New York!

In de Groetjes Uit rubriek worden er tien vragen gesteld aan locals. Zo krijg je eens wat andere tips dan de doorsnee tips uit reisgidsen! En wie kan je nou beter adviseren over een leuke stad dan de locals zelf? Dit keer krijgen we de groetjes van 'lucky bastards' Marlieke en Rob. Zij mogen New York een jaar lang hun thuis noemen! Hoe gaaf is dat! Dankzij de vele bezoekjes van familie en vrienden maken zij regelmatig een 'toeristenronde' door de stad. Marlieke deelt met ons haar beste tips en jaloersmakende mooie foto's! 

1- Wie ben je en hoe kom je in New York terecht?

We hadden net geproost op onze nieuwe huis in Amsterdam, toen Rob werd gebeld met de vraag of hij een jaar in New York wilde werken. Nog maar een fles bubbels besteld dus! We zijn Rob en Marlieke en wonen nu ruim een half jaar in the West Village in New York. Een leuke buurt op Manhattan. We hebben hier allebei een baan en krijgen gezellig veel bezoek vanuit Nederland. Een paar keer per maand zelfs! En dan maken we een stevige ‘toeristen-ronde’ met vrienden en familie. Natuurlijk delen we ons leven ook graag met de lezers van Soetkees.

FullSizeRender 1 001

2- Wat moet iedereen gezien hebben in New York?

Wij zouden zeker adviseren een keer ‘de hoogte’ in gaan; Rockafeller/helicoptervlucht/Crysler/WTC. Het is zo mooi (zeker ook 's avonds) om te zien hoe gestructureerd de stad is. Maar vergeet ook de Brooklyn Bridge niet, loop zeker even door de leuke wijken als Westvillage, Meatpacking, Soho, Williamsburg en Dumbo. Bezoek het mooie Guggenheim of het Moma en het indrukwekkend 9/11 memoriam. Ga eens een tour maken met de boot rondom Manhattan... moet ik doorgaan? Gewoon gas erop en gaan!

Ook de moeite waard is 'The Highline' in Meatpacking. Het is een park gebouw op een oude spoorlijn. Mede ontworpen door onze Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf.

En Washington Square Park is zo leuk om lekker in rond te hangen. Je vindt dit park vlakbij de universiteit. Op iedere hoek gebeurt wel iets; muziek, dans, tekenen, het spalken van een poot van een uit de boom gevallen eekhoorn, je kan het zo gek niet verzinnen. En er komt vaak een New Yorker die een piano achter zich aan sleept. Heerlijk luisteren naar zijn deuntjes al zittend/liggend in een park! Wij zijn fan! 

IMG 0750 001

3- Deel ons je geheim: wat is jouw hidden gem?

Als je met de boot (gratis) over steekt naar Staten Island, pik je gelijk mooi zicht op het Liberty Statue mee! Neem je (gehuurde) fiets mee, want daar fiets je binnen een half uurtje naar het strand! Even een dagje bijtanken en je kan er weer vol tegen aan in the city that never sleeps! 

Absoluut heen gaan? Governors Island! Dit adviseer ik dik boven Staten Island! Binnen 5 minuten met de boot kom je in een oase van rust, hangmatten, eettentjes, grasvelden en kunstwerken. Het is een klein eiland en met de fiets heb je het in maximaal twee uur helemaal gezien, maar je komt als herboren weer terug in de stad! Let op; dit eilandje is alleen open van eind mei tot eind september. Het eiland barst van de leuke evenementen en is zeker ook voor kinderen een feest! 

IMG 1246 001

We zijn ook groot fan van de Gansevoort market, op de Gansevoortstreet in Meatpacking. Een leuke overdekte hal met allemaal verschillende lunchtentjes. Kiezen blijft wel lastig hier! 

Wil je graag naar de Artists & Fleasmarket? Bezoek dan die in Williamsburg bezoeken (70 North 7th Street). Ben je meer van de ‘two birds with one stone’ dan kun je ook in Chelsea naar de Chelseamarket (75 9th Avenue). Helemaal achterin deze grote food-hal zit ook een vestiging van de Brooklyn arts and Fleamarket! 

Ook bij de Dover street Market gaan ze lekker excentriek te werk (160 Lexington Avenue).

New York tips

L1050062 001

4- Wat is jouw favoriete hotspot?

Als je net je o-zo-hippe-koffie (altijd iets ingewikkelds bestellen. Amerikanen houden van ingewikkeld!) hebt besteld bij het o-zo-hippe tentje, is voor je het weet het tentje niet meer hip en de koffie al koud. Niet bij te houden dus! Maar genoeg leuke spots waar je reuze graag wilt zijn.

Koffie drinken we graag in onze lieve kleine buurttentje; The Elk (128 Charles Street). Lunchen doen we bijzonder graag bij Bluestone lane (55 Greenwich avenue), gewoon omdat het zo lekker is. We zitten graag bij Rosemary’s (18 Greenwich Avenue) op het dakterras, omdat je er zo lekker buiten kan zitten. Of bij Wilfie & Nells (228 West 4th Street) wat een fijne lunch/borrelplek is (en omdat ik daar opeens dol blijk te zijn op bloempjes-jurken en paars haar. Hier is alles lief!)

Eten doen we graag bij Minerva, daar kun je gerust nog een fles wijn bestellen zonder failliet te gaan. Uitzonderlijk in New York! Ook eten we graag bij Malaparte (753 Washington street) omdat het zo lekker Italiaans is of bij Tortilla Flats (Washington street) te foute tent, te foute muziek,maar een top tent om met een goed gevulde pitcher Sangria onze gasten (of jezelf...) door de jetlag te helpen!

GroetjesuitNYC2

5- Wat is een typisch gerechtje of lekkernij uit New York?

Ondanks dat New York uber-focust op gezond, gooien ze nog steeds gewoon graag alles in de frituur! Friet met een burger, zeker nemen dus! Vooral die bij de Shake shack is te lekker. Je moet het haast met mes en vork eten, anders glibbert 'ie van vettigheid uit je handen…hmmm!

Mocht je rond Thanksgiving in New York zijn (november) vergeet de Turkey niet te eten. Thanksgiving is voor veel Amerikanen nog belangrijker dan kerst. Daarnaast word ik heel gelukkig van alle Granola-cookies bij de koffie, is het bananen-pudding-broodje-in-een-bakje van de Magnolia niet te weerstaan en word ik nog steeds gelukkig van het drinken van Lemonade met een rietje!

FullSizeRender 001

L1060014 001

6- Wat doe je ‘s avonds in New York?

In de zomer kan je overal buiten zitten, in ieder park staan tig stoelen en tafeltjes waar je gratis gebruik van mag maken (en nee, die breek je dan niet af, je neemt het niet mee naar huis of wat je vernielzucht je ook maar in geeft). Je troep ruim je, net als alle andere Amerikanen, gewoon op. Echt, dat doe je! I love it!

Bij minder weer kan je leuk eens naar een 'speak-easy'. Een hippe bar, verscholen achter een beautysalon/broodjeszaak of telefooncel. Loop er dus niet straal voorbij! Reserveren, paspoort en een beetje gekleed gaan is sterk aan te raden om binnen te komen (Bathtub Gin, 135 9th Avenue, Beauty & Essex, 146 Essex street)

De theater voorstelling "sleep no more" (Mckittrick Hotel) is ook echt een aanrader. Een stuk dat zich afspeelt op vier verdiepingen van een hotel. Je loopt rond en komt steeds in een andere, hele spannende scène terecht!
 

IMG 1263 001

IMG 1412 001

7- Wat mag je als toerist best overslaan?

Tja, op sommige plekken mag je best even een beetje doorlopen om er niet te veel tijd te verliezen…maar echt iets overslaan…?

8- Wat te doen in New York bij slecht weer?

De musea zijn hier soms echt te groot voor één dag, net als wachtrijen die te lang zijn. Prima activiteit dus voor slecht weer! Overigens gaan de rijen over het algemeen vrij snel en zijn de Amerikanen heel oké met in de rij staan. En ach, als je iets wil zien dan heb je dat er dus prima voor over! (je kan ook goed toegangskaartjes van te voren online kopen).

Ook sportwedstrijden zoals basketbal of icehockey vonden we erg leuk om mee te maken. Ook al hou je niet van sport, deze sfeer moet je proeven!

GroetjesuitNYC3

9- Welke tijd van het jaar kan je …. het beste bezoeken?

Elk seizoen heeft wel echt iets moois, al kunnen de zomers hier erg warm en de winters erg koud zijn. Mocht je niet van die extremen houden, ga dan in het voor- of najaar!

IMG 7102 001

10- Heb je zelf nog een laatste tip of opmerking?

Over het algemeen zijn de Amerikanen ontzettend behulpzaam. Je hoeft je kaart maar voor je neus te houden en voor je het weet wijst een voorbijganger je de weg. Ben je zwanger, wat ouder of heb je kinderen dan staat er gegarandeerd iemand voor je op in de metro. De Amerikanen zijn heerlijk beleefd en over-enthousiast. Gewoon lekker in mee gaan! All kan het misschien wat overdreven overkomen, dit is in ieder geval veel beter dan een zure-sikkeneur moet je maar denken! En ja, je vraagt dus aan iedereen: ‘How are you?’! En nee; het antwoord is niet echt van belang…

Eén dingetje…het is niet goedkoop hier. Houd met prijzen rekening dat alles exclusief btw is en dat het normaal is om tussen de 15 en 25% fooi te geven. Omdat de salarissen in de horeca erg laag liggen, wordt de fooi onderling verdeeld. Het kan dus een belediging zijn als je minder dan bovengenoemd percentage fooi geeft! En nog iets, eten is voor ons iets sociaals, maar voor de ‘drukke’ Amerikanen niet. Je krijgt vaak voor je de laatste hap op hebt al de rekening. Zie dat niet als ongastvrij, maar als service gericht. Zo kun je snel weer door!

Groetjesuit3

Ook een kaartje sturen?

Woon jij in een bruisende stad en vind je het leuk om insiders tips te geven over jouw stad? Of ken je iemand die in op een gave plek woont en graag wat wil vertellen over zijn of haar stad? Laat het me weten!

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in