Roadtrip Amerika
Drie jaar geleden besloten mijn man en ik het zuiden van de Verenigde Staten te verkennen. Ook wel de ‘Muziekroute’ genoemd. Atlanta, Nashville, Memphis en natuurlijk New Orleans. Vol verbazing en ook met lichte ergernis zat ik naar de prijzen van de hotels en motels te kijken. Dat je in het centrum de hoofdprijs betaalt, snap ik. Maar een driedubbele hoofdprijs plus forse parkeerkosten, ai… In steden als Memphis en New Orleans merkte ik dat het erg van belang was in welke wijk je zit in verband met criminaliteit. Daardoor vielen weer verschillende motels af (de goedkopere natuurlijk).
Een collega had mij al eens verteld over Airbnb en was daar ontzettend positief over. Zelf was ik er een beetje sceptisch over maar hey, ff een blik werpen! Een beetje research (daar gaat ie al) kan natuurlijk geen kwaad. Serieus vol verbazing heb ik de eerste 10 minuten rond geneusd. Wat een leuke plekjes en fijne prijzen. Ja, ik geef het toe, ik was snel verkocht! Na wat speurwerk vond ik drie leuke plekjes. In Atlanta sliepen we in een guesthouse, inclusief veranda. Dit huis hadden we helemaal voor onszelf. In Nashville huurden we een kamer bij een lieve dame. Haar kids waren het huis uit en zo kon ze een centje bijverdienen. Tot slot huurden we in Memphis een kamer bij een lief stel. Eenmaal thuis waren we het er over eens: dit is voor herhaling vatbaar!
Afgelopen vakantie, tijdens onze roadtrip in het oosten van de States, hebben we alleen maar overnachtingen via Airbnb geboekt. Drie huizen en drie etages, helemaal voor onszelf. Wederom allemaal succesjes! Door mijn positieve ervaringen ben ik echt te spreken over deze site. Je logeert op bijzondere plekken en soms ook bij bijzondere mensen. Van wie kun je nu beter restauranttips krijgen dan van een local? In Memphis hebben wij met dank aan onze lieve hosts Chad en Daniel de beste BBQ-ribs ever op! Er was niet een toerist in het restaurant. Ik hou ervan!
Zo ga je te werk!
Maar hoe ga je nu precies te werk hoor ik je denken. Nou, daar komt ie…
- Als je hebt ingevuld waar je naartoe wilt en wanneer, heb je de keuze uit drie soorten verblijfssituaties. De eerste is dat je een woning of appartement helemaal voor jezelf hebt, de tweede is een eigen kamer met gemeenschappelijke ruimten (zoals een badkamer en woonkamer) en de laatste optie is een plek in een gemeenschappelijke ruimte (een slaapplek op de bank bijvoorbeeld);
- Zelf scroll ik na het aanklikken van een woning linea recta naar de recensies. Als deze positief zijn, ga ik de rest pas lezen. De recensies zijn geschreven door de mensen die al gelogeerd hebben in het betreffende huis. Wat ook niet geheel onbelangrijk is, is de hoeveelheid recensies. Zijn het er 2 of 30? Dit maakt qua betrouwbaarheid van de inhoud wel een groot verschil;
- Natuurlijk vind je een omschrijving over de woning. Dit is geschreven door de verhuurder. En zijn er foto’s van de accommodatie. De verhuurder vertelt ook wat over zichzelf, zodat je beetje een idee hebt wie de persoon is van wie je huurt. En check vooral ook zijn huisregels. Ben je het hier mee eens? Top! Anders ff verder kijken. Voor een verhuurder is het erg belangrijk dat je je houdt aan deze regels;
- Lees ook goed de annuleringsvoorwaarden. Matchen deze met jouw eisen / verwachtingen?
- Maar check ook of de verhuurder vaak annuleert. Bij de recensies vind je dat terug. Als dat vaak voorkomt, zou ik niet zo snel met zo’n iemand in zee gaan. Om een week voor vertrek ineens nog een andere accommodatie te moeten zoeken vind ik namelijk niet relaxt.
- En dan natuurlijk de prijs. Servicekosten en schoonmaakkosten verschillen per verhuurder. En sommige verhuurders vragen zelfs helemaal geen servicekosten. Maar let op, sommige vragen een belachelijk hoge prijs.
- Wist je dat jouw account, jouw visitekaartje, ook belangrijk is? Wie ben jij en wat doe je in het dagelijks leven? Ook zet je er een gezellige foto bij. Belangrijk, want als je besluit ‘ik wil deze accommodatie huren’ moet je eerst wachten op toestemming van de verhuurder. De verhuurder bekijkt jouw account en leest eventueel recensies. Ja, je hoort het goed: als jij eenmaal zelfs ergens gelogeerd hebt, wordt er ook een recensie geschreven over jou als huurder! Ben jij een beetje leuk of heb je er een grote puinhoop van gemaakt? Het komt allemaal in jouw account.
- Als de boeking eenmaal rond is (creditcard is nodig voor de betaling) is het goed om contact te houden met je verhuurder. Vaak stuurt de verhuurder zelf al een bericht met details en info. Anders is het goed om zelf contact op te nemen. Gewoon even een berichtje om te zeggen dat je zin hebt in het verblijf en geloof me, dan krijg je een heel info pakket toegestuurd! Bij je account op Airbnb heb je ook een mailbox. Communiceren op deze manier verloopt top.
- Eenmaal op de accommodatie kan het zijn dat je wordt opgewacht door de verhuurder zelf of dat de sleutel bewaard wordt in een kluisje (waar je natuurlijk de code van hebt gekregen). Meestal heeft de verhuurder een map met allemaal info en tips over het huis en van de omgeving. Maar ook waar en hoe je de verhuurder kan bereiken, mochten er problemen of vragen zijn.
Het zijn de kleine dingen die het doen
Maar het zijn de kleinste dingetjes waarmee bij mij de hoogste punten gehaald worden. In Philadelphia lagen er bagels voor ons klaar en had onze gastheer een oud babystoeltje van zolder gehaald, want dat was handig voor onze kleine man. Het zijn de kleine dingetjes die het hem doen. In Nashville hebben we een halve ochtend aan de ontbijttafel zitten kletsen met … Over van alles, dit alles onder het genot van koffie en ‘home made apple pie’.
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Je vakantie krijgt een leuk extraatje als je het mij vraagt. Het geeft iets persoonlijks. Iets warms, wat een hotel niet heeft. Nu met een tweejarige in ons reisgezelschap, vind ik het zelfs nog fijner! Mijn zoontje had steeds een eigen kamer waar hij kon slapen. Een paar keer hebben we lekker een ‘Hollands prakkie’ kunnen maken voor meneer. E wanneer zoonlief op bed lag, hadden wij alle ruimte om rustig op de bank neer te ploffen met een hapje en een drankje.
Hier moet je op letten
Ja, AirBnB is ideaal, zeker als je met een kleintje op pad bent. Maar zoals elk voordeel heeft het ook nadelen. Hier moet je opletten!
- Je mist de service van een hotel; behalve je host (die je soms niet eens ziet) heb je geen aanspreekpunt, geen receptie die even een taxi voor je belt of een restaurant voor je reserveert etc.
- Bedenk dat je verblijft bij mensen thuis. Je zit soms tussen de persoonlijke spulletjes van mensen. En de één weet dat beter te verbloemen (of op te ruimen) dan de ander. Ook is de een nou eenmaal beter in schoonmaken dan de ander.
- Er is geen dagelijkse schoonmaak en ook de bedden worden niet tussendoor voor je opgemaakt. Juist op vakantie kan het soms super fijn zijn om even niets te hoeven doen. Te genieten van dat extra beetje luxe die je thuis niet hebt.
- Geen ontbijt in de ochtend. 's Ochtends ontwaken met een versgeperste jus, een vers gebakken broodje en allerlei lekkernijen die je thuis niet elke dag in de koelkast hebt staan...In tegenstelling tot een hotelletje of een B&B moet je bij AirBnB zorgen voor je eigen ontbijtje.
- De verhuurder het recht om te annuleren wanneer hij wil. Dus dat kan ook vlak voor vertrek zijn! Ik heb dat één keer mee gemaakt. Dat was gelukkig ruim voor vertrek en de eigenaar tipte ons een nieuw adresje bij vrienden. Daar zijn we uiteindelijk beland en was helemaal top. Maar toch. Goed om op te letten. Het kan namelijk wel een stressmomentje opleveren.
Research is the magic word
Het zal je wel zijn opgevallen dat onze Airbnb ervaringen allemaal in de Verenigde Staten hebben plaatsgevonden. Maar als het aan mij ligt, gaan er nog heel wat landen bij komen! Het is gewoonweg een goede optie als je op zoek bent naar een unieke vakantie-ervaring met een persoonlijk tintje. Maar ook hippe hotels en bijzondere B&B's kunnen je vakantie maken of breken. Onthoud daarom ‘ the magic word’… Research!!! Dan komt het echt goed! Echt. En heb je geen zin om alles zelf uit te zoeken. Dan lees je toch gewoon al onze tips op Soetkees :)