Skip to main content

  Ontdek bloemeneiland Madeira

  • Geschreven op 29 mei 2019

  Prachtige wandelvakantie op Madeira 

  Op ongeveer 1000 kilometer van de Portugese kust, ter hoogte van Marokko, ligt het wellicht een beetje onbekende maar zeker niet minder mooie Madeira. Madeira is een eiland dat ontstaan is door gestold lava dat zich opgestapeld heeft, en dat zie je terug in de vorm van hoge kliffen en vruchtbare grond. Madeira is een eiland dat bij uitstek geschikt is voor wandelvakanties, omdat er veel verschillende routes door prachtige natuur zijn en de vele bossen en bergen nog grotendeels ongerept zijn. Daarnaast is het er met een gematigd klimaat lekker warm, wat Madeira een perfecte bestemming maakt voor een wandelvakantie. Wij raden iedereen die de winterkou wil ontsnappen maar niet naar de andere kant van de wereld wil reizen voor een warme vakantie Madeira aan, omdat het er het hele jaar tussen de 16 en 22 graden ligt. Combineer dat met een zeebriesje en je hebt je nieuwe bestemming voor een wandelvakantie gevonden! 

  Bloemen

  Er zijn een aantal dingen wat  een wandelvakantie op Madeira zo speciaal maakt, en dat zijn het landschap, de botanische tuinen, de begroeiing en natuurlijk de levada’s. Op het eiland tref je een vulkanisch berglandschap wat met diepe kloven en hoge kliffen, gevormd door jarenlange vulkanische activiteit, veel wandeluitdaging biedt. Het eiland is zelf echter geen vulkaan, maar een opstapeling van gestolde lava. Deze gestolde lava zorgt voor vruchtbare grond, wat planten ontzettend fijn vinden. Hierdoor zie je waar je ook kijkt een grote hoeveelheid begroeiing in de vorm van oerbossen en prachtige bloemen in felle kleuren. Madeira dankt haar bijnaam ‘bloemeneiland’ dan ook aan de vele kleurrijke bloemen die op het eiland groeien.

  funchal zonsondergang

  Levada’s

  De eerder genoemde levada’s zijn kenmerkend voor het eiland en zijn, net als bloemen, ruimschoots aanwezig op Madeira. Een levada is eigenlijk een smal irrigatiekanaal waarmee het water uit de bergen in het noorden naar het droge zuiden werd gebracht. Omdat de noordkust erg steil is, begon de kolonisatie in het zuiden. De zuidkust is echter erg droog, en dus werden de levada’s aangelegd om toch aan de waterbehoefte te kunnen voldoen. Je kunt langs de levada’s lopen, maar dit is niet zonder risicio! Veel van de kanaaltjes hebben paadjes er naast om onderhoud te vergemakkelijken, maar die paadjes willen nog wel eens sterk verschillen in breedte (20 cm tot 2m) en kunnen langs diepe kliffen lopen. Let dus op waar je loopt.

  Hotels & Funchal

  Tijdens je wandelvakantie op het bloemeneiland kun je er voor kiezen om je bagage te laten vervoeren van A naar B, maar dat hoeft niet. Je kunt het echt zo zwaar maken als je zelf wil, maar het is wel lekker om aan het eind van de dag te kunnen relaxen in een heerlijk pension of hotel. En dat kan zeker op Madeira. De hotels en luxeresorts zijn namelijk van alle gemakken voorzien. Rond het hele eiland vind je (vooral aan de kust) hotels, maar de meeste bevinden zich in de hoofdstad Funchal.

  Funchal is een leuke stad om te vertoeven tijdens een dagtripje ter afwisseling van het wandelen. Je kunt hier winkelen, lekker uiteten, de prachtige botanische tuinen en overdekte markt bezoeken en ook nog naar het museum van de voetballer Cristiano Ronaldo, die is namelijk op dit eiland geboren.

  Dit artikel is een advertorial

  Dit is ook iets voor jou

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder