Amsterdam

Grachten, bruggen en fietsen

Amsterdam is de bekendste stad van Nederland. En niet zonder reden. Het heeft alles in huis; kunst, cultuur, geschiedenis, shoppen en veel vertier. Bekijk Amsterdam eens door de ogen van een buitenlandse toerist. Meteen vallen de prachtige grachtenpanden op, de smalle straatjes en steegjes met gezellige cafeetjes en de bootjes die kabbelen door de grachtjes. En de fietsen, de vele fietsen. 

Lees hieronder meer over de verschillende wijken, de beste musea en ik geef je een tip voor een origineel hotel mét een leuke kortingsactie!

Hotel V Nesplein Amsterdam 21

P1110825 001

Grachtengordel

Amsterdam staat bol van de geschiedenis. De grachtengordel is zelfs zo uniek dat het in 2010 een plaatsje kreeg op de Werelderfgoedlijst. De aaneengeschakelde grachtenpanden doen denken aan de glorieuze VOC tijd. Schots en scheef staan de panden te pronken aan het water en vertellen de gebouwen een rijke geschiedenis. 

IMG 20160228 134611 001

Rondvaart door de grachten

Je kan niet in Amsterdam zijn geweest zonder de grachten te hebben gezien. De grachten horen bij Amsterdam. En hoe kan je deze beter verkennen dan met een bootje? Een beetje dobberen over het water, hapje en drankje erbij en ondertussen genieten van het uitzicht. Zeker als je ook al flink gewandeld hebt in een stad, is het een fijne manier om even je benen te strekken. Amsterdam leent zich met al haar grachten uitstekend voor een rondvaart! En toerist spelen in eigen land is zo gek nog niet. Er is echt een reden waarom al die toeristen massaal een rondvaart maken. Stap een boord en hoor nog eens wat over de geschiedenis van de stad. 

Tijdens een rondvaart aanschouw je Amsterdam zoals het hoort; vanaf het water. Je vaart langs de mooiste grachtenpanden aan de Herengrachten en vaart ook over kolkende water van het IJ. Tegelijkertijd wordt je bijgepraat over de stad, haar geschiedenis en de bezienswaardigheden. Wist je dat veel van de bruggetjes in Amsterdam romantisch zijn verlicht? Wanneer je over straat loopt, valt dat ook nauwelijks op. Maar wanneer je door de grachten vaart wel! Maak een avondvaart en zie Amsterdam van zijn meest romantische kant. 

P1240851 001

IMG 20160228 142311 001

De boten van Canal Company vertrekken vanaf het westen, voor het Centraal Station. Ze varen elk half uur. Behalve een rondvaarten zijn er ook hop-on-hop-off boten. In plaats van de grote bussen die je in veel steden ziet, is dit natuurlijk dé manier om rond te hoppen in Amsterdam. De hele dag kan je op de verschillende punten in de stad op- en afstappen! 

Een andere leuke rondvaart is de '100 Highlights' vaart. Op een ontspannen manier vaar je door de grachten en langs verschillende bezienswaardigheden zoals de beroemde grachtenpanden uit de Gouden Eeuw, de Westerkerk en het Anne Frankhuis. Maar er zijn nog veel meer rondvaarten zoals een Dinner Cruise, een Pizza Cruise, een Candlelight Cruise en de Cocktail Cruise. Tijdens het Amsterdam Light Festival in december en januari (super leuk, dus noteer maar in je agenda) varen er speciale rondvaartboten langs de lichtjesroute. 

IMG 20160228 143551 001

P1240849 001

 

Amsterdam stedentrip

Vele wijken van Amsterdam

De verschillende wijken van Amsterdam hebben allemaal een eigen karakter. Het Leidseplein en Rembrandtplein zijn populair en bruisen van de gezelligheid. Ook de rosse buurt moet je gezien hebben. Maar is er meer, veel meer. De Haarlemmerbuurt, de Jordaan en de Pijp. De laatste jaren zijn ook de IJhaven en het Oostelijk Havengebied 'upcoming'. Je kan hier veel inspirerende architectuur zien. Ook de wijk Amsterdam Oud West wordt steeds hipper en is super leuk. En vergeet niet de vele bezienswaardigheden, attracties en musea. Amsterdam is een veelzijdige stad met een unieke flair.

Hotel V Nesplein Amsterdam 19

P1110856 001

Alle duiven op de Dam

Sjalalalie, sjalalala... Wie kent het liedje niet? De Dam is waarschijnlijk één van de meest gefotografeerde plekjes van Amsterdam. Het is het historische hart van Amsterdam. Aan het plein staan een aantal belangrijke gebouwen, zoals het Paleis op de Dam. Eigenlijk was dit een stadhuis, maar in 1808 werd het in gebruik genomen als Koninklijk Paleis. Ook de Nieuwe Kerk en het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds vind je aan de Dam. En die duiven, tja, die zitten er inderdaad echt heel veel. 

Anne Frank 

Een naam die onlosmakelijk verbonden is met Amsterdam en de Tweede Wereldoorlog. Haar dagboek is het meest vertaalde Nederlandse boek ooit. Over de hele wereld kent iedereen het verhaal van Anne. Het huis waar Anne met haar familie en de familie Van Pels onderdook, is nu een museum. Het museum is weliswaar niet groot, maar enorm indrukwekkend. Omdat er vaak lange rijen staan voor het Anne Frank Huis, doe je er goed aan je kaartje van tevoren online te kopen. Over het leven van Anne Frank is er nu ook een musical gemaakt. Voor deze musical is er een speciaal theater gebouwd. 

P1240859 001

Rijksmuseum Amsterdam

Museumplein

In Amsterdam hoef je je nooit te vervelen. Als het goed weer is, neem je plaats op één van de vele terrassen of maak je rondvaart door de Grachten. Als het minder mooi weer is, ga je naar één van de vele musea. Op het Museumplein, de naam zegt het al, vind je een aantal grote namen. Natuurlijk het onlangs heropende Rijksmuseum is een echte aanrader! In het prachtige gebouw hangen wereldberoemde doeken zoals de Nachtwacht en het Melkmeisje. Ook al ben je geen grote kunstliefhebber, het museum weet je toch te boeien. Zo zijn er makkelijk kaarten en tekeningen die je helpen een schilderij 'te lezen'. Erg leuk. Voor het museum is de kans groot dat je op vele foto's wordt vastgelegd. Het 'I Amsterdam' kunstwerk is hier te bewonderen en wordt door de vele toeristen op de gevoelige plaat gelegd. Het is dan ook een mooi kiekje, I Amsterdam met op de achtergrond het Rijksmuseum. Verder vind je aan het groene park het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum. 

Hotel V Nesplein Amsterdam 25

Oud West is Nieuw West

De wijk Oud West is het echte Amsterdam maar dan zonder hordes toeristen. De wijk ondergaat momenteel een enorme metamorfose en wordt hiermee één van de hipste wijken van de stad. Op elke hoek van de straat vind je een trendy eetcafé of een gezellige lunchroom. Hier kan je nog een goede maaltijd eten voor een goede prijs. Een leuke buurt die het wat mij betreft helemaal gaat maken. Vanuit hier sta je ook zo in het stadscentrum. Via de 9 straatjes kom je vervolgens in het centrum van Amsterdam terecht.

P1110759 002

Hippe place to see 'De Hallen' 

Oude gebouwen zoals deze oude tramremise krijgen een nieuwe bestemming. Met het behoud van de authentieke uitstraling is De Hallen een moderne 'place to be' geworden. Hier is van alles te beleven, zoals een bibliotheek, filmzalen, restaurants en artistieke werkplek- en ontmoetingsplek. Er is een kapper en een kindcentrum. In De Hallen is er regelmatig een versmarkt met lokale producten. 

Markt Ten Katestraat 

In de Ten Katestraat is er dagelijks een markt, behalve op zondag. Hier vind je allerlei soorten kraampjes, groente, fruit, kleding en natuurlijk kaas en diverse eettentjes. Vergelijkbaar met de Albert Cuijpmarkt maar dan wat kleiner en minder toeristisch (en dus minder druk).

Negen Straatjes Amsterdam

9 Straatjes 

Een van de leukste winkelbuurten in Amsterdam vind ik 'de 9 Straatjes'. Kronkelend door deze smalle straatjes staan de hipste en leukste boetiekjes. De 9 Straatjes staat vol met schilderachtige monumentale panden. Het straalt veel meer persoonlijkheid uit dan bijvoorbeeld de Kalverstraat. Tussen de winkeltjes zijn er kleine eetcafeetjes waar je een smakelijke maaltijd kan eten. Je vindt deze leuke buurt vlak achter het Paleis op de Dam.

IMG 20160228 153320 001

IMG 20160228 154603 001

Westergasfabriek Amsterdam West

Weg van het massatoerisme in de binnenstad van Amsterdam vind je een groene oase vol hotspots; het Westerpark. Zoveel meer dan een grote achtertuin. In het Westerpark vind je de Westergasfabriek en deze plek is 'hip and happening'. Een bruisende plek waar altijd wel wat te beleven is. Het is een sprankelende wijk vol trendy cafés, swingende clubs, een bioscoop, galeries en lekkere restaurant. Zeker in de zomermaanden, wanneer het zonnetje over het park schijnt, is dit de ideale plek om te vertoeven. 

Lees meer over de Westergasfabriek en een dagje Amsterdam West

De Wallen

De meeste toeristen hebben al van 'the Red Light District' gehoord voordat ze er ooit een bezoekje aan hebben gebracht. De Wallen is de bekendste hoerenbuurt van Europa. De Wallen liggen in het oudste deel van Amsterdam en staat volledig in het teken van seks en prostitutie. Al sinds de 15de eeuw zijn er in deze buurt bordelen en andere prostitutiegelegenheden. Prostitutie en het gedogen daarvan hoort dus al eeuwenlang bij Amsterdam. Alhoewel het een bijzonder gezicht is en een unieke ervaring, krijg ik er toch altijd een beetje een vervelend gevoel bij. Ook al is het idee achter raamprostitutie dat het meer in openheid en gecontroleerd gebeurd, is niet uit te sluiten dat vele vrouwen er niet vrijwillig staan. Toch kan je Amsterdam niet bezocht hebben met een rondje Wallen. Er zijn verschillende rondleidingen over de Wallen die je een interessant inkijkje geven in het verhaal achter de rosse buurt.  

Albert Cuypmarkt de Pijp

De Pijp 

Een buurt vol gezelligheid is de Pijp in Amsterdam. Deze wijk trekt vooral veel bezoekers vanwege de Albert Cuypmarkt. Dagelijks komen vele honderden bezoekers naar de markt voor leuke koopjes. Van een bosje bloemen, een oer-Hollands kaasje tot een nieuwe jas. De Albert Cuypmarkt bestaat al 100 jaar!

Maar er is veel meer te beleven in de Pijp. Er zijn vele hippe hotspots en veel verschillende soorten restaurantjes. Van een Japans sushi restaurant tot de Franse keuken. Je kan hier voortreffelijk borrelen. Op de verwarmde terrassen is het heerlijk wijntjes drinken tot in de late uurtjes. Zo zijn er een aantal gezellige café's op het Gerard Douplein. Bij de Taart van m'n Tante eet je een protserig versierd gebakje, je kent het vast wel van het programma 'Taarten van Abel'. BLOND Amsterdam, van de versierde kopjes en schoteltjes, heeft ook zijn thuisbasis in de Pijp. 

Heineken Experience 

Wil je meer te weten komen over één van 's werelds bekendste biermerken, dan ga je natuurlijk naar de Heineken Experience. In dit oude pand werd een eeuw lang Heineken bier gebrouwen. Nu is het omgetoverd tot een interactieve reis door de dynamische wereld van Heineken. 

P1110818 001

De Jordaan

De Jordaan is misschien wel de meest bezongen wijk van Amsterdam. Ooit werd deze wijk aangelegd voor de minder bedeelden in Amsterdam, maar nu is het een hippe en bruisende wijk. Het is in elk geval een wijk vol charme met natuurlijk de pittoreske grachten, maar ook met verborgen hofjes. Bezoek zeker ook eens een van de typisch Jordanese kroegjes zoals Lowietje (je weet wel, van de serie Baantjer). Andere bezienswaardigheden zijn de Westertoren, de Noorderkerk en de Noordermarkt. Op het Johnny Jordaan Plein vind je de beelden van alle Jordaanse grootheden! Herken je ze?

Het groene Vondelpark 

Het grootste park van Amsterdam is het Vondelpark. Het park ligt in Amsterdam Zuid en is sinds 1996 een rijksmonument. Het is het drukst bezochte park van Amsterdam. Jaarlijks komen er zo'n 10 miljoen locals en toeristen naar het park. In de zomermaanden is er in het park een openluchtheater waar er elk weekend iets te beleven is! 

Hotel V Nesplein Amsterdam 22

Musea in Amsterdam

Er zijn talloze goede musea in Amsterdam, maar hier een kleine selectie van de absolute pareltjes! Deze musea moet je een keer bezocht hebben. Deze musea zijn niet alleen een ideale bezigheid met slecht weer, maar sowieso een bezoek waard.  

 • Tropenmuseum; volkenkundig museum.
 • Rijksmuseum; do I need to say more? Klassieker.
 • Verzetsmuseum; oorlog en verzet in Amsterdam.
 • Anne Frank huis; het huis van het beroemdste meisje van stad.
 • Ons' Lieve Heer op Solder; een verborgen schat op zolder.
 • Bodyworlds; indrukwekkend, bizar en leerzaam. 
 • Nemo: science centre met interessante proefjes voor de kids. 
 • Eye museum; voor de filmliefhebber. 
 • Micropia: ontdek het onzichtbare leven in je lichaam.
 • Foam: fotografie museum.
 • Red Light Secrets, Museum of Prostitution; over het oudste beroep ter wereld. 

Bodyworlds Amsterdam

Bodyworlds 

Geplastineerde preparaten van echte menselijke lichamen. Het klinkt misschien luguber, maar dat valt reuze mee. Het is erg interessant en leerzaam om een bezoekje te brengen aan Bodyworlds. Zie hoe het menselijk lichaam is opgebouwd en bekijk met eigen ogen welke gevolgen geluk, eten en drinken op ons lichaam hebben. Bodyworlds was voorheen een rondreizende tentoonstelling, maar heeft nu een definitief plekje gekregen middenin Amsterdam aan het Damrak. Echt de moeite waard! 

Hotspots in Amsterdam

Omgeving/ vooral doen

 • Breng een bezoek aan één van de vele musea, zoals het nieuw geopende Rijksmuseum of het Van Gogh museum. Beide musea zijn op ongeveer tien minuten tramafstand van het Qbic hotel.
 • Slenter door de 'Negen straatjes' of de Haarlemmerstraat en betreedt de unieke shops en winkeltjes, leuker dan de massawinkels in de Kalverstraat.
 • Ga naar het Anne Frankhuis (maar koop wel vooraf je kaartjes) en zie met eigen ogen waar Anne Frank en haar familie schuilden.
 • Breng een bezoek aan Nemo, het science center. Vijf verdiepingen vol wetenschappelijke en technologische doe- en ontdekdingen. Ook erg leuk met wat oudere kinderen.
 • Een bijzondere manier om de stad te ontdekken is met een 'Amsterdam Underground' wandeltocht. Zo leer je het Amsterdam vanuit een ander perspectief en oogpunt kennen. Een ex-dakloze en ex-verslaafde nemen je mee over de Wallen en vertellen je over het 'andere' Amsterdam. 
 • Ga op de foto met beroemdheden in Madame Tussauds. Wanneer het erg druk is, zijn er speciale 'skip the line' kaartjes. Dat kan de moeite waard zijn.
 • Maak een rondvaart door de grachten, niet voor niets gingen al die buitenlandse toeristen je voor. Het is echt leuk om Amsterdam vanaf het water gezien te hebben. Ook een avondrondvaart is zeker de moeite waard.
 • Ga picknicken in het Vondelpark. Er zijn in Amsterdam verschillende leuke bedrijfjes die picknicken manden inclusief smakelijke inhoud verhuren voor een geslaagde picknick in het park. Zoals de Picnic Company
 • Zie en ervaar hoe het eraan toe ging in de beroemde en beruchte herenclub Yap Yum. Het voormalige, exclusieve bordeel opent haar deuren voor het gewone publiek. Na een sluiting van 6 jaar is het sinds kort in gebruik als museum. 
 • Lachen tot je pijn krijgt in je kaken, dan moet je bij Toomler zijn. Toomler, of ook wel de Comedytrain genoemd, is the place to be voor een glimlach op je gezicht. Er staan verschillende cabaretiers op het podium die de lachers op hun hand willen krijgen. 

Hotels in Amsterdam

Praktische info

 • Op slechts vijf minuten lopen van het Qbic hotel is een tramhalte waarmee je binnen twintig minuten in het centrum van Amsterdam bent.
 • Alhoewel je je weken kan vermaken in Amsterdam, kan je vanuit Amsterdam ook leuke uitstapjes maken naar bijvoorbeeld Haarlem of Volendam.
 • Het hotel ligt op slechts vijf minuten lopen van treinstation Amsterdam Zuid. Het hotel heeft geen parkeerplaatsen, wel betaald parkeren in de buurt.
 • Parkeertip! Betaald parkeren in het centrum van Amsterdam was duur, maar nu niet meer. Er is een nieuwe parkeergarage naast het Centraal Station waar een dagkaart slechts €10 kost. De Oosterdok garage is de grootste en goedkoopste parkeergarage van Amsterdam. 
 • Adres hotel: Mathijs Vermeulenpad 1, Zuideramstel, 1077 XX Amsterdam.

IMG 20210121 144229 01

P1110841 002

contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in