Skip to main content

  Bezoek de filmlocaties

  • Geschreven op 21 april 2014

  Bezoek de filmlocaties van je favoriete serie

  De gordijnen zijn dicht, het dekentje ligt op de bank en de afstandbediening naast me. Aflevering na aflevering klik ik op 'play'. Ik ben verslingerd aan series. Er is altijd wel een serie die ik aan het volgen ben. Is de serie afgelopen, dan beginnen we gewoon weer aan de volgende. In die series komen er soms inspirerende plekjes voorbij die je ook wel eens wil zien. Daarom zette ik de filmlocaties van mijn favoriete series voor je op een rijtje. Kruip in de huid van de personages door de locatie te bezoeken. En proef de sfeer van de échte omgeving.

  Sex and the City - New York  

  NYCvk

  Niet alleen staat deze bovenaan mijn lijstje omdat ik deze serie werkelijk verslonden heb. Maar ook omdat deze zich afspeelt in mijn geliefde stad New York. Tijdens onze trip naar New York had ik dan ook dolgraag 'the Sex and the City-tour' gedaan, maar daar stak vriendlief subtiel een stokje voor. Al lopend door de straten van New York voel je je ook echt een Carry. Je ziet helemaal voor je hoe de personages uit Sex and the City hier tot leven kwamen. Alhoewel een groot deel van de serie werd opgenomen in de studio, is er ook veel gefilmd op locatie. Met een hotspot tour doe je meer dan 40 hotspots van de serie aan. Vooral the Public Library (waar Carrie door Mr. Big bij het altaar werd achtergelaten) is een bezoekje waard, ook als je geen Sex and the City fan bent. 

  In New York zijn overigens nog veel meer bekende films en series opgenomen. De schitterende skyscrapers vormen een mooi decor. Daarnaast heeft New York een grote aantrekkingskracht op mensen over de hele wereld. Het spreekt bijzonder tot de verbeelding. Een andere serie opgenomen in New York, die ik werkelijk verslonden heb, is natuurlijk Friends. Neem een foto voor het Friends appartement in Greenwich Village. Central Perk bestaat helaas niet echt. 

  Ook kan je in New York een filmtour doen. Dan bezoek je de locaties van beroemde films als 'Breakfast at Tiffany's, 'When Harry met Sally' en 'Spiderman'. 

  Game of Thrones - Dubrovnik

  dubrovnik2

  Verrassend genoeg is het grootste deel van de verslavende serie Game of Thrones opgenomen in Europa. Het Kroatische Dubrovnik is het decor voor de hoofdstad van het mythische land Westeros; King's Landing. Deze oude stad aan de Middellandse Zee staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het stadsbeeld wordt bepaald door witte huisjes met oranje daken, wat je ook duidelijk terug ziet in de serie.

  Daarnaast is Game of Thrones gefilmd op verschillende locaties in IJsland, Ierland, Schotland en op Malta. Europa is in deze vijfsterren serie dus goed vertegenwoordigd! Enige niet-Europese filmlocatie is Marokko, om precies te zijn Marrakech en de CLA studio's.

  En had ik al gezegd dat dit echt een hele goede serie is? 

  Breaking Bad - Albuquerque

  breakingbad

  Deze serie over een zieke scheikunde leraar die drugsdealer wordt, speelt zich voornamelijk in New Mexico af. Zowel het huis van Walter White, Jesse en het fastfood restaurant Los Pollos Hermanos vind je allemaal in Albuquerque. Dit is de hoofdstad van New Mexico en ligt in het hart van Amerika relatief dichtbij de Mexicaanse grens. Veel shots zijn genomen in de woestijn en het ruige landschap vlak buiten de stad. Albuquerque heeft goed ingespeeld op de bekendheid die het van de hitserie heeft gekregen. Er zijn allerlei Breaking Bad tour te nemen in de stad. Van een fietstour tot volledig verzorgde tour. In tegenstelling tot veel series die op verschillende plekken zijn opgenomen, vind je hier alle belangrijke locaties in één stad. De echte bewoonster van het Walter White huis wordt doodmoe van al die lollige toeristen die (net als Walter) een pizza op het dak gooien. 

  Lord of the Rings - Nieuw Zeeland 

  hobbiton

  Oké, het is niet echt een serie, maar wel een trilogie die ik niet kon overslaan. Als je daar ook nog eens 'the Hobbit' bij optelt (wat eigenlijk een beetje bij het verhaal van Lord of the Rings hoort) dan spreken we toch over een behoorlijke serie met minstens 6 filmdelen. De meest succesvolle trilogie aller tijden speelt zich af in het zogenaamde 'Middle Earth'. Nieuw Zeeland bleek hiervoor de perfecte bestemming. Maar liefst zestien maanden lang is er op verschillende plekken in Nieuw Zeeland gewerkt aan de films. Sinds het uitkomen van de films is het toerisme in Nieuw Zeeland overigens enorm toegenomen. 

  Hobbiton, het dorpje waar the Hobbits wonen, is inmiddels een plek die je echt kan bezoeken. De filmset werd opgebouwd in Matamata op het Noordeiland. Nadat het filmen was afgelopen, werd echter besloten om de filmset te laten staan. Sindsdien is het een geliefde plek voor toeristen om te bezoeken. Hobbiton werd dus zowel gebruikt voor Lord of the Rings als voor The Hobbit. 

  Het eindpunt van hoofdpersonage Frodo is Mordor, wat er ook in het echt onheilspellend uitziet. Deze scene's werden opgenomen in Tongariro National Park. Maar door heel Nieuw Zeeland zijn er plekjes te vinden uit de filmreeks. Er zijn ook verschillende tours die je langs de belangrijkste hotspots brengt. 

  Dexter - Miami Beach

  dextermiami

  De moordlustige forensisch onderzoeker Dexter maakt gemene mensen 'een kopje kleiner' in Miami Beach. Zo is het huis van Dexter en verschillende 'crime-scenes' te vinden in Miami Beach en Long Beach. Helaas is eigenlijk alleen de eerste serie opgenomen in Florida. Daarna is de hele filmset inclusief cast naar Los Angeles gegaan en is alles in studio's opgenomen. Maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken als je in Miami bent en je graag een aantal filmlocaties wil bezoeken. 

  North and South - Charleston 

  boonehall

  Ter voorbereiding op onze trip naar het Oosten van Amerika hebben we de serie 'North and South' eens uit de kast gehaald. Deze serie is vroeger wel eens op televisie uitgezonden, maar toen was ik nog te klein om het te volgen. Toch was het echt de moeite waard om de serie weer eens te kijken. Je leert meteen wat over de geschiedenis van Amerika, met name over de 'American Civil War' van 1861 tot 1865. De serie is voornamelijk opgenomen in en rondom Charleston. Charleston is vandaag de dag een soort van openlucht museum waar meer dan 1500 historische gebouwen nog steeds in volle glorie staan te pronken. Het is een van de weinige oude Amerikaanse steden met een unieke sfeer. 

  Daarnaast is er vooral gefilmd op de plantages rondom Charleston; Boone Hall en Greenwood Plantation. Destijds werkten op de plantages slaven, wat onder andere aanleiding was voor het conflict tussen Noord en Zuid. Boone Hall bestaat nog steeds en is te bezoeken. 

  Charleston en zijn prachtige omgeving is niet voor niets een geliefd decor voor vele films en series. Wat dacht je bijvoorbeeld van beste tranentrekker allertijden 'The Notebook'. De bekende roeiboot scene is opgenomen vlakbij Charleston in the Cypress Gardens. In totaal werden 231 films opgenomen in Charleston, dus er zit vast een film bij die je gezien hebt. 

  Vikings - Ierland 

  vikings

  De brute en ruige serie over het leven van de Noormannen werd, in tegenstelling tot wat ik dacht, niet opgenomen in Scandinavië maar in Ierland. De serie vertelt het verhaal van Ragnar Lodbrok. Hij was een Noorse legendarische held van de Vikingtijd de veel voorkwam in oude poëzie en legendarische sages. Deze verhalen komen tot leven in de serie. De dorpjes in de serie lijken zich te bevinden in de fjorden van Noorwegen, maar niets is dus minder waar. Ierland is niet voor niets een geliefd filmdecor. Vooral voor ruige en heldhaftige films over helden, koningen en oorlogen doet Ierland het goed. Het Ierse landschap is een pareltje en moet je een keer gezien hebben. 

  Ongeveer 70 procent van het eerste seizoen is in de buitenlucht gefilmd. Voornamelijk in en rondom Lough Tay (ook wel Guinness Lake genoemd omdat het onderdeel is van het Guinnes Landgoed) in Co, Wicklow. Er werd hier een set gebouwd met typische Viking huisjes en op het meer zag je tijdens de opname heuse 'Long Boats' varen. Vlakbij ligt Lough Dan, een ander meer waar ook verschillende opnames zijn gemaakt. In tegenstelling tot de filmlocaties van Game of Thrones die ook grotendeels in Ierland is opgenomen, zijn de filmlocaties van Vikings met een stevige wandeling allemaal te bezichtigen. 

  Homeland - Tel Aviv 

  telaviv

  In Homeland vermoedt de wispelturige CIA-agente Carrie dat de bevrijde oorlogsheld Brody is overgelopen naar de vijand Al-Queda. Homeland speelt zich zowel of in Amerika, maar regelmatig vliegt Carrie of collega CIA-agent Saul naar Irak om heldhaftige zaken te onderzoeken. In werkelijkheid zijn deze scenes echter opgenomen in Tel-Aviv en niet in Irak. Tel-Aviv is een bruisende plaats met een schitterende ligging aan zee. Na de opnames in Tel-Aviv liet actrice Claire Danes weten dat zij erg genoten heeft van de stad, het nachtleven en de positieve, gastvrije sfeer van de stad. 

  In tegenstelling tot wat je zou vermoeden, wordt Homeland niet opgenomen bij het echte CIA hoofdkwartier welke is gevestigd in Washington. Homeland wordt voornamelijk gefilmd in Charlotte, Mooresville en Concord. Deze steden liggen dicht bij elkaar en op ongeveer 5 uur rijden vanaf Washington. 

  Downton Abbey - Highclere Castle

  downtonabbey

  Downton Abbey is een geweldig kostuumdrama over het wel en wee van de aristocratische familie en hun personeel. Na een paar afleveringen raak je helemaal verslingerd aan de geheimen, de hoogte- en de dieptepunten van zowel de rijke familie als de hardwerkende 'butlers' en 'maids'. Het kasteel waar het allemaal om draait is Downton Abbey. In werkelijkheid heet dit kasteel Highclere Castle, wat ligt in het gelijknamige plaatsje Highclere. Het kasteel is te bezoeken en toegankelijk voor publiek. Het ligt op ruim één uur rijden vanaf Londen. 

  Het dorpje Downton, waar vele scenes zijn gefilmd en waar het huis van de Crawley's staat, is in werkelijkheid Bampton in Oxfordshire. Oxfordshire heeft natuurlijk ook speciale tour georganiseerd om de speciale plekjes uit de serie te bezoeken. Bampton en Highclere Castle liggen ook op ongeveer een uur rijden van elkaar. 

  House of Cards - Washington DC

  House of Cards title card

  Nooit gedacht dat politiek zo boeiend zou zijn. House of Cards is een meeslepende serie die je een kijkje geeft in het leven van de strakke pakken in het Witte Huis. Hoofdpersoon Francis Underwood is meester manipulator, hij is zowel angstaanjagend als intrigerend. De pers zit hem op de hielen en hij heeft maar één doel, hogerop komen. De serie speelt zich uiteraard af in het politieke hart van Amerika; Washington D.C. Het Witte Huis, het Capitool, the Monument, je ziet het allemaal voorbij flitsen in de serie. Helaas kan je geen spareribs eten bij 'Freddy's BBQ Rib joint', deze bestaat niet in het echt. Washington is een stad met een 'pakken imago'. Een zakelijke stad waar mensen een kantoorbaan hebben. Hoewel dat imago in de serie niet wordt verlegd, kan ik je uit eigen ervaring zeggen dat Washington nog veel meer te bieden heeft. 

  Dit is ook iets voor jou

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder