Skip to main content

  Top 10 Kerst steden

  • Geschreven op 7 november 2014

  Stedentrip met Kerst

  Maak van kerst iets bijzonders dit jaar en ga naar één van deze kerststeden! Romantische verlichting, een pak sneeuw en sfeervolle versieringen, deze steden zijn tijdens de kerstdagen extra bijzonder! Ook al is het donker en koud, de kerst brengt ook veel warmte en licht met zich mee. Het is zo romantisch om door een stad te wandelen die verlicht is met duizenden kerstlampjes. De steden in onderstaande lijst hebben niet alleen een leuke kerstmarkt, maar zo ademen vooral een hele feestelijk sfeer tijdens de kerstdagen. CNN en Forbes maakten lijsten met de beste plekjes om kerst te vieren en ik pikte er de leukste voor je uit en leg je uit waarom je vooral met kerst naar deze steden moet gaan...

  1. Rovaniemi, Finland

  Waar anders kan je beter kerst vieren dan in de woonplaats van de Kerstman?! In Rovaniemi | Lapland staat het huis van de Kerstman en wonderbaarlijk genoeg weet hij ondanks alle kerstdrukte ook tijd te maken voor de toeristen. Het dorpje van de Kerstman 'Santa Claus Village' is magisch verlicht. Niet alleen tijdens de kerstdagen, maar het hele jaar door. Zeker in de wintermaanden is het er ongelooflijk sfeervol. Witte sneeuw op de daken, de ijzige kou en de warme lichtjes geven de stad een unieke sfeer. Omdat je in Fins Lapland verblijft, heb je ook nog eens een grote kans om het Noorderlicht te zien! De omgeving is wonderbaarlijk mooi en écht winters. Andere attracties in Rovaniemi zijn de Rauna Zoo, de thuisbasis van de ijsberen, de Sirmakko rendieren boerderij, waar je een sleesafari met de rendieren kan doen en het Arktikum, een science center waar het mysterie van het Noorderlicht wordt onthuld. Natuurlijk mag een tocht door de sneeuw met huskies niet ontbreken tijdens je trip! Huur een houten huisje in het besneeuwde bos en geniet van een échte winter.

  Hoteltip: Santasport Lakituvat Ounasvaara Cabins

  2. New York, Amerika

  "These streets will make you feel brand new, big lights will inspire you", New York bezongen door Alicia Keys. Als ik het nummer hoor, krijg ik alweer de kriebels. Wat een geweldige stad! New York is altijd een goed idee, maar zeker rondom de kerstdagen super speciaal. De straten zijn mooi verlicht en de etalages van de winkels feestelijk versierd. Rockefeller Center is al jarenlang het centrum van de kerst. De schaatsbaan is een echte traditie geworden en is al meer dan 77 jaar niet meer weg te denken uit het winterse New York. De reusachtige kerstboom is een 80 jaar oude traditie. Tegenover Rockefeller Center wordt jaarlijks het 'Christmas Spectacular' gehouden met de Rockettes in de hoofdrol. In de zuidwest hoek van Central Park is een enorme 'Holiday Market' waar kleding, geschenken, snacks en drankjes verkocht worden. Daarnaast zijn de vijvers in Central Park vaak geschikt om te schaatsen (want het kan behoorlijk koud worden in New York) en rijden er koetsen met paarden door het park. Met andere woorden, New York is gewoonweg 'the place to be' tijdens de feestdagen. Zeker ook met oud- en nieuw. Dat is werkelijk spectaculair!

  Hoteltip: Hotel POD39

  nyc christmas

  3. Neurenberg, Duitsland

  Meer dan 2 miljoen bezoekers komen elk jaar naar de Neurenbergse Kerstmarkt. En dat zegt wel wat, want in tegenstelling tot de vele tientallen kerstmarkten die er in Duitsland zijn, is de Neurenbergse Kerstmarkt anders dan anders. Hier worden nog steeds alleen handgemaakte producten en speelgoed verkocht. Geen massaproductie, maar ambachtswerk. Hoogtepunten zijn een gigantisch uit hout gesneden reuzenrad, een ouderwetse carrousel en de stoomtrein. De marktkraampjes zijn allemaal met grote zorg versierd en ingericht, omdat er een prijs wordt uitgereikt aan het mooiste kraampje. Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn het Speelgoedmuseum en het Duitse Spoorwegmuseum. Voor de volwassenen is er heerlijke kruidige peperkoek en warme glühwein. Neurenberg zelf is ook een bijzonder leuke stad. Het stadsbeeld wordt bepaald door een eeuwenoude burcht en er zijn veel historische bezienswaardigheden.

  Hoteltip: Melter Hotel & Apartments

  neurenberg

  4. Reykjavik, IJsland

  Reykjavik kent een aantal eigenaardige kerstvieringen waar "13 Yuletide Lads" er één van is. Vrij vertaald betekent het "13 smerige Santas". Zij zouden in de 13 nachten voor Kerstmis leuke cadeautjes aan kinderen geven. Reykjavik is tijdens de adventsweken romantisch verlicht en omdat het in de wintermaanden lang donker is, branden de lichtjes vele uren. Rijen van kleine, mooie hutjes vormen het decor voor de Yule Town Christmas markt waar je cadeaus, decoraties en lekkernijen kan kopen. De markt is elke dag weer anders omdat ambachtsmannen hun kraampje soms maar voor één dag opzetten. Met een beetje geluk ligt er een dikke pak sneeuw in de stad en zie je ook nog eens het Noorderlicht! Blijf ook hangen in de stad tot Oud- en Nieuw. Het bijzondere van Reykjavik is dat er in de stad overal vreugdevuurtjes worden gemaakt. Deze vreugdevuren zijn één van IJslands oudste tradities. Dit gaat door tot 6 januari! Op deze dag vindt de sluiting van de feestdagen plaats door één mega vreugdevuur te bouwen.

  Hoteltip: Icelandair Hotel Reykjavik Marina

  reykjavik

  5. Straatsburg, Frankrijk

  In Straatsburg werd in 1570 de allereerste kerstmarkt van Europa gehouden. Toen heette het Christkindelsmärik, ofterwijl de markt van kindeke Jezus. De kerstmarkt van Straatsburg is daarmee de oudste kerstmarkt van Europa! Dat is ook de reden dat Straatsburg de 'the Capital of Christmas' wordt genoemd. De reeks kerstdorpjes in de stad geven je het idee dat je in winterwonderland terecht gekomen bent. De hele stad ademt de sfeer van kerst en er zijn verschillende concerten en evenementen. Daarnaast is de stad sowieso al sfeervol vanwege de historische huizen in de stad. Zeker wanneer deze zijn bedekt met een laagje sneeuw is het hier super romantisch.

  Hoteltip: BOMA Easy Living Hotel

  strasbourg2

  6. Valkenburg, Nederland

  Wat een verrassing dat Kerststad Valkenburg door CNN wordt genoemd als één van de beste plekken ter wereld om kerst te vieren. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Het hele stadje is met kerst romantisch verlicht, maar vooral de grotten stralen als nooit tevoren tijdens de feestdagen. De mergelgrotten transformeren zich in een grote kerstmarkt. Alles is romantisch verlicht, er branden kaarsjes, er staan vele kerstkraampjes en dat allemaal onder de grond. Een unieke belevenis die ook in het buitenland niet onopgemerkt is gebleven. Het centrum van Valkenburg, met zijn historische pandjes en het kasteel op de heuvel, is sowieso leuk om eens te bezoeken. Doe dit dus vooral tijdens de feestdagen! Of combineer je trip naar Valkenburg met het altijd mooie Maastricht (ook een tip als winterse stedentrip).

  Hoteltip: Villa Voorenburg

  valkenburg

  7. Barcelona, Spanje

  De kerst wordt in Spanje uitbundig gevierd. Kerstavond vieren de Spanjaarden samen met familie. Er wordt uitgebreid gegeten en de avond wordt afgesloten met turrón mazapanes en sommige gaan vervolgens naar de nachtmis. Ook bij de vele restaurants in Barcelona kan je genieten van een uitgebreid kerstdiner. Speciaal tijdens de feestdagen worden er ijsbanen in de stad geplaatst, om de stad een winters sfeertje te geven. De grootste en meest populaire is die op Plaça Catalunya. De oudste, grootste en meest traditionele kerstmarkt van Barcelona is de Fira de Santa Llúcia. Er staan meer dan 300 sfeervol verlichte kraampjes. De muzikale parade brengt je helemaal in de kerststemming. In tegenstelling tot de Duitse kerstmarkten vind je hier geen glühwein maar Spaanse lekkernijen zoals turrón, polvorones, mazapanes en neulas.

  Hoteltip: Praktik Rambla

  barcelona

  8. Kopenhagen, Denemarken

  De Denen zijn gek op de kerstdagen of 'Jul' zoals je dat op zijn Deens zegt. De kerstperiode is een geweldige tijd om in Denemarken door te brengen. De Denen zijn er vroeg bij en beginnen vaak in november al met het kerstfeest. Lekker eten met traditionele Deense lekkernijen en gezelligheid staan in deze periode centraal. Echte typische Deense kersttradities zijn de rood-witte papieren harten en zingen rond een kerstboom met échte kaarsen. De hoofdstad Kopenhagen is tijdens de feestdagen rijkelijk versierd. Vooral het Tivoli park is een winters sprookje. Miljoenen lichtjes geven het normaal ingetogen park een magisch sfeertje. Er zijn kerstkraampjes, rendieren, muziek en nostalgische attracties.

  Hoteltip: Manon Les Suites

  kopenhagen

  9. Boston, Amerika

  Boston is een stad vol Britse invloeden en dat wordt vooral duidelijk tijdens de kerstperiode. Beacon Hill is altijd nog feestelijk verlicht met echte gaslampjes maar tijdens de koude en donkere dagen ziet dit er super mooi uit. Faneuil Hall is het middelpunt van de kerstfestiviteiten. Er staat een enorm versierde kerstboom op het plein te pronken. In de markthal zelf is er gratis entertainment en grote kans dat je de kerstman tegen het lijf loopt. Verder kan je in Boston waanzinnig goed kerstinkopen doen.

  Hoteltip: Hotel The Liberty, a Luxury Collection Hotel

  boston

  10. Graz, Oostenrijk

  Ja, Wenen is ook prachtig mooi. Maar wat dacht je van de Oostenrijkse stad Graz? Graz is de tweede stad van Oostenrijk en is de grootste historische binnenstad van Europa! En die prachtige, historische panden zijn natuurlijk nog mooier met al die kerstversieringen. Graz is eigenlijk nog vrij onbekend, maar dat is geheel onterecht. De stad wint elk jaar meer aan populariteit en ik snap we waarom. Het is het échte Oostenrijk, een hele mooie en gezellige stad, je kan er heerlijk struinen door de oude straatjes en gezellig borrelen. En KLM vliegt sinds een tijdje rechtstreeks naar Graz! (bron foto: Graz Tourismus)

  Hoteltip: Hotel Aiola Living Graz

  advent in Graz

  Dit is ook iets voor jou

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder