Top 10 Steden 2018

Waar moet je heen in 2018? Wat is 'the place to be'? Elk jaar komt Lonely Planet met een inspirerende lijst vol bestemmingen die je reishart harder doen kloppen. Een lijst met unieke plekken die je gewoonweg een keer gezien moet hebben, maar deze bestemmingen specifiek in 2018. Er staan dit jaar verrassend veel Europese bestemmingen op de lijst. Weer een bijzondere lijs met beste bestemmingen... Welke zou jij wel willen bezoeken?

1. Sevilla, Spanje

Het mooie Sevilla, deze stad staat al heel lang op mijn to-go-lijstje, maar ik ben er nog nooit geweest. Ik hoor er exotische verhalen over een zwoele, historische stad die dag en nacht leeft. Lonely Planet zette Sevilla op de lijst omdat de stad zich de laatste tien jaar enorm getransformeerd heeft. De oude metropool vol historische straatjes is omgetoverd tot een stad vriendelijk voor fietsers en met een uitstekende tramlijn. Maar Sevilla is een stad die boven alles zijn artistieke verleden wil versterken. En dat is niet onopgemerkt gebleven. De hoofdstad van Andalusië zal namelijk de 31ste European Film Awards van 2018 hosten. Daarnaast viert Sevilla in 2018 de 400ste verjaardag van de Barokke schilder Esteba Murillo. Ter ere van zijn verjaardag zijn er verschillende exposities gedurende het jaar. Ow ja, en niet onbelangrijk, je kent de stad misschien ook wel van de fantastische TV-serie Game of Thrones. En zo niet, dan moet je je gaan schamen hoor ;)

regional parliament 655015 1920

2. Detroit, USA

Oké, ik heb al verschillende Amerikaanse steden bezocht, maar Detroit nog nooit. Eerlijk gezegd zou deze stad ook niet in me zijn opgekomen. Maar zet Detroit dus maar op je lijstje. Na jaren van verwaarlozing is Detroit een rijzende ster. Jonge creatievelingen blazen deze stad nieuw leven in. Een bruisend nieuw leven. Oude, leegstaande fabrieken en verlaten gebouwen zijn getransformeerd in hippe galerijen, fietswinkels en destilleerderijen. Dit leidde tot een nieuw openbaar leven in de stad; zoals de nieuw geopende hockey- en basketbal arena en de tramlijn die gemakkelijk toegang geeft tot alle hotspots in de stad. En er volgt meer, want er komen ook nog 3 nieuwe parken die de 'the riverfront trail' zullen uitbreiden en er komen 'groovy' hotels die een oude pruikwinkel en verlaten parkeerplaats zullen opfleuren. Een upcoming city dus. 

detroit 1819179 1920

3. Canberra, Australië

We kennen allemaal Sidney en Melbourne, maar laat Canberra nou de hoofdstad van Australië zijn! Canberra is een stad die over het hoofd wordt gezien. Toch is de stad rijk aan schatten. Op elke hoek van de straat zijn Nationale schatten te vinden; spannende nieuwe boetiekgebieden met gastronomische hoogtepunten en culturere pareltjes. 2018 is het eerste jaar dat Canberra een Cricket-tournooi zal organiseren, als test weliswaar, maar toch. Later in het jaar zal het Australische Oorlogsmonument centraal staan als het de 100ste herdenking is van de WWI-wapenstilstand. Maar 2018 is om nog een reden bijzonder; Canberra zal vanaf 2018 een permanente verzoeningsdag opnemen in de staatskalender. Een verzoeningsdag voor meer intolerantie tussen inheemse en niet-inheemse Australiërs. 

war memorial 288327 1920

4. Hamburg, Duitsland 

De voltooiing lijkt langer te duren dan de hele cyclus van Wagner's opera, maar de prachtige nieuwe concertzaal Elbphilharmonie (van maar liefst €790 miljoen) was elk jaar van vertraging waard. De glazen top glinstert als zeilen van kristal terwijl het de bakstenen van de omliggende historische HafenCity weerspiegeld. Vanuit hier straalt het o zo toegankelijke Humbrug langs de haven en de Elbe. De stad heeft nog meer verrassingen in petto; drie-seizoenen rivierstranden met 'beach bars', een nachtleven dat tot Europa's beste behoort en prachtige torenspitsen die als kompassen dienen voor de dwalers in de stad. gebruiken als kompaspunten.

hamburg 2183707 1920

5. Kaohsiun, Taiwan 

Het is een lastige om uit spreken, maar deze stad in Taiwan is de nummer 5 op de lijst van Lonely Planet. Reden? Een enorm kunstcentrum en een nog groter cultureel- en muziekcomplex van meer dan 100.000 vierkante meter, compleet met wandelpaden en een night-market, zal oprijzen aan de havenzijde van Kaohsing. Deze haven is Taiwan's etalage voor experimentele architectuur van over de hele wereld. Daarnaast vind je een spectaculaire cruiseterminal. Een inventief railsysteem verbindt deze drie monumenten met de rest van Kaohsing. Verder naar het noorden, in Xiaogang Shan Recreation Area, hebben wandelaars een fantastisch uitzicht over Taiwan vanuit het 88 meter hoge 'Eye of the Mountain' skywalk. Een herinnering dat water er altijd en overal is. Kaohsing is een stad met mogelijkheden en toch nog onontdekt. Bezoek de stad voordat de wereld hem in de gaten krijgt. 

left camp 876303 1920

6. Antwerpen, België

De dichtstbijzijnde bestemming op deze Lonely Planet lijst is weggelegd voor onze zuiderburen; Antwerpen staat op de lijst! Ooit was Antwerpen de grootste stad van Noord Europa, nu noemt Lonely Planet het een 'best-kept secret'. Een geheimpje die wij, Nederlanders, stiekem natuurlijk allang kenden. Want wat is Antwerpen leuk! De onofficiële hoofdstad van Vlaanderen is overladen met historische rijkdom en is de thuisstad van wereldberoemde kunst en design. En dit jaar viert het zijn culturele bestaan met een viering van zijn Barokke hoogtijdagen. Geïnspireerd door de meest beroemde inwoner van de stad; Rubens! Antwerpen Barok 2018 wordt een feest met kunst, parades, concerten, street art, multimedia show en workshops met oog voor oude kunsten én modern talent. Niet dat de Antwerpenaren een excuus nodig hebben om hun creativiteit te ontketenen; de stad en in het bijzonder de oude haven, is overladen met pop-up barretjes, de zogenaamde 'farm-to-fork' tentjes en architectonische toppers. 

Antwerpen stedentrip

7. Matera, Italië

Boven een ravijn torenen de stenen huisjes van Matera. Matera is een plaatje. Maar dat is slechts de helft van het verhaal; want onder het oppervlakte van die prachtige stad vind je een labyrinth van grotwoningen, kerkjes en klooster van wel meer dan 9000 jaar oud! Dit maakt Matera één van de oudste, nog steeds bewoonde, stad ter wereld! De stad is weer herbouwd en gerenoveerd nadat het zo goed als een ruine was geworden. Maar Matera is terug van weggeweest. De stad heeft weer een enorme aantrekkingskracht gekregen en herbergt hotels, restaurants en bars die net zo cool zijn als de rotswanden van de stad. In 2018 zijn er een aantal events gepland, vooruitlopend op het grote event van 2019, want dan is Matera 'European Capital of Culture!'. Bezoek de stad dus nu nog! Voordat deze ondergrondse stad het daglicht zal zien... 
matera 1487286 1920

8. San Juan, Porto RIco 

San Juan is een stad waar oud en nieuw samenkomen. Een stad waar het oude Koloniale verleden prima samensmelt met de opkomende, moderne 'urbanity'. Het oude San Juan is een ommuurde enclave met kinderkopjes straten, schaduwrijke pleintjes en historische kerken en forten. Achter de muren is het moderne San Juan versierd met muurtekeningen. En google maar eens op San Juan, dan raak je vanzelf overtuigd. Gekleurde gevels maken dit stadje nóg zonniger dan hij al is. In de afgelopen jaren zijn er vele innovatieve restaurants geopend, een walhalla voor foodies die houden van zowel de 'farm-to-table' tentjes als een casual diner. Daarnaast heeft de stad een uitbundig nachtleven met vele dansclubs, lounges, bars en casion's. En wat dacht je van de stranden? In september 2017 is Porto Rico hard getroffen door storm Maria en ook San Juan is niets bespaard gebleven. Toch hoopt Lonely Planet dat de stad snel weer opkrabbelt en in zijn prachtige glorie wordt hersteld, want de stad is absoluut een bezoek waard!

street 2646225 19209. Guanajuato, Mexico 

Van 'silver mining' tot 'silver screen', geeft Lonely Planet aan. Van oud zilverstadje tot het witte doek! Want de schoonheid van Guanajuato is niet onopgemerkt gebleven. Pixar producten gebruikten de stad als real-life basis voor hun nieuwste animatie film Coco! Guanajuato is een klein stadje in het centrale hoogland van Mexico met een aantrekkelijk tropisch uiterlijk. Dankzij vroege rijkdom van de stad vanwege de zilvermijn, is de stad een parel voor het oog met rijkelijk versierde kerken, prachtige pleintjes en gekleurde housjes. Dat alles tegen een achtergrond van de groene vallei.... Wauw. 

mexico 1848337 192010. Oslo, Noorwegen

Vele jaren is de hoofdstad van Noorwegen overschaduwd door zijn stijlvolle Scandi-buren. Maar niet in 2018, want dan heeft het land iets te vieren! In 2018 zijn de geliefde Noorse koning en koningin namelijk 50 jaar getrouwd! En dat is reden voor een feestje, vinden de Noren. De evenementenkalender is helemaal volgepland; van fanfares tot praaltijd, zowel culinair als cultureel en de burgers vieren mee. Als bonus viert ook nog het monumentale Opera House van Oslo zijn 10de verjaardag met een feestelijk seizoen van concerten en optreden. Dus wil je naar Oslo, dan kan je geen beter jaar uitkiezen. 
(foto's bron: Pixabay)
oslo 957242 1920
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in