18 Budget Travel Tips

18 tips om goedkoper te reizen 

1) Ga doordeweeks 

Dinsdag, woensdag en donderdag zijn de goedkoopste dagen om te reizen. Met name vliegtickets zijn deze dagen het goedkoopst. Maar ook hotels zijn doordeweeks een stuk goedkoper. Plan je reis dus zorgvuldig, neem een extra dag vakantie op en bespaar drastisch op je reis. Wanneer je flexibel bent, kan je dus beter je weekendje weg beginnen op donderdag dan op vrijdag en een dagje later terug komen. 

2) Boek op dinsdag 

Het is niet alleen goedkoper om op een doordeweekse dag te vertrekken voor je vakantie, maar het is ook goedkoper om doordeweeks je vliegtickets te boeken. Het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat een vliegticket op dinsdagmiddag het goedkoopste is. In de weekenden gaan de meeste mensen online en dat weten de reisorganisaties. Zij passen hun prijzen daarop aan. Wees slim en boek op een dinsdag voor de beste deals. 

3) Zoek 'incognito'

Wist je dat veel van de reiswebsites bijhouden hoe vaak je op hun website komt? De cookies (met je geschiedenis gegeven) worden door de website bewaard en gebruikt. Dat betekent dat de prijzen de volgende keer dat je de website bezoekt hoger kunnen zijn. Daarom kun je beter je 'incognito' scherm openen en anoniem op zoek gaan naar de beste deals. Kijk hier hoe je incognito kan internetten.

4) Kijk & vergelijk 

Niet iedereen ziet het zitten om het hele internet af te struinen op zoek naar de goedkoopste aanbiedingen, maar het kan je veel opleveren. In veel gevallen is het veel goedkoper om je reis helemaal zelf samen te stellen en te boeken (dus losse vlucht, appartement en huurauto) maar dat is zeker niet altijd het geval. Veel reisorganisaties kopen reizen groots in waardoor zij deze voordeliger kunnen aanbieden, de zogenaamde pakketreizen. Zelf goed vergelijken op internet levert je bijna altijd voordeel op. Goede websites waar je vliegtickets gemakkelijk kan vergelijken zijn skyscanner en tix.nl. 

Tijdschriften2

5) Stel een prijsalarm in

Weet je waar je vliegreis naar toe gaat, maar wacht je nog op de juiste aanbieding? Stel dan een prijsalarm in. Bij skyscanner kun je op verschillende data een prijsalarm instellen. Je krijgt dan automatisch een mailtje wanneer de prijzen omhoog of omlaag gaan. Een prijsalarm kun je ook gemakkelijk weer uitzetten. Zo hou je gemakkelijk prijsveranderingen in de gaten zonder zelfs steeds te moeten zoeken. 

6) Kortingscodes

Persoonlijk ben ik er gek op, kortingscodes. Zelden verstuur ik een bestelling op internet zonder eerst gezocht te hebben naar kortingscodes. Ook verschillende boekingssites zoals ebookers, expedia of hertz hebben codes waarmee je een leuke korting kan verdienen. Het loont dus om even het internet af te speuren!

7) Reis licht 

Veel luchtvaartmaatschappijen vragen extra toeslagen voor het inchecken van bagage. Dat ben je in veel gevallen verplicht als je handbagage groter is dan de toegestane afmetingen of te zwaar is. Bekijk van tevoren daarom goed de regels van je luchtvaartmaatschappij en zorg dat je alleen reist met handbagage. Zeker voor een paar dagen is dat natuurlijk prima te doen. Kun je weinig meenemen? Koop dan klein verpakkingen van toiletartikelen, reuze handig en weegt niks. Lees mijn blog over de regels en richtlijnen van handbagage en kom niet voor verrassingen te staan. 

8) Laat je brengen 

Je auto parkeren bij een luchthaven loopt soms aardig in de cijfertjes. De goedkoopste optie is dus om iemand uit je vrienden- of familiekring heel lief aan te kijken en je te laten wegbrengen. Drink je nog samen een kopje koffie en wordt je ook nog eens uitgezwaaid. Gezellig toch?

9) Overnacht bij het vliegveld 

Rondom de luchthaven zijn er vaak voldoende hotels beschikbaar waar je tegen een goede prijs een nachtje kan slapen. Groot voordeel is dat je in veel gevallen je auto gratis mag laten staan en je met een gratis shuttleservice naar de luchthaven wordt gebracht. Een leuke bijkomstigheid is dat je vakantie al één dag eerder begint! Zeker met vroege vluchten, overnacht ik bij Schiphol. Lees mijn blog over Slapen bij Schiphol en over de voordelen van zo'n overnachting.

P1130512-001

10) Eet slim 

Als je op reis bent, hebben veel mensen het gevoel (zeker wanneer je in een hotel verblijft) dat je elke avond moet uiteten. Maar er zijn leuke alternatieven die stukken goedkoper zijn. Koop bijvoorbeeld voor de lunch wat energierijke mueslirepen, pakjes drinken en wat fruit en neem dit mee in je rugzak. Plof tussen de middag op een bankje en geniet van je snacks. Ga voor je avondeten naar de plaatselijke supermarkt en koop een lekkere maaltijdsalade om vervolgens te gaan picknicken in het park. Helemaal goedkoop is het eten bij straattentjes in Azië. Daar worden maaltijden voor je neus even gewokt of gebakken. Durf jij het aan om bij zo'n kraampje te smikkelen?

Ow ja en skip de dure ontbijtjes in hotels. Wanneer het ontbijt bij de kamerprijs inzit, is dat mooi meegenomen. Maar een ontbijtje bijboeken kost veel geld. Laat het ontbijt in dat geval voor wat het is en ga ontbijten in de stad zelf. Vaak net zo gezellig en stukken goedkoper.

11) Check de ligging 

Wat vind jij belangrijk aan je vakantiebestemming? Wil je direct vanuit het hotel de stad in lopen of vind je het niet erg om een stukje met het openbaar vervoer te reizen? Zeker wanneer je met een (huur)auto bent, kan het enorm lonen om je hotel niet in hartje centrum te boeken. Niet alleen is het parkeren van de auto in een stad duur, maar ook het hotel zelf is duurder. In de meeste landen is reizen met openbaar vervoer goedkoop (in elk geval een stuk goedkoper dan in Nederland) en ben je in een korte tijd alsnog in hartje centrum. Bedenk dus goed wat je belangrijk vindt aan de ligging van je hotel. 

12) Gratis stadswandeling met gids 

Op stedentrip wil je zoveel mogelijk zien van je bestemming. Een hop-of-hop-on bus is een goede manier om een indruk te krijgen van de stad, maar is erg toeristisch en vaak niet goedkoop. Een gids boeken bij het plaatselijke toeristenbureau is ook niet voor niets. Maar dat kan wel! Wist je dat in de meeste steden er gratis rondleidingen worden gegeven door locals? Enthousiaste vrijwilligers vertellen over hun eigen stad en laten je plekjes zien die je anders nooit gevonden had. 'Like a Local' biedt gratis tours in verschillende steden, waaronder Riga, Krakau en Utrecht! 

13) Gratis bezienswaardigheden en activiteiten

Wanneer je goed bent in het uitpluizen van een reis kan je echt veel geld besparen. Gelukkig zijn er ook mensen die het pluis werk voor je verrichten, want op veel reisblogs staat een goede verzameling van de gratis dingen die je in een stad kan doen. Talloze tips over leuke, gratis activiteiten en bezienswaardigheden. Zo zijn er musea die op bepaalde dagen hun deuren gratis openstellen, gratis concerten op bepaalde tijdstippen en noem zo maar op. Natuurlijk staan er ook op Soetkees een aantal gratis tips zoals 14x gratis New York. Er zijn vele gratis bezienswaardigheden in elke stad.

14) Reis met vrienden

Samen reizen met anderen is vaak een stuk goedkoper. Zo is een hotelkamer voor vier personen meestal goedkoper dan een kamer voor twee. Maar ook vele andere kosten kan je delen, zoals een huurauto of taxi. Natuurlijk moet je dan wel een stel vrienden hebben met wie je ook daadwerkelijk op reis zou willen. Een goedkoop alternatief is samen reizen met andere reizigers. Wat me brengt op de volgende tip!

P1020932

15) Liften 2.0

Samen reizen klinkt gemakkelijker dan het soms is. Het delen van de vervoerskosten is natuurlijk een stuk goedkoper. Maar hoe vaak ga je nou met een hele groep mensen op vakantie? En wat als je graag met zijn tweetjes of alleen op reis gaat. Dan kan je een auto huren of een taxi aanhouden, maar je kan ook mee rijden met mensen die toevallig de goede kant uit gaan. Op BlaBlaCar kun je zoeken naar een bestuurder die je graag (tegen een kleine vergoeding) wil meenemen. Een soort liften 2.0 dus. 

16) Ga je eigen gang 

Sla de georganiseerde tours over en verken op eigen houtje je vakantiebestemming. Een goede reisgids brengt je meestal op de juiste plekjes. Daarnaast staan er in reisgidsen vaak leuke wandelroutes die je alle hoogtepunten van een stad laten zien. Het kan natuurlijk wel heel makkelijk zijn om een georganiseerde tour te boeken, alles wordt je uit handen genomen, maar daar betaal je dan ook flink voor. Huur zelf een auto en je ziet dezelfde mooie plekjes (misschien nog wel mooiere!). Zorg dat je de busladingen toeristen nét voor bent en trek rond in eigen tempo. 

17) Laagseizoen

Het is misschien een inkoppertje, maar het is zoveel goedkoper om buiten het hoogseizoen te reizen. Dezelfde reis is soms wel de helft goedkoper. Dan moet je natuurlijk een beetje geluk hebben dat je niet gebonden bent aan de schoolvakanties. Buiten het hoogseizoen heeft veel voordelen maar let wel op zaken als temperatuur en minder drukte (soms zelfs gesloten kroegen) als je ver buiten het seizoen gaat. Dit verschilt natuurlijk erg per streek die je wil bezoeken, maar sommige bestemmingen zijn buiten het seizoen net spookstadjes. Ideaal als je voor rust gaat, maar wat minder als je voor vertier gaat. 

DSC02966

18) Minder bekend, minder duur

Vermijdt massatoerisme en ga op bezoek in steden die wat kleiner maar vaak minstens zo leuk zijn. Grote, beroemde steden zijn vaak prijzig. Niet alleen de prijzen van een hotelkamer, maar ook van de rekening van het eten en drinken zijn soms schrikken. Er zijn echter heel veel leuke steden met net zoveel historie, geschiedenis, cultuur, winkels en restaurants die de moeite waard zijn om te ontdekken. Treedt dus eens buiten de gebaande paden en ga naar een minder bekende stad (denk aan Riga, Vilnius, Bergamo of Bristol).

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in