New York tips

De stad die nooit slaapt

Dankzij iconische films en onvergetelijke liedjesteksten is New York een van die steden die tot de verbeelding van velen spreken. En de technologie zorgt ervoor dat de stad ook voor ons Europeanen dichter bij is dan pakweg 100 jaar geleden. De toenmalige schepen hadden er enkele weken voor nodig om de Atlantische Oceaan over te steken. Met een modern vliegtuig neem je na acht uur de taxi van Kennedy Airport of La Guardia naar het centrum van de Big Apple.

En er is in deze stad zoveel te beleven. Frank Sinatra was er lyrisch over, en hij zorgde voor de titel: ‘The City that Never Sleeps’. En daar schuilt veel waarheid in. Ieder uur van de dag, maar ook tijdens de nacht valt er New York heel wat te beleven.

Op stap in New York

Theater en musicals van wereldniveau

Je kunt eten in een van de bijna 200.000 restaurants. In de meest exclusieve clubs dansen en de imposante musea bezoeken. Wat dacht je van een live-uitvoering van de Lion King op Broadway? Maar als je plant om Broadway shows te bezoeken, koop dan je tickets zeker vooraf. Doe je dat niet zou het wel eens op een ontgoocheling kunnen uitdraaien.

Je wilt toch geen toppers missen zoals ‘Chicago’, ‘Alladin’ of de voorstelling over ‘Harry Potter en het Vervloekte Kind’. Die laatste is geen herkauwen van de Potter films. Voor de musical schreef JK Rowling zelf een heel nieuw scenario. Veel van die musicals komen wel in een reisvoorstelling. Maar ze beleven in de sfeer en met de cast van een Broadway theater in Manhattan is enig.

luca bravo TaCk3NspYe0 unsplash

Time Square: waarschijnlijk het meest gefilmde plein in Amerika

Loop je Broadway Avenue af, kom je op Time Square. Dit is een beeld dat je moet gezien hebben als je in de stad bent. Loop je daar rond, waan je jezelf in een Hollywood klassieker. ‘Midnight Cowboy’, ‘The Devil Wears Prada’ en ‘Taxi Driver’ zijn maar een paar voorbeelden van films die dit wereldberoemde plein als decor hadden. Van hieruit kun je nog veel meer spectaculaire en unieke New Yorkse bezienswaardigheden bezoeken.

Ga naar het Vrijheidsbeeld en Ellis Island

Neem een veerboot naar Liberty Island en bezoek het Vrijheidsbeeld, een symbool van vrijheid en immigratie. Een weetje: dit beeld was een geschenk van de Franse regering voor de viering van 100 jaar Amerika in 1886. 

Vergeet ook niet om Ellis Island te verkennen, twaalf miljoenen immigranten passeerden dit bekendste immigratiebureau.  Het was de toegangspoort naar de nieuwe wereld van 1892 tot 1924.

De twee kanten van de Brooklyn Bridge

Maak een wandeling over deze historische brug en geniet van een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan. De brug bestaat al sinds het eind van de 19de eeuw, en er zijn nog steeds originele onderdelen. Je steekt er de East River over en loopt van het ene naar het andere bekende stadsdeel. Van Brooklyn naar Manhattan.

Brooklyn

In Brooklyn stap je weer in het decor van enkele films die ondertussen een cultstatus hebben. ‘Goodfellas’ en ‘Dog Day Afternoon’ zijn er maar twee uit het grote aanbod. Brooklyn is ook het mekka voor de fans van de echte New Yorkse pizza. 

Helemaal in het zuiden is Coney Island. Dat wordt wel eens het strand van New York genoemd. Het is in ieder geval een plek waar families naartoe trekken tijdens weekends en vrije dagen. Hier is het vooral de kermis, of ‘fair’ die de attractie vormt.

Manhattan

Loop je naar Manhattan kom je in Little Italy. Hier gingen de Italiaanse immigranten samenwonen na hun aankomst op Ellis Island. Ze leefden er onder de bescherming van de New Yorkse families. Je kunt zelfs een twee uur durende maffia tocht maken. Die leidt langs de opmerkelijkste plaatsen die herinneren aan dit duister verleden.

Maar Manhattan is meer. Er is de legendarische Empire State building. Central Park die hier de groene long van de stad is. Ook de meest gefortuneerde New Yorkers hebben een appartement aan ‘Bilionairs Road’, een exclusieve wijk ten zuiden van Central Park. Maar Manhattan heeft ook een triestige herdenkingsplaats. Het 911 memorial en museum herdenkt de bloedige terroristische aanslagen uit 2001, waarbij duizenden Amerikanen het leven verloren. En waarbij de skyline van New York voor altijd hertekend werd door het verdwijnen van de Twin Towers.

In het hartje van de stad is Wall Street. Een stadsdeel dat steevast wordt vereenzelvigd met miljoenen dollars. Er zijn inderdaad beursbrokers die daar poen scheppen. Maar er zijn ook veel verhalen van wanhoopsdaden van beleggers die niet zoveel geluk hadden.

redd f wOj5odhDOZ0 unsplash

Vergeet toch het culinaire New York niet

Met immigranten die vanuit alle uithoeken van de wereld komen, is het geen verrassing dat er in deze stad een enorm aanbod is van verschillende keukens. We hadden het al even over pizza, maar ook hot-dog van de straatventer moet je geproefd hebben.

Hou je meer van de Chinese of Zuidoost-Aziatische keuken is Chinatown de plaats waar je moet zijn. Maar je kunt in de Big Apple ook lekker eten in ook Mexicaanse, Zuid-Amerikaanse en zelfs in unieke Franse restaurants met sterrenchefs. Maar het populairste restaurant van New York is nog steeds, ongelooflijk maar waar, McDonald's!

(bron foto's: Unsplash.com)

courtney cook V9GORH8R3YQ unsplash

*Dit artikel is een advertorial

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in