Top 10 Steden 2017

Beste Steden voor 2017

Welke steden mogen in 2017 bovenaan je 'to-go-lijstje'? Lonely Planet komt elk jaar met een fantastische lijst waar je meteen reiskriebels van krijgt. Zij selecteren de mooiste plekjes van de wereld en leggen je uit waarom je vooral in 2017 ernaartoe moet. Om ook dit jaar weer tot een waanzinnig goede lijst te komen, vroeg Lonely Planet wereldwijd aan medewerkers, contributors en schrijvers wat zij de beste steden vinden voor 2015. Al deze tips en adviezen bracht Lonely Planet uiteindelijk samen tot deze top 10. Welke van de onderstaande steden heb jij al eens bezocht? 

bordeaux

1. Bordeaux, Frankrijk

Ze noemen deze stad ook wel 'the Sleeping Beauty' maar er is niets meer slapende aan Bordeaux! De stad is klaar wakker en klaar voor actie. In 2017 opent de nieuwe LGV Sud-Ouest lijn, een supersnel treinnetwerk waardoor de stad verbonden gaat worden aan belangrijke Europese bestemmingen. Daardoor wordt Bordeaux makkelijk en snel bereikbaar met de trein! Vanuit Parijs is het slechts twee uurtjes! En de timing kan niet beter zijn, want het gloednieuwe La Cité de Vin is geopend! Dit hypermoderne themapark is de nieuwste eyecatcher van de stad. Het thema? Wijn, wijn en nog eens wijn! De gastronomische revolutie van Bordeaux bouwt nog steeds aan zijn succes, maak kennis met het overheerlijke eten van de stad! (Foto: Bordeaux Tourism)

P1020034

2. Kaapstad, Zuid Afrika 

Gaan! Een advies dat ik je van harte kan geven na onze bezoek aan Zuid Afrika in 2016. Wat een kleurrijke, bruisende en veelzijdige stad! De op het oog relaxte locals hebben hard gewerkt om van hun 'moederstad' een culturele en culinaire trekpleister te maken. De lokale gastronomie is inmiddels net zo indrukwekkend als de platte bovenkant van de Tafelberg. Maak kennis met de hippe kant van Kaapstad en bezoek één van de vele hippe foodmarkets waar lokale vruchten en fruit wordt verkocht, ga wijn proeven bij de historische wine estates in de omgeving en ga uiteten in de moderne restaurants waar culinaire verrassingen een werelds applaus verdienen. Daarnaast wordt in september 2017 de kunst en design sector 'een boost' gegeven dankzij de opening van het Zeitz Museum van Hedendaagse Kunst-Afrika (MOCAA). Dit is 's werelds grootste museum voor hedendaagse Afrikaanse kunst. En alleen al het bouwwerk is een bezoekje waard. Het MOCAA is gevestigd in een post-industriële architectonische wonder; een honderd jaar oude graansilo!

P1030770 001

3. Los Angeles, Amerika

Los Angeles kennen we allemaal als Stad van de Sterren, stad van de gezondheidsfreaks en stad van de oppervlakkigheid. Maar Los Angeles maakt ook steeds meer naam als culturele stad. In 2016 wordt Los Angeles toegankelijker dan ooit. En dat is geen overbodige luxe in een stad waar alles alleen met de auto bereikbaar was. Dankzij de uitbreiding van de metro wordt het een makke om van Santa Monica naar 'Down Town LA' en alles daar tussenin te reizen. De stad investeerde serieus in het uitbreiden van toerisme met het upgraden van het openbaar vervoer. 'Car Free LA' helpt je als toerist door te stad te navigeren zonder auto. Daarnaast zijn er zo'n 50 nieuwe hotels in de maak. Maar Los Angeles is niet alleen een heerlijke badplaats, maar ook een commerciële hoofdstad waar filmproducenten en financiële types zich mengen onder sashimi en een boerenkoolsalade. Een verscheidenheid aan hotspots en restaurants als gevolg.  

merida

4. Merida, Mexico

Sorry Cancún, het is tijd voor Merida. Merida heeft cultureel het meest te bieden van de Yucatan regio. Oké, Cancún heeft de mooie stranden, maar Merida is toch echt dé stad waar het bruist en borrelt. Op elke dag van de week vind je er een duizelingwekkende reeks van live muziek, kunstshows en dansvoorstellingen. De bloeiende culturele scene is hier heter dan een Habanero peper. Dit jaar is Mérida de Amerikaanse Culture Hoofdstad van het Jaar! Dat betekent dat je als bezoeker een gigantische culturele evenementen mag verwachten. En nog een belangrijk punt; de zogenaamde 'White City' behoort tot de veiligste plaatsen in Mexico tegenwoordig. (Foto: Lonely Planet)

Ohrid

5. Ohrid, Macedonië 

Al tijden staat Macedonië hoog op mijn to-go-lijstje en dit jaar komt de Macedonische plaats Ohrid daar bij. Met uitzicht op de wonderlijke blauwe wateren van het Ohrid meer, ligt het stadje Ohrid op een prachtlocatie! Vanaf het water zie je de karakteristieke terracotta-gekleurde daken, hier en daar onderbroken door eeuwenoude kerktorens en de muren van het oude Car Samoil Kasteel. De stad zegt maar liefst 365 kerken te hebben! Ohrid heeft zich getransformeerd van het religieuze hart van Macedonië tot één van de drukste vakantiebestemmingen. De stranden zijn verreweg de beste van een land dat grotendeels uit bergen bestaat. Deze slaperige stad gaat waarschijnlijk voor eeuwig veranderen nu er aan het meer een nieuwe oever wordt gebouwd. Ga daarom nu nog naar Ohrid voordat de stad overladen wordt met strandgangers! (Foto: Lonely Planet)

Pistoia

6. Pistoia, Italië

Men noemt Pistoia soms ook wel 'klein Florence' vanwege zijn hoge concentratie kunst en architectuur in het binnencentrum. Maar ondanks zijn enorme charme weet het grote publiek de weg naar dit Toscaanse stadje nog niet te vinden. Dat zal zeker gaan veranderen in 2017! Want in 2017 is Pistoia de Culturele Hoofdstad van Italië. Pistoia won deze erkenning vanwege zijn indrukwekkende culturele karakter. In de race naar de titel versloeg Pistoia negen andere geselecteerde kandidaten. Deze benoeming biedt Pistoia de kans om te laten zijn 'wat het in huis heeft'. Om nog meer te investeren in cultureel erfgoed, het organiseren van events en zijn enorme charme aan de wereld te tonen. Vaarwel Florence en applaus voor Pistoia. (Foto: Lonely Planet)

Seoul2

7. Seoul, Zuid Korea

Al meer dan honderd jaar ploetert Seoul om een groene, aantrekkelijk en vriendelijke metropolis te worden. In navolging van succesvolle projecten, zoals het Cheonggyecheon project (waarbij een vergrijsde snelweg is omgetoverd tot een centraal park met waterwegen), zal de stad in 2017 zijn laatste grote project afronden: The Seoul Skygarden. Dit keer wordt een oude snelweg (van 938 meter lang en een 17 meter lang viaduct) getransformeerd tot een tuin vol bomen, struiken en bloemen. Seoul wordt van een betonnen stad een natuurlijke stad met meer en meer groen. (Foto: Ustainabilitywriter.wordpress.com)

DSC05013 002

8. Lissabon, Portugal

Lissabon heeft alles in huis voor een perfecte stedentrip, het heeft vele bezienswaardigheden, cultuur en een heerlijke keuken. Toch kan het maar met moeite opboksen tegen andere Zuid Europese steden zoals Barcelona en Rome. Maar zolang dat dit Lissabon helpt om zijn unieke karakter te behouden, 'so be it'. Voeg daar als pluspunt aan toe dat Lissabon erg goedkoop is, en het klinkt als een onovertreffelijke deal! Mocht je nog niet overtuigd zijn? Bedankt dan dat de stad beschikt over interessante museum zoals het Museu Calouste Gulbenkian met Egyptische artefacten en Muse Coleçção Berardo over kunstpop. Alsof dat nog niet genoeg is voor de museumfanaten... Nee! In 2017 opent in de wijk Alfama een museum gewijd aan het jodendom in Portugal. 

Moskou

9. Moskou, Rusland 

Hoewel Rusland zijn plannen voor de honderdjarige Revolutie hebben geopenbaard, het is zo klaar als het Kremlin dat er radicale veranderingen in Moskou zullen zijn. De stad zal gastheer zijn voor de Confederations Cup in 2017 en de FIFA World Cup in 2018, waarmee er een race is gestart om een ultra moderne metropool te worden die bekend staat om zijn bombastische architectuur. Het nieuwe Ramenskove vliegveld en een nieuwe metrolijn zal een hoogtepunt zijn voor de bereikbaarheid van de stad. Daarnaast zal Moskou een tweetal blockbuster attracties opbouwen; het Polytechnische Museum en de Educational Centre dat is verhuis naar een dramatisch gebouw in de Vorobyuvy Gory heuvels. (Foto: Lonely Planet)

Portland

10. Portland, Amerika 

Portland probeert niet eens om anderen te imponeren en juist daardoor imponeert het iedereen! Het is de Amerikaanse stad van de toekomst; het is een vriendelijke, duurzame, ethische plek waar je goed kan leven en waar recreatieve waarden prioriteren boven hebzucht en ambitie. Portland wordt doormidden gesneden door de rivier Willamette en wordt omgeven door bergen. Het is daarom ook qua natuurlijk een aantrekkelijk plek. Lonely Planet tipt Portland als dé plek om de zonsverduistering te kijken op 21 augustus 2017. Portland, Oregon is één van de veertien staten waar de zonsverduistering (deels) te zien zal zijn. Wist je dat er een ware run is op reizen naar Amerika vanwege de zonsverduistering? (Foto: Insider.nl)

En? Weet je al waar jouw reis in 2017 naartoe gaat? 

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in