Top 5 Landen 2014

Noorwegen1

Waar moet je naartoe dit jaar? 

Het is het begin van het jaar en dat betekent dat er weer volop lijstjes te vinden zijn die ons adviseren waar we dit jaar toch écht naar toe moeten. Ik heb er verschillende lijstjes op nageslagen en er uiteindelijk een mooie top 5 gemaakt voor bestemmingen in Europa. Vooral de natuurbestemmingen zijn populair, maar de onderstaande landen hebben naar een schitterende natuur ook leuke steden, cultuur en geschiedenis te bieden. Voor ieder wat wils dus. 

Schotland

1. Schotland 

Ook de Lonely Planet is er duidelijk over; Schotland moet je echt gezien hebben. De Schotse ruige en uitgestrekte natuur is adembenemend mooi. Alsof je op een middeleeuwse filmset ben beland. Groene, glooiende heuvels, hoge kliffen die de zee in vallen, Schotland heeft het allemaal. Maar ook steden als Glasgow of Edinburgh maken een bezoekje aan Schotland de moeite waard. Al is het maar twee uur vliegen vanaf Nederland, je waant je meteen in een ander land, andere cultuur en een ander mens. De Lonely Planet zette Schotland hoog op zijn ranglijst omdat er het komende jaar vanalles te beleven is. Glasgow Harbour heeft een miljoenen facelift gehad omdat het gastheer is van XX Commonwealth Games. Daarnaast is het het jaar van Homecoming; het jaar waarin de Schotse erfgoed en traditioneel eten en drinken wordt geëerd en gevierd. 

Lapland

2. Zweden

Zweden blijkt steeds populairder te worden, niet in de laatste plaats door de beroemde thrillerboeken van Stieg Larsson worden mensen nieuwsgierig naar het koude, mooi en enge land in het hoge noorden. Zweden is daarnaast in opkomst met een nieuwe popcultuur. Niet geheel toevallig is dan ook de Zweedse stad Umeå (samen met Riga) uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van 2014. De natuur in Zweden is ongerept, uitgestrekt en magisch, wat het land tot een geliefde natuur- of skivakantie. Het dunbevolke noorden van Zweden met zijn naaldbossen en natuurlijk het Zweedse Lapland zijn een echt pareltje. De grootste steden in Zweden lenen zich uitstekend voor een stedentrip. Een rijke cultuur is er vereeuwigd in schitterende paleizen. 

Noorwegen2

3. Noorwegen

Net als buurland Zweden, staat Noorwegen bekend om zijn uitgestrekte en ongerepte natuur. Wat Noorwegen absoluut uniek maakt, zijn de Noorse fjorden. Al menigmaal zijn deze fjorden uitgeroepen tot het mooiste landschap ter wereld. Deze 'beauty's' lenen zich bij uitstek voor een wandeling zodat je over de steile kliffen naar beneden kan kijken, of voor een rondvaart zodat je vanaf het water dit wereldwonder kan aanschouwen. Noorwegen is met name voor de avonturier een leuke bestemming, maar een cruise naar het Noorderlicht is natuurlijk voor jong en oud. 

DSC05762

4. België

Ik heb het al vaker geroepen en niet voor niets. België is niet alleen lekker dichtbij, maar echt verrassend leuk. Er zijn verschillende Belgische steden die je echt gezien moet hebben, zoals Brugge of Gent. Deze schilderachtige steden staan niet alleen bol van de gezellige kroegjes, ook is het een waar openlucht museum dat barst van de geschiedenis. Een traktatie voor het oog en voor de maag dus. Hier vind je 's werelds beste bier, chocolade en frites. Maar ook de natuur in België is mooi, zoals de chique badplaats Knokke en de Ardennen. In 2014 verwacht België meer toeristen dan ooit vanwege de 100 jarige herdenking van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Er zijn het komende jaar dan ook verschillende activiteiten en evenementen. Een jaarlijks terugkerend evenement waar je echt eens geweest moet zijn, zijn de Gentse Feesten

Macedonie1

5. Macedonië

Inmiddels hoor ik het steeds vaker voorbij komen, mensen die kiezen voor een vakantie naar Macedonië. Zelf ben ik ook erg nieuwsgierig geworden naar dit vrij onbekende land waar het massatoerisme nog ver weg is. Juist dat al maakt Macedonië een aantrekkelijke bestemming. Het jaar 2014 is met name voor de hoofdstad Skopje een belangrijk jaar. Er is veel geinvesteerd door de overheid om er een aantrekkelijk stad voor stedentrippers van te maken. De stad heeft een ware make-over gehad. Er zijn coole, nieuwe hostels, chique wijnbars en bistro's en een van Zuid-Europa's beste clubscene. Behalve de hoofdstad en de toeristische plekken zoals het meer van Ohrid, het Mavroro skigebied en het eeuwenoude Stobi, is er nog veel meer te beleven. Rustig Berovo (op de grens met Bulgarije) is een up-coming bestemming als het gaat om spahotels. En wat dacht je van de idyllische oostelijke helft van Macedonië met de vervallen Turkse herenhuizen die verwijzen naar vervlogen rijkdom van een oude mijnstad.  

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in