Oudjaarsfestijn Edinburgh

hogmanay2

Eén groot feest in Edinburgh.

Nee, niet New York, ook geen Londen of Parijs. Het grootste en drukste oud- en nieuwfeest is te vieren in Edinburgh! Voor de Schotten is oud- en nieuw altijd al belangrijker geweest dan Kerstmis. En langzaamaan lijken de Schotten ook de rest van de wereld te overtuigen met hun feest Hogmanay

Hogmanay

Hogmanay is het Schotse woord voor de laatste dag van het jaar. Het was altijd al een traditie om tijdens oud- en nieuw naar buiten te gaan, de straten op om anderen een goed nieuwjaar te wensen en een paar pintjes te drinken om lekker warm te blijven. In 1993 kreeg de stad Edinburgh het idee om dit op te leuken met wat live muziek en andere festiviteiten. In een paar jaar tijd werd Hogmanay 's werelds grootste nieuwjaarsviering en tevens Europa's grootste winterfestival. In 1996 vierden maar liefst 300.000 feestgangers het feestje mee! Dat was een beetje teveel van het goede, reden om het publiek nu te beperken tot 100.000. 

Hogmanay

De beroemde fakkeltocht

Hoewel het de hele week rondom Oud- en Nieuw al feestelijk is in de stad, is het hoogtepunt misschien wel de fakkeltocht. Op 30 december start deze fakkeltocht, waar jij ook aan kan mee doen. Vergeet dan niet even een kaartje te kopen vooraf, want er is 'maar' plek voor 40.000 mensen. De fakkeloptocht brengt je over the Royal Mile naar Calton Hill.

Oudjaarsnacht in Edinburgh

 

De dagen erna blijft het een feestje in de stad, met livemuziek en straatkunst. 31 december is het moment waarop Hogmanay werkelijk ontploft; het centrum van Edinburgh ontpopt zich tot één gigantische straatfeest waar je kan dansen, zingen en drinken. De concerten staan langs de kant van de weg, of je koopt kaartjes voor the Hoog Dance Party of Concert at the Gardens welke onderaan het kasteel plaatsvindt. Artiesten die er al wel eens hebben opgetreden zijn UB40, Moby en Blondie.

Dogmanay op 1 januari 

Op 1 januari is Edinburgh rustiger dan ooit. Op deze dag kun je gaan kijken bij Dogmanay, een sleetjes race voor honden of neem een nieuwjaarsduik in the River Forth of slaap gewoon lekker uit. Kortom, een spectaculair en uitbundig feest dat drie dagen lang de hele stad op zijn kop zet. Dat is nog eens knallend het nieuwe jaar in. 

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in