Kasteel Doenrade

Slapen als een vorst

Hoe kan je anders dan overnachten in een kasteel als je in het land van kastelen en legendes bent? In de regio Schinnen staan verschillende kasteelhotels, waaronder Kasteel Doenrade. Kasteel Doenrade is omgetoverd tot een statig hotel met restaurant. Een klein sprookje in Limburg. Hier val ik in een diepe slaap zoals Doornroosje (om gelukkig meteen de volgende dag wakker gekust te worden door mijn lief).

kasteel hotel doenrade4

Een historisch kasteel

Door het groen van de bomen komt langzaamaan een witte kleur tevoorschijn. Wit gepleisterde muren, kasteelmuren, om precies te zijn. Ze doemen op terwijl we de oprit oprijden. Ik zie voor me hoe hier ridders te paard over het pad reden. Hoe prinsessen uit het raam hingen met hun lange haar, uitkijken over de grachten en de heuvels. En hoe een ophaalbrug de gasten aan de poort binnen liet. Maar mijn fantasie kan soms behoorlijk op hol slaan. Of dat écht is gebeurd, is de vraag, maar Kasteel Doenrade is wel echt één van de oudste kastelen van Doenrade! Het werd rond 1117 gebouwd, was oorspronkelijk een slot met grachten, en belangrijke adellijke families woonden hier. 

Dit kasteel kent hoe dan ook een rijke geschiedenis. Het heeft niet alleen adellijkse families een thuis geboden, maar was ook een nonnenkloosten waar oude mannen werden verpleegd, was een politieschool en zelfs een meubelzaak. Bijnaam van dit witte sprookjeskasteel is 'Doonderhuuske'. Klinkt onheilspellend, maar is logisch als je bedenkt dat in dit kasteel (zoals ook andere kastelen in de omgeving) vroeger recht werd gesproken. Sinds 1993 is het kasteel een hotel. Hier ga ik vanavond slapen als een roosje, Doornroosje (hoewel ik gelukkig de volgende dag meteen mag wakker worden!). 

Kasteel hotel Doenrade2

Kasteel hotel Doenrade2Unieke hotelkamers

Oude tijden herleven in dit kasteel. Want hoewel helemaal gemoderniseerd, is zijn rijke historie nog steeds voelbaar en zichtbaar! Oude fundamenten, houten balken, het brengt allemaal die bijzondere ambiance die hoort bij een eeuwenoud kasteel. Kasteel Doenrade heeft 20 unieke hotelkamers en zij zijn elk met een eigen stijl ingericht. Omdat er maar 20 kamers zijn, voelt het er kleinschalig en persoonlijk. 

Onze kamer is echt gigantisch groot! Er is zelfs een zithoek met een enorme loungebank, een flatscreentelevisie en (heel fijn met dit warme weer) een airco. De badkamers is een kleine balzaal. Door de kleine kasteelraampjes kijken we uit over de weilanden en de graanvelden. Prachtig hoe de oude steunbalken nog steeds prominent aanwezig zijn in de kamer!

In de ochtend staat er een heerlijk ontbijtbuffet voor ons klaar. Vers gebakken croissants, zoetigheden én hartigheden en gezond fruit. Een goed begin van onze fietstocht door Schinnen. 

kasteel doenrade17

Kasteel Doenrade21

Kasteel Doenrade13Eten & drinken 

Een avondje uitgebreid tafelen in het sfeervolle restaurant of het mooie terras van het kasteel. De witte tafelkleden wapperen zachtjes in het avondbriesje. Vanavond eten we buiten want het is hartstikke warm en het briesje brengt heerlijke verkoeling. Witte tafelkleden, culinaire gerechtjes maar ook zeker een heel toegankelijk restaurant.

Onze smaakpapillen worden opgewarmd met een lekkere amuse die wel een schilderijtje lijkt. Een klein rond bordje met een kaasje en keurig, klein groen blaadje. Van het huis krijgen we ook een verfrissende bubbelwijn met aardbei erin. Proost, een goed begin van deze avond. 

Kasteel Doenrade4

Omdat we niet kunnen kiezen en we ons graag laten verrassen, kiezen we voor een menu van de Chef. Chefkok is Guido Goltstein en zijn brigade, zij zijn bekend om hun verfijnde kookstijl en gebruiken de mooiste producten uit eigen streek. Benieuwd wat de chef voor ons in petto heeft. Een overheerlijke tartaar van rund met sjalot, truffel, cornichons en een klein kwarteleitje. Klinkt al feestelijk toch? De vis is misschien nog wel lekkerder! Een heerlijke roodbaarsfilet met oude kaas, basilicum, noten en witte wijn! Natuurlijk gepaard met een witte wijn in mijn glas. Last but not least een heerlijk toetje met aardbei, altijd goed. 

Het is genieten om deze bijzondere ambiance een heerlijk diner voorgeschoteld te krijgen. Als een vorst word ik in de watten gelegd. En zeg nou zelf, hoe vaak ga jij eten en slapen in een kasteel? Precies, een uniek moment dus. 

Kasteel Doenrade6

Schinnen 

Een kleine regio met grootse verhalen. Verhalen van ridders in kastelen. Verhalen van mijnwerkers onder de grond. Verhalen van de beruchte bokkenrijders bende. En verhalen van Moeder Natuur. In een hoek in de provincie Zuid Limburg verscholen, ligt het prachtig Schinnen, het decor van al deze verhalen. Stop een paar goede legendes, een vleugje historische monumenten en een dosis prachtige natuur bij elkaar en ik ben enthousiast. Lekker dichtbij, nog redelijk onbekend als vakantiebestemming, perfect dus.  

Lees mijn blog over Schinnen

Schinnen6

Schinnen4

contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in