoteltip: Azul B&B Barcelona

  11- Lapland! 

  Laplandnewyear2

  Oké het is geen stad, dus ik speel een beetje vals. Maar hoe bijzonder is het om het nieuwe jaar in te knallen tijdens een spectaculair feest in de kou en in de sneeuw. Dit is misschien wel het meest bijzondere nieuwjaarsfeest ooit! Met een beetje geluk zie je niet alleen fantastisch vuurwerk, maar ook nog het Noorderlicht! Als dat niet een goed begin is van een nieuw jaar, weet ik het ook niet meer. Vlakbij Rovaniemi wordt er jaarlijks een groot feest georganiseerd. Wanneer je kaartjes koopt voor het feest, zit de transfer naar de feestlocatie bij de prijs in. Met een klein busje wordt je afgezet in 'the middle-of-nowhere' en kom je terecht in Winter Wonderland. Een sneeuwdisco, sneeuwbar met warme drankjes en snacks. Je bent in zíjn woonplaats, dus uiteraard komt de Kerstman ook nog even langs op het feest. Laat je toekomst voorspellen door het traditionele 'Finnish Tin Casting' en geniet van de dansshows. 

  Rovaniemi is vanuit Nederland en België goed te bereiken. Er gaan dagelijks vluchten (via Helsinki) naar deze winterse stad. 

  Gelukkig nieuwjaar: Onnellista uutta vuotta!

  Hoteltip: Arctic Treehouse Hotel

  Waar vier jij het liefste oud- en nieuw?

  Heb jij een bijzondere stad waar je het liefst oud- en nieuw viert? Of blijf je liever gezellig thuis met vrienden en familie? Waar denk jij dat je het beste oud- en nieuw feestje ter wereld kan vieren? 

  Dit is ook iets voor jou

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder